Aktuálně: 1 915 inzerátů279 230 diskuzních příspěvků19 931 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Sardullah
Sardullah 07.05.2026, 13:37:02 xxx.xxx.189.104

Ovce…nebo potažmo jakékoliv hospodářské zvířectvo je prostě práce, starost a teda v neposlední řadě i peníze.

Myslím, že úbytek chovatelů bude z velké části způsoben tím, že ti “staří” končí a mladí to dělat nechtějí…

Vidím to i v mém okolí jen na slepicích a králících…před 30ti lety to u nás choval skoro každý a pak samozřejmě ti staří umřeli, odešli do domova důchodců do baráku se nastěhovali mladí a nebo se prodal, zrekonstruoval, tak najednou v té okrasné zahradě nebylo na slepice a králíky místo, nebyl zájem to chovat. A co si budem, ty ovce je o trochu vyšší level než slepice.

Daja
Daja 07.05.2026, 14:50:30 xxx.xxx.121.48
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 07.05.2026, 12:10:08

No a že se ptám, co říkáte na to co tady napsala Horsana?

Když jsem to od ní četla připomnělo mi to, že má ve všem 100% pravdy, že jo😉. Slovo od slova má pravdu.

Zrzavci
Zrzavci 07.05.2026, 14:59:34 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 07.05.2026, 14:50:30

Jo, to by mě také zajímalo, tohle zůstalo bez reakce.

Varaxi
Varaxi 07.05.2026, 15:43:16 xxx:xxx.6fb0:470d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 06.05.2026, 11:16:37

Myslím, že principiálně je problém v ekonomice. Máte-li psa kvůli ovcím, musí se zaplatit. Tj. ty ovce musejí vydělat (nebo ušetřit náklady) plus mínus nejen na sebe, ale i na toho psa. Navíc ne každý chce a je schopen mít psa, naučit ho pást a pak s ním skutečně každý den po práci a před prací jít pást. Nebo místo práce, ale to jsme zase u založení živnosti, tj. ovce musí uživit nejen sebe a psa, ale i baču (a pokud má bača rodinu, tak i tu), ať už je bača zaměstnanec, nebo sám majitel. To pět ovcí prostě nedá, i kdyby se z nich stříhalo zlaté rouno a měly paterčata dvakrát do roka.

Navíc jsme zas u té legislativy, která není uzpůsobená pasení navolno. 

No, a o tom to je. Kdo nemá ovce jako životní styl, musí holt zabezpečit stádo nějak jinak. 

Ale i to jde. 

Sarah01
Sarah01 07.05.2026, 15:44:24 xxx.xxx.162.253
lesakm:

To asi taky, ale myslíte si že někdo nový bude začínat s chovem ovcí když mu za plotem běhají vlci ?

To netuším, jaký to má vliv, ale na stejných stránkách je psáno, že nejvíce se přestala chovat prasata. Tam počítám vlk nehrozí.

Sarah01
Sarah01 07.05.2026, 15:49:50 xxx.xxx.162.253
lesakm:

Tak jen pro upřesnění  zdroj je statistika ČMSCH která vede centrální evidenci zvířat a vydává čísla hospodářství 🐑ML.

Ano, ale už nejsou udány důvody, který blíže specifikuje právě ta Asociace SZ ČR, vlka nezmiňují. 

Hele, já se nebudu hádat, mě prostě zajímají relevantní zdroje a našla jsem, co jsem našla. U nás nemá ovce nikdo, tady jsou široko daleko jenom krávy už víc než 20 let a asi se to rentuje, majitel si nestěžuje.

kometa
kometa správce
07.05.2026, 16:50:57 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 07.05.2026, 15:44:24

že nejvíce se přestala chovat prasata.

Souhlas. Dřív byl prasečák, ale i kravín (nebo teletník) v každé vesnici. Skoro všechno je pryč. Vidím kolem sebe, kam všude jsme jezdili na praxe a co všechno zchátralo.

lesakm
lesakm 07.05.2026, 20:50:55 xxx:xxx.3825:c307
Horsana:

Ja by som sa chcela opytat, ze ako kurna u nas a v Polsku prezilo ovciarstvo a salasnictvo tolkie starocia bez trojmetrovych plotov v horach a na holiach, s bacom a par honelnikmi.

Toto jedno keby mi niekto vysvetlil, by som bola velmi rada.

Lebo je to len a len o pouzivani normalneho tozumu a tvrdej drine.

Chces chovat ovce? 

Nuz, zatvaraj ich na noc a pas s pastierom a so psami.

Nezabezpecis toto, nuz smola velika.

Pohodlnost a elektricke oplotky zial storocne tradicie stavaju na hlavu.

Jak tu ovčáci přežili v historii ? Jednoduše, vzali do rukou pušky a vlků se prostě zbavili přitom tak dobře že tu po několik minulých století vůbec nebyli a byl klid, absolutně nemůžete srovnávat chovy ovcí na Slovensku a tady u nás,tady je valná většina chovů do 50-100ks takový chov si na žádné psy ani pastýře nikdy nevydělá většina chovatelů tu také proto normálně chodí kvůli živobytí do práce a pro tyhle naše malochovy jednoduše vlk=likvidace, na slovensku kde jsou většinou obrovská stáda ale i také daleko větší pastviny se nemusí bát že tam psi někoho zabijí protože si můžou dovolit i toho pastýře který ovce a psy hlídá to tady bohužel nejde , srovnávat chovy ovcí v ČR a na Slovensku je prostě jako míchání hrušek s jabkama nikdo se tu z vlků nehroutí jen ty naše chovy se díky nim likvidují nikdo z nás totiž nemíní chovat “krmení pro vlky” to je celý. 🐑ML.

mastnacek
mastnacek 08.05.2026, 07:14:27 xxx.xxx.80.12
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 07.05.2026, 12:10:08

Klobouk dolu, ze nekdo ma jeste energii nekomu neco vysvetlovat.

acher (neregistrovaný) 08.05.2026, 07:56:35 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 07.05.2026, 20:50:55

Oni ani na tom Slovensku se s vlky nepářou, jen u nás je to od zdi ke zdi. A nejvíce k tomu píší ti, co o tom vědí jen teoreticky.   A troufnu si říci, že nikdo z nich nikdy žádného pasteveckého psa ke stádu nevychoval. Takový se prostě koupit nedá ten v tom stádu musí vyrůst.

Daja
Daja 08.05.2026, 08:03:38 xxx:xxx.4db4:ea7
»

Aha, no jen taktická poznámka, proč by se to nemohlo dělat jak za naších předků a to tak, že každé jaro vyšel bača s pomocníky sehnal stádo od všech v dědině a hybaj do kopců. Na podzim dorazil a povracel ovce komu co patří. Tohle si pamatují já. Jak se vypořádávali peněžně a zbožím nevím, ale takhle to šlo a bylo k užitku. Majitel mohl klidně do práce. Byli u toho i psy, salaše, pomocníci, prostě to šlo a teď to nejde? 

Varaxi
Varaxi 08.05.2026, 08:08:18 xxx.xxx.129.250

U nás se pase tak, že kozy jsou přes den na ohrazené pastvině/sadu u domu, večer po práci se vezmou ven a pasou se. Kozy si nacpou břicha, pak se zaženou zpátky a spokojeně přežvykují.

Někdy, když je třeba šetřit pastvinu nebo je čas a nálada, se s nimi chodí i jindy než večer. Vždycky je to cca hodinová vycházka. 

Většinou se chodí bez psa. Ale je to pár koz, nejvíc jich tu mají 12.

No a nevím, jestli to jde u ovcí. Teoreticky proč ne, ale nevím.

Vlci tu jsou, žádné ztráty. 

Ale všechno to stojí na zajištěných zvířatech v ohradách. 

Horsana
Horsana 08.05.2026, 08:27:15 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 06.05.2026, 21:48:40

Polovnicka lobby.

Janea (neregistrovaný) 08.05.2026, 08:56:59 xxx.xxx.163.38
Daja:

Aha, no jen taktická poznámka, proč by se to nemohlo dělat jak za naších předků a to tak, že každé jaro vyšel bača s pomocníky sehnal stádo od všech v dědině a hybaj do kopců. Na podzim dorazil a povracel ovce komu co patří. Tohle si pamatují já. Jak se vypořádávali peněžně a zbožím nevím, ale takhle to šlo a bylo k užitku. Majitel mohl klidně do práce. Byli u toho i psy, salaše, pomocníci, prostě to šlo a teď to nejde? 

Živé vykrmené jehně se prodává přibližně za 1200 korun a v našich končinách je téměř neprodejné, chybí tradice skopového masa, lidi si koupí jedno na ochutnání a většinou řeknou, že je cítit ovčinou a příště ho nekoupí. Ovce v mém kraji chová jen pár nadšenců, kteří to mají jko koníček nebo jako my, chutná jim skopové. 

Ovce se prostě nevyplatí tak jako tak, už vubec si neumím představit platit ještě někoho, kdo by je pásl. A už vubec si neumím představit toho podivína, který by přistupil na to, že by třičtvrtě roku pásl ovce někdy mimo civilizaci, ale tak lidi jsou ruzní třeba by se někdo našel. (hned mi vytanulo na mysli https://www.youtube.com/watch?v=fEyj-rXJbNw , ale to jsem teda pěkně hnusná🤣)

Mě by zajímalo, kolik z radících tady ovce chová?

acher (neregistrovaný) 08.05.2026, 09:49:01 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 07.05.2026, 15:44:24

Jenže dřív jste si mohla koupit sele,vykrmit a porazit. Dnes je to samé papírování, mít na vše povolení.Musíte mít registrované hospodářství, po koupi nahlásit přesun selete a také hlásit  porážku.A to už se prostě lidem nechce.

Horsana
Horsana 08.05.2026, 09:50:00 xxx.xxx.234.150
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 08.05.2026, 08:56:59

U nas velke chovatelske subjekty su, okrem super mliekovych plemien sa pasu tradicnym sposobom.

Zisk robia velkonocne, niekedy aj vianocne jahnata na export, u mliecnych tradicne produkty.

A zalepia to dotacie, lebo co na holiach ineho, ako vypas.

Domaci chovatelia rusia drobnochovy z dovodu jebania susedmi, statnou spravou a plemenarmi a preto, ze zistili, ze to je praca. A ze ovce becia.

Kozy rusia po tom, co dva tri krat ujdu a znicia susedom zahony. 

Akurat mam 4 ovce zajednane, znami sa rozhodli to zrusit, lebo maju dost nasej milovanej statnej spravy, rusia to po rokoch.

O jahnata zaujem je, pred Velkou Nocou nakupuju ti, co im to chuti, alebo na jar kupia, na jesen zabiju.

Ale to je SR.

Horsana
Horsana 08.05.2026, 10:02:51 xxx.xxx.234.150
»

To pastieri a polovnici robia dodnes.

Tiez zabijaju vlcata, ak najdu brloh, tak, ako to vzdy robili a robit budu.

Dnes, s fotopascami a dronmi no problem.

Zas si to tu nemalujme, ze nie a ze sa u nas nelovi vlk, aj medvede mimo vynimky, len ja som za 10 rokov videla takto 3 zastrelene vlky a z v podstate upytliaceneho medveda ex jedol gulas.

Aj sa z neho patricne zosral.

V cirkevnych, ci vojenskych lesoch sa deju veci, ktore sa nikdy nedostanu von.

Tak, ako sa nepoluje s nocnym videnim, termom, nevnadi sa v intravilane, a tak dalej a tak dalej.

Janae (neregistrovaný) 08.05.2026, 11:14:46 xxx.xxx.163.38
Horsana:

U nas velke chovatelske subjekty su, okrem super mliekovych plemien sa pasu tradicnym sposobom.

Zisk robia velkonocne, niekedy aj vianocne jahnata na export, u mliecnych tradicne produkty.

A zalepia to dotacie, lebo co na holiach ineho, ako vypas.

Domaci chovatelia rusia drobnochovy z dovodu jebania susedmi, statnou spravou a plemenarmi a preto, ze zistili, ze to je praca. A ze ovce becia.

Kozy rusia po tom, co dva tri krat ujdu a znicia susedom zahony. 

Akurat mam 4 ovce zajednane, znami sa rozhodli to zrusit, lebo maju dost nasej milovanej statnej spravy, rusia to po rokoch.

O jahnata zaujem je, pred Velkou Nocou nakupuju ti, co im to chuti, alebo na jar kupia, na jesen zabiju.

Ale to je SR.

Slovensko je v tomto jiný svět, v ČR je tradice na Valašsku, Šumava a pak jen okrajově. Kamarád má ovce na Šumavě  a mezi místními o skopové zájem není, většina jde do zahraničí, ani tam není o skopové zájem. 

Já jsem ze středu republiky, tady ovce prostě nejsou a asi nikdy nebyly tradiční chov. Tady se chovaly kozy. Po revoluci se ovce rozšířily i tady, ale nakonec zbyla jen hrstka, která chová ovce jen pro svojí rodinu. V mém okolí zbyl donedávna jeden věší chov ovcí, ale i ten se rušil, protože ovce jsou neprodejné a z hovězího jsou daleko větší zisky.

V mém okolí je několik výrobců kozího sýra, ale nikdo nevyrábí noc z ovčího mléka.

U nás lidem skopové nechutná, i když jednou do roka děláme velkou grilovací akci pro 100 a více lidí, tak se stěží sní jedno jehně (počítáme s tím a máme ještě prase).

Zas teda máme výhodu, že vlk se tu vyskytne tak jeden do roka a to jen proběhne. O tom se mluví pomalu celý rok a pak proběhne další. Ale nedělám si iluze, vlk se rozšíří po celé ČR a nebude to tak dlouho trvat, pak na ovce kašlem i my.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.