Srncat uz je mraky.
Vsude v okoli se sekaji louky a z kazde louky jich pred seci odnesou 3-6 kousku
On ten samotný vlk procházející krajinou se může dostat do hustě obydlené oblasti jako nic, prostě se “netrefí”, on to tady nezná… Asi jako Emil, který se procházel lidem po předzahrádkách. Taky to tu není losy zamořené.
Tak včera 24.5. jsem poprvé letos viděl srnu se srnčetem, které už jí čiperně následovalo…a ani už nebylo moc"puntíkatý"…reagovali na nás už na cca 200m, zatímco normálně nás mají tak až do 70 m na háku…
Přijde mi to docela brzo, páč valná většina srn, co se tu potulují je ještě řádně břichatá…😉
Tak včera 24.5. jsem poprvé letos viděl srnu se srnčetem,
Já taktéž. Viděla jsem z vlaku. Na trase Olomouc - Kroměříž.
Srncat uz je mraky.
Vsude v okoli se sekaji louky a z kazde louky jich pred seci odnesou 3-6 kousku
Také jsem loni poprvé pomáhala nosit srnky z louky, ale u nás se seče později. Tak hádám mi zavolají až to bude aktuální. Já jsem byla s koněm, pomáhala jsem ta srnčata nahánět, když je nestihli lapit napoprvé a pískle zdrhalo 🙂 Doufám, že se mnou letos pojede ještě někdo, ať tam nejsem s koněm sama…
U nás už je posekáno a srnčatama se nikdo nezabývá.
U nás bohužel taky ne. Když jsme se nastěhovali , nabízela jsem myslivcům pomoc, v případě, že se chodí. Tak nechdí, místní sekáči nemají zájem. ☹️
A taky se ještě neseče. Vysoký už je to hodně.
u nás to tak teď nakvétá, předpokládám seč v červnu…
Holky, ale má se to prý uzákonit, tak jsem zvědavá. Aby to nedopadlo tak, jak skoro všechno tady v tom státě…zákony máme, ale nikdo je nevymáhá.
Cože se má uzákonit? Ochrana srn před sečením? To bude naprosto nevymahatelné. Leda by uzákonil stát i lidi, kteří to budou mít kapacitu monitorovat a procházet louky před sečí. Nebo jestli přinutí zemědělce montovat na traktory nějaká zařízení, která to mají hlídat? Máte nějaký odkaz?
Buggyra:Cože se má uzákonit? Ochrana srn před sečením? To bude naprosto nevymahatelné. Leda by uzákonil stát i lidi, kteří to budou mít kapacitu monitorovat a procházet louky před sečí. Nebo jestli přinutí zemědělce montovat na traktory nějaká zařízení, která to mají hlídat? Máte nějaký odkaz?
Prý údajně povinný vyhánění. Odkaz nemám, četla jsem to někde na FB, to by bylo dlouhý hledání asi. Ale jestli to na mě ještě vyskočí, tak to sem ráda připíchnu.
Já se bojím, že na povinný vyhánění nebudou lidi. Nebo snad by to měli zajišťovat myslivci? Zemědělec to bude zařizovat těžko… (jen přemýšlím nahlas, to není na vás, Sarah 🙂)
Buggyra:Já se bojím, že na povinný vyhánění nebudou lidi. Nebo snad by to měli zajišťovat myslivci? Zemědělec to bude zařizovat těžko… (jen přemýšlím nahlas, to není na vás, Sarah 🙂)
OK, já právě taky netuším, většinou vidím na FB přímo od lidí, kteří to vyhánění organizují, výzvu, že hledají lidi a psy. A většinou je to od nás hodně daleko, Čechy. Včera teda někde u Ostravy, ale to já než odejdu z práce, nasednu do auta a než tam přijedu, už bude po. Loni mě napadlo, že se na to zeptám přímo zemědělce, který bydlí naproti mě, ale pak jsem na to zapomněla, musím na to pamatovat letos. Už několik let se u nás při sečení nechávají neposečené pásy, ale nějak netuším, jestli to fakt pomáhá, mrtvý srnče jsme našli jednou, nebyl to hezkej pohled.
Myslivci těžko, ti jsou normálně v práci. Si myslím, že takový zákon nikdy nebude, to je nereálný to dělat všude.
assil:Myslivci těžko, ti jsou normálně v práci. Si myslím, že takový zákon nikdy nebude, to je nereálný to dělat všude.
Právě ty výcvikářky, které znám a které to vyhánění organizují, jsou u myslivců. Ale asi to nebude všude.
U nás to organizuje holčina zaměstnaná u nějakého ochranářského něčeho, takže ta na to dostane asi neplacené volno (nebo pokud to vykáže jako monitoring čehokoli, tak třeba to má i zaplacené…).
Mno… celkem zajímavý, ne?
cituji:
Období bahnění pod širým nebem je pro chovatele extrémně náročné, protože musí i bez psa stádo ochránit. Proti predátorům si pomáhá dvojitým oplocením, což považuje za nejjistější řešení. Za drátěným pletivem je zhruba s půlmetrovým odstupem ještě elektrický ohradník. Problémy dosud neměl farmář s vlky, kteří se ve Žďárských vrších před čtyřmi roky usadili, ale spíše s toulavými psy nebo liškami. „Snažíme se o to, aby překážka byla skokem jen obtížně překonatelná,“ poukazuje farmář. Vlk by musel přeskočit oba ploty zároveň a překonat kromě výšky i vzdálenost. „Podhrabáním by se dostal do pasti mezi pevné pletivo a elektrickou síť,“ líčí Milan Daďourek. Kdyby nebyli v oblasti vlci, s náročnými bezpečnostními opatřeními by mohl skončit hned po bahnění.
Zajímavé, ne??? Je to z tohoto článku
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-na-pastvine-ve-zdarskych-vrsich-se-narodilo-kolem-dvou-set-jehnat-farmar-je-chrani-i-pred-vlky-40580631#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Asi to někteří umí??????
Dobrý den, vyznáte se někdo v tom, jestli elektrická síť může ublížit kočkám?
Kočky teď u ovcí tráví docela dost času, tak přemýšlím, jak nejlépe ovce zabezpečit proti vlkům, což je u nás novinka.
K.:Dobrý den, vyznáte se někdo v tom, jestli elektrická síť může ublížit kočkám?
Kočky teď u ovcí tráví docela dost času, tak přemýšlím, jak nejlépe ovce zabezpečit proti vlkům, což je u nás novinka.
U krav kočky vždycky dostaly perdu jednou a už si dávaly bacha
omlouvam se, ale vyskocilo to na me 😀
ze zivota ochrany stad: