Díky
Díky
v Jizerkách na magistrálu psi nikde nesmí - takže se na běžky práší ve sklepě a holt chodíme na výlety “do kraje”… Kde jsou ty časy, kdy mi Arona dělala tažného psa - doga a malamut Adak byla nezapomenutelná dvojka - víc rozdílní nemohli být… a tahali báječně
No je zajímavý, že jinde to jde, všechny zimní fotky a videa z Finska jsou běžky se psama z rolbovaných cest, a to se zrovna my prezentujeme jako národ pejskařů.
Proč si myslíte , že chlap z Volar dělá už pomalu 30 let závod (Šediváčka) v Orlických horách…NP Šumava zakázal psí spřežení, že se po něm prohání stovky “debulů” na čtyřkolkách nevadí… V Krkonoších má “vyjímku” na Ledovku jen 25 spřežení na 3 dny…je to na palici👎
Když byl náčelníkem HS v Kruškách Ruda CH., jen s velkými obtížemi prosadil úpravu menšího okruhu jen pro psy 👍
Šedivák by měl začít teď 21.1., snad to zase neuplave…
assil:No je zajímavý, že jinde to jde, všechny zimní fotky a videa z Finska jsou běžky se psama z rolbovaných cest, a to se zrovna my prezentujeme jako národ pejskařů.
Asi to bude súvisieť s tým, že vo Fínsku je sneh v každej diere a ľudí na meter štvrocový násobne menej. Nejde to na bežných okruhoch ani v Rakúsku, ani v Taliansku, ani v Nemecku. Ale, majú vyhradené okruhy, kde sa to dá. Pri mizernej nádielke snehu v regióne bude ja bežné bežkovanie za chvíľu len spomienkou.
Tak dnes bude zahájen 27.ročník Šediváčka (snad to neuplave jako loni)
opět na “200 a 300” km, přihlášeno opět mraky lidí (114) odhlášeno cca 18
drtivá většina jede 200, na 300 je jen 6 lidí, 3 x LT2 (5 - 8 psů) ,
2x LT0 ( 8 - 12)čistokrevní a 1 v LU (4 - 12 )" nečistí"
na Kristýně bude zas “hukot” 🤣
Ráno informovali aj v správach na rozhlase. 👍
myslím, že jim to neuplave. Orličky jsou se sněhem o trošku hůř než Jizerky - a tady je nahoře sněhu hodně. I v podhůří to zůstává, dokonce i většinu zahrady máme pod sněholedem. Ale je to hodně zmrzlé… pojede se rychle…
Habas živě z 1. noční etapy 300ky
https://www.facebook.com/sedivackuvlong/videos/937363945153323
Super👍, vychutnala jsem si nahrávku a co mě první napadlo, že musí mít silnou čelovku😉.
To je nádhera. Zase jedna věc, kterou bych chtěla zažít, ale už je pozdě🙂.
Co to znamená, že celou dobu “ stojí na dečce” ? A co jsou to věže ?
Nenapsal byste něco o tom, jak se řadí spřežení ?
Vepředu jsou ti nejzkušenější ? Má každý pes stálé místo v zápřahu ?
Mě tyhle praktický věci strašně zajímaj..
Mě zajímá jak brzdí 🤔. Jako chápu, že na tom vozíku má nějakou brzdu, ale zajímalo by mě jestli třeba přibržďuje, když jede z kopce, aby nevjel do těch pejsků před sebou a pak jak prostě zastaví. Chápu, že psi mají povel pro zastavení, ale mají třeba povel na zpomalení? Na rovině - na jak dlouhém úseku to je schopen jezdec úplně zastavit?
A co jsou to věže ?
Věž je oblouk saní, kterého se držíte.
Co to znamená, že celou dobu “ stojí na dečce” ?
viz foto
Dečka je pás (kus) ze skůtru či rolby, je přidělaná za dolní část “věže” tak , aby se sama zvedala, pokud na ní nestojíte (ať už jen patama, či celou nohou či oběma) slouží k přibržďování z kopce - aby tažné šňůry zadáků byly stále napnuté a psi se do nich nemohli zamotat.
Vepředu jsou ti nejzkušenější ?
vepředu je leadr a coleadr, musí být inteligentní, rychlí, ovladatelní a psychicky odolní…zatáčet naučíte každého psa, ale jen ti nejlepší psychicky unesou “tíhu vedení”, když se za nimi řítí smečka…
Má každý pes stálé místo v zápřahu ?
může a nemusí, jsou i vyložení “leváci” nebo “praváci” a ti, kterým je to jedno 😉
při zácviku mladých je potřeba toto “vypozorovat” a vyzkoušet je na všech možných pozicích a najít takovou, kde pes pracuje nejlépe, které páry k sobě ladí pohybem i povahou
Nenapsal byste něco o tom, jak se řadí spřežení ?
1. pár leadr a coleadr
2.pár point dogs , rychlí a potencionální “učedníci na leadra”
3. - X jsou team dogs
Poslední pár - nejsilnější , pomáhají točit saně atd…
Co nejblíž k sobě dáváme i psy problémové (tj. nezkušené , rvavé, lekavé, psych. labilnější), někdy je dobré dávat mazáka s nováčkem …
Je to alchymie 😉
Děkuji za info, je úžasné nakouknout pod pokličku👍. Když jsem ještě bydlela v Brně, tak jsem měla stejného veterináře jako i chovatel a cvičitel (nebo jak se jmenují🙈), velké smečky malamutů či haskounů. Už když jsme se potkali u MVDr a on tam měl víc psů, tak to byl zážitek sledovat, jak diametrálně odlišně k nim přistupuje. U něj to bylo o 100% důslednost. Ještě jednou děkuju a prosím víc takových povídání
Ivus:Mě zajímá jak brzdí 🤔. Jako chápu, že na tom vozíku má nějakou brzdu, ale zajímalo by mě jestli třeba přibržďuje, když jede z kopce, aby nevjel do těch pejsků před sebou a pak jak prostě zastaví. Chápu, že psi mají povel pro zastavení, ale mají třeba povel na zpomalení? Na rovině - na jak dlouhém úseku to je schopen jezdec úplně zastavit?
na saních - deka + brzda, pak kotvy (nad 6 psů 2)
na kárách jsou norm. kotoučové brzdy, nebo větší spřežení trénují se čtyřkolkama (ať už s motorem nebo bez)
Na rovině - na jak dlouhém úseku to je schopen jezdec úplně zastavit?
s károu na fleku , na saních cca na 2 -5 m
Děkuju moc za obsáhlou odpověď ;)!
dneska opět Habas živě
Nikdy není pozdě, však to prodávají jako zážitek. Já to dostala jako dárek před lety, v Krkonoších, s těma ohař křížencema a byl to fakt zážitek na celý život.
Asi dvouhodinová jízda po hřebenech, pak jsem se tejden nemohla ani učesat jak mě bolely ruce, stát na těch saních a držet se fakt není sranda.😀
Ty ohař kříženci to byli asi ESP - evropský sanovi psi. Vypadají jako kříženci, ale jsou úplně super.
Jednoho měla moje švagrová, běhala s ním canicross. Teda napřed běhala s mojí borderkou, ale když s ní byla na mistrovství ČR a skončila na bedně, tak se nad ní (švagrovou) musheři slitovali a půjčili jí na příští závod fenku ESP (Majdu, po štěňatech, neměla natrénováno, jen pár tréninků co daly spolu) a od té doby se do ní zamilovala a nakonec si jí nechala a pak běhala už jen s ní.
Narozdíl od mojí bordery vážně táhla, jako hodně a nelehala si do louží. Měla výdrž a sílu jako severský psi a rychlost jako ohaři 👍
Dokonce i ve zprávách to je