U nás v CZ to bude s geotermálem těžké, nemáme moc míst, kde lze využít. Tak leda tahat energii dráty ze zemí, kde to budou mít lepší, ale to je přesně proti myšlence energetické decentralizace, na kterou míří podpora obnovitelných zdrojů.
S geotermálem to nemusí být až tak těžké jak se zdá společnost Qaise energy v US vyvíjí zařízení které dokáže “vypálit” díru do země 20km hlubokou a pokud se to podaří stačilo by takovou díru vyhloubit u každé stávající uhelné elektrárny která by potom byla poháněna párou ze země , první elektrárna tohoto typu už se v US staví má být hotova v roce 2030 tak uvidíme ale když se zadaří máme s el. vystaráno na věky a bez emisí a jakéhokoli odpadu 🐑ML.
K větrníkům. Ornitologové dávno tvrdí, že větrníky zabijejí ptáky a netopýry. Proč by to dělali, kdyby to nebyla pravda. Vždyť jim jde o ekologii a přírodu. Kdo tvrdí, že to pravda není je větrníková lobby. Tento týden dokument o Gibraltaru. V případě, že se přiblíží z Afriky migrující supi, tak už ty větrníky, které jim tam na pobřeží pistavili do cesty preventivně vypínaji. No nevím, kdo to hlídá, ale že větrníky pták zabíjí je zkrátka fakt. Taky tam prý ročně zabijí 20 000 netopýrů. Jiný dokument. Balt téměř bez ryb, potěr vyžraný přemnoženými medůzami. Na ploše velikosti podšálku se může uchytit několi set (nebo nekolik tisíc?, už si nepamatuji) medůzích polypů. Na bahnitém baltském dně se uchytit nemohli. Zato na pylonech větníků jim to jde znamenitě. Ve Francii již padl rozsudek a odškodnění za zdravotní problémy způsobenými hlukem z větrníků.
Nevím četl jsem nedávno nějakou novou studii a v ní tvrdili že po nějakém zkoumání zjistili že větrníky mají na ptáky jen minimální vliv osobně si neumím představit jak by je zabíjely zase tak rychle se netočí, a že je moře bez ryb tak za to může především nadměrný rybolov dnes se před všelijakými sonary před rybáři totiž žádná rybička neschová takže se dá to moře “vybrat” do prtě. 🐑ML.
Ale zpět k vlkům zajímalo by mě jestli někdo v praxi nezkoušel třebas dělat kolem ohrady lidskou pachovou stopu , jakési “značkování rajónu” stejně jako to dělají sama zvířata čůránim na plot ? Případně jak často by se to muselo obnovovat ? 🐑ML.
Asi by si z pachové značky vlk nic nedělal. Pes, rys a medvěd také zanechávají pachové značky a nevím, jestli si teritoria vlci s rysy a medvědy rozdělují, že na jednom území by byli jen vlci a na druhém medvědi, to asi neklapne 🙂 Ten vlk se z té značky dozví, co tam běhá, ale že by to nějak řešil, když původce značky není zrovna přítomen, to si nemyslím. Navíc ohrady bývají napachované dobře, jednak je někdo staví, za druhé je někdo udržuje, podsekává, napíná, prochází kolem…
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 15.05.2026, 02:50:33
No ona vás taková havárie třeba při přepravě odpadu zabít nemusí
Já měla na mysli havárii přímo na JE. Ale to je jedno. Tak jako tak si myslím, že je větší pravděpodobnost, že mě přejede auto nebo že umřu na rakovinu - vzhledem k rodinné anamnéze.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 15.05.2026, 03:08:26
Záleží, kdo tu studii napsal/financoval. Osobně mi taky přijde, že by se větrníkům ptáci měli vyhnout - menší obratní letci. Na druhou stranu nevidím důvod, proč by to ornitologivé tvrdili, kdyby to nebyla pravda. A netopýř? Nemůže jim ten zvuk, větrníky vydávaný, narušovat jejich ultrazvukové vnímání? Každopádně napohled jsou větrníky hnusný. Koukat na ně z okna a kdekoliv jinde, bych nechtěl. Furt jsem pro to jádro, geotermál super.
Ale zpět k vlkům zajímalo by mě jestli někdo v praxi nezkoušel třebas dělat kolem ohrady lidskou pachovou stopu , jakési “značkování rajónu” stejně jako to dělají sama zvířata čůránim na plot ? Případně jak často by se to muselo obnovovat ? 🐑ML.
vynikající kniha - Nehaňte vlka od Farley Mowata, tam to používá a fungovalo to, jak často “značky” obnovoval si už nepamatuju, ale musel chlastat spoustu čaje 😉
V třídílném dokumentu, co vysílali na Prima Zoom před lety to také ten výzkumník zkoušel, ale značkoval si jen tábor nebo jiné takové malé místo, tam to vlci také respektovali. Ale on s těmi vlky chodil všude a oni ho potom tak nějak vzali jako součást okolí a přestali si ho všímat.
vynikající kniha - Nehaňte vlka od Farley Mowata, tam to používá a fungovalo to, jak často “značky” obnovoval si už nepamatuju, ale musel chlastat spoustu čaje 😉
Ještě doplním, že FM “značkoval” ze své strany teritoria, vlk z opačné, čili jeho “značku” nepřekrýval, ale jen “potvrdil” respektování smlouvy z druhé strany…
Tož si doma můžete naplnit “samovýrobou” kanystr (ušetříte za stočné 😂) a po panácích označkovat ob sloupek v patřičné výšce kol 60 cm(čím výš, tím větší “samec”) z vnitřní strany výběhu …třeba to zabere 😀, ale ohradník bych stejně nevypínal 😉…
Pachové lidské značky…mě jen tak napadá…a dělal by si z nich vlk něco? Když ty pachové značky nejsou od tvora, který by pro něj byl nebezpečný resp. v České republice vlkům neubližujeme a tudíž si nemyslím, že by nás lidi vlk vnímal jako nebezpečí a vyhnul se námi “označkovanému” teritoriu i pokud fyzicky člověk není široko daleko přítomen.
Ve své podstatě, když o tom tak přemýšlím, tak by mě zajímalo, jak je to třeba u pasteveckých psů…obejde pes samec ohradu, označkuje si teritorium a jak to vnímá vlk? Pes určitě dělá hlasité bububu, když zaznamená přítomnost vlka…je velký…vlk určitě psy v ohradách i fyzicky viděl, takže ví, co to je za tvory a respektuje pachové značky pasteveckých psů? Pokud ano, respektoval by je, i kdyby pastevecký pes nebyl fyzicky přítomen?
V tom dokumentu, co uvádí Buggyra, se jednalo o vlky kdesi z ostrova v severním moři. Lidi neznali a taky se jich nebáli. Jak píše Lupus, ohradník by nevypínal. Když bude mít vlk hlad, tak nepomůže i kdyby byly počůrány přímo ty ovce. Když budou psi uvnitř v ohradě, odlákat je nelze.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 16.05.2026, 21:43:45
A co by asi jeden pes proti smečce vlků zmohl. To by jich tam muselo být podstatně více. Ve Španělsku jsme u stád viděli 10 - 15 mastinů. Tady jeden,dva psi nic nezmohou.
Ve Španělsku je ten tlak vlků mnohem větší, protože mají větší konkurenci a relativně méně lovné zvěře. To za prvé. Za druhé, žijí tam i medvědi, kteří ovce taky mohou lovit. Za třetí, pase se tam volně, maximálně v sítích. Za čtvrté, pokud máte psa v ohradě s ovcemi a nelze ho odlákat, většina vlků si lov rozmyslí, protože nemůžou riskovat zranění. Zraněný vlk a mrtvý pes, to není výsledek, který ten vlk chce. Za páté, bývají tam větší stáda. Pět set i více ovcí (i násobně více) tam obsluhuje jeden, někdy dva lidi. Akorát vodu jim tam vozí někdo další.
To se vůbec nedá srovnávat s průměrným českým chovatelem. Upřímně znám jedinou paní, která měla kolem 80 koz. Nebydlí tady, bydlí na Šluknově, a chov radikálně omezila, když se vrátila po rodičovských do práce. Asi existují čeští chovatelé se stovkami kusů, ale žádného neznám.
Ale pokud někdo chová mezi pěti sty a tisícem kusů, náklady na patnáct psů se v tom fakt ztratí. To musí být šílený masakr.