U nás byli o víkendu na “ ptačím stromě” mlynaříčci - a ty já úplně miluju.
Jinak jsem hned po ránu zaznamenala průlet krahujce (asi i pokus o útok a snídani). Tak pak bylo u krmítka poněkud nervózně. Ptačí strom je hloh, který máme na zahradě před oknem, na něm krmítko a pod ním krmeliště. Ptáci ho mají v oblibě, protože se do něj krásně ukryjí před zmíněným krahujcem. Však jsme ho jednou pozorovali, jak šplhal dokola hlohem a ptáčci vždy jen přeskákali o kousek dál, tudíž neměl šanci. Hloh je hustý a píchá.
Ale štvou mě vrabčáci, protože neustále jeden z hejna dělá falešné poplachy a všichni ptáčci neustále lítají z krmení do hlohu. Špatně se pak pozorují, neboť jsou v neustálém pohybu. Jen kosáci to tak nežerou, ztuhnou a udělají si vlastní názor, zda hrozí nebezpečí nebo se můžou v klidu cpát dál.
Jak už jsem psala, často chodíme celá rodina okolo rokytky a kyjskýho rybníka, a dneska jsme viděli několik racků chechtavých v zimním šatu. Já myslela, že odlété už v říjnu?
U nás se to už pěkně rozjíždí. Hlásím hejno vrabců. Letos jsem dal krmítko až doprostřed dvora, tak neřeknu jakých, ale typuji polňáky, těch jsme tu měli vždy hejno + jeden, dva páry domácích (teta o 300 m dále zase mívá hejno domácích ). Hejno koňader a nejspíše jen jedna modřinka (zajímavé, že u tety jsou sýkorky sporadicky). Zatím čtyři hrdličky a párek kosů. No a pak dnes sameček dlaska (ve všední dny tedy nevím). A pak celoplášťově hnědý ptáček s šedým bříškem, ten nebyl na krmítku ale hledal v záhonu. Podle šídlovitého zobáčku hmyzožravec. A asi půl metru od něj střízlík. To mě na chvíli zmátlo, že to jsou dva střízlíci. Tenhle ale neměl ocásek nahoru a byl o fousek větší. Nějaká pěnice?
Jako letos se ptactvo na mojí zahradě krmí výrazně méně… loni jsem nestíhala dosypávat krmítka, teď to stačí klíďo obden. A i je docela ticho na zahradě, tak bych řekla, že to hlavní velké vrabčí hejno se mi někam odstěhovalo.
Podle barvy typuju polní, jsou hezky výrazněji vybarvení.
černé tvářičky má vrabec polní - a je stejná samička i sameček. Domácí vrabci mají rozdílné kabátky - výraznější sameček (ale bez tvářiček) a šedohnědá nevýrazná samička.
Mám oba druhy - před pár lety to byli ti domácí, dnes dominují polní. Ale sdílí krmítko oba druhy.
Dneska jsem měla radost velikou - navštívilo nás velké hejno mlynaříků dlouhoocasých. A ti mě vždycky potěší, když se zastaví. Jinak standard - kromě vrabců, 4 druhů sýkor, brhlíků, strakapouda (tedy paní strakapoudové) jsou to hlavně kosáci. Říkám jim lesní banda - je jich asi patnáct a neustále se honí a vyhánějí a pošťuchují… a jsou děsně oprásklí - neuletí ani když otevřu dveře na balkón a jsem od nich metr
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.12.2024, 10:44:50
Ano, je to vrabec polní (Passer montanus). Rozlišíte i při letmém pohledu třeba podle tmavé skvrny na líčkách, jinak tmavý flek na tvářích🙂. Takové tvářičky vrabec domácí (Passer domesticus) nemá, ten si vystačí jen s takovou zdravě šedivou barvičkou.
Když začaly ty celodenní mrazy, tak jsem nevydržela a vyštrachala krmítko. Mají tam semena, ořechy a jablíčka. Zatím jsem tam jiného ptáka než koňadry neviděla😏 Ty jsou tu všude, asi teďka předčily i kosy, kterých tu bylo pár let bezpočet. Ráno ve vrbičkách, které mám pod oknem, při čištění zubů sleduju kosy, koňadry a dneska byly i modřinky. Sýkorky něco vyzobávají na těch vrbičkách, kosové spíš od potůčku pod nima. V trávníku většinou zobe mravence žluna.
To mi přijde spíš smutný, protože dřív jich byla spousta. Zas lepší jeden než žádný.
kosáků máme asi patnáct. Říkám jim “lesní bratři” (jsou to hejna, která se nastěhují na zahradu jen na zimu) - jsou děsně oprásklí, nebojí se - věčně se hašteří, hlídají si zdroje (hlavně vodu na pití i ke koupání a taky pochopitelně místa, kam jim sypu -mají rádi zobání na zemi). Jedna kosice má na zádech velký šrám (asi paní krahujcová, sousedův briťák Mireček je hodně macatý a už má svůj věk…) - kouká jí tam prachové spodní peří - ale drží se holka už třetí den a je hodně aktivní. Už i víc lítá, tak to třeba zvládne.
a na stejné místo chodí na zrní i myšice temnopásá. Sice odborná literatura píše, že v zimě spí v pelíšku bohatě vystlaném a vedle má vybavenou spižírnu… ale zdá se, že doplňuje zásoby i v zimě, když tu možnost má.
U nás bývali kosi jedním z nejobvyklejších druhů. Od té doby jak se tu objevil ten hnusný vir Usutu jsou spíš vzácně. Loni to už vypadalo, že se to vrací do normálu, ale zas se to zhoršilo.