Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 08.05.2026, 11:14:46
Z mladého skopového je vynikající tatarák, zkuste je nalákat na něj. Měla jsem známého ze Sýrie a ten tvrdil, že tatarák vznikl u nich a dělal se masa mladých ovcí a koz, ne z hovězího. Nevím jestli je to pravda, ale je výborný.
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 08.05.2026, 08:56:59
Nepovažuju se za radící, ostatně nikdo tu o radu ani nežádal. Nechovám, nemám podmínky. Ale mám oči. Pokud je v dědině cca 50 koz a 10 ovcí, tak vidím, že to jde, že to malochovatelé zvládají, vidím, jak to dělají.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 08.05.2026, 13:38:58
“Nebo nemáte podmínky pro chov.” Přesně tak. A ovce taky chovat nemusím, abych nemohl říct svůj názor. Jestli mám na 100 ovcí, tak musím mít na to, abych jim zanezpečil přiměřeně velkou pastvinu. Jestli mám jenom na 5, tak zabezpečuju pastvinu přiměřeně menší. Tak vo co furt ku.va de? Soused pase i na naší zahradě, ovce maximálně jednou za rok ostříhaný, jak jsem se bavil s dalším chovatelem, tak v životě neodčervený, při blbym porodi nechávaný chcípnout. Plot od košáru, že by je třeba mohl v případě potřeby mít pod dvojím ohrazením dávno zadupanej do země. Když se nám za jeho pastvy na zahradě rozmohly kopřivy, tak jsem celou zahradu x krát do roka stejně sekal já. Bodláky krom naší zahrady likviduju i na louce kde pase, aby se k nám nešíily zpět. A když mu řeknu co vlci, tak mávne rukou , když mu je sežerou, tak že se na to vyse.e. Tak takovýhle, ať klidně skončej. Jediný dobrý, že proti vlkům nebrojí.
Jo a alternativců, kteří by na půl roku s ovcemi táhlo do hor, by se podle mě našlo dost.
Jenže dřív jste si mohla koupit sele,vykrmit a porazit. Dnes je to samé papírování, mít na vše povolení.Musíte mít registrované hospodářství, po koupi nahlásit přesun selete a také hlásit porážku.A to už se prostě lidem nechce.
Jo, papírování, to je dnes skoro ve všem a nebaví to nikoho. Za komunistů jsme mívali doma prase celá rodina, my, babička a strejda, dnes nikdo.
Tiez zabijaju vlcata, ak najdu brloh, tak, ako to vzdy robili a robit budu.
Dnes, s fotopascami a dronmi no problem.
Zas si to tu nemalujme, ze nie a ze sa u nas nelovi vlk, aj medvede mimo vynimky, len ja som za 10 rokov videla takto 3 zastrelene vlky a z v podstate upytliaceneho medveda ex jedol gulas.
Aj sa z neho patricne zosral.
V cirkevnych, ci vojenskych lesoch sa deju veci, ktore sa nikdy nedostanu von.
Tak, ako sa nepoluje s nocnym videnim, termom, nevnadi sa v intravilane, a tak dalej a tak dalej.
No to možná dělají pastýři na Slovensku, tady by vás za to zavřeli, víte systém našich malochovů tu mohl vzniknout jen díky tomu že tu žádní vlci nebyli protože je předci vyhubili, a pokud se sem vrátí (respektive vrací) tak naopak ty malochovy jednoduše zaniknou, stát si musí vybrat co tu chce mít jestli škodnou nebo chovatele ovcí, zatím to vypadá že chovatelé jsou “na odpis” a možná v tom je nakonec i skrytý záměr celé této “akce návrat šelem" kde nevědomky “ochránci škodné” kteří ovce viděli tak leda z rychlíku dělají “užitečné idioty” Agrobaronům a korporátu aby se zlikvidovali všichni malí chovatelé a oni se potom dostali k jejich pozemkům, a abychom si místo našeho samozásobení masem museli už všichni konečně kupovat jen ty jejich “kuřata z koncentráku” kdo ví …🐑ML.
N (neregistrovaný)08.05.2026, 22:31:34xxx.xxx.189.103
Dnes je asi moderní přidělávat starosti lidem co ještě něco dělají.🙂 Máš ovce? Tu máš vlka a ještě ho budeme chránit.😀 Tvl ještě štěstí že vymřeli dinosauři.😀 Taky tu totiž byli původní a určitě by se dnes našli “tajtrdlíci” co by je rádi navrátil do přírody.😀
Aha, no jen taktická poznámka, proč by se to nemohlo dělat jak za naších předků a to tak, že každé jaro vyšel bača s pomocníky sehnal stádo od všech v dědině a hybaj do kopců. Na podzim dorazil a povracel ovce komu co patří. Tohle si pamatují já. Jak se vypořádávali peněžně a zbožím nevím, ale takhle to šlo a bylo k užitku. Majitel mohl klidně do práce. Byli u toho i psy, salaše, pomocníci, prostě to šlo a teď to nejde?
Dnes to nejde protože chovatelů je v obcích málo a chov ovcí v malém je když si spočítáte všechny náklady dnes v podstatě taková “charita”i bez vlků, psi jsou neúnosně drazí i jejich “provoz” a taky je musí někdo hlídat aby někomu neublížili, tohle je dnes nereálné, celá tahle habaďůra s ochranou veškeré škodné je jednoduše špatná a nejde zdaleka jen o vlky, podívejte se jak to dopadlo s kormorány, vydrami, bobry, havrany, atd. v takhle urbanizované a hustě osídlené krajině jednoduše není pro takové množství škodné místo, jestli tu má být musí se striktně regulovat stanovit konečný cílový počet a nenechávat takto nesmyslně volně přemnožit , ale ty cílové počty měly být už dávno stanoveny ihned na začátku.🐑ML.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 08.05.2026, 22:33:12
A kdo určuje, co je škodná a co ne? Znám to jenom jako myslivecký termín a v podstatě mně připadá, že jsou to všechna zvířata, která nějak škodí tomu, aby měl člověk užitek.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.05.2026, 22:44:09
Vždyť jo.
Nicméně, aspoň za mě je a vždycky bude největší škodná tvz ekolog, co ohormně miluje přírodu, bydlí nejlíp v paneláku ať už ve městě nebo vzniklém naležato na okraji vesnice, který má narozdíl od chovatelů a zahradníků, spoustu volného času a energie. Tu pak vrhá do ztrpčování života lidem na venkově a říká tomu vznešeně Ochrana přírody.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 08.05.2026, 22:08:19
malochovy jednoduše zaniknou,
Za mě začaly zanikat ještě před vlky - myslím tím dobu 30 let zpátky.
Ovce - viz výše - už dlouho není zájem o vlnu ani o maso. Kozy - ty ještě jakž takž jsou - mléko a kozí sýry. Ale i tak jich moc není, protože staří chovatelé vymřeli. Vidím kolem sebe. Týká se i krav. Doby, kdy jsem si chodila k malochovatelům pro kravské nebo kozí mléko s bandaskou, jsou nenávratně pryč.
Obe druzstva tu na okoli uz vypustili kravy von, lenze v podstate na holu zem.
Uhorsky stepny dobytok to asi zvladne, ti su pod planinou Dolny Vrch, na druhej strane udolia, nez ja, vlcie vytie odtial pocujem pravidelne, kravy su na noc v kosiari a pastier vedla v maringotke, ale tak na take monstra si asi vlky netrufnu, druhe druzstvo pasie nejake beztrhovky na mojej strane, ale v oplotkoch, na noc idu dnu, oplotky su pri ceste a zver ich pravidelne trha.
Trava nie je a seno tu u nas nebude, to je smutny fakt, mozno niekde v horach ano, to bude 50 eur za balik aj s dopravou, tipujem…
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.05.2026, 08:39:22
Samozřejmě, že vlci jsou už jen ta pomyslná poslední kapka. Ono se to všechno sčítá - legistlativa( povinnost mít registrostrované hospodářství pod hrozbou pokut), šikana od náplav z města, u ovcí meznárodní smlouva co uzavřel Lux( dej mu pánbu co nejtěžší odpočinutí), sucha adt.
Tak nějak ztrácí postupně člověk chuť a motivaci, což je nejspíš cíl. Až konečně zmizí malí zemědělci a obecně chovatelé a pěstitelé.
Pak nastane ten ráj - všude rezervace, kam se bude smět po vyznačených chodníkách a potraviny si budeme dovážet a kupovat v supermarketech.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 09.05.2026, 12:37:55
A také se zapomíná, že když ovce na noc zavřu, tak jim také musím dát nějaké krmení, seno a to už jsou další náklady. Když je bude někdo hlídat, kdo ho zaplatí.Za pár korun, pro hezký oči to nikdo dělat nebude.Dřív se dala dobře zpeněžit vlna, dnes to pomalu nikdo nechce atd.atd.
Ladd si stěžuje, že musí sekat bodláky. Ovce sice není tak vybíravá jako koza, ale sekačka to není a nedopasky se vysekávaly vždy.A chtěla bych vidět ty zástupy alternativců, jak jsou půl roku v horách na vlastní náklady.