Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.05.2025, 23:57:18
S tema exotama jsou sport obrany vzdycky takova sazka, jestli to vyjde nebo ne. Podle me je nejvetsi problem udrzet jejich zajem, aby jim to stalo za to. V realne situaci -nemaji problem fungovat. Tam je duvod. Ale ten sport ? tam je to jinak. Aby je to bavilo, je fajn, kdyz se nedostavaji do situaci, kdy nevedi. Ucit je to tak postupne, aby porad byli uspesni. Pak roste jejich zajem, tim ze vyhravaji -to bavi kazdeho psa…Pracak tohle odpousti, ta chut to prekryje. Ale jak ten exot musi o necem premyslet a resit to - ztraci lehce zajem. Naucte ho to na sebe 😉bez figa.
Podle tech penez umi prenaset naucene veci do novych situaci velmi hezky 😂
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.05.2025, 09:14:29
….kdepak on jenom podává🙂to není zlodějina, to je asistence, tedy ve vinárně nevyžádaná…na druhou stranu jak jsou pak všichni nadšeni, když se jim upuštěný drobák zakutálí pod stůl a Keliš ho obětavě najde a podá…já teď zkouším aby aportoval dřevěnou činku 650 g…je to ve zkoušce UPR1…zkoušíme to přenesení po centimetrech, když to bude na Keliše moc necháme to být, ale za zkoušku to stojí…jo a ten svazek bankovek aby to rozhodčí nebral jako ukázku co ho čeká, když psisku zkoušku přiklepne😀
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.05.2025, 09:14:29
a ucite ho jak, ten aport? Kdyz se uci od zadu -nejdrive drzeni -tak se to pak nedeje.
Moji psi taky podavaji veci do ruky 😄musi, nebudu se ohybat 😄vsichni 😂i ten pracak to umi.
Stejne jsem zvedava, jak cely ten experiment s pracovnim vovcakem v mych rukach dopadne. Udelala jsem z nej polocanika - je z nej pokojovy pejsek, co umi kazdou blbost nutnou pro zivot v rodine, neni pretoceny, zije ve smecce. Jestli uz to neni moc rozmazlene, aby se s tim dalo i sportovat 😂
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 03.05.2025, 09:48:55
….já myslím, že si u vás žije sen většiny vovčáků zavřených v kotci a na plac se dostajic pouze v rámci tréninku nebo sportovní akce…mimochodem moje srdcovka celoživotní tohle plemeno pracovní vlkošede barvy….
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 03.05.2025, 09:15:37
Vyštěkání na sebe ?
To mě nenapadlo.., díky 🙂.
Aport učím zepředu i zezadu. Hodím, pak utíkám nebo povzbuzuju aby běžel rychle a když je skoro u mě, “odkliknu ” slovem “ jo” než to pustí nebo aport prostě chytnu do ruky než ho pustí.
A pak zvlášť učím držet činku v sedě přede mnou, jsme tak na dvou vteřinách. 😅
S tou motivací u obran je to přesně tak, jak říkáte, on může lehce ztratit zájem a dobře rozpozná reálnou situaci od hry. Třeba na Zbraslavi je to okolo cvičáku dost frekventovaný, tam ruch nevnímá, ale na Lochkově je cvičák úplně odlehlej a tam střeží, jestli nás někdo neohrožuje, spočívá to v tom, že když někoho zpozoruje třeba o dvěstě metrů dál, zastaví se jako socha a pozoruje. V tý chvíli ztratí o všechno ostatní zájem, protože dělá “ opravdou práci”.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.05.2025, 18:13:07
..pro kus žvance on je kromobyčejně obětavý…no jo Framík má tu tlamu přeci jen o dost větší, tam by to asi zmizelo na to tata….no zkoušíme to pomalinku, třeba z toho nic nebude, trápit ho nechci….
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 03.05.2025, 10:02:00
Tak on spokojeny je, ale ve me porad hoda cervicek, jestli neni vyklidneny az moc 😀no, uvidime. Pokus stale trva 🙂
Pro vas vysnene plemeno a ja porad premyslim, jak se to stalo, ze je doma ? 🤣 Nikdy jsem ovcaka neplanovala, nechtela - prisli mi strasne neosobni, bez vlastniho nazoru. Ze je mu vsechno jedno - kdo drzi micek - s tim pujde. Proti canikum urcite. Ale ono to tak uplne neni. Ted, co je doma - uz jsem pochopila, co lidi na tech ovcacich vidi. Je to fakt naprosto univerzalni plemeno. A ani s emocema a vlastnim nazorem to nesetri 🤣
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 04.05.2025, 09:24:20
..můj sen, co jsem rozumu nabrala, byl vlkošedý NO, naprosto univerzální pes, jak v exteriéru, tak povaze…a svůj sen jsem si pak splnila, když jsem mohla mít psa vlastního ve svém bydlení…byl schopen dělat cokoli a kdekoli…miloval celou rodinu a mé dceři byl od jejího roku oddaným parťákem…pak jsem měla fenu a zase tak….zvláštní je, že Keliš je povahově zrovna takový, ale bohužel ho od jistých činností limituje váha a velikost…
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.05.2025, 18:02:31
Tak cela poslusnost z obran se da/ma naucit bez figa 😇 delala jsem to tak s canikama, delam to i s vovcackem ( tam to ma jiny duvod, ale funguje to taky).
Nechci treba ucit pust prvne az na obranach. Tim nepisu, ze to nejde delat jen na obranach. Tam zase pomaha fig, vede cloveka, kdyz to psovod sam mimo naucit neumi. Ale je tam pak moc prostoru pro diskuze, stres a nedorozumeni - a to drajvovy pes odpusti snaze, ten zakus mu za to porad stoji. Premyslivy exot zacne premyslet, jestli to fakt k zivotu potrebuje. Jak neni uspesny hned - ztraci prave ten zajem. Fig by v tomhle mel poradit taky.
To rozhlizeni, ze podle mista - mozna se pletu, ale on nekouse pokazde na stejneho figa na dvou mistech, ne? 😇
No a aport - cest do Rima je zase mnoho. Obvykle - pri uceni od zadu se treba soucasne aport i neodhazuje. Tim se dela psovi v hlave gulas.
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 04.05.2025, 09:36:20
jsem to prave nikdy nechapala, co na ovcacich lidi vidi. Ted uz je mi to jasnejsi 😄Hari je taky prototyp idealniho a aktivniho rodinneho psa. Jako ja tohle tvrdim i o canikovi, ale uznavam, ze ovcak v tomhle vede.
Motyl prevzal stafetu se cti 😉mel na vas stesti. Hodne malych psu se ani nevychovava, natoz cvici.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 04.05.2025, 10:13:36
…prostě ovčák🙂..no ono to s tím hyperaktivnim Kelišem to ani jinak nejde neb nezaměstnat ho, tak mně i kočky přivede zdárně do blázince….na druhou stranu jsem tomu moc ráda neb jsem se oklikou zase vrátila po více jak třiceti letech zpět k milované sportovce…onehdá jsme vyjeli ze cvičáku ve čtyřech se psy na stopy a tak jsem si říkala, že by mně v životě nenapadlo, že ještě kdy na poli budu strašit🙂…vlastně diky Kelišovi jsem měla možnost přičichnout ke spoustě aktivit jako nosework, asistenční cviky, vyhledávání predmětů….teď zase rozlišování…začalo se mi libit stopování, ke kterému jsem tehdy vztah nenašla a bylo pro mně nutným zlem, ale to je spíš diky Kelišovo chovatelům, kteří si mně vzali pod svá křídla….když se na to tak teď koukám, tak spíš to já jsem měla obrovské štěstí, že jsem našla Keliše a vlastně i lidi, kteři mně strašně moc podporují a fandí nám…a to vlastně i dřív na Fauně a teď tady…tenkrát diky Fauně jsem upustila od nápadu pořídit si borderu a šla jsem do Keliše…tam jsem také poprvé zaznamenala, že i s minipsy se dá smysluplně cvičit….
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 04.05.2025, 10:13:36
Ovčáci jsou fantastický psi a osobnost určitě mají ! Myslím ale, že se jim dá vypláchnout mozek snáz než caníkovi nebo briardovi, a pak o tu osobnost přijdou nebo ona spíš některý psovody nezajímá.
Zajímalo by mě, co by stalo, kdyby byl Fram vystavený takovýmu zacházení ( klec, práce jen na place, žádný bloumací vycházky a psí kámoši a koupání..), myslím, že by to psychicky nedal.
Hned jsem dneska Vaši radu uvedla v praxi a řekla figovi, že si jen tak pohrajeme, aby se Fram cítil úspěšnej 🙂. Tak si jen třikrát kousnul do takovýho měkkýho rukávu a šel do toho s radostí a velkou chutí. Možná se na tom podílelo i to, že jsem minule figa poprosila, ať mu po obraně zkrmí nakrájenýho buřtíka a trochu ho vychválí aby Fram věděl, že jsou kámoši. 🤣
Vyštěkání bylo lepší, už věděl, co má dělat, ale zase si k tomu lehnul.😅
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 04.05.2025, 10:56:53
vrátila po více jak třiceti letech zpět k milované sportovce
a mate pocit, ze se metody zmenily? Podle me - ano. Jsem se pokousela pred mnoha, mnoha lety - s dobrousem a pak i s filou -pokazde to koncilo tak, ze mi nedokazali poradit, jak to tyhle psy naucit. Az pak, po letech s canickou - jsem zacalala delat sportovku, neb najednou nebyl problem, vysvetlit psovi pozadavek. Pred tim mi prislo, ze bud to ten pes tak nejak delal sam - nebo to neslo. Moc se nepremyslelo tom, jak se pes uci. Dneska jsou cviky rozlozene, uci se to postupne a daji to i ti mene talentovani psi 🙂
že i s minipsy se dá smysluplně cvičit.
kdyby jste nemela nejake nastaveni od ovcaku, taky by vas to treba nenapadlo. Takhle jste se potkali - byli jste ve spravny cas na spravnem miste👍
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 04.05.2025, 14:13:08
Ovčáci jsou fantastický psi a osobnost určitě mají !
dokud to clovek jen vida u jinych - vetsinou jen na akcich, na place - asi nikdy neodhadne skutecnou povahu plemen. Kdyz mi lidi rikaji, ze canici jsou pro ne necitelni 🤣taky jim neverim - jak to muzou nevidet 😀Tak stejne jsem to mela ja zase s ovcakama.
kdyby byl Fram vystavený takovýmu zacházení ( klec, práce jen na place, žádný bloumací vycházky a psí kámoši a koupání..), myslím, že by to psychicky nedal.
si nejsem uplne jista, jestli mate predstavu o tom jen-klec-plac -klec systemu 😇uz to tu zminil i Kilian. on v tom jaksi neni uplne cas na bloumaci prochazky. Jsou to vrcholovy sportovci - trenuji denne vsechny 3 oddily + fyzicka. Ten pes ma pokryte svoje potreby uplne maximalne. A nejede v tom cely rok. Mezi akcema vychazky znaji. Volny a bezdozorovy kontakt se psy teda ne -ale ono to ale byva lepsi pro vsechny takhle.
Ze ma nekdo zavreneho psa a bere ho na 10 minut ven - to neni zadny trenink sportovce. A vadi vsem plemenu bez rozdilu.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 04.05.2025, 19:21:21
trenuji denne vsechny 3 oddily +
Můžete mi to více přiblížit? V tomhle se vůbec nevyznám. Chodím s dětmi v rámci praxe na cvičák a tam jsem získala pocit, že psi jsou buď v kotci nebo chvíli trénují. A za proběhnutí s jiným psem jsou trestáni. Nelíbilo se mi to.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 04.05.2025, 18:51:56
…asi to tenkrat tak bylo, ty psi byli úplně jiní a ten pristup k nim také….já už tehdy cvičila plné kapsy piškotů a míček na špagátu…psy jsem měla hodně živé, takže jsem v řadě moc necvičila….spoustu věcí člověk musel odkoukat, ptát se, otravovat, pokud na to měl nervy a psa…dneska je to jiné, každý si najde svůj směr….může si zaplatit trenéry, individuál….teď byla kamarádka letita pejskařka na stopovacím semináři, přijela nadšená s tím, že ji ty stopy konečně začaly bavit …tohle tehdy fakt nebylo….