Aktuálně: 2 287 inzerátů270 762 diskuzních příspěvků19 370 uživatelů

Rozšiřování o celé vysoké nástavky

Tom50
Tom50 01.02.2026, 12:51:24 xxx.xxx.139.232

Všechna seriozní včelařská literatura jasně říká, že se nikdy nesmí přidat - zvětšit prostor naráz o 100% daného prostoru. Tudíž nikdy se nesmí přidat ke vč obsedajícímu (i velmi nahusto) jeden nástavek, stejný nástavek další. Smí to být asi 50, výjimečně 60%, ne víc! Další rozšíření (na celý nástavek) lze provést dle síly vč ne dřív než asi za týden, spíš i později.

Ovšem přidání pouze 50% stávajícího prostoru řeší pouze NN systémy a Dadantsystém (Blaník například), úl s pouze vysokými nástavky toto neumožní. Tvrdím, že drtivá většina úhynů je způsobena právě tím, že včelaři nemají dostatečně obsednuté úly a že přidávají naráz příliš mnoho prostoru a tím jsou vč podtržená a i o několik měsíců později mají zdr problémy, některá i uhynou. Včelaři si neumí uvědomit, že na úhyn v říjnu zadělali v tom roce v dubnu a květnu. U úlu s pouze vyspokou mírou je to zdánlivě neřešitelné. Jenže řešení existuje a protože mi došlo, že to už nikdo neví, proto přináším toto vlákno.

Nejsnazší je mít dvě míry v jednom úle, ale většina včelařů v jednom úle dvě výšky rámků nechce. Vím proč a už jsem to psal, nyní ale nechám tento aspekt mimo.

Zadováky jsou jednou pro vždy překonané a i když někde dožívají vysouvací zadováky, skutečně jen dožívají a zaniknou úplně. Spolu s nimi však zaniklo jedno povědomí včelařů. Je třeba si uvědomit, že míra 39x24 byla vymyšlená pro DVOUPROSTOROVÝ zadovák a ne pro nástavkový úl!!! A pro včelu tmavou a ne pro mnohem plodnější Kraňku!

Jak se rozšiřovalo v zadováku? Nyní přátelé je nutná obrazotvornost. 

Když v zadováku (Budečák například) vč ovládlo jeden prostor, řekněme například 12 rámků míry 39x24 (stejné je to u všech vysokých měr širokonízkého typu), bylo nutné rozšířit. Nikdy se nepřidal druhý prostor s 12 rámky, tedy nikdy se nerozšířilo o 100%. Jak tedy?

Bylo potřeba rozšířit max o 50% (slabší i méně, vždy podle individuální potřeby konkrétního vč). Jestli tedy vč obsedalo 12 rámků, 50% z nich je tedy 6 rámků a jen o ty se mohlo rozšířit. Udělalo se to dvěma možnými způsoby. Šlo jen o to, jestli se zvětšovalo plodiště = A a nebo se pouštělo do medníku = B. 

Varianta A:

12 rámků původních + 6 přidávaných = 18 rámků. Pak se úl uspořádal tak, že bylo v každém patře po 9 rámcích. Detaily, jako že plod nesmí ke stěně, nesmí se nikdy nic zebrovat (ten termín se tehdy neznal) a další nuance nebudu uvádět, to by mělo být každému jasné. Zadovák měl posuvná okénka v každém patře a tudíž to byly vlastně svého druhu přepážky (za nimi byly vždy uteplivky). Tím, že byl úl zadem přístupný se prostě přidávaly vždy dva rámky a to jeden do každého patra, stačilo jen vyndání okýnka a jeho vrácení po přidání rámku. Ve spodním patře byl u okýnka SR, ten se vyndal též a před něj se přidala M a rozestavěný SR s trubčím plodem se vrátil, nebo při tom vyřezal, vše dle potřeby a stavu vč. Takto postupně bez rozebírání úlu se vyplnily oba prostory.

Varianta B:

Pak nastal den pouštění do medníku a zopakuji, že úl měl k dispozici celkem tři patra (byly i dvoupodlažní, ale ty přestaly vyhovovat když přišla Kraňka). Nyní má tedy úl dva plné plodiskové prostory, nahusto obsednuté. Tehdy se to muselo rozebrat, spíš ale jen horní patro. Krajní rámky byly hlavně zamedované bez plodu a nebo s minimem plodu. Ty přišly do medníku do nejvyššího patra, musely přijít před a za přidané plásty - souše (nebo převěšený plod). Když se k nahusto obsednutým 24 rámkům přidal ekvivalent 12 rámků naráz, bylo to ale rozšíření jen o 50% a to lze bez nejmenších problémů vždy.

Převěšování plodu a další kejkle jsem schválně vynechal, není to předmětem mého sdělení. Dál se soustředím jen na to, jak uvedené lze využít u nástavkových úlů:

Jako příklad bude nejběžnější český úl 39x24, dnes nástavkový  na 11 rámků.

Vč ovládlo a nahusto obsedá (i od stěn načerno) celý VN 24. K těmto rámkům si připravíme 5 (nebo 7) souší, mezistěn, nejspíš obojího.

Původních 11 rámků se rozdělí do dvou VN 24 asi napůl (neberte mě u 11 rámků za slovo) a uspořádají se dvě patra po 8 nebo 9 rámcích. To podle jestli zvětšujeme úl o 5 nebo výjimečně u obvzláště silných o 7 rámků. Česno je u strany (tady by vadilo česno uprostřed) a tak jsou rámky v patrech nad sebou na straně u česna. Zbývající jalový prostor se musí vyplnit buchtami. Jako buchta dokonale poslouží zateplená blinovka, opatřená očkovým uzávěrem a ve funkci buchta má otvor zavřený. Blinovky ale nestačí, musí se vyplnit prázdný prostor. Buchty se už i dají koupit, vlastní výroba z PS 30 mm, HL a lepicí pásky, kterou je PS obalený, aby ho nevykusovaly, je velmi snadná.

To je celé. Když se pak rozšiřuje, musí se horní nástavek sejmout a přidat rámek dolů a jeden i nahoru. Nebo když je dole 9 rámků, přidají se dolů dva a nahoru nic, tam se přidají dva rámky třeba za pár dní. Není to moc práce a lze tu kouzlit v mnoha variantách. Také je ve fázi dvou devítek na sobě možné přidat dolu i nahoru po 2 rámcích, vše podle síly a konkrétního stavu toho kterého vč.

Jak pouštět do medníku? Opět je to snadné. Ať plod převěsíme nebo ne, k 22 rámkům nahusto obsednutého plodiště přidáme 11 rámků (doporučuji jen 10 s většími rozestupy) do medníku. Nejlépe tak, že se z horní části plodiště do medníku převěsí medové rámky, ty přijdou ke stěnám a doprostřed medníku buď souše, nebo převěšený plod + souše, někdo dává M, já ne (v medníku je mi mezistěna u včelsařiny s pouze vysokým rámky na nic). Uvolněný prostor ve dvou nástavcích plodiště se doplní třetím SR na konci, M a také asi mladými soušemi na zakladení. Detaily si už každý jistě doladí sám.

Najednou tu máme tříprostorový úl, horní patro je odděleno mřížkou. Úl je doslova nacpaný nahusto naprosto zdravými včelami (a trubci), kdy žádný plod nebyl ani na pár hodin v chladu a špatných vlhkostních poměrech. Toto vč rozhodně na CCD ani na nic jiného neuhyne!!!! Domnívám se také, že bude mít minimum VD.

Když by někdo nechtěl medník vytočit (nerozumné), jak bude medník plný, je nutné ho sejmout, na mřížku dát medník se soušemi a nahoru původní medník. Jakmile by se dal medník nahoru nad med, na 90% území ČR jej včely budou ignorovat a raději se vyrojí, ten nahoru přidaný medník se soušemi vůbec nebudou považovat za zvětšení úlu!

--------------------------

Tady upozorňuji (kdyby někdo zamýšlel včelařit dle bludů o nevytáčení, zde na CHZ prezentovaných panem Malinou), na jeden ZÁSADNÍ fakt. Jde o otázku PROČ vytáčet plné medníky hned, když jsou plné a zralé.

Představme si to na mladém chlapovi, který založil rodinu. Je zdravý, maldý, silný a vitální. Vezme hodně dobře placenou raubírnu, dře šestnáctky, aby zaplatil byt a vybavení a vytvořil v bance polštář. Ale jakmile má vybavený byt, auto, zdravé potomstvo a spokojenou paní, už může zvolnit. Přejde na sice méně placenou práci - už se nemá kam hnát a začne pracovat jen 8 hodin a někdy mu postačí pracovat i méně.

Přesně to samé je u včel. Nejdřív se bojí zjara o budoucnost. Dřou, shánějí, využívají zdoje, hromadí onen pomyslný polštář v pomyslné bance = medníku. Současně postavily mnoho nových plástů a vychovaly celé generace potomstva. Už mohou zvolnit a nemusí se tolik hnát, zabezpečené jsou. Proto kdo nevytočí med hned, včelstva zvolní v úsilí a přinesou podle mých odhadů v mých podmínkách ani ne polovinu toho, co by přinést uměly, kdyby za úlem nestál neumětel nebo aktivista. Když někdo mocí mermo chce zimovat na medu, MUSÍ ale nástavek s medem vyndat z úlu, aby včely věděly, že nemají nahamtáno dost. To samo postačí na opětovné nastartování horečného úsilí ve sběru dalšího medu.

Bludy o vytáčení medu jednou za rok až v zimě pocházejí z USA, kde se včelaří pro opylení a med je vlastně otravuje.

-------------------------

Kdo dočetl až sem (pokud vůbec) a přemýšlí, jistě ho napadne otázka, co s trubci nad mřížkou. Dělá se to jednoduše, naše nástavky nemají očka a ta by stejně pro vypouštění trubců fungovala vysoko nad mřížkou mizerně nebo vůbec. Rozpěrákem se přizvedne nástavek nad mřížkou, kde se tísní trubci (a uhynuli by tam) jak chtějí ven. Jakmile se ukáže světlo, v pár sekundách se hrnou trubci ven. Nástavek podložíme nějakým asi centimetr tlustým dřívkem. A jen na pár minut, než zpozorujeme, že by se trubci začali vracet odkud vyletěli. Tehdy se štěrbiny zruší a trubci rychle najdou česna a vrátí se do úlů pod mřížku.

Takže kdo není líný číst a líný chápat napsaný text, už ví, jak včelařit jen s jednou vysokou mírou v úle a při tom nepodtrhávat vč přílišným a hlavně předčasným rozšířením. Ano, je to trochu pracnější než mít kombinovaný systém, ale někteří prostě mocí mermo chtějí jen jednu rámkovou míru v úle. 

goro
goro 03.02.2026, 16:17:23 xxx.xxx.75.5

Problém s pridaním druhého vysokého nadstavku na jar majú často  začínajúci včelári, ktorí zimujú na jednom nadstavku a nemajú vystavené súše a môžu pridávať len medzisteny. Nemôžu nad plodisko jednoducho pridať nadstavok iba s medzistenami to by bolo ešte horšie ako rozšíriť priestor o vysoký nadstavok so súšami. Môže sa to urobiť  tak, že keď celý pôvodný nadstavok plodiska  obsadený včelami a ak zbadáte, že sa začali prevesovať do dna (visia chumáče včiel pod rámikmi) či sa snažia postaviť voskové dielo v každej možnej medzere (pod fóliou či medzi rámikmi) treba okamžite pridať ďalší nadstavok. Obyčajne sa pridá druhý nadstavok tak, že existujúce plásty z nadstavku v ktorom zimovali včely sa uložia po 5 ks do dolného a horného nadstavku nad seba k stene a zvyšok oboch nadstavkov sa vyplní medzistenami. V tejto fáze sa materská mriežka ešte nepridáva. Včely si vytvoria také plodové vajíčko v jednej polovici nadstavku, nie sú roztiahnuté v celom ale v dvoch nadstavkoch nad sebou nad sebou .Ani včelára ani včely potom príchod stavebnej nálady nezaskočí.  Včely môžu plynule rozširovať matke miesto na kladenie a včelár môže v čase, keď začnú stavať medzisteny v hornom nadstavku cez poludnie dobre zadymiť aby matka zbehla dolu a vložiť materskú mriežku.

Ak niekto je víkendovým včelárom a ku včelám chodí len občas, mal by, ak sa už teploty stabilizovali, pridať druhý nadstavok predčasne a neriskovať prípadné zbrzdenie včiel v rozširovaní plodovania. Vždy menej včelár riskuje ako keď príde po dvoch týždňoch na chalupu a zistí že matka nemá kde klásť, lebo ej zapratali plodisko peľom a nektárom, včely nemajú kde stavať a chytá ich rojová nálada. 

Obrázek
Tom50
Tom50 03.02.2026, 16:59:03 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 03.02.2026, 16:17:23

Kdo v této době chodí ke včelám jednou za dva týdny ať nevčelaří.

Co jste popsal je přesně to, proč většině hynou včely. Vy radíte přesně to, co se udělat nesmí. 

A to jsem si myslel, že vy jste rozumný. Roky uznáváte za největší pohromu stres a pak radíte takový nesmysl?

Je to jednoduché. Kdo chce mít včely bez VD, bez virů a exotické nosemy C a pak na podzim bez “záhadných” úhynů, díky mě ví, jak to může udělat. Kdo si říct nedá může pak svojí mozkovou nedostatečnost nazývat třeba bond test. A nebo kňourat, jak vše udělal správně (podle Gora) a ono to zase dopadlo zle.

Každý svého štěstí strůjcem. Nezužujte, rozšiřujte o 100 % a pak nefňukejte! 

--------------------

Silné zakouření jednak působí těžký stres, matku dolů nevyžene a hlavně se rapidně sníží kvalita medu. Už ani nejsem zvědav co z vás Goro ještě vypadne.

My rozumní se snažíme už od 70 let omezovat kouř na nejmenší nezbytné minimum, jsou dny, kdy postačí mlhovka s obyčejnou vodou. Já přímo do úlu, tedy mezi rámky nezakouřil kuřákem asi 40 let. Kouř u mě jen nad rámky, jen aby včely věděly, že s eněco děje a ne aby myslely, že jim hoří příbytek. Kouřím s velkým citem a proud kouře jde rovnoběžně s HL rámků. Kdo chcete silné zdravé včely, nikdy do nich nehulte!

Lepší je takový úl, aby matka kladla jen tam kde chci já a vůbec jsem nepoužil mřížku, u mě mřížka znamená polovinu medu (a méně). Jak to udělat? Už několik let nepíšu nic jiného. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Řečeno s postavou MUDr. Štrosmajera: kdyby blbost nadnášela, vznášela by se spousta včelařů jako holubičky.

goro
goro 03.02.2026, 18:14:53 xxx.xxx.75.5

Silné zakouření jednak působí těžký stres, matku dolů nevyžene a hlavně se rapidně sníží kvalita medu. Už ani nejsem zvědav co z vás Goro ještě vypadne.

ano je to stres, ano matka lezie do dolného nadstavku už po odložení vrchnáku a prieniku svetla a po silnom zadymení určite zmizne z horného nadstavku (ako môžete napísať , že to matku dolu nevyženie, keď používate najčastejšie len mlhovku ) a verte mi v čase keď pridávame medzisteny na jar neznehodnotíme žiaden med (lebo tam ešte nie je)… je fajn že vysvetľujete moje “blbé” komentáre pre ostatných len používajte adekvátne argumenty… 

verím vo vaše skúsenosti, roky včelárite a všeličo ste preskákal…tiež si myslím že ste rozumný (snáď sa nesklamem) a obyčajne nekomentujem vaše príspevky a  ohradil som sa len pri vašej argumentácii o prelarvovaní a výchove matiek z starých larvičiek,( pre získanie kvalitnej matky by mali  byť prelarvené 6 či max.10 hodín po prasknutí vajíčka ) ale , mlčal som keď ste fundovane diskutoval o kvalite matiek z rojových buniek a sile včelstva pri rojení hoci ste tu na fóre OPAKOVANE písal, že vám sa včely roky neroja celé roky… ak ste písal o rojoch a matkách s rojových buniek ktoré môžu byť nekvalitné to bolo tiež zo skúseností? ..lebo takéto rozširovanie do dvoch u B úľov je na Slovensku na jar štandard, je overené praxou a aby som vám neprivodil infarkt tak som ani nepísal druhú bežnú prax, keď sa pod plodisko podhodí nadstavok plný medzistien a včely to vôbec nezoslabí ale v čase kvetu repky sa hore už prihadzuje tretí vysoký nadstavok  a často má len medzisteny a je z neho medník… že vy tak nemôžte včeláriť na vašom “Sibíri” neznamená automaticky že všetko je blbosť ..

“ A to jsem si myslel, že vy jste rozumný.”

no mýlil ste sa, stalo  aj vy môžete byť omylný…😏

AMalina
AMalina 03.02.2026, 20:30:22 xxx:xxx.e62f:739a

Obdivuji Vás Goro, mně už nebaví reagovat na někoho kdo je možná kolem své hroudy úspěšným včelařem, který nemá VD, nestresuje včely, ekonomicky je ve včelařině ziskový=racionální, ale léčí 3x ročně, musí několikrát postupně rozšiřovat, musí odtáčet med po nástavcích, musí několikrát krmit... “hrabe se ve včelách pořád” ale kouří nad rámky a ne do úlu a myslí si, že to včely ruší méně. Včela vnímá pachy a plyny obecně trochu jinak než člověk. 
Kdyby si pan Krška spočítal kolik “jenom” času mu toto všechno celkem sebere a měl by sám sebe zaplatit z prodeje medu určitě by zaplakal nad výdělkem… Když já 4x-5x za rok otevírám kmenové včelstvo  1. pozimní/předjarní “rekonstrukce” plodiště, 2.přidání medníku, 3. tvorba oddělku s přidáním dalšího medníku a odebrání prvního medu, 4. 2.odebrání medu a kontrola kladení, pokud je potřeba tak sublimace 2g KŠ toto vše do půlky července a koncem srpna poslední kontrola zásob potěžkáním úlu. Samozřejmě jsem u včel častěji, stavím se u nich když jedu na dřevo nebo když jedu na procházku s rodinou. Stalo se, že jsem během této návštěvy chytl roj a bratr měl zážitek. Včelstvo mi dá 20-30kg a 20-30 kg medu jim zůstane, takže jsem spokojený. 
Samozřejmě občas musím do včelstva 1-2x navíc. Při chovu matek z rojových matečníků atd. 

Příklad chlapů, kteří mají dvě až tři práce a za něčím se ženou, není z vypozorované i vlastní zkušenosti příliš dobrý příklad a hraje spíše proti tomuto jednání. Velice často takový chlap ztratí rodinu, zdraví, netráví čas s dětmi nebo kamarády, štve ho, že nemá čas na koníčky…

Praktik (neregistrovaný) 04.02.2026, 13:07:55 xxx.xxx.13.76
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 03.02.2026, 18:14:53

Silné zakouření ano, stres je, o tom se nepřu. Ale tvrdit, že matku dolů nevyžene, je prostě nepřesné. Matka leze do spodního nástavku už po sejmutí víka a průniku světla a po silnějším zakouření z horního nástavku zmizí prakticky vždy. Nechápu, jak můžete napsat opak, když se běžně pracuje jen s mlhovkou. A argument se snížením kvality medu? V době, kdy se na jaře přidávají mezistěny, tam žádný med není, takže není co znehodnocovat. Je fajn, že moje „blbé“ komentáře vysvětlujete ostatním, ale prosím používejme adekvátní argumenty, ne paušální soudy. Vaše zkušenosti respektuji, roky včelaříte a hodně jste toho prošel. Myslel jsem si, že jste rozumný – snad se v tom nespletu. Vaše příspěvky běžně nekomentuji a ozval jsem se jen kvůli vaší argumentaci k přelarvování a výchově matek ze starších larviček, kdy pro získání kvalitní matky mají být larvy přelarvené přibližně 6 až maximálně 10 hodin po prasknutí vajíčka, a také kvůli debatám o kvalitě matek z rojových buněk a síle včelstva při rojení, přestože jste tu opakovaně psal, že se vám včely celé roky nerojí. Proto se ptám, bylo to ze zkušenosti, nebo jen teorie? Rozšiřování do dvou nástavků u B-úlových sestav je na Slovensku běžná a praxí ověřená jarní metoda. A abych vám nepřivodil infarkt, ani jsem nezmiňoval druhý standardní postup, kdy se pod plodiště podkládá nástavek plný mezistěn, což včelstvo vůbec neoslabí, a v době květu řepky se nahoře běžně přidává třetí vysoký nástavek, často pouze s mezistěnami, který už slouží jako medník. To, že takto nemůžete včelařit u vás na „Sibiři“, automaticky neznamená, že všechno ostatní je blbost.

goro
goro 04.02.2026, 19:35:29 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Praktik z 04.02.2026, 13:07:55

😉som rád že je to v češtine, snáď to bude pre väčšinu čitateľov zrozumiteľnejšie ako slovenčina…

kometa
kometa správce
04.02.2026, 20:44:52 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.02.2026, 19:35:29

Pro mě smutné, že by někomu slovenština dělala problém. Asi jsem už stará.

Tom50
Tom50 04.02.2026, 21:36:28 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.02.2026, 19:35:29

Já to chápu jinak, praktik se vám směje.

Na pana Malinu nechci reagovat, orel much nelapá. 

Jen bych NEADRESNĚ připomenul tupost a dám příklad. Včelaříme, HLAVNĚ pro zábavu, já tedy určitě, med je bonus. Nejtupější “sportovní” rybáři řeknou: braly skvěle, nadhodil jsem, za půl hodiny nachytáno a šel jsem domů. No, tak takového rybáře (i včelaře) je mi vlastně líto. No a někdo vlastně říká, mě stačí sex 2-3 x za rok a děti mám, jasně, kdykoli jdu kolem vaginy tak se jen kouknu …

No a k vám pane Goro. Pobavil jste mě. Už jste někdy slyšel slovo učení od jiných? Poučení z chyb je nejlepší, jen nejtupější se učí jen ze svých chyb. A tak to rozeberu.

Nemám pro včelaře i včely škodlivý NN systém a ani z VN 24 se, dle zkušeností mých před víc než 40 lety, když jsem to dobře veděl od předků a stejně jsem to jak pitomec zkoušel, sehnat matku do spodnějšího nástavku nepodařilo. TEČKA!!

Dokud jsem včelařil klasicky s převěšováním plodu, a ještě hůř v NN systému, vč se mi chtěla rojit snad všechna. Mám  s tím neskutečné zkušenosti, myslím dřív, než jste vy Goro vůbec začal včelařit. Měl jsme bezpočtukrát možnost porovnat výkonnost a tedy kvalitu matek z umělého chovu s rojovými a není v tom pozorovatelný rozdíl v rozumně velké výši. Možná vědečtí mamlasové umí statisticky zjistit rozdíly v jednotkách či desetinách % - kolik andělů se vejde na špičku jehly? Někdy mi vědci připadají jako skuteční pitomci, mě zajímá praxe!

Jádro sdělení, které jste nepochopil, bylo, že nač usilovat o 300 rourek, když tupý včelař neumožní matce její PLNÝ potenciál projevit, třeba OP, nebo šestirámkový módní hit? A nebo zachlazení předčasným rozšířením, kdy to prostě vč nezvládá tepelně a tak stejně tak skvělá matka s 300 rourkami je i ta s pouze 250 rourkami? Fakt musím všechno polopatě?

Mám tudíž bohaté zkušenosti, kdysi jsme s mámou a bratrem chovali přes 80 vč, s částí jsem kočoval a tudíž okusil i lepší snůšky, stěží by mě něco ještě umělo v podmínkách srovnatelných s mými něco překvapit.

Vy v době, kdy se chtějí vč rojit, nemáte v úlech už med? To je mi vás líto. V Blaníkách je už ten ze špendlíků a začne přibývat, sic nepatrně, ale v super dobrém roce už v květu jív. Navíc se domnívám, že se látky z kouře - doutnání a u kouření cigaret je to přes 2.000 chemikálií (jak tvrdí VĚDCI), tak něco z toho se může “nasáknout” do vosku, i kdyby tam nebyl gram medu a pak se vyluhovat do medu. I tohle musím vysvětlovat? I Malinovi, který se tak strašně bojí co je ve vosku a přitom týrá včely KŠ?

Kolikrát vám budu muset já, nebo někdo jiný vysvětlit, že Slovensko má jiné, už převážně kontinentální klima (a zvětšiny nižží nadm výšku) a tak srovnání s Čechami je nesmyslné? Prostě co je za Karpaty už je u nás nepoužitelné. Vy s tím, co tvrdíte a jaké úly máte a jak včelaříte, byste u mě skončil první rok. Vy klidně můžete, když je u vás od jara tepleji, zastuzovat včelstva, my tady ne. Chytrý chápe místní podmínky, tupec ne a tak napodobují USA, UA, Rusko, Balkán atd.

A tak dále, a tak dál. V ráji umí včelařit každý nýmand, v těžkých podmínkách jen nemnozí. A platí to obecně o všem, nejen o včelách.

------------------------

Kometo, opět absolutní souhlas. Ale taková je realita a problém mají mladí, my dospělí ne. Jim je často 50 a dospělí nejsou ve světonázoru (ani mentálně) a dokonce umí nerozumět slovenštině. Ale umí rychle s Googlem a AI a umí primitivní anglickou hatmatilku. Až vypnou proud a internet, pochcípou, protože si neporadí. A obojí brzy vypnou, na to může vzít každý jed. Jenže kvůli nim umřou i rozumní, davová většinová blbost je převálcuje. 

Tady Kometo vidíte, že se nedohnou dva dědci, protože jeden je bohorovný, vše zná, všude byl, sice má jen americký NN systém a jakživ nic jiného nezklusil, přesto je bohorovný, protože vedecké štúdie. No a jak se můžou potom domluvit mladí troubelíci?

goro
goro 05.02.2026, 16:40:24 xxx.xxx.75.5

Tady Kometo vidíte, že se nedohnou dva dědci,…

..ak majú obaja písať to isté , bude stačiť ak píše jeden…

Tom50
Tom50 06.02.2026, 11:25:11 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.02.2026, 16:40:24

Moc jste k tomu dodat neuměl, nejde to, chápu. 

3x3=9 a devět je v tomto případě, že se nesmí včelstvo v kritické době jara zachladit předčasným přidáním NADMĚRNÉHO prostoru (ani oddělek v květnu nebo červnu. Pak musí každý, kdo něco umí, opravdu pořád psát 9. Debata může být jen o tom, jak dosáhnout nezachlazení a při tom jasně říct, že předčasné přidávání prostoru je právě ta zhouba, která s největší pravděpodobností o půl roku později hubí včelstva.

Taky by se mohlo psát to tom, že to tedy, když už to ode mě vědí, někteří na části vč zkusí a nebo přiznat, že to nezkusí a že na moje doporučení dbát nebudou a vymlouvat se na víkendové včelaření a podobně. Ovšem na výsledku, kolik je 3x3, nikdo ROZUZMNÝ nic nikdy nezmění.

---------------------------

Dál bych ve vlákně pokračoval, že úplně totéž platí o oddělcích, že udělat SPRÁVNĚ oddělek není až tak snadné (a zjevně s tím má většina včelařů problém). Pak bych pokračoval, že kdo udělá oddělek špatně, má rabovky a že já je nikdy nemám a neznám.

Dále bych také zopakoval, že já nemám žádné viditelné rabovky, ale že se mi občas vyskytne TL. 

A pokračoval bych, že od takové matky není žádoucí dovolit vylíhnout trubce a rozhodně od ní nechovat ani nevyužít rojový matečník, a určitě jí po sezoně vyměnit, když nemáme záložní matku a nemůžeme jí zlikvidovat už na jaře. A tak dále. Protože nikdo rozumný nechce na včelnici gen neobrany a nechat některá vč vykrást Tichou Loupeží.

A zabijete to vy a vezmete mi elán. Sám máte jen NN systém a přitom drtivě drtivá většina včelařů má jen vysoké nástavky a málem zuřivě odmítá kombinovaný systém Dadant. Natož NN systém, který skončí v zapomnění tak, jako skončil v USA hned po ww2.

Vážně zvažuju, zda pokračovat. Otevřel jsem toto vlákno ve snaze pomoci většině včelařů (těm chytřejším, co si dají říct) a vy to shodíte ze stolu. Věřím, že jste jen nepochopil můj promyšlený koncept a reagoval jste živelně a jen prizmatem svojí včelnice a jediného způsobu včelaření, který jste se naučil.

AMalina
AMalina 06.02.2026, 14:19:23 xxx.xxx.16.40

Nástavky lze přidat i dolů, tím pádem k ochlazení nedojde, mám vyzkoušeno a funguje to. Pokud má včelař uzpůsobené úly a zvedák, pak je to dokonce i méně pracné než tradiční rozšiřování nahoru…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.