My dneska takhle…. Porad jsem napul invalida, tak se mi nechce moc trenovat a vice se flakame po venku
Národní nebo mezinárodní zkušební řád ?
Uz mam teda taky pamet deravou - ale jen si vzpominam, ze jsem to cele nechapala. A kdyz ne ja, jak to mohl chapat pes? Nedokazala jsem vyresit pozadavky ( ani cvicitele, ktere dneska vyresim na jedne lekci. Napr. dobrman nestekal na place 🤣 Stopy ? no to vubec jsem ani netusila, o co tam jde. A dneska je to moje nejoblibenejsi disciplina…atd.
…no já teď měsíc byla taky marná…nejprve jsem si nechala udělat víčka neb už jsem skoro neviděla a když už to jsem byla skoro vyrobená, jala jsem se ve stařecké nerozvážnosti doběhnout tramvaj a vysekala jsem se na dlažbě, takže koleno v orteze, ale minulý týden už jsem se konečně kousla a začala zase stopovat…do toho poslušnost na tu ZZO3 a speciálky na ZMMP, když mi Sabča Gulivérková tak pěkně poradila…ale jde to ztuha..na očích tmave brýle proti sluníčku kvůli jizvám k tomu jsem ale skoroslepá🙂a na koleni ortéza, kdy čas od času zapištim, protože to koleno občas zabolí…
tak mi dnes přišel dotaz od paní s knírkou na doporučení od kámošky ze cvičáku blanenskýho na naučení speciálek…
tak po 16 letech opráším své vědomosti….
se jich tam musite zeptat, jak to tam maji nastavene. Dojmy muzou byt mylne -nebo naopak 😇
Urovni, na ktere se lze se psem dostat je mnoho a podle toho se i trenuje. Zavreny pes a 10minut aktivity denne je tyrani psa bez ohledu na plemeno. A takovy pes stadiony neohromi nikdy…Ze si volne nepobihaji s kazdym psem, co potkaji? Tomu naprosto rozumim. Moji psi taky ne.
Byla jsem na seminari s mistryni sveta. Se stenaty se dela 5x denne, zavodni pes s ni zije v rodine. Denne trenuje stopy, poslusnost, obrany a k tomu nekolikrat tydne 20km u kola, plavani, rehabky .
Fig, kdyz prijede na obrany - ma sveho zavodniho psa celou dobu v aute. Ale ten pes uz byl rano na stopach ….kdo jde okolo, ma asi dojem, ze je jen zavreny.
Zkratka -veci jdou delat dobre i spatne. Za hodku to nerozeznate….
taky hezky….Me se jen blbe chodi a ridi. A i jen to uz mi ztrpcuje zivot, ze me treninky moc nebavi planovat. Ted vlastne hlavne kousou, nez bude horko.
Na stopy uz pomalu konci tereny 😇
..výborně, budeme konzultovat🙂
…no já teď našla dvě louky vedle sebe, jedná už tedy taky skončila dokud neposečou a ta druhá je tedy hnusná, ale zatím krátký porost a pak tedy ještě mám dva placi s trávou, ale to je zase na hodinu cesty….jinak všude už ocení dost vzrostlé….už se těším na srpen na chalupu, tam jsou skvostné terény….
Tak to je mi vás Kilian a Ph líto, že marodíte☹️.
Já mám trochu porouchaný vazy v koleně, srazili jsme se s Framem, byla to spíš moje vina, on není žádnej hulvát co by do člověka naletěl, ale já už jsem starší, neobratná osoba.😅
Já na “ starý” časy nevzpomínám tak špatně jako vy, pro mě to byla doba, kdy jsem to musela nějak vymyslet, nějak jsme se se psem museli domluvit, rozvíjelo to vztah, používaly se posunkový povely, který jsou pro komunikaci člověka a psa přirozený, i psi víc přemýšleli. Při revíru v přírodě používali i čich, bylo to takový komplexnější a přirozenější. Nikdo na cvičáku nebyl skoupej na radu. Nepamatuju, že byl někdo ke psu surovej.
Každej pes byl vzhledově trochu jinej, ovčouni měli prapodivný barvy, který už dneska člověk nevidí a boxeři měli delší čumáky a byli razantní obranáři, co skolili figuranta na zem.🙂
A jak řešíš mravence?
Fram, jak ho jeden kousne do jazyku, si už žádnej pamlsek nevezme. Ale jináč statečně stopuje dál.
Tak si říkám, že bych mohla dávat víc předmětů, abych udržela motivaci ?
….jezdím abych byla před šestou na místě, to je ještě poměrně mokro, zatím dávám Okpet salám, ale už mám připravené granule, nechci to pokoušet, mravenci přibývají a ne vždy se dostanu na stopu ráno….jinak si lidi ještě pečou sušenky játrové s česnekem…
…diky, ale už se to hodně zlepšilo….ale já vůbec nevzpomínám špatně, jenom to prostě bylo jiné….já vždycky cvičila na kokina a za míček….člověk musel hodně koukat, ležela jsem v časopisech a dostupných knízkach…kdyz jsem bebyla se psem na place, koukala jsem jak cvičí ostatni…před vlastním psem jsem chodila na cvičák s půjčování velký knírač, doga a nakonec fena sousedky znakatá NO, s tou jsem dělala i úplně první zkoušku….pravdou je, že jsem se dostala do oarty, která zezdila trénovat i na cizí cvičáky, na stopy, na figuranty a pak na závody a zkoušky….jezdila jsem na tábory kde se na konci zkouškovalo, pravda člověk se z toho týden se psem vzpamatovával…tehdy byla disciplina, nediskutovalo se…dneska když vidím ty kurzy, tak je mi smutno, nic neumi a dovolí si ledacos…my za to obihali cvičák, dřepovali…prostě když člověk chtěl naučit se naučil se….jenom třeba ty stopy jako dnes se prostě nevedly a já je fakt nesnášel….mám štěstí na cvičák, ktery vzali do rukou mladí, cvičí se tu i vrcholově, vezmou člověka na stopy, vše vysvětlí, pomůžou, podporují v závodech a zkouškách jak se dá…já vzhledem k tomu, že jsem kopyto a ne moc bystrá, velice přivítala, že jsem si mohla zaplatit individuální tréninky…chodím i na jiný cvičák, kde mám trenéku, tam jsem už spolkla kolik slz,xale posunuje nás to dopředu …
na “ starý” časy nevzpomínám tak špatně jako vy
to nebylo mysleno nijak spatne. Jen kdyz pes nefungoval uplne jak bylo zvykem, moc dalsiho se s tim nedalo delat. A exoty to nebavilo. Povel a zatlacit na zadek pri sedni pochopili, ale uz nechapali, proc by to meli opakovat vicekrat. I kdyz za to bylo kokino.
..souhlasím…ono taky kolik bylo tehdy těch exotů….dneska na cvičacich začínají pomalu převažovat, tedy v kurzech převážně..když to vezmu u nás, tak závodí i vrcholově a zkouškuji boxer, dobrman, RTW, howavarti, maliny, ovčoun, buldog a náš Keliš
kdyz maji mravenci sezonu - nefunguje nic 😏a letos to vypada, ze je velmi silny rok na ne. i z domacnosti je vsichni hlasi, i tam kde roky nebyli
Pokud to jen trosku jde - nemam akce, stopuju v jinych mesicich. Vyhovuje mi stopovani v intervalech - jak jsou hezke tereny vsude kolem, chodim i denne, udelam jim “nalejvarnu” =naucim je, co potrebuju. A pak, pres obdobi, kdy tereny nejsou - muzu vynechat.
Uz mi totiz po mravencich psi zvraceli, odmitali oznacovat predmety, prestali uplne zrat ze zeme, zacali zvedat hlavu ☹️ Plus clovek musi slapat neco jineho nez potrebuje, aby psi nezkysli - ze me to nebavi a je to na me moc slozite. Tak radsi chodim v dobe, kdy me tohle neomezuje. Vim, nepomaham ted 😄
Vice predmetu u mladeho psa nestaci. Potrebuje i krmeni cestou. Nekdy pomuze davat zmrzle pamlsky do stopy a jit hned. Jatrovky, i ten OK pet jde mrazit. Granule nepouzivam - me na to psi nechodi. Tam neporadim.
Starsi psy, co uz moc nekrmim cestou - uz mam naucene uz na krabicky, Venca cucha na vajicka na tvrdo 🙂
si prave myslim, ze nebylo tolika exotu neb jim metody nevyhovovali. A to vubec nemluvim o spolecensky plemenech….
…no je to tak, ale tak zatim mravence na stopach nemá, tak budu chodit dokavaď to půjde a pak začnu s těma krabičķama, už je mám doma….dneska na stopach ale ptáci, tak jsem jen s hrůzou trnula aby mi nevyzobali co jsem hezky nakladla…naštěstí se drželi zpovzdálí🙂
Par stop zpatky sezral krkavec Vencovi kureci krky ze stopy! Musi mit neuveritelny cuch. Mel 5 hromadek, jeste schovanych ve slapote na kilometrove stope, na obrovskem poli. Nasel 4. A tu jednu zachranilo jen to, ze uz jsme prisli zvedat. Venca taky valil oci, kdyz citil maso a nikde nic nebylo😁 jsem musela improvizovat😁😁
Jinak - tady je par ukazek, co roznasim po polich. To fakt pred mravencema neuchranim 😁ty prazdne misky jsou po jedne zvednute fh3 😇
Jinak tohle majitele pracaku taky moc nechapou😁
..koukám 🙂ale faktem je, že co jsem byla na stopach a někým, tak se převážně krmí dost, čtvrtky kuřat a různé masové kapsičky jsou běžné ….to za nás tehdy fakt nebylo…no já jsem limitovaná velikostí psa a krmim zatím tím salámem neb Keliš neřeší vo tam je ale kolik toho pro něj kápne..
05.05.2025, 10:27:40 xxx.xxx.224.101
Za hodku to nerozeznate….
Jsme tam vždycky celé dopoledne.
Beru to čistě pocitově - když je pes surově vláčen za kůži, protože se HNED neodtrhnul od kámošky, se kterou si mohl konečně pohrát.
Svému koni taky dopřeju volný kontakt s ostatními. A na jízdárně po něm chci práci a soustředění.
A i tady jsou pořád jedinci, u kterých zná kůň jenom box nebo tu jízdárnu. Naštěstí je jich čím dál tím méně. Názor, že ve výběhu plýtvá sportovní kůň zbytečně energii, je už překonaný.
Ale jak jsem psala, ve sportovní kynologii se vůbec nevyznám.