Aktuálně: 1 891 inzerátů281 992 diskuzních příspěvků20 126 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Horsana
Horsana 17.05.2026, 10:55:48 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 17.05.2026, 07:42:11

A somare tam nemali, pri ovciach?

Okrem tych psov.

acher (neregistrovaný) 17.05.2026, 11:10:44 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 17.05.2026, 10:55:48

Ty jsme tam neviděli, ale my tam byli hlavně kvůli mastinům.

Xerxova
Xerxova 17.05.2026, 11:59:43 xxx:xxx.f18:7b13

oni mají víc psů i proto, že často se prodávají už vycvičení psi. A tak si nechávají štěňata pro sebe (potřebují trvale funkční smečku psů kde se mládežníci učí od starých) i na prodej mladého cvičeného psa zvyklého pracovat se stádem - neb to nese víc peněz, než prodej štěněte. Ale ano - nebývá tam v horách s ovčákem jediný pes. Ale zase jsme i potkávali samotné psy daleko od civilizace třeba běžet po místní silničce… z toho jsem dobrý pocit neměla, i když jsem svého psa měla v bezpečí v autě…

lesakm
lesakm 18.05.2026, 18:37:52 xxx:xxx.2da8:ad3d

Krávy tak reagují na psy možná díky útokům vlků, nerozlišují potom mezi vlky a psy, odnesou to nakonec  turisti.           - Novinky:  V Rakousku napadlo stádo krav manželský pár - Novinky www.novinky.cz 626 🐑ML.

lesakm
lesakm 18.05.2026, 18:41:10 xxx:xxx.2da8:ad3d
Buggyra:

Asi by si z pachové značky vlk nic nedělal. Pes, rys a medvěd také zanechávají pachové značky a nevím, jestli si teritoria vlci s rysy a medvědy rozdělují, že na jednom území by byli jen vlci a na druhém medvědi, to asi neklapne 🙂 Ten vlk se z té značky dozví, co tam běhá, ale že by to nějak řešil, když původce značky není zrovna přítomen, to si nemyslím. Navíc ohrady bývají napachované dobře, jednak je někdo staví, za druhé je někdo udržuje, podsekává, napíná, prochází kolem… 

Ochránci vlků tvrdí že vlci se lidí bojí tak by se snad měli bát i lidského pachu ne ? Proti srnkám se rozvěšovaly na stromky pokud vím lidské vlasy .🐑ML.

lesakm
lesakm 18.05.2026, 18:47:46 xxx:xxx.2da8:ad3d
kometa:

No ona vás taková havárie třeba při přepravě odpadu zabít nemusí

Já měla na mysli havárii přímo na JE. Ale to je jedno. Tak jako tak si myslím, že je větší pravděpodobnost, že mě přejede auto nebo že umřu na rakovinu - vzhledem k rodinné anamnéze.

Ve škole nás v hodinách energetiky kdysi učili že pravděpodobnost havárie JE je 1:1000000 ovšem milión JE na světě není a těch všelijakých nehod už proběhla spousta, tady se s odpuštěním řeší nějaké postřiky na pole a granule proti myším ale že se to tu může rázem zamořit radioaktivitou na tisíce let a nikdo tu nebude moci žít kupodivu jaksi nikoho vůbec netrápí .🐑ML.

lesakm
lesakm 18.05.2026, 18:51:07 xxx:xxx.2da8:ad3d
Lupus4:

vynikající kniha - Nehaňte vlka  od Farley Mowata, tam to používá a fungovalo to, jak často “značky” obnovoval si už nepamatuju, ale musel chlastat spoustu čaje 😉

https://www.databazeknih.cz/knihy/nehante-vlka-60574

Tak čaj s mlíčkem miluju a piju ve velkém tak to možná vyzkouším možná by se k tomu účelu využít i vlna která je dnes stejně víceméně odpad,.🐑ML.

sutrik
sutrik 18.05.2026, 18:53:14 xxx.xxx.161.25

Tohle je u nás: https://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/na-chrudimsku-zahynul-vlci-samec-na-frekventovane-silnici-ho-srazil-rychly-vuz.html?fbclid=IwY2xjawR4HndleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBZS2VmZmoxbVk0UkNDU21Dc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHo9P_COd_C3J1q48pJvWfEvyCHgisLmJgNXrMH2LciA2fdFBSg3h0ew4oQQJ_aem_dBAdn5vXnVUYeXQHrq_3Tw

Věděla jsem o výskytu vlka v Železných horách (vlků?), ale myslela jsem, že se bude držet dál v méně zalidněné části. Třeba to byl jiný vlk, uvidíme, co ukáže test DNA. 

Pokud je to on, možná to vysvětluje nález koster a torz těl, co poslední měsíce nacházím ve zvýšené míře “na druhé straně” silnice od nás. I  na pěšině jen několik set metrů od největší obce v okolí. Za 10 let jsem nepotkala tolik koster a zbytků, které jsem odhadla většinou na muflony.  Tipovala jsem to spíš na náhodná úmrtí nebo kvůli těsné blízkosti obce uteklé psy. Blízko nálezů i úmrtí vlka (i když za řekou) je velká obora. 

lesakm
lesakm 18.05.2026, 18:53:36 xxx:xxx.2da8:ad3d
Lupus4:

Ještě doplním, že FM “značkoval” ze své strany teritoria, vlk z opačné, čili jeho “značku” nepřekrýval, ale jen “potvrdil” respektování smlouvy z druhé strany…

Tož si doma můžete naplnit “samovýrobou” kanystr (ušetříte za stočné 😂) a po panácích označkovat ob sloupek v patřičné výšce kol 60 cm(čím výš, tím větší “samec”) z vnitřní strany výběhu …třeba to zabere 😀, ale ohradník bych stejně nevypínal 😉…

Na ohradník bych tedy  raději nečůral ono 10000V je 10000V 🐑ML.

N (neregistrovaný) 18.05.2026, 18:56:40 xxx.xxx.189.103

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-davku-radiace-z-fukusimy-dostal-kazdy-clovek-na-svete-40033519

A kdo bude přičítat třeba zvýšený výskyt rakoviny právě té havárii? Kolik lidí ve skutečnosti bylo postiženo Černobylskou havárií? Vždyť to koupilo i Švédsko například. V některých severských zemích bylo mnoho let zakázáno konzumovat maso ze zasažených zvířat. Radiace se výborně “drží” v lišejnících a stačí aby to zvíře sežralo a obdrží celkem slušnou dávku radiace. V Černobylu zabíjelo i jedno jediné zrnko písku.😐 

lesakm
lesakm 18.05.2026, 19:01:53 xxx:xxx.2da8:ad3d
N:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-davku-radiace-z-fukusimy-dostal-kazdy-clovek-na-svete-40033519

A kdo bude přičítat třeba zvýšený výskyt rakoviny právě té havárii? Kolik lidí ve skutečnosti bylo postiženo Černobylskou havárií? Vždyť to koupilo i Švédsko například. V některých severských zemích bylo mnoho let zakázáno konzumovat maso ze zasažených zvířat. Radiace se výborně “drží” v lišejnících a stačí aby to zvíře sežralo a obdrží celkem slušnou dávku radiace. V Černobylu zabíjelo i jedno jediné zrnko písku.😐 

Tak radioaktivní divočáci běhají od Černobylu i na Šumavě v Německu se ani nesmí jíst u nás ani nevím jestli to někdo vůbec  sleduje.🐑ML.

lesakm
lesakm 18.05.2026, 19:04:09 xxx:xxx.2da8:ad3d
sutrik:

Tohle je u nás: https://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/na-chrudimsku-zahynul-vlci-samec-na-frekventovane-silnici-ho-srazil-rychly-vuz.html?fbclid=IwY2xjawR4HndleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBZS2VmZmoxbVk0UkNDU21Dc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHo9P_COd_C3J1q48pJvWfEvyCHgisLmJgNXrMH2LciA2fdFBSg3h0ew4oQQJ_aem_dBAdn5vXnVUYeXQHrq_3Tw

Věděla jsem o výskytu vlka v Železných horách (vlků?), ale myslela jsem, že se bude držet dál v méně zalidněné části. Třeba to byl jiný vlk, uvidíme, co ukáže test DNA. 

Pokud je to on, možná to vysvětluje nález koster a torz těl, co poslední měsíce nacházím ve zvýšené míře “na druhé straně” silnice od nás. I  na pěšině jen několik set metrů od největší obce v okolí. Za 10 let jsem nepotkala tolik koster a zbytků, které jsem odhadla většinou na muflony.  Tipovala jsem to spíš na náhodná úmrtí nebo kvůli těsné blízkosti obce uteklé psy. Blízko nálezů i úmrtí vlka (i když za řekou) je velká obora. 

Až vyžerou muflony kteří jsou pro vlky snadnou kořistí půjdou na další snadnou kořist - domácí zvířata .🐑ML.

Buggyra
Buggyra 19.05.2026, 07:53:57 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 18.05.2026, 18:41:10

Tak já mám pořád za to, že vlci se bojí lidí jako tvorů. Asi se nebudou bát jejich značky (ostatně to by pomalu nemohli migrovat Evropou, kdyby lidský pach byl překážka). Pokud uznají označené teritorium za území, kterému by se měli vyhýbat, nebude to nejspíš proto, že by se báli značky, ale spíš z toho důvodu, že nechtějí riskovat reálné setkání s jejím autorem. Si myslím osobně. A teď je otázka, zda pokud si ověří, že autor značky není poblíž, budou značku brát nějak vážně, když budou mít hlad.

Sardullah
Sardullah 19.05.2026, 08:33:14 xxx.xxx.221.235
lesakm:

Ochránci vlků tvrdí že vlci se lidí bojí tak by se snad měli bát i lidského pachu ne ? Proti srnkám se rozvěšovaly na stromky pokud vím lidské vlasy .🐑ML.

Proti srnkám? A to fungovalo? Srny u nás jsou dost oráchlé salámistky. Alespoň ty, co vídáme v naší procházkové lokalitě. Jsou zvyklé, že tam chodí lidi, lidi se psy a jako když už je člověk hodně blízko tak teda poodejdou dál a koukají jestli ten dvounožec se psem půjde jejich směrem a budou se muset přesunout jinam.

Vylezou z lesa na lesní cestu asi 5 metrů ode mne a zastaví se a stojí a čumí na ženskou se dvěma psy a ne, aby si ty hnědý čůzy řekly…” ježíší… člověk a se psem… dělej Máňo zdrháme”, tak to otočím já, abychom srnečky nestresovali tím, že půjdeme směrem k nim.

Prostě si neumím představit, že takový srnky, by si něco dělaly z nějaké lidské značky.

acher (neregistrovaný) 19.05.2026, 09:35:43 xxx.xxx.222.196

Jenom  to co vídám ve svém okolí. Pokud jdu se psem já nebo manžel, tak se také srnky, zajíci nijak neplaší a jen pozorují. Srnec na nás párkrát štěkne, ale neuteče. Moc dobře vědí, že jim od nás nic nehrozí. Pokud se potkáme se sousedkou s borderami, to byste koukali, jak srny mizí. Bordery totiž zdrhají a pronásledují je. A pokud jdou myslivci i jen krmit bažanty s flintou, tak srnu nevidíte.To snad tu pušku cítí. Prostě poznají lidi, psy, kteří tam chodí pravidelně a vědí, co od koho mohou čekat. A u vlků to bude stejně.

sutrik
sutrik 19.05.2026, 09:50:09 xxx.xxx.161.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.05.2026, 07:53:57

ČR je hustě osídlená. Kontaktu s lidmi se vlci nemohou vyhnout, i když formou koukání z dálky, pachů, odpadků po krajině… 

Vlci jsou velmi inteligentní zvířata. Z těch kontaktů na dálku zjistí, že se nás nemusí bát. Proto se už teď objevují případy, kdy vlci chodí k lidem blíže, k vesnicím. Ano, před vyhubením se lidem aktivně vyhýbali, protože jsme je zabíjeli a dávali si pozor.

trojAAAcko
trojAAAcko 19.05.2026, 10:21:47 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 18.05.2026, 18:53:36

Na napětí až tolik nezáleží - nedá se vždy přesně říct jaká rána to bude jen podle napětí, hlavně jde o Ampéry a výkon trafa a proud se dá snadno dopočítat podle Ohmova zákona a prvního Kirchhoffova zákona - odpor se dá dohledat podle tabulek a změřit odpor ohradníku taky není problém. Pokud byste měl 10 kV a výkon trafa 10W tak byste nic nepocítil, protože i napěťové hladině 10kV Vám tělem více než 10W (resp. 1mA což nic není) stejně nepůjde. Jinak v podstatě máte pravdu, že se jedná o nebezpečné napětí a spadá to už myslím pod VN (vysoké napětí). Když přihlédneme k tomu, že budeme čůrat do výšky “(čím výš, tím větší “samec”) - Lupus4" tak i pro zdravého člověka jako jsem třeba já tak stejně nebude stálý “proud” moči nebude (dojde k přerušení obvodu) takže bych se nebál a není vlastně možnost tu ránu dostat. 😀

kometa
kometa správce
19.05.2026, 18:42:06 xxx.xxx.213.48
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 18.05.2026, 18:47:46

ale že se to tu může rázem zamořit radioaktivitou na tisíce let

A jak byste to řešil vy? Zavřít všechny JE? A způsobit black out v polovině světa?

Lidstvo tu elektřinu jaksi potřebuje. Teda jeho většina - Křovákům a Aboriginům by to bylo jedno.

Buggyra
Buggyra 20.05.2026, 14:41:02 xxx.xxx.198.226

Postavila bych do té ohrady k ovcím dva oslí hřebce a majitel by mohl sbírat po ohradě potrhané psy. Neskutečné, že to nechává tak dlouho “vyhnít”… By mi ti psi potrhali první dvě ovce a šup už by tam byly kamery. Meh. Musím koupit kamery ke koním… 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.