Kdyby lidí žili v takové pospolitosti jako vlčí smečka, bylo by na světě líp.
Byla jsem teď na Sardinii, je tam jedna z “ modrých zón”, míst, kde je nejvíc stoletých lidí.
Jako faktory dlouhověkosti se udává pochopitelně genetika, strava ( je to ve vnitrozemí, takže hodně luštenin), spešl červené víno s antioxidanty, chůze do kopce a pevné rodinné vazby. Všechny generace tam žijí ( bydlí) pohromadě a vzájemně si pomáhají.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 01.08.2026, 22:06:04
Vnitrozemní strava na Sardinii? To bych fakt nečekala. Spíš naopak přímořskou, středomořskou - ryby, mořské plody, olivový olej, zeleninu… lustěniny třeba taky, ale ne víc než ty ryby.
Ale ok, Vy jste tam byla, já ne, věřím Vám. Já jen, že je to divné. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 02.08.2026, 11:17:47
Olivový olej a zeleninu určitě. Ale bílkovininy prý spíš rostlinného původu, hodně se tam jí fenykl jsem postřehla, ale vím houby, byla jsem tam týden..
Ona je Sardinie dost velká, asi jako celá Morava, tak z vnitrozemí k moři daleko ( bylo dřív). Ta “ modrá zóna” je právě ve vnitrozemí.
A nejsou tam teda žádný vlci.
A žádný jedovatý hadi.
Oni mají částečnou samosprávu, a vedou to tam hezky, nesmí se stavět na pobřeží a je to tam relativně málo zprzněný.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 17.07.2026, 13:35:25
Já to zkoušet nehodlám, jestli je v tom életrika nebo ne. Já těch ran už dostala, bojím se toho jak čert kříže. Abych měla jistotu, že mě ohrada doma nenakope, tak ji musím rozpojit, protože “jen” vypnout zdroj mi nestačí 😀
N (neregistrovaný)05.08.2026, 00:06:37xxx.xxx.189.103
Anonymní:
Si tykáme
S Horsanou si tykáme i ona mi vždy tykala a její identita taky není nic tajného. Snad to alespoň ona pochopila jako vtip s tím, že jí nic špatné nepřeju.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 05.08.2026, 13:09:24
Podle mě v horách se ještě drží ty slušné šelmy. Ty neslušné sešly dolů do kukuřice ( medvědi) a do ohrady (vlci). Vy medvěda v horách nepotkáte a sejme ženskou u hřbitova…..
N (neregistrovaný)05.08.2026, 22:05:49xxx.xxx.189.103
Orionka:
Podle mě v horách se ještě drží ty slušné šelmy. Ty neslušné sešly dolů do kukuřice ( medvědi) a do ohrady (vlci). Vy medvěda v horách nepotkáte a sejme ženskou u hřbitova…..