Aktuálně: 1 956 inzerátů277 245 diskuzních příspěvků19 718 uživatelů

Polodivocí koně v naší přírodě

O (neregistrovaný) 13.02.2026, 14:02:05 xxx.xxx.181.207
Orionka:

Mám tam snad citaci, nebo odpověď pro vás? Nemám. Tak se nepleťte kam nepatříte. Ten komu to patřilo, si to přebere.

Tyčka

Orionka (neregistrovaný) 13.02.2026, 14:04:04 xxx.xxx.226.32
Lupus4:

to bylo na Orionku, ne na vás 😉nemusíte být hned nerudná

S citací žádám Lupuse, aby mi našel, kde jsem zmiňovala cosi sápajícího se…. radostně. Ať už o koních divokých či domácích, psech nebo vlcích. Pakliže to Lupusi nenajdete, neotírejte se o mne.

O (neregistrovaný) 13.02.2026, 14:04:31 xxx.xxx.181.207
Orionka:

Mám tam snad citaci, nebo odpověď pro vás? Nemám. Tak se nepleťte kam nepatříte. Ten komu to patřilo, si to přebere.

Stejně je to divný příspěvek. Kříženci jsou fáma. V Itálii se vlci zmenšují protože se kříží se šakali

Buggyra
Buggyra 13.02.2026, 14:21:26 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.02.2026, 13:49:13

Myslí si to po právu (podle mě), protože váš příspěvek byl pod jeho. Já bych také na podobný příspěvek pod svým reagovala. Taky si samozřejmě myslím, že jsem pupek světa. To už jsme tady dva pupci 😀

Ladd
Ladd 13.02.2026, 20:19:29 xxx.xxx.95.215

V Česku už je 16 (OPLOCENÝCH) pastevních rezervací, kde je krajina udržována velkými kopytníky. Zubry, zpětně šlechtěnými pratury (kříženci několika primitivních plemen skotu, která pratura připomínají a ve svých domovinách jsou chována extenzivně), a exmoorskými pony (primitivní plemeno domácího koně).  
Jedná se údajně o koníky, kteří přišli do Anglie s Kelty. Volně žijí již 1000 let. Jsou tedy k soběstačnému životu v přírodě přizpůsobeni. V Německu žije obdobně ve volnosti du”lmenský pony. Další takové plemeno je polský konik, portugalský garrano, španělská sorraia, hucul. 

Když se přivezlo stádo exmoorů na pastvinu k Benátkám, byli daleko více nasrtstěni, než ti, co už byli přes rok u Milovic. V Exmooru je podnebí drsnější, než zde na pokraji polabské nížiny. 

V Alpách žije stádečko “zdivočelých” haflingů po zemřelém majiteli. Koně se na zimu stěhovali blíže k vesnicím, kde dělali škody v sadech. Jsou tedy na zimu zavíráni a na jaře je vypouští zpět do přírody. To k tomu volnému chovu huculů v Tatrách. Od jara do podzimu by si určitě poradili bez pomoci člověka. Na zimu by asi migrovali někam do vhodnějšich podmínek, kde by vznikal střet s lidmi. 

V Rumunsku v dunajské deltě  žijí také zdivočelí koně, údajně by se z většiny mělo jednat o křížence huculů a arabů. Prý tam dělají škodu na přírodě, protože jich je tam již moc (chtělo by to vlky). 
Zdivočelí koně žiji na náhorní plošině Sicilie?/Sardinie?/Korsika?. Jsou tam pod velkým přírodním výběrem, protože přes léto je tam velký nedostatek vody.
Další zdivočelí koně žijí kdesi v polopoušti v Jihoafrické republice (údajně vojenští koně po zrušení posádek). Ti ale dostávají zabrat. Jsou pod predačním tlakem velkých šelem. + je decimuje každoroční období sucha, protože nemají migrační pud, jako tamní kopytníci, kteří sezónně migrují. 

Kdesi na Sibiři, na severu, nad hranicí lesa, probíhá také jakýsi výzkum o vlivu velkých kopytníků na přírodu. Tam snad ale vypustili vše, nač si vzpomenete.

Anonymní (neregistrovaný) 13.02.2026, 21:18:07 xxx.xxx.181.207

Mustangové a Australští divocí koně, ti se střílí z vrtulníků. 

Ladd
Ladd 13.02.2026, 21:26:01 xxx.xxx.95.215
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.02.2026, 21:18:07

Ano. A i v Jižní Americe žijí zdivočelí koně.

kometa
kometa správce
13.02.2026, 21:39:02 xxx.xxx.147.163
Orionka:

Jestli ono to nebude tím, že nový příspěvek se řadí na konec.

Jenže mezitím se tam může vloudit příspěvek od někoho jiného a pak vznikají tahle nedorozumění. Taky se mi to několikrát stalo.

Takže, když chci reagovat, dávám citovat (je-li původní příspěvek krátký) nebo vyberu část a kliknu na odpovědět (je-li příspěvek dlouhý).

Orionka (neregistrovaný) 14.02.2026, 12:45:36 xxx.xxx.226.32
kometa:

Jenže mezitím se tam může vloudit příspěvek od někoho jiného a pak vznikají tahle nedorozumění. Taky se mi to několikrát stalo.

Takže, když chci reagovat, dávám citovat (je-li původní příspěvek krátký) nebo vyberu část a kliknu na odpovědět (je-li příspěvek dlouhý).

A nebo pochopím, že se mě příspěvek netýká a nejsem celá nadržená reagovat za každou cenu.

Buggyra
Buggyra 17.02.2026, 07:58:42 xxx.xxx.198.226

Asi bych to pro sebe uzavřela tím, že Orionka prostě zapomněla stisknout tlačítko “odpovědět”, protože jasně vidím, že jinde to umí. A nechala to dále být.

Anonymní (neregistrovaný) 17.02.2026, 09:08:23 xxx:xxx.2afb:18ff
Orionka:

Přebere nepřebere je hlavní je kolik úmrtí to přineslo 

Horsana
Horsana 22.02.2026, 08:35:51 xxx.xxx.17.51

Na pastevnu sezonu chystam podobny experiment, v malom.

Bud vypasanie takzvanych tvrdosov v Krase, pripadne aj vyssie, alebo vypasanie rubanisk a lesnych ciest vo Volovskych vrchoch (tam ale musi byt somar, vlci tam proste su, alebo mi mozno da bacik, co tam pasie kravy nejaky lifehack). Nakoniec miesto koz budem mat dva pary oviec, mozno viac, ale to budu jahnata.

Uz teraz mozem povedat, ze sa konom podarilo vycistit luku od naletov a ze zaslapali rozne buriny a znicili akysi invazny druh stromu. Borievky ostali netknute.

Tam, kde kone nemali pristup su nalety, rozdiel je extremny.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.