Asi by chtelo zapojit trosku kritickeho mysleni nez jen preposilat nazory bez vlastni myslenky 😇
Nelze srovnavat chov stada ovci, ktere asiati nemaji pred cim chranit - protoza dva pravidelne krmeni vlci za plotem ( spise tedy jeden, on je mel postupne, myslim) - nejsou stejne ohrozeni, jako divoka smecka
Nebo teda muzete srovnavat - ale tady to jsou hrusky s jablkama.
Tak už máme vlky na dohled a to doslova. Na naší oblíbené venčící louce roztrhali a požrali koloucha a přes vesnici to odnesly tři ovečky. Tak jsem klukům barzojíkům říkala, ha přišla vám práce. Ale onehdá, když jsme po půlnoci venčili, tak si s někým začali výt, tak aby nám je spíš nenastěhovali domů🤣
Tak nějak 🤣, ale spíš než na práci, tak na hraní, jsou to pořád hračičky.
Ale zpět k těm vlkům, ulovenou vysokou umí zpracovat krásně. Zbyla hlava, konce běhů a kostra a i k tomu se třeba vrátí. Fotopasti mají spousty krásných fotek. Myslivci nebyli rádi, prý škoda koloucha, ale tady je té srnčí a jelení zvěře fakt mraky, zakopáváte o ni a potvory chodí na posekanou sladší trávu až k baráku. Aspoň budou víc v pohybu. Jo a máme tady v okolí prý i medvěda, viděli ho v lese cca 2x, ale malýho, takže tady nevím nevím jestli věřit.
Opravte mne, jestli se mýlím. Ale stalo se za poslední rok, dva někdy, aby přešel byť jediný týden, aby na Slovensku neútočil medvěd na člověka? To už není normální. Bohužel je už máme už i nás. A věřte mi, takový medvěd má hooodně daleko k roztomilé postavičce médi z pohádek. Je dost agresivní šelma. Realita je taková, že řada lidí už se bojí chodit do lesa, což je škoda, protože les je krásný, je tam klid a je tam co obdivovat. Ale já osobně už bych na Slovensku či v Beskydech do lesa nešel. Ano, bojím se. A ty rady ochránců medvídků jsou trapné. Pokud v lese potkáte medvědici s malými či agresivního samce, nemáte šanci.
Odpověď na příspěvek uživatele Jan z 17.09.2026, 10:55:46
aby přešel byť jediný týden, aby na Slovensku neútočil medvěd na člověka?
A přešel jediný týden, aby na Novinkách nebyl článek, kdy na člověka zaútočil pes? Holt senzace se prodává snáz než informace, že se nic nestalo.
Tím nezpochybňuji, že medvědi na Slovensku jsou možná opravdu problém. Nemám dostatek objektivních informací.
Mám na mysli nějakou oficiální statistiku. Jako, kolik lidí za rok se pohybuje v lese a kolik je jich napadeno medvědem.
Když si sednu za volant, tak to přece taky nemusím přežít. Jde mi o pravděpodobnost, že se to stane. Co je bezpečnější - pobyt v lese nebo přítomnost na silnici?
Lidí na Slovensku se pohybuje v lese čím dál méně, protože to mají zakázáno, aby je nesežral medvěd.
Medvědi na Slovensku jsou problém, a to obrovský. Regulace měla nastat už dávno.
A když říkám regulace, myslím rozumný, promyšlený odlov jednotlivých kusů v konkrétních situacích, místech a časových obdobích, ne bezhlavé střílení na všechno, co se šustne.
Lidí na Slovensku se pohybuje v lese čím dál méně, protože to mají zakázáno, aby je nesežral medvěd.
Medvědi na Slovensku jsou problém, a to obrovský. Regulace měla nastat už dávno.
A když říkám regulace, myslím rozumný, promyšlený odlov jednotlivých kusů v konkrétních situacích, místech a časových obdobích, ne bezhlavé střílení na všechno, co se šustne.
Co mám tak různě napříč informace, tak to na SK vůbec nezvládají. Sem tam zastřelí medvědici i s mláďaty, ale rozumná regulace se tomu říkat rozhodně nedá.
V přírodě je největší úmrtnost hlavně mláďat. Myslím tedy, že pokud je potřeba regulovat, tak bych se soustředil hlavně na mláďata. A pak na vytypované problémové jedince. Mělo by se tak ale dít bez emocí, problémové jedince by měli určovat ti, kteří o tom doopravdy ví, ne nějaká zdivočelá “domobrana” nebo lobby, která to mastí hlava nehlava. A problémové jedince nevytvářet tím, že je krmnými místy lákám k lidským obydlím.