Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 28.04.2026, 10:19:03
Tak vlci tu už běžně běhají po vesnicích, až budou běhat i po městech bude už asi na nějakou regulaci pozdě, a v tý době už tu ale nikdo chovat ovce nebudeme protože to jednoduše nebude možné. Ale rozdíl proti Švédsku vidím v úplně jiném přístupu, tam se stát alespoň nějakým způsobem snaží chránit chovatele a u nás je to úplně naopak a to je špatně, vlky už tu nikdo nevyhubí ale měl by být stanoven jejich nějaký únosný konečný stav a ne že se to začne řešit až když jsou přemnožení .🐑ML.
Můžu se jako neználek zeptat jak je to s těmi třímetrovými nařízenými ploty? To je nějaké nařízení?
Ptám se, proto, že moje velmi dobrá kamarádka má dlouholetou kamarádku, jenž nyní dostala na základě řádné žádosti dotace na instalaci plotů a nic takového dělat nemusí. Já se ještě o víkendu zeptám na podrobnosti, ale přijde mi ta třímetrová výška , trochu divně???
Pokud vím tak třímetrové ploty doporučovali ochránci vlků stavět chovatelům ovcí, pletivo s malými oky a ještě 0,5m zakopané do země aby ho prý nepodhrabali, pro malochovatele to znamená finanční likvidaci, to nikdo nezaplatí, každý raději ukončí chov. 🐑ML.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 28.04.2026, 12:29:08
No, jsem zvědavá, co se ohledně toho plotu dozvím od toho, kdo ho momentálně staví a to podle pravidel dotací, myslím, že ty tři metry bude nějaký přehnaný - ani ne tak požadavek, jako UL.
Zas - jsem-li malochovatel, tak asi nemám problém stádo dát na noc do bezpečí?
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.04.2026, 12:35:36
Hele, ono to fakt chce nějakou rozumnou míru. Jak co se týče vlků, tak co se týče té ochrany domácích zvířat.
Ne každý má salaš, v malém chlívku ta zvířata moc welfare mít nebudou, navíc může být zabraný samicemi s mladými, prostě není to tak jednoduché. A na tu regulaci nutně dřív nebo později dojde.
Ale vystřílet vlky není řešení. Jsou tu potřeba, protože je evidentní, že myslivci na regulaci vysoké a černé nestačí.
Ono to s tím plotem taky není jednoduché, i kdyby byl z dotací proplacen celý nákup. Ne každý je schopen ho vůbec postavit. Chovají dost často staří lidé, z mladých chovatelů přibývají spíše ženy. A já je nechci podceňovat, určitě jsou takoví staroušci nebo dámy, které si s tím poradí s prstem v nose - ale třeba já nezatluču ani kolík, takže bych musela objednat minibagr s řidičem a hodinového manžela, na to se asi dotace vztahovat nebude… a třímetrový plot potřebuje povolení.
Ono je potřeba si uvědomit, že koza není pes, chov hospodářských zvířat musí dávat ekonomický smysl. Takže jo, vlci jsou přidaným problémem pro chovatele. Ovšem stále platí, že větší problémy leží jinde, pak taky, že s vlkem by hodně pomohla změna legislativy (pak by mohli stáda hlídat psi, což teď de facto nemůžou, protože nějaký šupák půjde přes pastvinu, pes mu natrhne gaťata a milý chovatel skončí před soudem), a nakonec opakuju, že vystřílet vlky není řešení.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 28.04.2026, 12:53:50
Hele, ono to fakt chce nějakou rozumnou míru. Jak co se týče vlků, tak co se týče té ochrany domácích zvířat.
No bať, to si myslím taky. Jen si prostě myslím, že třímetrový plot není žádný požadavek, nebo doporučení. Nevím, zjistím si to.
Ta chovatelka o které mluvím, je žena, sama žena, žena padesát plus, žijící na samotě, chovající skot , dokonce geneticky podstatný skot, má dva čuvače. Tedy přesně vše, co zmiňujete krom toho, že by byla stařenka, to ne, ale pak si zase nedovedu představit staříky mající stádo, protože k tomu chovu patří i fyz. náročná práce, tak to si myslím, že staříci, kteří nevládnou , tak asi neobstarají to zvířectvo obecně- no a teď k radosti té chovatelky bude i plot. Což je právě plus v té kombinaci s čuvačema. Ty nepustí ven a vlky dovnitř. Dotace na to jsou, chovám-li tak bych prostě zvířata měl zabezpečit a mít pro ně zázemí, však to říkáme i psů, koček, koní……tak tady by to mělo být taky, ne?
Šupák přes tenhle plot podle mne neprojde /za mě, by to bylo, ať mu pes klidně tu zadnici natrhne, na cizí pozemky oplocené se bez dovolení co? Neleze, a každá pastvina je trochu oplocená. / Taky si myslím, že to nebude plot hyzdící krajinu - si zjistím.