Aktuálně: 2 744 inzerátů262 295 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Psi v médiích

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 13:48:53 xxx.xxx.28.39
assil:

Asi jsem to špatně napsala, myšleno bylo vyřadit nestandardy (na což je nejlepší bonitace) a zbytek nechat na chovatelích.

Na výstavách se posuzují z půlky šikovnost majitele v úpravě psů a z druhé půlky blbosti v exteriéru psa jako jestli má mít uši o půl centimetru tam nebo tam.

Se šarpejem nemáte pravdu

tohle je původní šarpej, jak vypadá dneska asi víte

to se prostě jen nějakým rozhodčím líbily vrásky a tak je ocenili šampionátama

Obrázek

Tak takhle to neznám, to musí být hodně stará fotka, tady mně připadá dost podobný asi caníkovi. 🙂

Ano, tuzemští rozhodčí posuzují blbosti, to souhlasím. Když vám posuzuje plemeno chovatel ohařů, tak vám řekne, že fena je tlustá. Když chovatel rotvajlerů, tak zase, že fena je hubená. Že máme velký uši, už jsem tak slyšela. Proto na český rozhodčí už nejezdím.

Ph (neregistrovaný) 12.05.2025, 13:51:45 xxx.xxx.93.171
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 12.05.2025, 13:41:26

tak snad se jim s vraskama dodalo i uhleni vzadu…

assil
assil 12.05.2025, 13:56:23 xxx.xxx.248.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.05.2025, 13:48:53

Číňani si zachovali oba typy šarpejů

tak modernější foto

Obrázek
Sardullah
Sardullah 12.05.2025, 13:58:07 xxx.xxx.189.104
assil:

tak modernější foto

Obrázek

No tohle vypadá podstatně líp, než to co vídám ….

assil
assil 12.05.2025, 13:59:30 xxx.xxx.248.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 12.05.2025, 13:51:45

Strmé úhlení vzadu má víc plemen, třeba špicové taky, akorát u nich to v těch chlupech není vidět.

assil
assil 12.05.2025, 14:00:43 xxx.xxx.248.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 12.05.2025, 13:59:30

Je to hlavně u psů hlídačů, kteří běhali na malém území sem a tam a volné úhlení by jim bylo k ničemu, naopak jim vadilo.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 14:16:57 xxx.xxx.28.39
assil:

tak modernější foto

Obrázek

To bych vůbec neřekla, že je to šarpej, kdybych tu fotku někde jen tak letmo zahlídla. Vrásky má jen na hlavě a ne moc. Takže Číňani mají dva typy šarpejů tak, jak Němci dva typy NO? Kdoví u kolika plemen to ještě takto je…

Tenurri
Tenurri 12.05.2025, 14:48:46 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.05.2025, 14:16:57

Kolie jsou taky americké a evropské(?), kdy v americe je kraťanda i dlouhosrstka stejné plemeno, mají jiný standard a jsou podstatně mohutnější a větší, mají povolenou bílou barvu, jelikož mají i jiný gen, ale FCI je neuznává. Neměly by být povahově ani takové citlivky. 

Mě se líbí víc ty americké, ale 60-70k za psa nedám 😀…

Sardullah
Sardullah 12.05.2025, 15:17:04 xxx.xxx.189.104
Tenurri:

Kolie jsou taky americké a evropské(?), kdy v americe je kraťanda i dlouhosrstka stejné plemeno, mají jiný standard a jsou podstatně mohutnější a větší, mají povolenou bílou barvu, jelikož mají i jiný gen, ale FCI je neuznává. Neměly by být povahově ani takové citlivky. 

Mě se líbí víc ty americké, ale 60-70k za psa nedám 😀…

Mě se taky omega líběj ty americký…mi přijde, že to není taková “chlupatá koule” , když se teda budu bavit o dlouhosrstých. Ale ta cena je závratná…teda s ohledem na to, co jsem ochotná dát za psa na mazla…jinak bych o ní možná uvažovala jako o psu na důchod, protože kdyby se mi něco stalo, tak věřím, že o takového psa by se dokázali děti postarat.

Vím, že holka, když asi před rokem a půl začali uvažovat o druhém psu, tak jsem jí hned říkala…kupte si americkou kolii…to jsem teda netušila kolik stojí a když poptávali chovku na budoucí vrh, tak 50-60 tisíc a to mladejm přišlo taky moc.

Tenurri
Tenurri 12.05.2025, 15:26:25 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 12.05.2025, 15:17:04

No a ještě mi paní chovatelka tenkrát říkala, že čekačka na krátkosrstou variantu je tak + - 4 roky…

Sardullah
Sardullah 12.05.2025, 16:35:24 xxx.xxx.189.104
Tenurri:

No a ještě mi paní chovatelka tenkrát říkala, že čekačka na krátkosrstou variantu je tak + - 4 roky…

Ahá …tak mladí poptávali dlouhosrstku a tam to vypadalo nadějně, teď abych nekecala, ale snad do roka, kdyby to klaplo, tak by štěndo měli…pokud by teda nechtěli nějakou konkrétní barvu, na kterou by chtěli počkat.

Arosek
Arosek 13.05.2025, 13:20:13 xxx.xxx.244.44
Sarah01:

Pokud to mají některé kluby tak nastavené, že žádnou výstavu nebo alespoň bonitaci mít nemusejí, tak je to špatně. Možná u málopočetných plemen to bude dost benevolentní. Kamarádka má japonskýho špice, těch je teda fakt hodně málo, v klubu jsou všichni kamarádi, tak asi projde všechno. Já jsem s tím, jak to probíhá u retrívrů, konkrétně u goldenů, spokojená. U nás do chovu s oceněním D nesmí, špatná povaha je při OVVR vyloučena z chovu, povinné jsou rentgeny kyčlí a jak už jsem uváděla, tak i kontrola skusu, počet zubů a změřená výška. Doporučené jsou rentgeny loktů, vyšetření očí na dědičné choroby, genetické testy. Většina chovatelů to dělá, protože zájemci o štěňata už dost často toto požadují. A do budoucna doufám, že to klub ještě zpřísní. Po cca 8 letech chovu si myslím, že dlouholetý chovatel daného plemena, který má zdravé psy, ví nejlíp, jak má pes vypadat. A nemyslím si to jen já. U zlatých retrívrů jich není jen pár, i kdyby se jednalo jen o Evropu.

Ad labradoři, třeba napíše víc janaa, ale určitě to dnes nejsou soudečky na nožičkách. Kdysi jsem chtěla chovat je, ale právě kvůli tomu jsem to vzdala. Spíš se mně líbí flati, ale tam mám obavy z její přílišného temperamentu, na to už se moc necejtím.

Alenko ja ti trochu zborim predstavu idelaniho sveta, ju?

To ze nesmis s D do chovu je fakt. Ovsem neznamena to,  ze mas jen jeden/dva pokusy … jen se podivej na vysledky vikendoveho Humpolce. Fena, trida mladych a jeden den D a druhy V … a to V (i kdyby bylo VD) uz do chovu staci a druhou si ujede nekde nejakou oblastku, kde rozhodcimu staci ze je to zluty, tak je to zlatak. 

Povaha na OVVR tak jak je ted nastavena je uplne na pi..u a nic nevypovida o povaze psa. Zato hodne vypovida o schopnosti vudce si to zvire vychovat. S uvrkanym psem ti OVVRkama zkuseny vudce projde s prstem v nose, u bazliveho bude muset trochu maknout, u reakce na strelbu neprojde jen pokud je vrozena, nikoliv ziskana a pokud rozhodci bude umet precist psa. 

Add zuby … znama mela fenu, ktere dole chybela I1. Ze tri vystav mela v posudku “chrup uplny, skus nuzkovy” … a protoze probehlo i mereni v kruhu v ramci posuzovani se zapisem do posudku, fenu by s prstem v nose uchovnila. Nastesti nemela zajem … 

Doporucene RTG loktu je krasne, ale jak sama vis - vysledek nevlivnuje zarazeni do chovu. Ani neomezuje vyber druheho do chovneho paru. Takze s klidem flaknes psa s DLK 3 na fenu s DLK 2 a nikdo ti nemuze rict ani slovo. A ano, lidi to koupi a pak se divi … Treba jen pro tvou informaci - u GR je pes, ktery ma lokty 1. Majitele vysledek na webu neuvadeji, na K9 byl zapsan tak, aby nebyl na prvni pohled videt a pes vesele kryje. Jupi.

To same oci. Mame tu psy s kataraktou a majitele to vedi. A nezajima je to. A dokonce kdyz se zajemce opta, tak se k tomu stavi jako ze “to neni nic dulezityho” mit ciste DOV. 
Dokonce tu jedna chovatelka razi nazor, ze proc delat u feny genetiku oci … vzdyt ona zadnyho slepyho psa jeste nepotkala. Jo, fakt. 

Zprisneni chovnych podminek rozhodne neni na poradu dne. Na to zapomen. Pac - jak mi bylo vysvetleno - by pak kazdej choval bezpapose, kdyby to bylo moc slozity. Takze misto toho, aby kluby plemeno zlepsovali, tak naopak snizujou latku nebo aspon priviraji oci , jen aby se nedej boze neodlily prachy za zapis stenat. 

Promin, ale po tom co jsem ted videla v Humpolci je mi do breku. Cert vem exterier - i  ze super zvirat ti muze vylezt strma/preuhlena/nohata/podsadita/lymfaticka/zizaloidni/kratkonoha hydra. Ale ty povahy, to zacina byt dost prus…svih. Mozna kdyz si chovatele/majitele prestanou okecavat problemy stylem “ony ho vystavy nebavej”, nebudu ja muset jezdit do Cierne pri Cope resit triletyho psa, kterej prezvejkl majitelku jen proto, ze mu chtela vyndat kliste. Tak se pani projela rychlou. Mimochodem - ctvrty pes ze stejne linie za posledni dva roky. To chces. 

assil
assil 13.05.2025, 14:48:14 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.05.2025, 14:16:57

Takhle vypadali všichni šarpejové před pár desítkama let, pak se začaly oceňovat na výstavách vrásky na čele a čím víc vrásek, tím víc adidas. Prostě klasika, na kterou dojelo spousta plemen.

assil
assil 13.05.2025, 14:50:53 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 13.05.2025, 13:43:34

Problém není chov, problém jsou výstavy, které vygenerují pár jakože špičkových jedinců, kteří kryjou jak zběsilý a nikoho nezajímá, že třeba nese nebo dává vadu, hlavně že má tituly. Kdyby toto nebylo, byla by v chovu větší diverzita a možnost nějakého genetického průseru by byla daleko menší.

Průšvih prostě je, že většina uchovněných psů si ani nezakryje neb nemá tituly z výstav.

Sarah01
Sarah01 13.05.2025, 14:52:25 xxx.xxx.43.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 13.05.2025, 13:20:13

No, takže je to hlavně na chovateli. Asi jsem teda byla blbá, že jsem fenu s blbým skusem neuchovnila, ale mně by to prostě přišlo jako podvod.

Sarah01
Sarah01 13.05.2025, 14:57:41 xxx.xxx.43.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 13.05.2025, 14:50:53

Tak třeba mě před krytím výstavy vůbec nezajímaly. V první řadě zdraví a pak jak pes pracuje.

Arosek
Arosek 13.05.2025, 15:04:50 xxx.xxx.244.44
Sarah01:

No, takže je to hlavně na chovateli. Asi jsem teda byla blbá, že jsem fenu s blbým skusem neuchovnila, ale mně by to prostě přišlo jako podvod.

Ano. Je to na chovateli. 

Protoze jak pise Assil - dnes se kvalita psa urcuje podle poctu titulu. A ty se odvijeji predevsim od exterieru psa a dale pak od casovych, financnich a handlerskych schopnosti majitele. 

A ne - nejsi blba. Ja bych ji taky neuchovnila. Jako jsem neuchovnila Zaju, byt splneno mela. Jenze ta povaha … 
Ale takhle to bohuzel nema nastaveno kazdy. Jak uz jsem nekde psala - chovatel by si mel byt vedom prednosti sveho psa, ale predevsim jeho nedostatku. Byt soudny.

Druhym problemem je, ze lidi kryji na druhe strane sveta a psa nazivo nevideli. Nevedi jak se chova, jakou ma povahu. Protoze uchovni na dvou vystavach a dal uz nikam nejedou, nedej boze za hranice. Kriterium pro vyber psa tak krom poctu titulu byva casto vzdalenost. A pak samozrejme cena za kryti a fakt ze “Oni s nim nakryli Vonaskovi a meli hezky stenata”. Jak je poskladany rodokmen pak uz nezajima povetsinou vubec nikoho ☹️

Sarah01
Sarah01 13.05.2025, 15:29:44 xxx.xxx.43.24

A taky si myslíš, že by to vyřešily jenom bonitace? Vždyť to by mohly být ještě větší podvody. 

A máš SZ.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.