Ekologičtí aktivisti často dělají té ekologii medvědí službu…bohužel se třeba i oprávněně snaží upozornit na ta ekologická témata tak nevhodným způsobem, že většinovou veřejnost naštvou a účinek je přesně opačný…není to pak o tom “pojďme se nad tím společně zamyslet a vymyslet nějaký kompromis, abychom to zlepšili”, ale “zavřít ty aktivisty až zčernaj, napařit jim pokuty”….bohužel vždycky bude lobby na obou stranách, jak na té …nazvěme to “ochranou přírody”, tak na té, která chce co nejlevněji něco budovat, provozovat, chovat, stavět a pod….
Bohužel stejnou…z mého pohledu laické veřejnosti…medvědí službu dělají i chovatelé ovcí, kteří tlačí na regulaci populace vlků způsobem a projevem…jak to nazvat…"zničit krtka".
Chovatelé ovcí mají z mého pohledu jednu nevýhodu…nejsou jich bambilióny, běžné populaci jsou celkem u zadele ..člověk z města z paneláku má jiné starosti, než se starat o to, jaké starosti má chovatel ovcí…často bylo zmiňováno, že do toho “nevidí” a to je pravda a ani se do toho nebude snažit vidět…často i v této diskuzi bylo minimálně naznačováno, že ti co ovce nechovají by se do toho neměli plést. Jo fajn…ale jestli je to takhle obecně “vy si svůj názor strčte do zadele…nemáte ovce”, tak o to víc to bude té veřejnosti jedno nebo naopak o to víc lidí se přikloní na stranu vlka…a kdo teda pak bude tlačit na tu regulaci…myslím, že v tomhle případě je názor společnosti plusový bodík a to směrem na obě strany. …tedy dokud vlk někde ve městě nezardousí na dětským hřišti celou mateřskou školku.
Regulace vlků je ve finále na politicích a co si budem, kdo si proti sobě dobrovolně poštve voliče, kvůlivá pár chovatelům ovcí.
Třeba mně jako té společnosti, veřejnosti, laikovi chybí nějaká koncepce, jak by se případně vlk reguloval…kdy, kde, proč a jak by se vybírali jedinci na odstřel.
A pak ve mně zůstává taková pachuť, že teda běhají nám po městech přemnožení divočáci a nějak se nedaří jejich počty zregulovat, to samé určitě v některých místech platí i o srnčí, kde třeba dělá velké škody na porostech a nic…ale vlky zregulujeme levou zadní…a to ještě s ohledem na nějakou hierarchii vlčí smečky.
Nejsem myslivec, ale obecně mi vlk přijde jako paní Colombová, tak nějak si neumím představit…jak bude lovit ty vlky…budeme je lákat do sklopců? Protože stejně jako nejsem chovatel ovcí, tak nejsem ani myslivec, takže nevím…