Aktuálně: 2 365 inzerátů268 783 diskuzních příspěvků19 309 uživatelů

Druhy úlů

JirkaP
JirkaP 10.12.2025, 18:37:24 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.12.2025, 15:23:35

Goro, děkuju Vám. Nevěděl jsem, že má M.S. rákosové úly. Třeba hodí do placu nějakou radu, postřeh🙂. Dymák neznám, podívám se, jestli se dají někde sehnat starší vydání. Určitě to bude zajímavé čtení.

Původně jsem chtěl udělat dřevěné rámy a pak dělat celý nástavek najednou, ale je fakt, že když chci jen 1-2 úly na zkoušku, tak bude lepší (jednoduší na výrobu přípravku) udělat jednotlivé stěny zvlášť a pak to teprve spojit jak je vidět na obrázku. Asi by se pak dalo v jednom přípravku udělat i dno a případně strop. Jak jsem tušil, bez té středové "výztuže" to asi nepůjde. Na plánku má ta lišta co drží rákos jen 5x25mm. To mi přijde strašně málo. Teď jsem byl v dílně a 5 mm (smrk) se dost prohýbá i jen na těch cca 11 cm co bude výška rákosu mezi rámy. 7 mm už je zajímavějších. 5mm lišta by asi musela být z něčeho pevnějšího, ne ze smrku, ale nevím. Nejspíš to není tak moc slisované, jak si myslím.

goro
goro 10.12.2025, 19:02:20 xxx.xxx.75.5

Jirko ty chováš včely a nepoznáš najlepší včelársky časopis v Československu..?🤔😉

https://www.dymak.online/

skús kontaktovať redakciu ohľadne tých starších čísel…

ešte ti posielam ležan z rákosu od tretieho včelára…snáď ti to bude užitočné… pokiaľ si pamätám tie lišty neboli hrubšie ako 5 mm ale bolo to tvrdšie drevo , nie smrek…

ale zlisované je to dostatočne ale zasa tak aby si rákos “nepodrtil” , myslím že k výhodám úľa patrí tá dutina v ňom…

Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 10.12.2025, 19:20:15 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.12.2025, 19:02:20

Jirko ty chováš včely a nepoznáš najlepší včelársky časopis v Československu..?

Polepším se🙂.

Tom50
Tom50 10.12.2025, 22:42:56 xxx.xxx.139.235

Obrázky od Gora jsou super!! A děkuju i já, i když to dělat nebudu. Když chtějí alternativní aktivisti, třeba ŠPV dělat něco přírodního, měli by dělat třeba toto!

Jirko, můj otec měl jinou konstrukci, asi horší (ale jednodušší). Prostě v rozích měl sloupky ze smrku, hranoly o průměru síly rohoží. Tím odpadly středové rámy, možná je leší “studený” roh než studený pás uprostřed výšky úlu kolem dokola. Nevím, raději bych se držel Dymáku.

Spodní rámy se dělaly opravdu tlusté 12-20 mm a podle mě by stačilo i 15 mm. Ale rohož může bobtnat a možná proto měli 20 mm. Horní rám musel být vyšší. Pod oušky musí být asi 5 mm, lépe asi 7. Tloušku ouška já radím místo normalizovaných 5 dělat tlustá 7 mm a nad rámky musí být VM 6-8, já radím 8 MM. To je v součtu zase 20 mm, možná o málo vyšší, třeba o 2 mm, pokud by “vingl” byl silnější, místo 5 tak 7 mm.

Viděl jsem nějaké anglické video, kde aby rohože byly samonosné a odpadly rohové sloupky, do rohoží doprostřed zakomponovali kulaté tyčky asi jako ukazovátko. Video už neumím najít. Myslím, že se to tak dělalo i na Slovensku.

I kdyby byly uvnitř svislé pásky dle Dymáku, středový rám by podle mě stačil 10 mm tlustý, pak by opravdu stačily lišty silné 5 mm a proti nim by byly stejné venku. VM u slámy doporučuji 8-9 mm mínus 5 mm pásky, zbývají asi 3 mm a to sice budou přilepovat propolisem, ale risknul bych to. Ale takly je možnost špánků což následuje.

Ale tady u nás se rohože dělaly jinak, ty, co měl otec. Svisle byly po asi 50-60 mm jakési špánky. Byly to půlky asi vrbových (v Anglii běžně z dubu) loupaných proutků a šití se dělalo tak, že vlastně napříč stéblům byly ty svislé špánky (nemůžu si vzpomenout jak se to jmenuje přesně, ale byla to velmi běžná věc u slaměných výrobků) a šicí špagát přitahoval k rohoži ty špánky. Snad je to jasné. Takto dělaná rohož byla také samonosná a velmi tvarově stálá. A neboulila se když byly špánky dost blízko, třeba 50-60 mm. Možná 80, už nevím.

A ještě nesmíte zapomenout, že stébla musí ležet a ne stát. To proto, že uvnitř stébla probíhá cirkulace a je rozdíl, když vzduch poutuje v cirkulaci na délku asi 20 cm mezi kolínky a nejméně polovina stébel je "odzátkovaná", a když v ležícím stéblu běží cirkukace na výšku dutiny ležícího stébla (navíc u lžetého stébla otevření dutiny nevadí, cirkulace vodorovně neprobíhá). I když se dělaly slamáky se stojícími stébly, násobně lepší a tepelně účinnější byly ty ležaté. Na druhou stranu se asi počítalo se samonosností stojící slámy slisované v rohoži. Slisování ale muselo být jen tak silné, aby nezničilo stébla. Ale podle mě i stojící stébla byla stokrát lepší, než cokoliv jiného.

Jednou mi Tom4 přivezl špejle, které byly půlkulaté průměru asi 8 mm a ty by fungovaly jako “špánky” jistě také. On to nebyl přesně půlválec, neumím to pojmenovat, prostě špejle 8 mm ale na výšku byla jen 3 mm. Toto když domyslíte (dělají se prý velmi rozličné špejle a jsou neuvěřitelně laciné), tak by se BL rámků přibližovaly jen vrcholky obloučku půlšpejlí.

Pokud vám Jirko a nebo ostatním není jasné, co se snažím kostrbatě popsat, ptejte se. Za mě by byly skvělé i rohože z rozbité kombajnové slámy, ony košnice byly v prstýnku při sstlačování “copu” tak slisované, že neměly dutiny. Přesto izolovaly dokonale. 

Podle mě toto by bylo větším návratem k přírodě, slamáky (rákos) jak z neporušené slámy, tak ale i z kombajnové, než šlechtění varroaodolných včel a týrání včel pouze kyselinami! Předkové říkali, že v ničem se včelám nedařilo tak, jako ve slámě.

Kozina
Kozina 11.12.2025, 04:05:39 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 10.12.2025, 18:37:24

Ahoj, 

rakosove uly jsou super! Ja pouzivam ,,jen,, rakosove prepazky v ulech, ale i tak parada. Jednak jsou z prirodniho materialu a druhak opravdu delany nalezato tak, jak to vysvetluje Tom. 

Tady pripojuji odkaz na vyrobu rakosoveho ulu, tech videi je na YT hodne, nekde pouzivaji i lisy, aby to stlaceni rakosu bylo dokonale a pevne. 

Rakos se pry musi posekat v zimnim obdobi. Drzim palce, pokud se do toho pustis 👍.

Nekde na jihu Moravy je kluk, co si je vyrabi, chceme se za nim jet podivat, uz jsme to dokonce i nejak predbezne domlouvali.

Tom ma pravdu, ze rakosovy nebo slameny ul je mozna lepsi cesta ke zdravi vcel nez chemie.

Tady je to video a at se Ti dari 👍tenhle styl se mi libi!!

https://youtu.be/YbDGjmoOQaM?si=_hDFu4Wu2vQCJR8A

Javali
Javali 11.12.2025, 07:43:31 xxx.xxx.124.61

Klobouk dolů, ten přípravek nemá chybu, krásný a precizní nástavky. Taky mě napadá, že takový přípravek by umožnil snadno vyrobit i spárovku rovnou ve tvaru nástavku třeba z latí. Šel by přetvořit z lisu na ovoce.

Kozina
Kozina 11.12.2025, 08:12:24 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 11.12.2025, 07:15:38

Nadhera! 👍, jste to Vy, ke komu jsme se domlouvali prijet vidte? Spolu s Alexem Bezrukovem, nebo se mylim? Honza

Tom50
Tom50 11.12.2025, 08:12:51 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 11.12.2025, 07:27:08

Lis zajímavý, kde se to šije? Jen dvě řady? Není to málo?

Rohože, co pamatuju (slaměné), měly řady šití od sebe asi 50-70 mm.

Javali, vy mi budete rozumět. Co udělat hranatý nástavek jako prstenec z kombajnové slámy? Hloupý nápad?

A nebo, co našít rohože z kombajnem rozbité slámy stejně, jako se dělají na zateplení baráků, jen v miniaturním rožměru a síle max 60-70 mm? Existují stroje na “šití”, malých balíků slámy, dnes se to už na polích nevidí, ale třeba Petr ten stroj má, má to dost lidí na vsích a tak je princip kde odkoukat. Ale rohože by se asi musely šít jinak. Šikovný konstruktér by vymyslel stroj na šití těch rohoží na úly.

Podle mě je možností hodně.

Kozina
Kozina 11.12.2025, 09:21:45 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 11.12.2025, 08:12:51

Dobre rano,

Ja myslim, ze to na snimcich je z rakosu a tim padem se to nesije, ale jen slisuje a nahore uzavre. Z kombajnu dostavame slamu ke stromum, nevim, jak ktery kombajn to umi a nebo neumi, ale je to rozmackany a poskozeny ty ,,trubicky,, ze by to asi bylo hodne pracne to dat dohromady, aby to drzelo. Videl jsem plest kosnici a ta pani to pletla z dlouhych ,,vlasu,, slamy, nebyla nacetlovana kombajnem. 

Ty rakosovy prepazky, co pouzivame jsou super a vcely si je krasne zapropolisuji 👍.

M.S.
M.S. 11.12.2025, 09:37:16 xxx:xxx.febc:3691
Kozina:

Nadhera! 👍, jste to Vy, ke komu jsme se domlouvali prijet vidte? Spolu s Alexem Bezrukovem, nebo se mylim? Honza

Ano 🙂

Nic se nešije. Slisovaný rákos drží pohromadě dřevěné latěčky a na čelní a zadní straně zevnitř pásky z nerez plechu.

Kozina
Kozina 11.12.2025, 11:43:10 xxx:xxx.423:6501
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 11.12.2025, 09:37:16

Tak to je parada, jak se dame zdravotne dohromady, prijeli bychom 😊

Ja vedel, ze se to nesije, uz jsem Vas kdysi sledoval 👍

Teda to uz je velkovyroba!! Klobouk dolu!

JirkaP
JirkaP 11.12.2025, 17:41:59 xxx.xxx.16.106

Díky všem za rady, fotky a inspiraci. M.S. to má parádní. Zdá se, že jste dělal desítky nebo stovky nástavků. Tam se "profi" lis vyplatí. Já chci jen 1-2 úly, tak to budu muset vymyslet nějak jednoduše. Ten plech na těch dvou stěnách, kde by silnější lišta zavazela jsem taky v nějakém videu viděl, ale říkal jsem si, že když je to tak dokonale přírodní, že by to chtělo dřevo i tam. Nerez plech ale nejspíš ničemu nevadí a trvat na dřevě by bylo, jak by řekl Tom, aktivisticky pošetilé🙂.

Tom50
Tom50 11.12.2025, 18:10:01 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 11.12.2025, 17:41:59

No, mám jiný názor. Plechy jsou z kovu a to nevíme jistě, zda nevadí. Dokud jsme my lidé a celá příroda nežili provrtáváni mikrovlnami z mnoha zdrojů, kovy třeba nevadily. Co když, sice tisíckrát menší intenzitou, ale nastává to, co se děje, když se dá do mikrovlnky kov? My to nevnímáme, nejsou na to citlivé včely? Už jsme to tu řešili a nedořešili.

Přitom by nemusely být ani poměrně tlustá prkýnka ani plechy, stačilo by to sešít… 

A ne drátkem. Třeba zahradnické velké rohože bývaly šité drátkem.

trojAAAcko
trojAAAcko 11.12.2025, 18:55:04 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 11.12.2025, 18:10:01

My to nevnímáme, nejsou na to citlivé včely?

Ikdyž jako nevčelař přidám malou vsuvku. Feromagnetické materiály (tudíž kov → plechy) nepropouští signály jako jsou třeba mikrovlny - telefony apod… Dejte telefon to plechový skřínky (jaký jsou například v zaměstnání) a pravděpodobně nebudete mít signál → nikdo se nedovolá. Proto budovy postavený ze železo-betonu s kombinací plechových rolet když ještě stáhnete tak mám výrazně sníží signál až skoro žádný nemáte (to mám odzkoušené). Tudíž plech by Vám spíše ty včely od mikrovln ochránil, ale zase ten kov může dělat jinou neplechu.

Javali
Javali 11.12.2025, 18:57:35 xxx:xxx.1a61:8846

Za mě to M.S. vyřešil dokonale, kdybych chtěl dělat úly z rákosu, jako že jsou prostě pracné tak tohle by šlo. Nejlepší je obyčejný hnijící železo, dříve jsem chtěl mít všechno v nerezu, ale dnes bych radši aby věci co doslouží aby se vstřebaly, to se v hlíně vstřebá za pár let a když úl doslouží tak se spálí a zakope, nerezovej střep si někdo vrazí do nohy i za tisíc let a nerezový drátky v rámcích pokud se nezrecyklují, tak je to taky pěkný svinstvo.

Kozina
Kozina 11.12.2025, 19:16:16 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 11.12.2025, 18:57:35

Tak neni lepsi nedratkovat? 😊a misto zeleza tenci laťky?..

Rad Te vidim rediteli! 👍

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.