Aktuálně: 2 745 inzerátů262 003 diskuzních příspěvků19 174 uživatelů

Druhy úlů

JirkaP
JirkaP 10.12.2025, 18:37:24 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.12.2025, 15:23:35

Goro, děkuju Vám. Nevěděl jsem, že má M.S. rákosové úly. Třeba hodí do placu nějakou radu, postřeh🙂. Dymák neznám, podívám se, jestli se dají někde sehnat starší vydání. Určitě to bude zajímavé čtení.

Původně jsem chtěl udělat dřevěné rámy a pak dělat celý nástavek najednou, ale je fakt, že když chci jen 1-2 úly na zkoušku, tak bude lepší (jednoduší na výrobu přípravku) udělat jednotlivé stěny zvlášť a pak to teprve spojit jak je vidět na obrázku. Asi by se pak dalo v jednom přípravku udělat i dno a případně strop. Jak jsem tušil, bez té středové "výztuže" to asi nepůjde. Na plánku má ta lišta co drží rákos jen 5x25mm. To mi přijde strašně málo. Teď jsem byl v dílně a 5 mm (smrk) se dost prohýbá i jen na těch cca 11 cm co bude výška rákosu mezi rámy. 7 mm už je zajímavějších. 5mm lišta by asi musela být z něčeho pevnějšího, ne ze smrku, ale nevím. Nejspíš to není tak moc slisované, jak si myslím.

goro
goro 10.12.2025, 19:02:20 xxx.xxx.75.5

Jirko ty chováš včely a nepoznáš najlepší včelársky časopis v Československu..?🤔😉

https://www.dymak.online/

skús kontaktovať redakciu ohľadne tých starších čísel…

ešte ti posielam ležan z rákosu od tretieho včelára…snáď ti to bude užitočné… pokiaľ si pamätám tie lišty neboli hrubšie ako 5 mm ale bolo to tvrdšie drevo , nie smrek…

ale zlisované je to dostatočne ale zasa tak aby si rákos “nepodrtil” , myslím že k výhodám úľa patrí tá dutina v ňom…

Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 10.12.2025, 19:20:15 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.12.2025, 19:02:20

Jirko ty chováš včely a nepoznáš najlepší včelársky časopis v Československu..?

Polepším se🙂.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.