Aktuálně: 1 888 inzerátů279 734 diskuzních příspěvků19 976 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Zrzavci
Zrzavci 30.04.2026, 10:35:47 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 30.04.2026, 10:28:56

Ano, tak nějak si to představuju. Prostě ta zvířata zaopatřím. 

Doron
Doron 30.04.2026, 13:52:05 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.04.2026, 10:35:47

Nojo, ale ono se to dost prodraží a tím pádem je to i neekologický.

Ony ani ty peníze z dotací na stromě nerostou a někde pak chybí.

Elektrický ohradníky mají i jiný neblahý ekologický dopady např. na ostatní živočichy.

Zrzavci
Zrzavci 30.04.2026, 14:27:27 xxx.xxx.226.6

ono se to dost prodraží a tím pádem je to i neekologický.

to nahnání stáda do stodoly?

Nebo ten plot? 

asi jsem se ztratila

Jestli ta stodola - tak … to si myslím, že by to asi tehdy nedělali, zbytečně, když tady navíc vlci nebyli. Neekologický v jakým smyslu?

Jestli ten plot- když si na to může troufnout jedna osamocená ženská, kdy jí to navíc pomůže právě ta dotace ten plot zařídit, tak to asi neekonomický nebude, byla za ty dotace ráda. Tak jako tak oplocení mít musíte a za mě dneska i bez ohledu na vlka. Nechtěla bych, aby mi moje ovečky vzala nenechavá ruka. takže bych tam taky měla psa-psy a pak to pořádný oplocení potřebuju. Potřebuju ho i proto, aby mi - jako sousedovi na chalupě , ty ovce tím nedostatečným plotem nechodily na výlet (jako jsem mu už dvakrát odchytávala ovce na koleji)

edit - jestliže jsou peníze na dotace na určitý segment vyčleněny, tak pak proč by měly chybět?  To by se pak neměly brát třeba ani dotace na vytváření tůní, deregulaci toků a tak, ne?

lesakm
lesakm 30.04.2026, 22:37:09 xxx.xxx.156.59
Zrzavci:

No byla řeč o malochovatelích, tedy pár kusů. Když jsem byla malá, jezdila jsem na farmu, tam se ovce na noc vždy zavíraly, a neměli jich jen třeba deset, bylo to celkem stádečko, ale vždy se na noc zahnalo do stodoly. Tak to asi tehdy šlo a dneska to nejde? 

Nevím, možná to je i tím globálním oteplováním jako kluk si nepamatuji tak teplá léta jaká jsou nyní,  i ty zimy se každým rokem zkracují a zkracují  i jen za posledních 20let je to markantní rozdíl. Každopádně si nedokážu představit jezdit každý den dvakrát na pastvinu nahánět,  zavírat a pouštět ovce když to člověk nemá u baráku a na větší ploše ani neví kde ty potvůrky zrovna jsou. 🐑ML.

Varaxi
Varaxi 01.05.2026, 09:08:54 xxx.xxx.129.250

Zrzavci píše o malochovu, tzn. pět ovcí v sadu u baráku. 

Vy píšete o stu ovcí někde daleko. 

To jsou dost odlišné podmínky a příspup chovatele bude nutně jiný. 

lesakm
lesakm 04.05.2026, 22:25:19 xxx:xxx.817e:3971
Varaxi:

Zrzavci píše o malochovu, tzn. pět ovcí v sadu u baráku. 

Vy píšete o stu ovcí někde daleko. 

To jsou dost odlišné podmínky a příspup chovatele bude nutně jiný. 

Představte si že kupodivu nyní taky mám 5 ovcí, s beranem tedy 6, a nemám je u baráku ale až za městem a opravdu bych je nechtěl jezdit dvakrát denně zavírat a pouštět to je raději zruším než abych je takhle “mučil” a tak to udělají i všichni ostatní, ostatně rušení chovů díky vlkům už je v plném prouduů,  nikdo tu nebude chovat hospodářská zvířata když náklady na jejich zabezpečení budou vyšší než profit, je to celkem jednoduchá matematika. 🐑ML.

Zrzavci
Zrzavci 04.05.2026, 22:33:20 xxx:xxx.79d6:6a28
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 04.05.2026, 22:25:19

No a v tom se prostě budeme asi lišit. Já bych takhle zvíře nechovala, abych ho neměla na dosah, ale někde z ruky. Ani slepice jsem takhle na rozdíl od kolegyně, která je chovala na chatě a jela tam jednou  za… ( a pak se nestačila divit, že je má pomordovaný a nakonec to zabalila) , nechovala a že bych na té chalupě ale sakra podmínky měla. Leč neměla bych prostě ta zvířata pod kontrolou, nevěděla bych, co se s nimi děje. Já neříkám, že to děláte špatně. Je mi jasný, že ovce člověka nepotřebují a tak jako podobně, ale pro mě by to  zkrátka nebylo. I bez vlka. Takže i když by se bývalo pár oveček na chalupě taky šiklo, protože  “sekačka” , tak jsem je nikdy nepořídila, protože samota a mohl by si tam pro ně někdo chodit jak do sámošky, neviděla bych je, nevěděla, co se děje. Vlk tady prostě je a musí se s ním počítat, tedy zvířata zajistit. Vlk není zavlečený druh, byl tu vždy, patří do téhle části přírody, proč bychom ho měli zase vymlátit?

To rušení v plném proudu - co mám kolem sebe lidi s ovcema -ať už jich je jako máte Vy, nebo třeba patnáct, jako náš známý z jihu, nebo velké stádo, jako má soused na chalupě, nikdo zatím nic nerušil. Tedy soused redukoval, ale to čistě jen kvůli věku.

lesakm
lesakm 04.05.2026, 22:34:06 xxx:xxx.817e:3971
Zrzavci:

ono se to dost prodraží a tím pádem je to i neekologický.

to nahnání stáda do stodoly?

Nebo ten plot? 

asi jsem se ztratila

Jestli ta stodola - tak … to si myslím, že by to asi tehdy nedělali, zbytečně, když tady navíc vlci nebyli. Neekologický v jakým smyslu?

Jestli ten plot- když si na to může troufnout jedna osamocená ženská, kdy jí to navíc pomůže právě ta dotace ten plot zařídit, tak to asi neekonomický nebude, byla za ty dotace ráda. Tak jako tak oplocení mít musíte a za mě dneska i bez ohledu na vlka. Nechtěla bych, aby mi moje ovečky vzala nenechavá ruka. takže bych tam taky měla psa-psy a pak to pořádný oplocení potřebuju. Potřebuju ho i proto, aby mi - jako sousedovi na chalupě , ty ovce tím nedostatečným plotem nechodily na výlet (jako jsem mu už dvakrát odchytávala ovce na koleji)

edit - jestliže jsou peníze na dotace na určitý segment vyčleněny, tak pak proč by měly chybět?  To by se pak neměly brát třeba ani dotace na vytváření tůní, deregulaci toků a tak, ne?

Ale samozřejmě že se to prodraží (ostatně to je hlavní důvod rušení chovů ovcí)  nejdřív nějakou tu stodolu musíte mít a když to nemáte u baráku jako např. já musíte tam jezdit  a milióny které se vyplácejí za škody způsobené vlky by taky jistě šly použít na smysluplnější účely o dotacích na oplocení nemluvě, dotace ovšem dostanou jen ti kteří mají zemědělskou živnost chovatelé bez živnosťáku tak jeda kulový.🐑ML.

Varaxi
Varaxi 05.05.2026, 07:22:01 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 04.05.2026, 22:25:19

Dobře. 

Pokud máte tu pastvinu zajištěnou, pak ovce nemusíte zavírat bez ohledu na to, kolik jich je. Jasně, návratnost investice bude u velkého stáda někde jinde než u pěti ovcí… ale pět ovcí, to je spíš hobbychov nebo tak maximálně samozádobitelství, tam návratnost nemá smysl počítat tak nějak obecně. 

Pokud ji zajištěnou nemáte, může se jim něco stát, ať už tam vlky máte, nebo ne. 

Takhle jednoduché to je. Neříkám, že je to snadné. To není. Ale jednoduché ano. 

Janea (neregistrovaný) 05.05.2026, 07:31:27 xxx.xxx.163.38
Varaxi:

Dobře. 

Pokud máte tu pastvinu zajištěnou, pak ovce nemusíte zavírat bez ohledu na to, kolik jich je. 

Pokud ji zajištěnou nemáte, může se jim něco stát, aniž byste to věděl, ať už tam vlky máte, nebo ne. 

Takhle jednoduché to je. Neříkám, že je to snadné. To není. Ale jednoduché ano. 

Máme ovce na pastvině asi km od baráku, jsou za plotem, normálním pletivem jako se oplocují třeba zahrady. Běžného psa to zastaví, zatím největším problémem jsou lidi, kteří jim naháží třeba kolečko popadaných jablek nebo pytel pečiva, ale to už jsme si snad vyříkali a už rok je klid. 

ALe plot bez podezdívky, ale ovce pro běžný provoz zajištěné máme, ale nedělám si iluze, vlka to  nezastaví. Naštěstí vlk se u nás nevyskytuje (zatím), až se vyskytne s chovem končíme, protože máme i rybníky a známe tu beznaděj s vydrou, nehodláme to postupovat ještě kolem ovcí. MMCHD kolem vydry je také mnoho rad od lidí, ktřetí rybník nikdy nevlastnili a mají nastudováno maximálně tak z internetu, ale jsou děsně chytří.

Zrzavci
Zrzavci 05.05.2026, 07:31:40 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 04.05.2026, 22:34:06

chovatelé bez živnosťáku tak jeda kulový.🐑ML.

No ale……… mně přijde normální, že chci-li si chovat zvířata čistě pro svou potřebu, je to čistě na mě, že si je musím zajistit. Víte kolik nás stál ten můj SA - neboli Slepičí Alcatraz? Počínaje pořádnou betonovou podezdívkou, trámy na konstrukci, pletivem, střešní krytinou nad částí výběhu, pořádným cihelným kurníkem s podezdívkou, életrickejma dvířkama…………. hodně, fakt “zbytečně” hodně. ale nebudu mít zbytečný obavy, když u slepic nebudu, budou si moc pobíhat, budou venku, ale - BUDOU ZAJIŠTĚNÝ. Jedno jestli slepice vs. liška, dravec shora, kuna, nebo ovce vs. vlk, nebo nenechavec.  Já bych prostě ani ty ovce nenechala nezajištěný proti šmejdovi, kterej mi ji ukradne.  

Varaxi
Varaxi 05.05.2026, 08:51:28 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 05.05.2026, 07:31:40

Jasné, ale Vy nemáte slepičí Alcatraz pro svůj užitek. Máte ho pro dobrý pocit a slepice jako mazlíky, to se prostě nedá srovnávat. 

Jinak samozřejmě je nutné mít pro zvířata podmínky. Každé zvíře, hospodářské či jiné, musí být zajištěno.

Ale je přece jen trochu rozdíl, když máte zvíře jako společníka a kdy máte hospodářské zvíře. A jak píše Janea - nemá pro ovce podmínky, lidi jim tam chodí jak do zoo, pak se přidá poslední kapka, která to přehoupne do neúnosna. Tak když nemám podmínky a nejsem ochotná či schopná je zajistit, tak je zruším. Logicky.

Ale je objektivní fakt, že důvodem zrušení chovu je to, že zvířata nejsou zajištěna, ne přítomnost vlka. Protože kdyby byla zajištěna, nemusela by řešit krmiče. 

A ano, zajistit zvířata lze poměrně snadno, pokud mám pár zvířat a zázemí. Zdědím nebo koupím usedlost, kde mám možnost těch pět oveček mít u baráku. Nebo zázemí nemám, pak je musím vybudovat. A nebo je budovat nechci či nemůžu, a pak nemám ovce. 

Já mám slepice. Vstupní investice byly cca 25 000, protože jsme to zázemí budovali. Tak kdybych všechna vejce prodala, tak už se mi investice vrátily. Ale já je neprodala, vlastně prodávám pár vajíček za měsíc, tak holt návratnost nebude nikdy, protože než se mi ten kurník splatí, budu muset investovat do nového. To je princip hobbychovu nebo samozásobitelství. To není o výdělku a v přepočtu na výdělek se nevyplatí v podstatě nic - ani chov, ani zahradničení, ani sadaření nebo kutilství. Resp. jo, ono se to vyplatit může, pokud máte odbyt a těch ovcí či slepic sto, tak věřím, že se tím dá i uživit. Ale stavět ovčí Alcatraz pro pět ovcí a berana s odchovem a zakládat na to živnost je ekonomický nesmysl. A co si budem, stěhovat se kvůli tomu na dědinu do baráku se salaší lesakm asi taky nebude. Leda by ta zvířata měl - tak, jako je máte Vy - čistě pro potěchu a jako smysl života, ne taky pro prospěch.

Nicméně mně se ty slepice vyplatí v součtu - ač neprodávám a nevydělávám, snižuje mi jejich chov náklady. A o to vesměs jde malochovatelům. Nepotřebujeme vydělávat, stačí nám, že víme, co jíme, a máme to levnější či dostupnější než v obchodě. Jehněčí se kolikrát nedá v ochodě ani koupit, o jeho kvalitě nemluvě. A jehněčí z trhu stojí od 400 Kč za kilo, kotlety 650, a to si pro ně musím dojet, na okresním městě si o něm můžu nechat zdát. Takže já lesakm asi chápu. Ale prostě… mám zvíře, musím je zajistit. Tak to je. Že to doteď procházelo, liška nevzala jehně, soused si neudělal klobásky, beran nepotrkal člověka, ovce nechcípla na přežrání nahnilými jablky, co tam někdo nasypal, nebo na nemoc, které by se včasným zásahem dalo předejít,… to všechno a mnohem víc se mohlo stát. Bez ohledu na vlka. A proto jsou lidi nakrklí - vlk akorát ukazuje, že na to lidi pekli a ono to nějak procházelo. Na ty nemoci apod. totiž odešla jedna ovce, tak se to vsáklo, že. Vlk to stádo přebere mnohem důkladněji. Ale že ta zvířata mají být zajištěna, platí úplně stejně bez vlka jako s vlkem.

My tady vlky máme. A kdo choval doteď, chová dál. Ztráty žádné. Ale lidi tady mají právě těch pár ovcí či spíš koz u baráku. Mít je někde za kopečkama, to by tady ani nikoho nenapadlo. A to tu máme paní, která chodí s kozama navolno přes frekventovanou silnici, která spojuje dvě okresní města, aby je napásla. 

Ony se ty kozy většinou dojí. Ovce málokdy. Takže to je taky aspekt - dojené zvíře mít mimo denní kontakt ani nejde. 

Není to jednoduché. A opakuju, jsem pro smysluplnou regulaci stavů vlků. Ale to je ještě daleko. 

Zrzavci
Zrzavci 05.05.2026, 09:14:03 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 05.05.2026, 08:51:28

A ano, zajistit zvířata lze poměrně snadno, pokud mám pár zvířat a zázemí. Zdědím nebo koupím usedlost, kde mám možnost těch pět oveček mít u baráku. Nebo zázemí nemám, pak je musím vybudovat. A nebo je budovat nechci či nemůžu, a pak nemám ovce.

Nepotřebujeme vydělávat, stačí nám, že víme, co jíme, a máme to levnější či dostupnější než v obchodě.

Přesně tak.

A co si budem, stěhovat se kvůli tomu na dědinu do baráku se salaší lesakm asi taky nebude. 

Však jo, ale určitě pokud chci chovat pro výše zmíněné, tak pro to halt musím něco udělat. Já taky nechci přijít domů a tam najít slepice natrhaný jak starej kalendář. nechci, aby je něco slovilo, tak je zajistím. A když nechce totéž malochovatel ovcí, tak taky musí udělat víc, než jen nezbytné. Třeba i to, že tam halt musím zajet. A nebo doufat. Já bych doufat nechtěla, takže bych tam minimálně zajela. A já teda bych i vylepšila ohradu co nejvíc bych dokázala. 

No já to mám nastavený tak, že bych takhle ty slepice zajistila i kdyby to nebyly slepice-mazlíci, prostě chci, aby to zvíře žilo dobře a v bezpečí. Kdybych chtěla mít ovečky, musela bych to taky nějak udělat - kvůli vlkům a nenechavým lidem, kvůli tomu, že bych nechtěla, aby mi ovce utekly z blbý ohrady, jako se to stalo na chalupě, kde jsem pak dvakrát odchytávala cizí ovci na kolejích, když jsem ji tam našla při venčení.. Chci-li chovat musím na to prostě mít podmínky a ta zvířata zabezpečit. Pokud to neudělám , tak ale pak holt musím počítat se ztrátama - a to já teda nechci. My si tady zvykli za staletí, že pohodička klídek a tabáček a můžem to mít punkově. (zase , já bych neměla ani tak, ani kdyby tu nebyl vlk, právě kvůli lidem, kvůli tomu, že ovce může vběhnout na silnici, něco způsobit, měla bych zajištěno) No tak ale se to prostě změnilo.

to všechno a mnohem víc se mohlo stát. Bez ohledu na vlka. A proto jsou lidi nakrklí - vlk akorát ukazuje, že na to lidi pekli a ono to nějak procházelo.

JO, JO, JO

A opakuju, jsem pro smysluplnou regulaci stavů vlků. Ale to je ještě daleko.

a taky souhlasím. 

Ladd
Ladd 05.05.2026, 20:41:32 xxx.xxx.87.182
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.05.2026, 22:33:20

“rušení chovů díky vlkům už je v plném prouduů,”. 
Musíte to brát s rezervou. Jak už jsem uváděl jednou.

Doron
Doron 05.05.2026, 21:47:00 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 05.05.2026, 20:41:32

Nejlepší kouknout na statistiku.

Kdyby ta data teda někoho opravdu zajímala 🙂.

Zrzavci
Zrzavci 06.05.2026, 07:47:47 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 05.05.2026, 20:41:32

No já vím, já vím, ale říkala jsem si, že by se to mělo uvádět na pravou míru, aby lidi následně prostě neblbli na základě nadnesených informací.

Ladd
Ladd 06.05.2026, 08:02:32 xxx.xxx.87.182
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.05.2026, 07:47:47

Holt je proti vlkům, tak tu vypouští fámy a poplašné zprávy (a ono se semínko ujme). 
Zrovna včera byla ve zprávách na ČT1 reportáž o šelmách v Beskydech. Uváděli, 12 rysů, 20 vlků, občas medvěd. A škody na hospodářských zvířatech se snižují, protože chovatelé začali brát jejich zabezpečení vážně.

Zrzavci
Zrzavci 06.05.2026, 08:09:27 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 06.05.2026, 08:02:32

A škody na hospodářských zvířatech se snižují, protože chovatelé začali brát jejich zabezpečení vážně.

tak to je ale supr! I u nás jsou vidět rozdíly v přístupu, nedaleko od nás byl tuším loni zjištěn vlk (jasně, může být průchozí) no a shodou okolností byl u nás tou dobou kluk ze ZS, vyzvednout mládě ťuhýka, kterýho jsem vyrvala kočce. dali jsme se do řeči, říkal, že jeho ségra tam shodou okolností má - te´d už nevím, zda ovce, nebo kozy, ale obratem pořídila psy a vylepšuje oplocení. A na druhou stranu je unás stádo koz postaru, chovatelka se bojí, ale zatím nic. 

Horsana
Horsana 06.05.2026, 11:16:37 xxx.xxx.234.97
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 28.04.2026, 12:29:08

Ja by som sa chcela opytat, ze ako kurna u nas a v Polsku prezilo ovciarstvo a salasnictvo tolkie starocia bez trojmetrovych plotov v horach a na holiach, s bacom a par honelnikmi.

Toto jedno keby mi niekto vysvetlil, by som bola velmi rada.

Lebo je to len a len o pouzivani normalneho tozumu a tvrdej drine.

Chces chovat ovce? 

Nuz, zatvaraj ich na noc a pas s pastierom a so psami.

Nezabezpecis toto, nuz smola velika.

Pohodlnost a elektricke oplotky zial storocne tradicie stavaju na hlavu.

Horsana
Horsana 06.05.2026, 11:26:57 xxx.xxx.234.97

Ja poznam ludi, co realne v horach pasu, jedni teda o nejake ovce prisli, ale to su horali, nemali z toho hystericky zachvat, platia si bacu odvtedy. 

To len media a zelena lobby z toho robi show, ze nam vsetkym ide o zivot.

Ja nepoznam nikoho, fakt nikoho, kto sa realne stretol s utokom vlkov a pos#al sa z toho, max mykli plecom a bud sa lokalite vyhli, alebo zmenili sposob pasenia.

Ze vlci behaju po mestach a dedinach, omg, no strasne, odporucam niekedy navstivit Horny Smokovec, alebo Tatransku Lomnicu. 

Alebo Volovske vrchy, ktore sa tak nevolaju nahodou, zeano.

Tam toho uvidite a skutocne som si nevsimla, ze by sa tam ludia bali vychadzat z domu a jedli sedativa, lebo Boze moj, zas videli vlka ist cez cestu…

Chjo🙄

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.