Tak měla jsem z Framíka pocit dobrej.. Byl živej, radostnej, angažovanej, měl krásně rychlý přivolání, udělal velkej pokrok.
Ale byli jsme trochu legrační tým, taková teta Běta a chlupatá koule s beruškou na hlavě.😅
Byla jsem svého času , před takovými 47 lety 🤣, docela úspěšná, získala jsem i hodně cen v podobě mramorových pomníčků se sádrovým výliskem psí hlavy a různý dřevený kuchyňský prkýnka vypalovaný pájkou..🤣🤣 I na mistrovství republiky mládeže jsem tehdá byla, tak se do toho třeba ještě vpravím..☺️
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 16.04.2025, 10:02:12
Tak to ja drive nezavodila, jen jsem chodila na cvicak se psy xy let, koncivala jsem po zakladnich kurzech- neb to nebavilo ani me, ani ty psy a jine zajmy byly a taaak….
Pak jsem mela xy let uplne pauzu a s novym stenetem naskocila do dnesni sportovky 🤣 A prislo mi jako velky podvod, ty “novodobe” vymysly 🙂 - ze mam psa tahat za sebou na pamlsek 🤣Ale prislo to ve spravny cas, spravny pes - a chytlo me. Naucila jsem se ty nove principy, pochopila o co tam jde. Na rozdil od drivejsich metod my ten novy pristup daval smysl. Jde tak trenovat i s netypickym pracakem.
Ted uz mam 4.psa na sport. A nikdy jsem netravila se psy tolika spolecneho casu jako ted 😇
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 16.04.2025, 11:00:31
Za tu dobu se hodně změnilo. Ty jo, je to opravdu skoro padesát let..
Tenkrát se na pamlsky moc nehrálo. Můj první ovčák, nezapomenutelný Sandy, cvičil opravdu jen “na vztah”, chůze u nohy bylo takové nutné zlo, ale jinak ho všechno moc bavilo, byl skvělý stopař i obranář, aportér, všechno mu šlo samo.
Byl opravdu všestranný, hlídal, všude mě doprovázel, tahal mě na běžkách, neutíkal i když jsme měli špatný plot, jezdil za mnou autobusem do školy ( řidič ho znal), lovili jsme spolu zajíce (pardon, byli jsme chudí a já byla dítě), uměl počkat dvě hodiny na volno před plavečákem, pohlídat stan.., otvírat a zavírat dveře.., i pást uměl, byl vynikající plavec..
Tak jen někdy přemýšlím, jestli ty dnešní zkoušky opravdu prověřují kondici, povahu a charakter psa . Ale vůbec je nezavrhuju, baví nás to;).
Dneska se všechno podmiňuje, metodika dovedená k dokonalosti, zdá se mi, že to pak zastírá přirozené vlohy, nepozná se tolik, jestli je pes chytrej, ve smyslu schopnosti spolupracovat s člověkem.
Všechny ty pomůcky, pamlsky, elektrika, targety, a míčky, bez míčku ani ránu.🤣 Tady ze mě mluví závist, protože Frama míčky nezajímaj. 😅
Já si myslím, že třeba můj první pes, Sandy, by na dnešních zkouškách v klidu obstál a vlastně nevím jak je to možný že mu všechno šlo samo.
Teda možná neobstál vlastně. Třeba stopu chodil s trochu vyšším nosem, ale zase klidně vystřihnul stopu dvanáct a víc hodin starou v obtížném terénu, kde se střídaly povrchy.
No nic, beru pamlsky, míčky a jdeme s klukama na večerní procházku a trochu si zacvičit.🤣
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 18.04.2025, 17:35:47
Mela jsem -presne na tohle tema - diskuzi s letitym pejskarem. Byval to vojak u psu. Psaval metodiky pro vycvik vojenskych psu, vedl lidi i kurzy - asi zazil vsechno, co se kdy se psy delalo na vojne nebo u policie. A zaroven, v duchodu, ve velmi vysokem veku - dokazal pripravit psy ( ne jednoho) a predvest podle IPO3 - za krásne body. Hodne mi poradil na stopach, umel cist psy - vsech plemen. Moji tkanicku odhadnul na 100% 😇
Ptala jsem se ho, jestli to ted nevidi jako degradaci tech psu. Jestli to ty “opravdove” pracaky nelikviduje.
Jeho odpoved me navzdycky osvobodila od pochyb. Priprava vojenskych psu byla casto velmi kruta. I kdyz k tomu ten pes nebyl, nemel vlohy -i tak z nej dostali, co potrebovali. A nevidel jediny duvod, proc stejne pripravovat psy pro sport. Vybrat si jen vhodneho psa, mit postupnou metodiku a nechat se hodnotit za nauceny projev? Proc ne. Tohle vazne nikomu neublizuje. Drive a chut se tem psum nebere a tlak musi unest taky. Ale neni treba to z nich "vymlatit" za kazdou cenu.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 18.04.2025, 22:00:28
Tak to by mě zajímalo, jak by se dala ze psa vymlátit třeba stopa..
Ale dneska se to vlastně dělá, u psů, který dostanou nažrat jen ve čtverci. Tak to možná dě lali podobně ?
Sandy stopoval proto, že ho to neuvěřitelně bavilo a dostával za to jenom můj obdiv. Možná je první pes takovej osudovej a člověk ho pak pořád hledá, ale on byl opravdu mimořádnej.☺️
Myslím, že Fram by takhle bez nároku na odměnu pracoval u stáda, že by mu to bylo odměnou samo o sobě. Já nám snad ty kozy opravdu pořídím, ovce ať ode mě ale nečeká.🤣
Ale sportovka nás taky baví a chtěla bych na podzim zkusit IPO1 nebo ZVV1.
Prosím já se taky hlásím ke sportovním kynologům 😆 Smajlík, protože vtip 😃 Dneska je mi do smíchu, druhá moje BŠO také složila ZOPku (ale na plný počet! 😀).
Nicméně holky se plně (a úspěšně) věnují pasení, takže i ZOPku připravenou jen doma beru jako úspěch.
Nicméně tohle téma sleduju, přátele u sportovky taky a řeším co dál především se starší fenou, kterou dost možná časem zdraví vyřadí i z pasení. Celkem dost se zajímá o stopu, budu si muset najít někoho, kdo tomu rozumí.
…malý velký Guliver z Fidelaku byl zapsán jako nejmenší pes s největším počtem zkoušek do knihy ČESKYCH REKORDŮ….neuvěřitelně výkonný tenhle mikropes👍🌼 on je fakt rarita ve sportovní kynologii
Ale o par minut pozdeji zacali psi hlasit divocaky blizko - takze mi razem mokry a zabahneny chlup prestal vadit a volila jsem zrychleny presun k autu bez ohledu na nasledky. Preci jen - za sera patri les zviratkum 😄
Takže přesun proběhl bez oblečků a županů ?🤣🤣🤣 To není možná.🤣
Tuhle jsem ve frontě na závory malinko ťukla do auta za sebou🙈, jen do nárazníku teréňáku naštěstí, ale pán se právem naštval, vyběhl z auta a otevřel mi dveře u řidiče aby mi vynadal.
Uvnitř dechem psů zamlženého auta uviděl mě ve “vycházkovém” oblečení, na sedadle spolujezdce kamarádovu fenku Škumpu, na zadním sedadle Framíka, a z kufru vykukoval Doron s Gučákem. Všichni mokrý a smrděli prostě jak mokrej pes smrdí. Otevřel pusu, zase ji zavřel,rezignovaně mávnul rukou, zmateně řekl: “ nashledanou”, já taky pípla :“ nashledanou, omlouvám se”, zabouchnul dveře a otřeseně odešel. 😅
Tomu se o tomto zážitku bude zdávat a časem třeba začne kolovat éterem ve stylu : otevřel jsem dveře a v kufru dva vlci, na zadním sedadle medvěd, Od spolujezdce navigovala taková ta chytrá a řídila lesní žena, nebo to bylo obráceně, doteď se nemůžu vzpamatovat🤣🤣🤣