Aktuálně: 1 915 inzerátů279 230 diskuzních příspěvků19 931 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

kometa
kometa správce
10.05.2026, 08:42:42 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 10.05.2026, 07:23:01

tak mlčíci většina by před různými developerskými a jinými lobby ty časti zachovalé přírody nebránila.

V CHKO Blanský les se uvažuje o stavbě větrníků. Naštěstí jsou lidé, které to nenechává v klidu.

Ladd
Ladd 10.05.2026, 08:43:18 xxx:xxx.d5d7:3742
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.05.2026, 08:39:10

Na žádném růžovém oblačku si nepluju, to vám jen došly argumenty.

Ladd
Ladd 10.05.2026, 08:43:38 xxx:xxx.d5d7:3742
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.05.2026, 08:39:10

.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 10.05.2026, 09:28:41 xxx:xxx.7d61:7d68
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 10.05.2026, 08:43:18

Mýlíte se. Jen se s lidmi vašeho typu nerada bavím. Je to ztráta hodnotného času.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 10.05.2026, 09:30:21 xxx:xxx.7d61:7d68
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.05.2026, 08:42:42

To je příklad, který nesedí. Ty větrníky jsou součástí zeleného magorismu a vlna odporu proti nim je zároveň namířená proti ekologistům.

Ladd
Ladd 10.05.2026, 09:57:07 xxx:xxx.d5d7:3742
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.05.2026, 09:28:41

Taky bych moc napsat “s lidmi jako vy” ale k tomu se nesnížím. Takže došly argumenty.

S větrníky se shodneme. Evropa světové klima zas až tak neovlivňuje a rozhodně nezachrání.  Pokud si ale budeme vzduch začuzovat uhelnými elektrárnami a každý si doma v kotli spálí co chce, první kdo to bude dýchat budou jeho sousedi. Jsem pro jádro. 
 A že se nesmyslně podkopává průmysl je taky pravda.  
Přesto jsem proti zabirání dalších částí přirody lidmi a bránění samoozdravným procesům v ní. Skupinami i jednotlivci.

Sarah01
Sarah01 10.05.2026, 10:04:11 xxx.xxx.162.253
lesakm:

No teda nevím kde žijete, ale před 30ti lety u nás byl naprostý ovčí BOOM spoustě lidí tehdy vrátili pozemky a ovce chtěl každý druhý, když si jen vzpomenu na ty aukce plemenných beranů kde se tenkrát šroubovaly ceny na 20000 i víc, kdeže ty doby jsou, mléčné kravky tu dnes tedy taky vymizely protože nikdo nechce dojit, ale minulý týden jsem byl vedle ve vesnici dělat u jedněch mladých perspektivních chovatelů a pořídili si ke koníkům jerseyku kravičku tak příští rok po telátku zase budu mít kam jezdit s tou bandaskou pro mlíčko, vlna je dnes bohužel odpad lidi spí dnes raději pod kusem “ropy” a přírodního materiálu se štítí (nepochopím), ovčí a jehněčí maso ale frčí alespoň tady moc dobře jen ho už bohužel nemám možnost kde víc vyprodukovat.🐑ML.

Já bych si jen dovolila poznamenat, že se neštítím přírodního materiálu, spíš naopak. Ale bohužel jako alergik - atopik výrobky z vlny nemůžu. A takových lidí je dnes víc.

Sarah01
Sarah01 10.05.2026, 10:11:12 xxx.xxx.162.253
drvodelkafialova:

Klidně si plujte na růžovém obláčku. Pro většinu lidí se slovo ekolog změnilo v nadávku. A pokud se spojí ještě ekolog + aktivista + neziskovka, pak je to sprostá nadávka. Lidé , jako vy, zapomněli že potřebují přízeň široké veřejnosti a tu už rozhodně nemáte. Dopady na vaše aktivity a to i ty přínosné, budou likvidační.

Asi bych neházela všechny do jednoho pytle, co takhle nějaký rozumný kompromis? Podle zdejších příspěvků si rozhodně nemyslím, že Ladd je nějaký ekologický aktivista. Přece není cesta všechna zvířata v přírodě vymlátit, měla by být nějaká rozumná regulace. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 10.05.2026, 10:26:39 xxx:xxx.7d61:7d68
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.05.2026, 10:11:12

Nejde o to vymlátit všechno. Jde o to umožnit zemědělcům bránit svoje chovy a neházet jim věčně klacky pod nohy.

O kompromis se chovatelé snažili léta. Teď už se jim leda podlijí oči krví a nemají chuť se se zastánci vlků bavit. Na chov se vykašlou a při volbách budou volit kohokoli, kdo je podobných aktivistů zbaví nebo se tak bude aspoň tvářit.

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 10:32:46 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.05.2026, 10:04:11

Já dočasně odložila vlněné peřiny, když jsem měla problémy se zlatým stafylokokem. Vlna se nedá dost dobře prát na vyvářku, že. 

Ale vlněné oblečení a ložní prádlo mám. Potíž je, že většinu z toho z dovozové vlny. 

Myslím, že vlna má před sebou boom jako technický materiál. Už se využívá k zadržování vody v půdě a jako tepelný izolant na stavbách, kde hrozí zvýšené riziko požárů. Ale asi bude trvat, než se začne používat ve větším měřítku. 

Sarah01
Sarah01 10.05.2026, 10:32:47 xxx.xxx.162.253
drvodelkafialova:

Nejde o to vymlátit všechno. Jde o to umožnit zemědělcům bránit svoje chovy a neházet jim věčně klacky pod nohy.

O kompromis se chovatelé snažili léta. Teď už se jim leda podlijí oči krví a nemají chuť se se zastánci vlků bavit. Na chov se vykašlou a při volbách budou volit kohokoli, kdo je podobných aktivistů zbaví nebo se tak bude aspoň tvářit.

Tak to je taky cesta a otázka je, jestli to pomůže. Protože klacky pod nohy háže stát skoro všem, zajímají ho jen daně. Aspoň mám už několik let takový pocit a je úplně jedno, kdo tam nahoře sedí.

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 10:37:46 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.05.2026, 10:26:39

Ale zemědělci mohou bránit svoje chovy. Dokonce jsou povinni bránit své chovy. A to dělat mají, vlk nevlk. 

Jediné, co vlk ukazuje, je to, ze ty chovy bráněné nejsou. Že na to majitelé pečou. 

kometa
kometa správce
10.05.2026, 10:55:24 xxx.xxx.147.163
drvodelkafialova:

To je příklad, který nesedí. Ty větrníky jsou součástí zeleného magorismu a vlna odporu proti nim je zároveň namířená proti ekologistům.

Já reagovala na Ladd. Že ti ekoteroristé jsou občas k užitku.

kometa
kometa správce
10.05.2026, 10:59:01 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.05.2026, 08:08:56

Českobudějovicko.

Edit - v rámci objektivity - není tady relativní nouze o chov masného skotu. Ovce teda ne - ale nejsme na to správná oblast. Nejbližší, dalo by se říct,  velkochovatel koz, kterého to živí, je asi 30 km daleko. A mám pocit, že následníka nemá.

Sardullah
Sardullah 10.05.2026, 10:59:15 xxx.xxx.189.104

Ekologičtí aktivisti často dělají té ekologii medvědí službu…bohužel se třeba i oprávněně snaží upozornit na ta ekologická témata tak nevhodným způsobem, že většinovou veřejnost naštvou a účinek je přesně opačný…není to pak o tom “pojďme se nad tím společně zamyslet a vymyslet nějaký kompromis, abychom to zlepšili”, ale “zavřít ty aktivisty až zčernaj, napařit jim pokuty”….bohužel vždycky bude lobby na obou stranách, jak na té …nazvěme to “ochranou přírody”, tak na té, která chce co nejlevněji něco budovat, provozovat, chovat, stavět a pod….

Bohužel stejnou…z mého pohledu laické veřejnosti…medvědí službu dělají i chovatelé ovcí, kteří tlačí na regulaci populace vlků způsobem a projevem…jak to nazvat…"zničit krtka".

Chovatelé ovcí mají z mého pohledu jednu nevýhodu…nejsou jich bambilióny, běžné populaci jsou celkem u zadele ..člověk z města z paneláku má jiné starosti, než se starat o to, jaké starosti má chovatel ovcí…často bylo zmiňováno, že do toho “nevidí” a to je pravda a ani se do toho nebude snažit vidět…často i v této diskuzi bylo minimálně naznačováno, že ti co ovce nechovají by se do toho neměli plést. Jo fajn…ale jestli je to takhle obecně “vy si svůj názor strčte do zadele…nemáte ovce”, tak o to víc to bude té veřejnosti jedno nebo naopak o to víc lidí se přikloní na stranu vlka…a kdo teda pak bude tlačit na tu regulaci…myslím, že v tomhle případě je názor společnosti plusový bodík a to směrem na obě strany. …tedy dokud vlk někde ve městě nezardousí na dětským hřišti celou mateřskou školku.

Regulace vlků je ve finále na politicích a co si budem, kdo si proti sobě dobrovolně poštve voliče, kvůlivá pár chovatelům ovcí.

Třeba mně jako té společnosti, veřejnosti, laikovi chybí nějaká koncepce, jak by se případně vlk reguloval…kdy, kde, proč a jak by se vybírali jedinci na odstřel.

A pak ve mně zůstává taková pachuť, že teda běhají nám po městech přemnožení divočáci a nějak se nedaří jejich počty zregulovat, to samé určitě v některých místech platí i o srnčí, kde třeba dělá velké škody na porostech a nic…ale vlky zregulujeme levou zadní…a to ještě s ohledem na nějakou hierarchii vlčí smečky.

Nejsem myslivec, ale obecně mi vlk přijde jako paní Colombová, tak nějak si neumím představit…jak bude lovit ty vlky…budeme je lákat do sklopců?  Protože stejně jako nejsem chovatel ovcí, tak nejsem ani myslivec, takže nevím…

Doron
Doron 10.05.2026, 11:50:09 xxx.xxx.167.147

Můj argumetn by zněl, že malochovy jsou ze své podstaty ekologické. Místní zdroje, zvýšení soběstačnosti, nic se nikam nevozí a nevyrábí (doprava, baterie, umělohmotnodrátěné ploty a tyčky) a neplácaj se na to dotační peníze, které lze využít jinde.  A práce, která lze využít jinde, ať už práce zemědělců nebo úředníků.

Zrzavci
Zrzavci 10.05.2026, 20:44:30 xxx:xxx.b916:a770
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 10.05.2026, 11:50:09

omlouvám se za nevlčí OT. Doron, prosím, můžete kouknout do SZ? díky.

Buggyra
Buggyra 11.05.2026, 10:19:04 xxx.xxx.198.226

OT: Prosím, bylo zmíněno, že některé ovce jsou chutnější, můžete mi prozradit, po kterých plemenech se mám koukat? Díky

Ladd
Ladd 11.05.2026, 10:51:09 xxx.xxx.167.194

ČSO:   
Ministerstvo zemědělství ustoupilo od plánu na rozsypávání jedu proti hrabošům na povrch půdy Věra Sychrová / 7.5.2026 / Hraboš, Ptáci zemědělské krajiny, Tiskové zprávy, Zemědělství Ministerstvo zemědělství (MZe) sdělilo, že v tuto chvíli ustupuje od plánu na povolení povrchové aplikace jedu na hraboše Stutox II a Ratron GW. Resorty zemědělství a životního prostředí téma řešily od konce března, a ještě v průběhu dubna se shodně vyjadřovaly, že od plánu povrchové aplikace jedu ustoupit nechtějí. Proti rozhozu jedu se ozývali ornitologové, ochránci přírody, vědci, část veřejnosti i někteří zemědělci s obavami, že se otráví necílové druhy živočichů. Česká společnost ornitologická (ČSO) rozhodnutí vítá, ale současně vyzývá ministerstvo zemědělství ke zrušení povolení aplikace zvýšené dávky jedu do nor hrabošů. Kalamitní situace hrabošů totiž podle dubnových dat pominula.  “

Pokud i ministerstvo životního prostředí uvažovalo o rozhozu jedů do přírody, tak bychom té protestující části veřejnosti měli být vděční a ne ji dehonestovat.  
.

Janae (neregistrovaný) 11.05.2026, 11:28:20 xxx.xxx.163.38
Buggyra:

OT: Prosím, bylo zmíněno, že některé ovce jsou chutnější, můžete mi prozradit, po kterých plemenech se mám koukat? Díky

Na to, aby se jednalo o masné plemeno. My máme vždy charollais nebo jejich křížence, nedržíme ovce celoročně, ale jen na výpas, měli jsme ovce celoročně, ale pak je člověku líto jehňata zabít a berani byli zlí, prostě samé problémy. 😉 A také, aby to byl mladý kus, ideální odrostlé letošní jehně, tzn na jaře rozené a na podzim zabité.

Drvodělko, díky za nápad s tatarákem, tatarák i jehněčí mám ráda, ale dohromady mi to nějak nepasuje, ale zkusím. Když potřebuji nakrmit někoho, kdo jehněčí nejí, tak dělám guláš, tam si lidi ani nevšimnou, že ovce je. Nebo když mají snahu zkusit, tak mi ideální přijde pečené skopové s citronem na česneku s rozmarýnem, tam ovčina cítit je, ale souzní s tím citronem a většinou všem chutná.

K té ceně, manžel o víkendu přivezl loňské ovečky charollais za tisícovku za ovci, my je teda brali do mrazáku a na klobásy. I kdyby se měli zkrmit psům, tak maso levnější něž granule.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.