Aktuálně: 1 876 inzerátů279 739 diskuzních příspěvků19 976 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

lesakm
lesakm 28.04.2026, 12:23:42 xxx:xxx.ae9:69c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 28.04.2026, 10:19:03

Tak vlci tu už běžně běhají po vesnicích, až budou běhat i po městech bude už asi na nějakou regulaci pozdě, a v tý době už tu ale nikdo chovat ovce nebudeme protože to jednoduše nebude možné. Ale rozdíl proti Švédsku vidím v úplně jiném přístupu, tam se stát alespoň nějakým způsobem snaží chránit chovatele a u nás je to úplně naopak a to je špatně, vlky už tu nikdo nevyhubí ale měl by být stanoven jejich nějaký únosný konečný stav a ne že se to začne řešit až když  jsou přemnožení .🐑ML.

lesakm
lesakm 28.04.2026, 12:29:08 xxx:xxx.ae9:69c5
Zrzavci:

Můžu se jako neználek zeptat jak je to s těmi třímetrovými nařízenými ploty? To je nějaké nařízení?

Ptám se, proto, že moje velmi dobrá kamarádka má dlouholetou kamarádku, jenž nyní dostala na základě řádné žádosti dotace na instalaci plotů a  nic takového dělat nemusí. Já se ještě o víkendu zeptám na podrobnosti, ale přijde mi ta třímetrová výška , trochu divně???

Pokud vím tak třímetrové ploty doporučovali ochránci vlků stavět chovatelům ovcí, pletivo s malými oky a ještě 0,5m zakopané do země aby ho prý nepodhrabali, pro malochovatele to znamená finanční likvidaci, to nikdo nezaplatí, každý raději ukončí chov. 🐑ML.

Zrzavci
Zrzavci 28.04.2026, 12:35:36 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 28.04.2026, 12:29:08

No, jsem zvědavá, co se ohledně toho plotu dozvím od toho, kdo ho momentálně staví a to podle pravidel dotací, myslím, že ty tři metry bude nějaký přehnaný - ani ne tak požadavek, jako UL.  

Zas - jsem-li malochovatel, tak asi nemám problém stádo dát na noc do bezpečí?

Varaxi
Varaxi 28.04.2026, 12:53:50 xxx.xxx.49.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.04.2026, 12:35:36

Hele, ono to fakt chce nějakou rozumnou míru. Jak co se týče vlků, tak co se týče té ochrany domácích zvířat. 

Ne každý má salaš, v malém chlívku ta zvířata moc welfare mít nebudou, navíc může být zabraný samicemi s mladými, prostě není to tak jednoduché. A na tu regulaci nutně dřív nebo později dojde. 

Ale vystřílet vlky není řešení. Jsou tu potřeba, protože je evidentní, že myslivci na regulaci vysoké a černé nestačí. 

Ono to s tím plotem taky není jednoduché, i kdyby byl z dotací proplacen celý nákup. Ne každý je schopen ho vůbec postavit. Chovají dost často staří lidé, z mladých chovatelů přibývají spíše ženy. A já je nechci podceňovat, určitě jsou takoví staroušci nebo dámy, které si s tím poradí s prstem v nose - ale třeba já nezatluču ani kolík, takže bych musela objednat minibagr s řidičem a hodinového manžela, na to se asi dotace vztahovat nebude… a třímetrový plot potřebuje povolení. 

Ono je potřeba si uvědomit, že koza není pes, chov hospodářských zvířat musí dávat ekonomický smysl. Takže jo, vlci jsou přidaným problémem pro chovatele. Ovšem stále platí, že větší problémy leží jinde, pak taky, že s vlkem by hodně pomohla změna legislativy (pak by mohli stáda hlídat psi, což teď de facto nemůžou, protože nějaký šupák půjde přes pastvinu, pes mu natrhne gaťata a milý chovatel skončí před soudem), a nakonec opakuju, že vystřílet vlky není řešení. 

Zrzavci
Zrzavci 28.04.2026, 13:09:08 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 28.04.2026, 12:53:50

Hele, ono to fakt chce nějakou rozumnou míru. Jak co se týče vlků, tak co se týče té ochrany domácích zvířat.

No bať, to si myslím taky. Jen si prostě myslím, že třímetrový plot není žádný požadavek, nebo doporučení. Nevím, zjistím si to.

Ta chovatelka o které mluvím, je žena, sama žena, žena padesát plus, žijící na samotě, chovající skot , dokonce geneticky podstatný skot, má dva čuvače. Tedy přesně vše, co zmiňujete krom toho, že by byla stařenka, to ne, ale pak si zase nedovedu představit staříky mající stádo, protože k tomu chovu patří i fyz. náročná práce, tak to si myslím, že staříci, kteří nevládnou , tak asi neobstarají to zvířectvo obecně- no a  teď k radosti té chovatelky bude i plot. Což je právě plus v té kombinaci s čuvačema. Ty nepustí ven a vlky dovnitř. Dotace na to jsou, chovám-li tak bych prostě zvířata měl zabezpečit a mít pro ně zázemí, však to říkáme i psů, koček, koní……tak tady by to mělo být taky, ne? 

Šupák přes tenhle plot podle mne neprojde /za mě, by to bylo, ať mu pes klidně tu zadnici  natrhne, na cizí pozemky oplocené se bez dovolení co? Neleze, a každá pastvina je trochu oplocená. / Taky si myslím, že to nebude plot hyzdící krajinu - si zjistím. 

Ladd
Ladd 28.04.2026, 21:21:56 xxx.xxx.83.74
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.04.2026, 13:09:08

“Třímetrové ploty, vlci pohybující se běžně po vesnicích.”
Musíte to brát s rezervou.

Zrzavci
Zrzavci 29.04.2026, 08:04:20 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 28.04.2026, 21:21:56

No s rezervou - vidíte pak, jak se to šíří , spousta lidí to vezme za svý, že to tak skutečně je, a půjde to nejen proti zdravýmu rozumu, ale i proti těm šelmám. 

Ladd
Ladd 29.04.2026, 13:24:20 xxx.xxx.7.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 29.04.2026, 08:04:20

Ok, opravuji.

Musíte HO brát s rezervou.

Ladd
Ladd 29.04.2026, 13:28:28 xxx.xxx.7.29

Přesouvám z králíků. Řešil se tam přenos myxomatózy na zajíce.

Ladd:   
V první řaďě apelujte u vašich myslivců na zákaz lovu lišek i dalších predátorů. Eliminují nakažené zajíce, tím zpomalují šíření.

Acher:    
Ani liška nesežere zajíce beze zbytku. Virus   třeba v kousku kůže vydrží několik měsíců

Dublinbarzoj:   
Lišek je u nás řádově víc než zajíců🤣, tady prostě nic není černobílý: moc lišek : hromada tenkohlavce liščího, prašivina,  vzteklina…. ( a to lišky miluju a jednu si u domu krmíme a odčervujeme),, hodně prasat vyšší riziko aujezkyho nemoci, moru…Lišek je u nás řádově víc než zajíců🤣, tady prostě nic není černobílý: moc lišek : hromada tenkohlavce liščího, prašivina,  vzteklina…. ( a to lišky miluju a jednu si u domu krmíme a odčervujeme),, hodně prasat vyšší riziko aujezkyho nemoci, moru…

Ladd;:   
Nějaké tlejíci zbytky v přírodě zůstanou, na ty ale komáři, hlavní přenašeči, nejdou. A jaké je riziko, přenosu mouchou, která ty zbytky ocucávala, nebo když si k tomu půjde jiný zajíc čuchnout netuším. Na přemnožené lišky platí jiní predátoři. Jasně, co chytne liška, chytne i vlk nebo šakal. Ale ten vlk ty lišky zredukuje a tolik na km2 jich nebude, aby se to mezi nimi tak šířilo. Velkým predátorem lišek je taky výr. Jo sice sebere všechno této velikosti i zajíce a bažanta, ale lovem všech menších predátorů, toulavých koček a nočním sběrem krkavcovitých na hnízdech to vynahradí. Lišky ale neloví jen zajíce a pokud jich je víc, než zajíců jedtli není tím, že by bylo přeliškováno ale tím, že je podzajícováno. Ale buďme v klidu. Teď zas snad už povolili trávení hrabošů volným rozhozem jedu po polích. Takže ono se to otráví vše. Dravci, čápi, lišky, bažanti, zajíci- takže myxomatóza kosit nebude mít co. 
A opět dotaz. Co na ten rozhoz jedů myslivci?

acher (neregistrovaný) 29.04.2026, 13:32:14 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 29.04.2026, 13:28:28

Mixu přeenášejí i blechy, vši, klíšťata, ale přenést ji můžete i vy.

Ladd
Ladd 29.04.2026, 13:40:07 xxx.xxx.7.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.04.2026, 13:32:14

Takže z živých zvířat. Jde o to, aby ti nakažení zajíci dlouho živi nebyli. A o to se postarají lišky.

acher (neregistrovaný) 29.04.2026, 13:47:22 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 29.04.2026, 13:40:07

Ne jenom z živých. Možný je i přenos krmivem, vodou podestýlkou.

Ladd
Ladd 29.04.2026, 19:13:46 xxx.xxx.7.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.04.2026, 13:47:22

Ano, v domácím chovu králíků nebo v králičí kolonii.  
Záměrně jsem z králíků přesunul sem, kvůli ťěm samotářským zajícům. Tam bude myslím jiný přenos, než krví sajícími parazity, podstatně vzácnější.

acher (neregistrovaný) 29.04.2026, 22:56:56 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 29.04.2026, 19:13:46

V přírodě vir přenášejí i predátoři, konzumenti mršin, lidé,co se tam pohybují, auta. Zajíci se shlukují třeba u napajedel. To nějaká liška nezachrání, spíše roznese.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 00:48:23 xxx:xxx.32da:b846
Zrzavci:

No, jsem zvědavá, co se ohledně toho plotu dozvím od toho, kdo ho momentálně staví a to podle pravidel dotací, myslím, že ty tři metry bude nějaký přehnaný - ani ne tak požadavek, jako UL.  

Zas - jsem-li malochovatel, tak asi nemám problém stádo dát na noc do bezpečí?

No ony se ty ovce v létě když je vedro pasou v noci takže je těžko můžete na noc někam zavírat, chápu že takové věci lidé kteří je nechovají ani neví   🐑ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 00:57:57 xxx:xxx.32da:b846
Ladd:

“Třímetrové ploty, vlci pohybující se běžně po vesnicích.”
Musíte to brát s rezervou.

No u nás jsou vlci v okolí viděni celkem často, možná když se kolem trošku poptám seženu i nějaké to foto 🐑ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 01:08:03 xxx:xxx.32da:b846
Varaxi:

Ne každý má salaš, v malém chlívku ta zvířata moc welfare mít nebudou, navíc může být zabraný samicemi s mladými, prostě není to tak jednoduché. A na tu regulaci nutně dřív nebo později dojde. 

Ale vystřílet vlky není řešení. Jsou tu potřeba, protože je evidentní, že myslivci na regulaci vysoké a černé nestačí. 

Ono to s tím plotem taky není jednoduché, i kdyby byl z dotací proplacen celý nákup. Ne každý je schopen ho vůbec postavit. Chovají dost často staří lidé, z mladých chovatelů přibývají spíše ženy. A já je nechci podceňovat, určitě jsou takoví staroušci nebo dámy, které si s tím poradí s prstem v nose - ale třeba já nezatluču ani kolík, takže bych musela objednat minibagr s řidičem a hodinového manžela, na to se asi dotace vztahovat nebude… a třímetrový plot potřebuje povolení. 

Ono je potřeba si uvědomit, že koza není pes, chov hospodářských zvířat musí dávat ekonomický smysl. Takže jo, vlci jsou přidaným problémem pro chovatele. Ovšem stále platí, že větší problémy leží jinde, pak taky, že s vlkem by hodně pomohla změna legislativy (pak by mohli stáda hlídat psi, což teď de facto nemůžou, protože nějaký šupák půjde přes pastvinu, pes mu natrhne gaťata a milý chovatel skončí před soudem), a nakonec opakuju, že vystřílet vlky není řešení. 

No četl jsem tedy nějaké statistiky a vliv vlka na stavy zvěře je absolutně minimální v porovnání s tím kolik střelí myslivci jsou to promile takže tvrdit že pomáhají myslivcům je jen takový rozšířený mýtus, vždy je pro ně snadnější kořist hospodářské zvíře než to divoké a vlci nejsou hloupí jdou nejsnadnější cestou, nikdo je vystřílet nechce a ani to už není reálně možné, jen by se měli zařadit mezi normální lovnou zvěř .🐑ML.

Doron
Doron 30.04.2026, 09:51:28 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 30.04.2026, 01:08:03

Já to tuhle počítala a na jednoho vlka připadá 2,5 zabitých hospodářských zvířat ročně, tak tím by se neuživili, ale souhlasím s tím že v regulaci zvěře jsou nepostatní, i když znám všechny ty důvody jakože udržují zvěř v pohybu, a tak tolik neokusuje na jednom místě atd..

Tedy.. popravdě.., mnohem efektivnější a praktičtější by byli psi kdyby o to šlo.

Zrzavci
Zrzavci 30.04.2026, 10:09:37 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 30.04.2026, 00:48:23

No byla řeč o malochovatelích, tedy pár kusů. Když jsem byla malá, jezdila jsem na farmu, tam se ovce na noc vždy zavíraly, a neměli jich jen třeba deset, bylo to celkem stádečko, ale vždy se na noc zahnalo do stodoly. Tak to asi tehdy šlo a dneska to nejde? 

Varaxi
Varaxi 30.04.2026, 10:28:56 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.04.2026, 10:09:37

Ale jde.

Pravda je, že ve vedrech zvěř moc nežere a pase se víc v noci - ale taky je pravda, že ve vedrech tráva moc neroste a kozy a ovce bývají hodně přikrmovány senem, případně větvemi z průřezů apod. 

Je to jen jedno z režimním opatření, aby užitkovost neklesla pod únosnou mez. Lze mít stání na pastvině, stromy, keře, vodní zdroj, správně časovanou střiž… je více způsobů, jak udržet kozy a ovce v přiměřeném pohodlí. 

Krom toho na zabezpečené pastvině lze pást samozřejmě i v noci. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.