Aktuálně: 1 915 inzerátů279 230 diskuzních příspěvků19 931 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Varaxi
Varaxi 09.05.2026, 15:05:48 xxx:xxx.9f6:22a6
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 09.05.2026, 13:13:22

Já, mít souseda, co u svých ovcí v ohradě pěstuje bodláky a nedopasky neseká, tak si stěžuju taky… 

Jinak ano, máte pravdu, chovatel to nemá lehké. Nicméně jsou to jeho zvířata, tak je holt musí mít zabezpečená. Ať chová rybičky, psy, králíky, ovce, kozy, koně…, musí je mít zabezpečené. Tak to prostě je. A pokud je zabezpečené nemá, nemůže si stěžovat, že mu ta zvířata ubývají. To platilo vždycky. 

Já zas nevím, jestli bych své hypotetické kozy nebo ovce vůbec půl roku svěřila tomu alternativci, i kdyby to chtěl dělat zadarmo. Jako na jaře předám stádo březích koz nějakému dredatému frajerovi v batikovaném triku, ony mi tam někde v lesích budou rodit, jak se o to ten alternatuvec bude starat, jak pozná, kdy má volat veterináře, jak ten veterinář do těch kopců přijede a kozy najde, jak bude alternativec dávat kozám liz, jak kůzlata budou schopná stíhat tempo, co s kozou, jejíž kůzlata uhynula, co s mlékem…? Nevím. Asi to je schůdnější u těch ovcí nebo masných koz, ale i tak…

No ale bydlím v rodinném domě se zahrádkou, nemám zázemí ani pozemky, tudíž nemám podmínky na chov… takže co? Buďto si zázemí zařídím, nebo seženu alternativce, který má výše uvedené otázky vyřešené k mé spokojenosti, nebo nechovám.

Chovat může jen ten, kdo má podmínky. Tak to prostě je. A vždycky bylo.

Taky si můžu stěžovat, že nemám podmínky pro chov koní, skotu, nutrií nebo třeba tučňáků, ale prostě nemám podmínky, tak nechovám. Ten vlk na tom nic podstatného nemění. Jen názorně ukáže, kdo ty podmínky má a kdo ne. 

acher (neregistrovaný) 09.05.2026, 16:54:35 xxx.xxx.222.196

Ony ty podmínky byly a nebýt fanatiků do vlků, tak jsou i nadále.Jen by se vlk musel udržovat v tom,že se lidí musí bát, ale tímhle fanatismem se učí, že se bát lidí nemusí a může si dělat co chce.Je to stejné jako s ochranou strak kterých je všude plno a likvidují zpěvné ptactvo atd.atd. Další diskuze je pro mě ztráta času.Sytý hladovému nevěří a kdo to nezažil, nevyzkoušel, tak tomu nemá cenu něco vysvětlovat.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.05.2026, 17:44:21 xxx:xxx.870:37
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 09.05.2026, 16:54:35

Já třeba s těmi strakami nevěřím, že likvidují ptáčky. Jako, jo dělají to v době hnízdění, ale straka je strašně chytrá a teritoriální. Sama jsem viděla, jak z míst, která považuje za svoje vyhání dravce a brání menší ptáky. Taky když jsme měli doma ochočenou straku, létala k nám neskutečná spousta drobných ptáků a nebali se - řidili se podle ní. Pár mláďat ptákům za ochranu stojí.

acher (neregistrovaný) 09.05.2026, 20:17:27 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 09.05.2026, 17:44:21

Viděla jsem mockrát na vlastní oči. Zlikviduje i malého zajíce,ale i kuřata, káčata. Kdysi sousedům mizela káčata, podezírali kocoura a jednou ji viděli. Přilítla na ořešák,po kmeni slezla na zem, pěšky došla k ohrádce, vyšplhala po pletivu,podlezla pod plech na vrchu,popadla káče a odešla stejnou cestou.Chytrá je, to ano.Nám hnízdí u baráku spousta ptáků, nebojí se kocourů,oni si jich nevšímají, ale pes straky, dravce odhání, jak něco takového většího vidí už lítá, skáče štěká. Nás se ptáci nebojí ani psa, kosice krmí mladé, shání kde se dá,2m od ní sedí kocour, my se psem na lavičce a ona hopká kousek od nás v truhlíkách, ale jen se ozve straka, pes vyletí a kosice letí do tůje, kde má hnízdo.Pes ji vyplaší a kosice se vrátí na dvůr. 

Ladd
Ladd 09.05.2026, 21:08:17 xxx:xxx.d5d7:3742
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 09.05.2026, 13:13:22

Ladd si nestěžuje. Jen konstatuje. Teď mě napadá. Vlastně udržuju krajinu (jak se s tím zde jeden dotyčný stále ohání) za jednoho majitele ovcí.  
Že by to dělali alternativci zadarmo, mě ani nenapadlo. 

lesakm
lesakm 09.05.2026, 22:38:04 xxx:xxx.c4dd:6c09
Janae:

Slovensko je v tomto jiný svět, v ČR je tradice na Valašsku, Šumava a pak jen okrajově. Kamarád má ovce na Šumavě  a mezi místními o skopové zájem není, většina jde do zahraničí, ani tam není o skopové zájem. 

Já jsem ze středu republiky, tady ovce prostě nejsou a asi nikdy nebyly tradiční chov. Tady se chovaly kozy. Po revoluci se ovce rozšířily i tady, ale nakonec zbyla jen hrstka, která chová ovce jen pro svojí rodinu. V mém okolí zbyl donedávna jeden věší chov ovcí, ale i ten se rušil, protože ovce jsou neprodejné a z hovězího jsou daleko větší zisky.

V mém okolí je několik výrobců kozího sýra, ale nikdo nevyrábí noc z ovčího mléka.

U nás lidem skopové nechutná, i když jednou do roka děláme velkou grilovací akci pro 100 a více lidí, tak se stěží sní jedno jehně (počítáme s tím a máme ještě prase).

Zas teda máme výhodu, že vlk se tu vyskytne tak jeden do roka a to jen proběhne. O tom se mluví pomalu celý rok a pak proběhne další. Ale nedělám si iluze, vlk se rozšíří po celé ČR a nebude to tak dlouho trvat, pak na ovce kašlem i my.

Co máte za plemeno že lidem nechutná ? u ovcí jsou totiž obrovské rozdíly v “jedlosti” jednotlivých plemen např. takové romanovky nemůžu jíst ani já, u nás bych jehněčího prodal víc než jsem momentálně schopen vyprodukovat protože už na to nemám pozemky, než mi žena zdrhla zpět do Austrálie tak jsme mívali i 50jehňat a vždycky se všechno nějak prodalo a co zbylo šlo do mrazáku, když se někdy grilovalo jehně tak nejenže lidi spucli maso ale odnesli si i ,všechny kosti, chápu že spousta lidí má proti jehněčímu  předsudky ale to je většinou tím že si někde zkazili chuť a nebo ho ani nikdy neochutnali protože jim to někdo “poradil”  naopak prase na grilu bylo u nás zklamání, bohužel vlci tu běhají všude kolem tak po prvním útoku taky skončím akorát nevím co potom budeme dělat se vší tou trávou.🐑ML.

lesakm
lesakm 09.05.2026, 22:40:38 xxx:xxx.c4dd:6c09
drvodelkafialova:

Z mladého skopového je vynikající tatarák, zkuste je nalákat na něj. Měla jsem známého ze Sýrie a ten tvrdil, že tatarák vznikl u nich a dělal se masa mladých ovcí a koz, ne z hovězího. Nevím jestli je to pravda, ale je výborný.

A ještě blepší je ze svíčkové ze starší ovce. 😇ML.

lesakm
lesakm 09.05.2026, 22:48:37 xxx:xxx.c4dd:6c09
N:

Dnes je asi moderní přidělávat starosti lidem co ještě něco dělají.🙂 Máš ovce? Tu máš vlka a ještě ho budeme chránit.😀 Tvl ještě štěstí že vymřeli dinosauři.😀 Taky tu totiž byli původní a určitě by se dnes našli “tajtrdlíci” co by je rádi navrátil do přírody.😀 

No možná by se tu nakonec nějaký ten dinosauřík který by funěl lidem ve třetím patře paneláku  do okna hodil k tomu aby se lidem rosvítilo a konečně si uvědomili že šelmy do města nepatří .😏ML.

lesakm
lesakm 09.05.2026, 23:05:59 xxx:xxx.c4dd:6c09
kometa:

malochovy jednoduše zaniknou,

Za mě začaly zanikat ještě před vlky - myslím tím dobu 30 let zpátky.

Ovce - viz výše - už dlouho není zájem o vlnu ani o maso. Kozy - ty ještě jakž takž jsou - mléko a kozí sýry. Ale i tak jich moc není, protože staří chovatelé vymřeli. Vidím kolem sebe. Týká se i krav. Doby, kdy jsem si chodila k malochovatelům pro kravské nebo kozí mléko s bandaskou, jsou nenávratně pryč.

No teda nevím kde žijete, ale před 30ti lety u nás byl naprostý ovčí BOOM spoustě lidí tehdy vrátili pozemky a ovce chtěl každý druhý, když si jen vzpomenu na ty aukce plemenných beranů kde se tenkrát šroubovaly ceny na 20000 i víc, kdeže ty doby jsou, mléčné kravky tu dnes tedy taky vymizely protože nikdo nechce dojit, ale minulý týden jsem byl vedle ve vesnici dělat u jedněch mladých perspektivních chovatelů a pořídili si ke koníkům jerseyku kravičku tak příští rok po telátku zase budu mít kam jezdit s tou bandaskou pro mlíčko, vlna je dnes bohužel odpad lidi spí dnes raději pod kusem “ropy” a přírodního materiálu se štítí (nepochopím), ovčí a jehněčí maso ale frčí alespoň tady moc dobře jen ho už bohužel nemám možnost kde víc vyprodukovat.🐑ML.

N (neregistrovaný) 09.05.2026, 23:12:27 xxx.xxx.189.103
lesakm:

No možná by se tu nakonec nějaký ten dinosauřík který by funěl lidem ve třetím patře paneláku  do okna hodil k tomu aby se lidem rosvítilo a konečně si uvědomili že šelmy do města nepatří .😏ML.

Možná by pomohlo, aby se na nějaký čas stali také chovateli třeba ovcí. Je to jen otázka tolerance, chápání potřeb druhých a respektu. Ovce nechovám a nejsem s tím nijak ani spjatý, ale je mi jasné, že už jen obava a nutná opatření spojená s výskytem šelem v oblasti kde člověk chová ovce jsou nepříjemná, pracná, drahá a ne stoprocentní. Starosti které nemusely být..

lesakm
lesakm 09.05.2026, 23:23:40 xxx:xxx.c4dd:6c09
Sarah01:

A kdo určuje, co je škodná a co ne? Znám to jenom jako myslivecký termín a v podstatě mně připadá, že jsou to všechna zvířata, která nějak škodí tomu, aby měl člověk užitek.

Tak nějak to bude, ale škodná to je jen v blízkosti lidí, když ta zvířata jsou v opravdové divočině třebas v Kanadě tak tam lidem asi neškodí a škodnou je ani nenazývají, když ale budete mít bobry ve městě a vytopí vám dům tak to je pro mě už  škodná což mimochodem právě u nás jeden řeší, ochranáři přijeli aby mu poradili ať prý bobrům do hráze zadělá trubku aby voda už nestoupala, jako by snad ani nevěděli že trubku bobři do rána ihned ucpou… njn 🐑ML.

lesakm
lesakm 10.05.2026, 00:04:52 xxx:xxx.c4dd:6c09
N:

Možná by pomohlo, aby se na nějaký čas stali také chovateli třeba ovcí. Je to jen otázka tolerance, chápání potřeb druhých a respektu. Ovce nechovám a nejsem s tím nijak ani spjatý, ale je mi jasné, že už jen obava a nutná opatření spojená s výskytem šelem v oblasti kde člověk chová ovce jsou nepříjemná, pracná, drahá a ne stoprocentní. Starosti které nemusely být..

Já bych každýho ochránce vlků strčil na chviličku v zologický do výběhu s vlčí smečkou, třebas by to taky něčemu pomohlo, njn kdo se nepoučí z historie bude nucen si ji prožít znovu asi to tak bude bohužel ti co jsou “poučení”  o tom nerozhodují takže si tím projdou nakonec taky. 🐑ML. 

N (neregistrovaný) 10.05.2026, 00:24:07 xxx.xxx.189.103
lesakm:

Já bych každýho ochránce vlků strčil na chviličku v zologický do výběhu s vlčí smečkou, třebas by to taky něčemu pomohlo, njn kdo se nepoučí z historie bude nucen si ji prožít znovu asi to tak bude bohužel ti co jsou “poučení”  o tom nerozhodují takže si tím projdou nakonec taky. 🐑ML. 

Hlad bystří rozum a mysl. Tak to bude tím, že jsou přežraní a mají všeho nadbytek.😀 Všechno by se vrátilo k racionalitě a zdravému rozumu hned jak by byl znát nedostatek. 

Ladd
Ladd 10.05.2026, 06:37:29 xxx:xxx.d5d7:3742
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 09.05.2026, 23:23:40

Trubka musí být delší nez je šířka hráze. Pak ji bobři neucpou, nedojde jim, že jí voda uniká.  Je vidět, že víte velký kulový.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 10.05.2026, 06:57:22 xxx.xxx.171.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 10.05.2026, 06:37:29

Trubka pomůže a máte v tomhle pravdu. Nicméně celkově naprosto souhlasím s lesakm.

Oni by si vůbec všichni tvz ekologové a nejrůznější aktivisti měli uvědomit, že už přišli o to nejcenější, co pracně budovala generace opravdových ochránců přírody před nimi.

A to je podpora široké veřejnosti. 

Dík umanutým fanatikům vyhrávají ve volbách Motoristi a jim podobné strany. 

Ladd
Ladd 10.05.2026, 07:23:01 xxx:xxx.d5d7:3742

Jenže kdyby nebylo těch jak píšete “umanutých fanatiků”, tak mlčíci většina by před různými developerskými a jinými lobby ty časti zachovalé přírody nebránila.  
LM jen kecá a plaší a hájí si svůj nezabezpečený chov. 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 08:08:07 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 09.05.2026, 22:40:38

Já jedla šestiletou suffolku na rozmarýnu a nic lepšího jsem v životě nejedla. 

Masnacek chová nějaké křížence (mmj. na vlnu - tak asi odbyt má), taky jsem si pochutnala. 

Nebudu tvrdit, že jehněčí a hlavně skopové nemá nějaké svoje aroma, ale třeba vepřové mi přijde, že má mnohem výraznější pach. A lidi to jedí bez problémů.

Když se naloží maso do láku s octem, hořčicí a česnekem, jsem přesvědčena, že bude chutnat i ta romanovka.

Možná lidi nechtějí jehněčí a skopové kvůli ceně. Když je kuře v Penny ve slevě za 49 Kč, tak se jim zaplatit rozumnou cenu za domácí maso nechce. Nevím. 

kometa
kometa správce
10.05.2026, 08:08:56 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 09.05.2026, 23:05:59

No teda nevím kde žijete,

Českobudějovicko. Tady nebyl ovčí, jenom ten kravský a sem tam kozí boom. Pamatuji si, jak stávaly na křižovatkách konve s mlékem, které mlékárna svážela. Tenkrát (v porevolučním nadšení) si ne tak staří hospodáři pořídili těch svých pár kravek nebo koz. 

Ale jak jsem psala, zestárli a nástupce nikdo neměl.

A vlky tu nemáme.

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 08:35:21 xxx.xxx.129.250
lesakm:

No teda nevím kde žijete, ale před 30ti lety u nás byl naprostý ovčí BOOM spoustě lidí tehdy vrátili pozemky a ovce chtěl každý druhý, když si jen vzpomenu na ty aukce plemenných beranů kde se tenkrát šroubovaly ceny na 20000 i víc, kdeže ty doby jsou, mléčné kravky tu dnes tedy taky vymizely protože nikdo nechce dojit, ale minulý týden jsem byl vedle ve vesnici dělat u jedněch mladých perspektivních chovatelů a pořídili si ke koníkům jerseyku kravičku tak příští rok po telátku zase budu mít kam jezdit s tou bandaskou pro mlíčko, vlna je dnes bohužel odpad lidi spí dnes raději pod kusem “ropy” a přírodního materiálu se štítí (nepochopím), ovčí a jehněčí maso ale frčí alespoň tady moc dobře jen ho už bohužel nemám možnost kde víc vyprodukovat.🐑ML.

Žiju na severní straně JM kraje. A chov se teda dost mění. Dřív (cca těch 30 let zpátky) mívali lidi hlavně prasata a králíky, k tomu slepice. Kolem r. 2005 se chovalo nejmíň snad úplně všeho, od té doby tu je zřetelný trend chovu koz, obnovují se slepice. A sem tam měkdo má ovečky na výpas zahrad a sadů. 

Krávu si pamatuju za celou dobu jednu, ta už není, prase tu teď snad ani nikdo nemá. Koně po letech tu má jeden pán čtyři. Králíky sem tam někdo, ale určitě ne v té míře, co bývali dřív. Husy a kachny tu má jedna rodina. 

Kozy tu před lety začal chovat jeden pán, měl (a stále má) syna, který nemohl pít kravské mléko. Asi o tom dokázal dost inspirativně mluvit, protože od té doby máme další čtyři chovatele. 

Vtipné je, že psů tu je tolik, kolik těch koz. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 10.05.2026, 08:39:10 xxx:xxx.7d61:7d68
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 10.05.2026, 07:23:01

Klidně si plujte na růžovém obláčku. Pro většinu lidí se slovo ekolog změnilo v nadávku. A pokud se spojí ještě ekolog + aktivista + neziskovka, pak je to sprostá nadávka. Lidé , jako vy, zapomněli že potřebují přízeň široké veřejnosti a tu už rozhodně nemáte. Dopady na vaše aktivity a to i ty přínosné, budou likvidační.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.