Děkuji! Já si chci v budoucnu právě zkusit pořídit ovečky domů, právě že na výpas, není mi líto si pro plemeno zajet. Chovat sama nechci, ovce jsou levné, jednodušší je koupit, vykrmit a picnout. Takže přesně jak říkáte. Já bych to zkoušela nakládat do mléka, aby to vyčichlo, skopové mi také zavání, bohužel. Ten guláš zní dobře 🙂 To udělá pomalý hrnec za mě 😀(podobný plán mám i pro kozenky)
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 11.05.2026, 10:51:09
A tohle plácnutí do vody mám obdivovat? Stuttox 2 je jedním z mála rotendicidů, který je účinný a vzhledem k mechanismu účinku se nedostává, narozdíl od většiny ostatních jedů na hlodavce, do potravního řetězce. Po použití se jed v nesežrané granuli během krátké doby rozloží vlivem vlhka.
Tím si strašte lidi, kteří o něm nic nevědí. Pokud se aplikuje správně je riziko otravy minimální.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 11.05.2026, 13:36:29
Správně se má aplikovat do nor, což je pracné. A nedělám si iluze, že se s tím budou všichni zemědělci takhle crcat. Takže bych opravdu nerada, aby se na takových polích pohybovali mí psi.
Ad rozložení vlhkem ve vnějším prostředí - ono ho zatím moc není. Toho vlhka.
Já neříkám, že není jedovatý. Ale je spousta mnohem jedovatějších přípravků a nikomu nevadí. Navíc zůstávají v potravním řetězci a ve vodě a půdě.
Pro psy nebo dravce ty granule nejsou nebezpečné téměř vůbec a ani kadávery ta dávka co by museli sežrat je moc velká. Pro koho je to nebezpečný jsou malé druhy pěvců.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.05.2026, 16:12:10
Princip jistě. Najděte si kolik je dávka ohrožující psa na životě. Třeba psa.
Je prostě rozdíl mezi mrňavým hlodavcem a zvířetem co váží i jen pár kil. Potom, co hlodavec granuli sežere, navlhčí se, téměř hned chcípne a plyn se z kadáveru uvolní, mrtvolku pak klidně může cokoli bezpečně sežrat. Granule obsahuje množství na zabití hlodavce ,ne většího zvířete, co vím funguje to rychle, takže když to sežere dejme tomu srna, po jedné granuli jí bude max špatně a další nesežere. Totéž zajíc. Problém jsou ptáci - malí co se živí semeny. Ty ta granule zabije. Nesežrané granule zvlhnou, stačí rosa a do 3-4 dnů se jed opět ve formě plynu uvolní.
Ale jak říkám, stutox je jedovatý, ale oproti jiným jedům je to spíš hysterie, co vyvolávají ekologové a straší veřejnost. To že se používají mnohem horší svinstva je nechává v klidu. Hlavně že ze sebe budou dělat hrdiny a oběti dehonestace.
No já si pamatuju jak se říkalo že je to zcela bezpečné, pak se objevil jeden čáp pak další a další. A trochu mě přešla chuť. Ale asi je to v zásadě neškodné
Moc by mě zajímalo JAK zjistili otravu zrovna tímhle jedem, když v tkáních nezůstává. To, že najdou mrtvého čápa je smutné. Mohl mít smůlu a sežrat čerstvě otrávené hraboše, ale důvodů proč byli mrtví je dost.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 11.05.2026, 21:13:20
Dobře, řeknu to přesnějc. U druhotné otravy - následkem sežrání čerstvě otrávených zvířat, což vzácně může být; nejde většinou otrava prokázat. Jedině by se muselo jednat o mrtvolu velmi čerstvou a uchovanou v chladu.
Ale to je mi dost jedno. Jde o to, že je spousta mnohem horších jedů, které se kumulují v potravním řetězci a jíme je i my všichni. A nikoho to celkem nevzrušuje, ale dělá se divadlo kolem jedu, který je efektivní, ale při správném použití mnohem míň nebezpečný pro přírodu i pro člověka.
Já bych si jen dovolila poznamenat, že se neštítím přírodního materiálu, spíš naopak. Ale bohužel jako alergik - atopik výrobky z vlny nemůžu. A takových lidí je dnes víc.
Tak alergiky chápu, ale znám i spoustu lidí kteří se jen nesmyslně štítí zvířat a všeho s nimi spojeného 🐑ML.
Trubka musí být delší nez je šířka hráze. Pak ji bobři neucpou, nedojde jim, že jí voda uniká. Je vidět, že víte velký kulový.
Tak samozřejmě taky nevím všechno, nejsem žádný děd vševěd, ale co se stane v případě až bude větší průtok a trubka to nepobere ? osobně bych nechtěl chodit spát s vědomím že mě může každou noc nějaká bouřka vytopit barák, a to bydlím u řeky a vytopený už jsem byl v r. 2000, potom nám tu postavili “prý protipovodňovou zeď ” za 186miliónů která je nižší než mám v baráku podlahu tak jsem dodnes nepochopil jak mě to jako “ochrání”před povodní …🤔ML.
Žiju na severní straně JM kraje. A chov se teda dost mění. Dřív (cca těch 30 let zpátky) mívali lidi hlavně prasata a králíky, k tomu slepice. Kolem r. 2005 se chovalo nejmíň snad úplně všeho, od té doby tu je zřetelný trend chovu koz, obnovují se slepice. A sem tam měkdo má ovečky na výpas zahrad a sadů.
Krávu si pamatuju za celou dobu jednu, ta už není, prase tu teď snad ani nikdo nemá. Koně po letech tu má jeden pán čtyři. Králíky sem tam někdo, ale určitě ne v té míře, co bývali dřív. Husy a kachny tu má jedna rodina.
Kozy tu před lety začal chovat jeden pán, měl (a stále má) syna, který nemohl pít kravské mléko. Asi o tom dokázal dost inspirativně mluvit, protože od té doby máme další čtyři chovatele.
Vtipné je, že psů tu je tolik, kolik těch koz.
Jo někde jsem četl že tu máme nejvíce psů na počet obyvatel na světě, u nás jich jsou taky “hejna”🐑ML.
OT: Prosím, bylo zmíněno, že některé ovce jsou chutnější, můžete mi prozradit, po kterých plemenech se mám koukat? Díky
Obecně všechna “masná plemena” svaz chovatelů ovcí a koz kdysi udělal na aukci v Litomyšli tajnou degustaci jehněčího, upekli od každého plemene kousek a dávali to anonymně ochutnávat lidem z davu aby to ohodnotili, celé pořadí už si nepamatuju ale ženám tenkrát nejvíc chutnalo plemeno Texel a mužům Oxford Down, u jehněčího a ovčího masa je cítit hlavně lůj takže je potřeba před vařením všechen z masa pořádně odstranit to dělá ve výsledku dost velký rozdíl, jinak chuť máme každý jinou je to taky o zvyku, ale máte to jako s dršťkovou jedni ji milují a druzí nenávidí…no “když ji miluješ není co řešit” 🐑ML.
tak mlčíci většina by před různými developerskými a jinými lobby ty časti zachovalé přírody nebránila.
V CHKO Blanský les se uvažuje o stavbě větrníků. Naštěstí jsou lidé, které to nenechává v klidu.
Co vám vadí na větrnících ? osobně bych měl raději za barákem větrníky než třebas úložiště jaderného odpadu se kterým dodnes vlastně nikdo neví co s ním a bude se přitom muset skladovat a hlídat statisíce let než přestane být nebezpečný.🐑ML.