Větrníky prostě necháte ležet na zemi, čemu na tom nerozumíte? 🙂
Nebo možná přijde i kouzelník a oddělí laminát (nebo to dřevo, které sem cestuje z nelegální těžby z Ekvádoru) od lepidla,
abychom z těch strašidel s účinností 25 % zrecyklovali aspoň něco,
no základy v zemi zůstanou i pak, až nově zakládané s. r. o. “krachnou”, pro koho asi, aha?!
čirou náhodou na pozemcích našich nejcennějších (ve všech směrech) oblastí, hor, podhor, zvěř kvůli tomu zvuku pozdrhá, vlk nebude mít co žrát,
ty kok.ti chcou kolem Jilemnice tyhle 250m sra.ky postavit na třech místech, zrychlené řízení a směšné podmínky, ale na obranu ovcí před vlkem si nesmíme postavit plot víc jak 150 cm, aha…
ale v měsíční krajině, kde nikdo bydlet nechce (Ú. kraj), větrníků nula, na moři, kde to nějakou účinnost má, taky nic, aha, pardon, my nemáme moře. Záhada jak sviňa.
Po celé ČR je teď podepisování petic a besedy s naprosto ulhanými ekology v plném proudu. Kdo nepodepíše, je celý rok bez granulí a styďte se.
Žádná taková nová baterie mi nesmí do chalupy a firmy, co dovolí baterku nabít 1000x a pak ji zabijí, a zákazník si musí koupit novou, ať vymřou, hodně brzy.
Co vám vadí na větrnících ? osobně bych měl raději za barákem větrníky než třebas úložiště jaderného odpadu se kterým dodnes vlastně nikdo neví co s ním a bude se přitom muset skladovat a hlídat statisíce let než přestane být nebezpečný.🐑ML.
Dokud jsme ty větrníky měli tady v blízkosti tři, tak jsme se na ně chodili dívat a fotit si je. Teď, když nám sem odpad z nich vozí Němci a je v plánu postavit jich za každou obcí nejmíň 10, tak už je nikdo nechce.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 12.05.2026, 13:49:43
Četla jsem od poloviny a uznávám, že jsem to jako prolítla, tak jsem asi tu černou kaňku na tom recyklačním procesu přehlédla? Kobalt se z toho recyklátu také bude dát získávat, to jsem se dočetla. Není tak, že čím víc recyklátu, tím méně potřeba těžit?
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.05.2026, 14:31:55
Stručně řečeno, zrecykluje se pouze 50% kovů a to ještě tak, že buď ve vysoké peci a nebo kyselinami, prostě eko jak prase a ještě drahý, proto taky i nařízení EU počítá v nových bateriích pouze s 12% recyklovaného kobaltu a 4% ostatních kovů. Bude to jen kšeft pro vyvolené a ekologie akorát zapláče.
Kromě estetického hlediska problém s likvidací těch starých. Klasická nerudovská otázka - kam s ním?
Stejně jako elektrobaterie. O těch se taky diskrétně mlčí.
A co potom taková likvidace jaderné elektrárny která je dražší jež její postavení a jaderný odpad kterého tu máme už 3000tun a jehož záření se nedá ničím zastavit , neexistuje materiál který se časem neprozáří a co potom … proti tomu je laminát jen legrace navíc větrník po započtení všech nákladů vyrobí 1kWh za 1Kč kdežto JE za 3Kč 🐑ML.
Mě nejvíc štve, že neustále jsou protlačovány “ zelené” věci jako bezemisní a nej a tak nějak už se nezmiňují ty emise při výrobě, to že ta výroba počínaje těžbou není tak zelená a jak bude následně likvidováno, jak to zatíží životní prostředí a teda jak provozování třeba těch větrných parků bude mít vliv třeba na ty živočichy.
Dál mi vadí, jak je tlačeno, aby elektrická energie byla vyráběna zeleně… hlavně soláry a větrníky… stylem… postavme toho co nejvíc a vypněme elektrárny… super a když nebude foukat a bude málo svítit, tak jsme v zadeli. Ale přijde mi, že tohle EU tak nějak už neřeší.
Mě nejvíc štve, že neustále jsou protlačovány “ zelené” věci jako bezemisní a nej a tak nějak už se nezmiňují ty emise při výrobě, to že ta výroba počínaje těžbou není tak zelená a jak bude následně likvidováno, jak to zatíží životní prostředí a teda jak provozování třeba těch větrných parků bude mít vliv třeba na ty živočichy.
Dál mi vadí, jak je tlačeno, aby elektrická energie byla vyráběna zeleně… hlavně soláry a větrníky… stylem… postavme toho co nejvíc a vypněme elektrárny… super a když nebude foukat a bude málo svítit, tak jsme v zadeli. Ale přijde mi, že tohle EU tak nějak už neřeší.
Je fakt že větrníky by se měly stavět primárně u moře protože tam fouká stále, ale s těmi emisemi a odpadem, ty vznikají dnes pří výrobě čehokoli na co se podíváte tady jde hlavně o emise a odpady které vzniknou při provozu elektráren a ty u větrníků a FV provozem nevznikají navíc el. z nich je i levná Evropa taky moc žádné jiné vlastní energetické zdroje nemá a pokud chceme být nezávislí na Rusku arabech a dnes i US moc jiných možností nemáme.🐑ML.
že je spousta mnohem horších jedů, které se kumulují v potravním řetězci
Můžete být konkrétnější? Mě kromě DDT nic jiného nenapadá.
A co třeba takové glyfosáty - roundup se cáká na pole, chodníky, všude kolem ostošest a celkem to nikoho moc nezajímá a možná i další herbicidy spálená pole chemií vídám každou chvíli🐑ML.
N (neregistrovaný)12.05.2026, 20:44:02xxx.xxx.189.103
lesakm:
Je fakt že větrníky by se měly stavět primárně u moře protože tam fouká stále, ale s těmi emisemi a odpadem, ty vznikají dnes pří výrobě čehokoli na co se podíváte tady jde hlavně o emise a odpady které vzniknou při provozu elektráren a ty u větrníků a FV provozem nevznikají navíc el. z nich je i levná Evropa taky moc žádné jiné vlastní energetické zdroje nemá a pokud chceme být nezávislí na Rusku arabech a dnes i US moc jiných možností nemáme.🐑ML.
Jestli to můžu zkrátit, tak Evropa je totálně v “prdeli”.😀 Nedostatky kam se podíváme. Už i krize plastů!! 😯 Takže palivo do letadel není, mnohá léčiva budou drahá a nedostupná, nafta drahá, průmysl minimální, lemry co nechtěj tahat..😀 Uteč kdo může.😀
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 12.05.2026, 15:45:19
A kdo leze nahoru kvůli údržbě? Jakože v ČR,
a tady na horách, kde chcou větrníků nejvíc, vůbec nesněží a nemrzne, dnes
v Příkrém v poledne nesněžilo…
Helikoptéry, pochopitelně, létají na vzduch. Nulová uhlíková stopa… Kolik stojí údržba, i když vynechám led? To se tu dělat nebude, to byla jen ta fotka slavná, ale co kdyby…
Větrník neumí vyrobit za 1 Kč nic. Ten hluk je rozhodně dražší.
Elektřinu nám jen zdraží, protože podobně jako s jinými “obnovitelnými” zdroji - povinná výkupní cena atp.
Proč nechcou dělat EE z vody? A to tady máme i tradici, fabriky. Na Jizeře si moc baráků pak nepostaví, no. Chudáci.