no, ale je povinnost majitelu zajistit, ze udaje v registru jsou a jsou aktualni…
na FB uz se resi treba psi s pasem vydanym mimo CR - ti v “nasem”registru pasu take nejsou.
No vet co chodím očkovat nemá v ordinaci ani počítač,
Vet přece nemá povinnost zapsat psa do (jakéhokoliv) registru, ne?
Když na ně hodili, že vzteklina je povinná, ale nesmí naočkovat psa bez čipu.
Nesmí, ale stejně naočkují. Vím to. Povinnost mít psa čipovaného je na majiteli.
kometa:No vet co chodím očkovat nemá v ordinaci ani počítač,
Vet přece nemá povinnost zapsat psa do (jakéhokoliv) registru, ne?
já myslím, že pokud vydává mezinárodní pas, tak ho registrovat musí. Ale taky všichni veti pasy nevydávají - možná ti, co nemají ten počítač a úřad vést nechtějí. Ale myslím, že budou muset…
no, ale je povinnost majitelu zajistit, ze udaje v registru jsou a jsou aktualni…
na FB uz se resi treba psi s pasem vydanym mimo CR - ti v “nasem”registru pasu take nejsou.
Nevím, máme čipy i očkování proti vzteklině, ale přijde mi to na hlavu. Vzteklina je povinná. Majitel přijde se psem bez čipu a vet řekne, psa bez čipu nenaočkuji, i když je vzteklina povinná. Poruší zákon jen jeden a pes je bez povinné vakcíny. Vet naočkuje, poruší tím zákon oba, ale pes má vakcínu. Kdo vymyslel takový blbákov by mne fakt zajímalo.
Je víc možností: 1) zavřou ordinace, aby nemuseli úřadovat (varianta na prd), 2) začnou úřadovat, 3) zaplatí někoho, kdo bude úřadovat za ně nebo 4) budou posílat na čipování a registrování “ke kolegovi”. O 5.možnosti, že se na to vyprdnou a pojednou postaru, ani polemizovat nechci.
No a už vidím ty babky na vsi, co mají obyčejné očkováky a měly by si zaplatit pasy (my platili u štěňátek před skoro 11lety 1000,- za jeden), jak skákají radostí, když ten jejich Punťa neopustí rodnou vísku ani omylem.
No a už vidím ty babky na vsi, co mají obyčejné očkováky a měly by si zaplatit pasy
To nebylo myšleno tak, že se bude vydávat mez. pas všem psům kvůli registraci. Tím bylo jen řečeno, že psi, co ho mají vystavený (protože majitel chtěl třeba vycestovat se psem nebo výstavy nebo vimjáproč), tak jsou už registrovaní v nějakém tom vet registru, takže se jejich data jen překlopí do toho, co se teď zavádí, a nikdo nic nebude řešit.
Ti, kdo nemají vystavený pas, tak si zaplatí při příštím očkování tu registraci extra, no a kolik to bude stát, ví jen ta ordinace, která si to bude účtovat. Třeba taky tisícovku za psa.
Co systém eviduje? Hned jako první: identifikační údaje psů (číslo čipu, tetování, petpas). Jestli je “petpas” jen petpas nebo i žlutý očkovák (ani nevím, jeslti jsou ještě žluté), netuším. Já to pochopila jako modrý petpas. No, může mi to být jedno, všechny naše pesy mají modrý, náš veterinář automaticky vystavuje modré, snad jen kdybych se hodně bránila, tak vystaví žlutý (nevím, musela bych se zeptat). A každý další pes bude mít modrý.
Teď se registrují jen pasy a s tím samozřejmě čip. Kdo nemá pas, neregistruje se povinně nic nikam, je jen na uvážení majitele jestli si čip registruje do nějaké soukromé databáze.
No vzhledem tomu, že o nějaké centrální databázi bylo doteď ticho po pěšině, tak mám silné pochybnosti, že od července bude fungovat.
Systém možná petpasy eviduje, ale povinnost evidovat se v systému nastává až teď, a je otázka, jestli při registraci psa to člověka teda bez čísla pasu dál nepustí? Pokud to tak bude, tak to bude tedy veterinář každému neevidovanému psovi při očkování vystavovat pet pas? Pokud tedy ano, tak si ta veterina naúčtuje kromě registrace ještě vystavení pasu a bude 🙂
že od července bude fungovat.
hned nebude. Je prechodne obdobi - az 3 roky - podle platnosti vakciny
nedelejte to slozitejsi, nez to je 🙂neplati zadna povinnost, aby kazdy pes mel petpas.
Musi mit cip a v dobe, kdy se ma preockovat na vzteklinu se ma zaregistrovat do CEP evidence. Je na to zadost, tu vyplni majitel, zprocesuje to vet.
to same se asi bude dit pri zmenne udaju v CEP -uhyn, zmena adresy ap.
Přesně tak, nevidím důvod panikařit, že by si babky měly platit pasy 🙂
a ani to nemusí veterinář registrovat hned - má na to nějaký čas. Takže i data ze sešitku “z návsi” může doma on (nebo ten, kdo mu dělá “papíry”) zaregistrovat později.
u psů to až tak složité nevidím, ale jsem zvědavá na kočky… (i když tam je na to 15 let a pochybuji, že by to v ČR chtěli udělat rychleji)
Naše obec ještě organizuje očk. vztekliny jednou za 3 roky na několika místech v obci ( aby každý měl možnost psa někam dovléknout ). Při minulém vet. čipy nekontroloval.