Aktuálně: 2 358 inzerátů290 782 diskuzních příspěvků21 085 uživatelů

Agresivní vosy

kometa
kometa správce
21.08.2024, 16:21:31 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.08.2024, 14:38:12

Jako učitelka byste měla vědět, že CO2 je pro život nezbytný a dokonce bez něj by život nebyl, nebo ne takový, jehož součástí jsme i my.

Samozřejmě, že to vím, Já jenom rozporovala, že přežvýkavci skleníkové plyny neprdí, alébrž krkají. To je to, oč tu běží.

A klidně se vraťte k vosám - zase jste byl první, kdo odbočil od tématu.

MS (neregistrovaný) 21.08.2024, 17:41:35 xxx.xxx.105.142

Ochrana přírody je chválihodná činnost. Ovšem někdy ta ochrana probíhá dosti groteskním způsobem. Viděl jsem tyto ochránce pobíhat po louce a likvidovat herbicidy tzv. invazivní rostliny. Jakoby snad bylo reálné ke trvale zlikvidovat. Položme si otázku co vlastně chráníme? Drtivá většina chráněných lokalit v ČR vznikla přímo v důsledku hospodaření člověka. Vlastně člověka hospodáře i potřebují pro své udržení a zachování druhové rozmanitosti. Jenže hospodář již jaksi není, tak se to řeší dotačními ovečkami a kozičkami apod… Jaktože největší druhová rozmanitost je na územích druhotně pozměněných lidskou činností?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.08.2024, 10:54:08 xxx.xxx.102.28

Ona také není vosa jako vosa a ne každý tvz invazivní druh musí být automaticky škodlivý. 

Pěstujeme hodně zeleniny a snažím se používat jen minimum pesticidů.  Hlavně ve foliácích využívám především různé parazitické organismy. Něco nakupuju, ale už několik let nám proti mšicím pomáhá migrant z teplejších krajin - Vosík francouzský. Je to mírný, štíhlý elegán, který bydlí v zajímavých plochých hnízdech. 

Díky vzájemné toleranci máme fóliáky bez mšic.

Neútočí ani v blízkost hnízda, denně pod nimi procházím. Je jen velmi málo jedovatý, i když vás bodne je to na úrovni komára.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.08.2024, 17:21:11 xxx.xxx.171.125

Ještě dodám k vosíkům. Já pořád přemýšlím, proč u nás na zahradě nemám vosy a v sadu ano. Mám dojem, že za to vděčíme právě vosíkům. Na jaře mladé matky vosíků, narozdíl od vos , spolupracují při stavbě prvního hnízda a nejspíš společně dokáží i likvidovat konkurenci v podobě mladých matek vos. Na jaře mají převahu. Potom se rozstěhují na několik hnízd, každá matka má své vlastní.   V létě kolonie vosíků mají jen pár desítek členů a žádné problémy nepůsobí, díky mírné povaze. Navíc jim nechávám k dispozici hrozný vína, které vlastně nikomu nechutná. Tak se vlastně elegantně zbavíme i mnohem otravnějších vos. Přiléhá jen sem tam pár jedinců.

Obrázek
Tom50
Tom50 23.08.2024, 20:49:00 xxx.xxx.139.241

Na likvidaci vos vosíky nevěřím. Zase nedávejme této havěti aureolu.

Ale že jsou neagresivní je pravda. Musely se tu zbourat takové staré kůlny. Měly střechu z asfaltové lepenky, ovšem položené na prkna bez osámování. Tudíž bylo mezi prkny spoustu místa. Mohla tam vzniknout obrovská kolnie vosíků, snad 500 hnízd. A přitom je vosík chráněný! Byli tu prostě všude, i v kontejnerech na papír a plast, které se vyvážejí snad jen jednou za 2 týdny, lidi se toho báli.

Když chlapi bourali kolny, myslel jsem si, že je vybavím kuklami, ale nebylo potřeba. Neuvěřitelné a kdybych to neviděl…

Od té doby tu vosík sice není vzácný, ale rapidně jich ubylo. Invaze vos tu byla i se spoustou vosíků, když ve starých kolnách měli nadbytek místa na hnízdečka, vloni už vosíci skoro nebyli a nebyly ani vosy. Prostě za 7 let v tomto místě souvislost s počtem vosíků a vos nejde nijak pozorovat.

A i ty mšice a vosíci mi zní dost nevěrohodně, pozorovala jste jak loví vosíci ty mšice nebo jejich vajíčka? Já v životě neviděl vosu, že by nesla housenku, mouchu nebo nějakého jiného hmyzáka. Včelu, ale nic jiného a nebo okusují syrové maso když se k němu dostanou. Vosy jsou údajně užitečné, vědci to tvrdí, ve školách se to učí, ale já žádnou pozitivní vlastnost na existenci vos nevidím.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.08.2024, 21:38:54 xxx.xxx.171.125

Vlastně máte pravdu, přímý útok jsem neviděla. Ale na druhou stranu, tam kde mám hnízda vosíků, nemám mšice ani molice. Vídám je běhat po listech a stoncích, takže dost možná obírají ta vajíčka. 

Že likvidují vosy jsem sice neviděla, ale nacházím malá , opuštěná hnízda vos, nicméně třeba je to náhoda. Každopádně vosíky neničím. 😀

Tom50
Tom50 23.08.2024, 23:22:10 xxx.xxx.139.241

Neničit vosíky je správné a vlastně jsou hájení a pro nic za nic to hájení asi není, nevím. Vychovali mě, že nemám ničit nic, co mě neohrožuje.

Spousta opuštěných malých vosích “balónků” je údajně důsledek soubojů vosích královen o teritorium. Možná je ze stejného důvodu ničí i sršně. Nevím ale jak je to doopravdy.

Že vosy nejsou k ničemu si myslím proto, že v letech bez vos se nic neděje. Není méně nějaké úrody, že by jako nezničily nějaké škůdce plodin a tím by nastala nějaká potíž. Ne, vosy jsou prostě zbytečné a roky bez nich jsou důkazem jejich zbytečnosti.

Chápu jak politicky nekorektní je tvrzení, že je něco zbytečné. Mimochodem, poslední bobři byli na našem území vyhubeni za Rožumberka Petra Voka. Co se tak strašně drastického dělo s naší zemí několik set let absence bobra na našem území? Já bych dal ochráncům přírody, kteří sem v 70 letech na Bečvu opět vysadili bobra z Pobaltí, k úhradě všechny zbytečně zničené stromy. Jednou se to stane, že kdo iniciuje a prosadí nějaký zákon, bude trestně zodpovědný za škody, který ten zákon přinese. Dřív klid a pořádek nebude. Sice si to myslím spoustu let, veřejně to ale už říká například profesor Staněk a ten dokonce tvrdí, že jestli se tohle urychleně nezavede, je do pár let s Atlantickou civilizací ámen.

Jen tak naokraj, několik století na našem území nežil vlk, vadilo to něčemu? Stačí se podívat co tropí divočáci a strašné je to na Slovensku s chráněnými medvědy. Koho chrání tyto antilidové zákony? Co je cílem této ochrany? Likvidace lidí? Na Slovensku se to zdá a divočáci u nás ještě neskončili, teprve to pořádně začne!

goro
goro 24.08.2024, 09:27:09 xxx.xxx.199.128

No k medveďom na Slovensku by som sa nerád ozval, pretože sa mi otvára kudla vo vrecku   kým to boli len zničené včelie úle v podhorí, tak  sme boli poučení, že nemáme liezť do teritória a životného priestoru medveďa, že ho provokujeme   …dnes lezie medveď  do dedín aj do miest a nik mu nevysvetľuje že je to náš živitný priestor, naše teritórium..😳

Ale chcel som vlastne o osach (len ma ako obyčajne strhol Tom 😉)  teda osobne som pozoroval, že niekedy má úbytok ôs na svedomí aj sršeň… totiž manželka nerada zbiera paduté prasknuté slivky (švestky), lebo sú na ich skoro vždy osy… no  a tak to používame ako “pasce” na osy…sršne totiž chodia na popadané slivky ako do komory, vždy najdu osu, ktorá je nielen zaujatá prácou ale časo aj opitá a bezmocná… ja som rád, že sršne lovia osy a dajú včelám pokoj, včely sú radi a sršne tiež….tak to má byť, všetci by mali byť spokojní a štastní 😅😅😅…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.08.2024, 09:35:01 xxx.xxx.102.28

Já se včera snažila vyfotit ty hrozny, co je nechávám jako krmítko.  Jsou plné hmyzu všeho druhu a právě sršni tam chodí lovit, jednoznačně upřednostňují vosy. To jsem moc chtěla natočit, ale bohužel nezadařilo se. Vždycky vosu šikovně čapne a ukousne jí hlavu. 

U úlů sršně nevidím, asi dokud nedojdou vosy bude klid. 

tom4
tom4 31.08.2024, 08:39:25 xxx:xxx.144a:aacd

Tak u nás vosy zmizely a je to jednoznačně tím, že u souseda se rozrostlo hnízdo sršňů, obývajících dutou jabloň. Včera v podvečer jsem se na ně šel podívat. Už 2m od stromu je slyšet temné hučení. Neodolal jsem a položil ruku na kmen, zda celý rezonuje . To ne, ale hučení se změnilo , tak jsem raději vyklidil pole. Musím potvrdit, že sršně jsou klidná a mírumilovná stvoření, stál jsem metr od vletového otvoru a vůbec jsem je nezajímal.

goro
goro 31.08.2024, 08:50:27 xxx.xxx.199.128

Pri chate mali sršne hniezdo v starej dutej slivke, tiež v kmeni a bolo 1 m od nášho kompostoviska, kde sme chodili každý deň s odpadom a celé roky nikoho sršne nenapadli…. Ale keď som pomáhal odstraňovať kamarátovi zo štítu jeho chaty živé hniezdo sršňov bodlo ma ich aj zo 5… hold domov si brániť dokážu… tvoj “ústup" bol rozumné rozhodnutie…

Tom50
Tom50 22.07.2026, 13:29:38 xxx.xxx.139.230

Dnes jsem objevil zajímavé video o vosách a dal jsem pod něj relativně velmi dlouhý koment, který pod videem asi nikdo nebude číst. Protože, snad, navštěvují CHZ i laikové, když hledají nějaké informace, dávám stejný komentář, když už jsem ho pracně sesmolil, sem.

Od dětství, tedy už přes 60 let včelařím a myslel jsem si, že o vosách vím téměř všechno. Vy jste mi ukázala věci, které jsem netušil. Jen bych vám vytknul nepřesnosti, nebo najasnosti i neúplnost v důležitých “maličkostech”. 

Sekret vylučovaný vosí larvou je sladký? Jsou to výkaly? Jak vylučuje vosí larva? U včel se obecně neví, že larvy krmené včelami kojičkami mají zaslepený anální otvor a po zavíčkování buňky s larvou, když se musí larva - vypadá jako červ - zakuklit, tehdy se larvě uvolní anál a larva svůj kokon svými výkaly přilepí pevně k vnitřku buňky. Po vylíhnutí včely její kokon zůstává pevně ulpělý v buňce. Vlastně hedvábí kokonu je průhledné a v kokonu bílé, ale výkaly hnědé a proto včelí voskový plást tmavne čím je starší, neboli čím víc generací včel se v buňce vylíhlo. Generací bývá 10-15 a pak včely samy plást vykoušou, vyhodí z úlu (kromě středu plástu) a postaví znovu. Ovšem to se dělá jen v některé velkovýrobě, že se včelí plásty nechávají včelstvu tak dlouho. Hobby včelaři staré plásty recyklují a dávají stavět plásty včelám z předpřipravených voskových "folií" zvaných mezistěny (z mezistěn se dělá jeden druh svíček ze včelího vosku, ano, mezistěna má předtištěný šestiboký tvar budoucí buňky). A tak dále. Těším se na váš pořad o včelách.

A co jsem se dozvěděl od vás? Že vosí trubec je z vajíčka dělnice! Že je z neoplozeného jako u včel, vím, a i včelí dělnice po ztrátě matky kladou trubčí vajíčka, jinak ovšem u včel i trubčí vajíčka klade matka, jen k vajíčku nepřidá spermii ze semenného váčku. Také jste bohužel nevysvětlila, že po spáření si vosí (i včelí) královna uchovává spermie ve svém semenném váčku po celý svůj život a zatímco například savci nebo ryby spermiemi nesmnírně plýtvají, vosí královna (i ta včelí) k jednomu vajíčku přidá jedinou spermii. Třeba tento fakt měl rozhodně zaznít. 

Také jste málo zdůraznila, že hlavní funkce tykadla je orgán čichu a že vše v hnízdě, kde je tma, se řídí pouze chemicky pomocí mateřského feromonu, který matka = královna nepřetržitě produkuje a dělnice si feromon předávají a tím "vědí" co kdo má dělat. Feromon je navíc v každé kolonii nepatrně jiný a tím poznají vosy, stejně jako včely, při pokusu o vniknutí cizího jedince, zda tam patří a nebo je to lupič. Stačí k tomu nesmírně rychlý dotek tykadel strážce a návštěvníka. Strážci - vojáci - vždy stojí za vchodem čelem k příchozím a z venku nebývají vidět. Je to stejné jako turniket a stěrbina pro kartu, která nám lidem otevírá dveře. Jakmile "voják" zjistí, že se k nim chce dostat vetřelec, ihned ho napadne a obyčejně zabije, často při tom "padne" sám. Na místo vojáka se ihned postaví jiný, mladý jedinec v nejlepší tělesné kondici, tudíž nejsilnější. 

A tak dále, je to úchvatný svět a každému hloubavějšímu pozorovateli dojde, že my lidé jsme ještě zdaleka nezvládli to a tak, jako tak zvaný sociální hmyz. Děkuji za vaši práci.

Kdo z laických návštěvníků dočetl až sem a zajímá ho víc, odkazuji na můj článek zde na CHZ v sekci články o medu z mnohokrát zakladeného včelího díla. Na stejné téma je i zde na foru jedno vlákno.

https://www.chovzvirat.cz/clanek/1345-med-z-mnohokrat-zakladenych-tmavych-plastu/

Tom50
Tom50 01.09.2026, 23:56:06 xxx.xxx.139.230

Přišel čas sem dát co jsem mezitím zvěděl o vosách, co jsem netušil a věřím, že ostatní tuplem. Vos je letos málo, jsou, ale málo a za srpen jich rapidně ubylo. Domnívám se, že vím PROČ a tak sem svojí DOMNĚNKU vložím spolu se souvislostmi, které asi mnohé překvapí.

V potravě vos převažují mouchy, housenky, sem tam můra, ale co se málo ví, i komáři. Hlavně moucha domácí, ovádi i pestřenky.

Much rapidně ubylo, pestřenky zmizely úplně a ovád je od začátku srpna vzácný tak, že tady u nás žádní nejsou. Ovšem co tu zmizelo úplně, jsou komáři. Úplně!

Komáří vývoj je bleskurychlý, v teple ani ne týden od položení vajíčka pro hotový hmyz, jehož samičky “pijí krev”. Ale komár, stejně tak ovád, pestřenky i mouchy domácí potřebují vodu. Komár močály se stojatou vodou, pestřenky a ovádi i mouchy hnůj a močku. Hnojniště vyschla, vyschly i močály, vyschly potoky i řeky. Vosy nemají co žrát a tak jich najednou výrazně ubylo, sršni zmizeli úplně.

Předčasně odletěli ptáci, nemají co žrát, není hmyz a tak prchli.

kometa
kometa správce
02.09.2026, 07:49:40 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.09.2026, 23:56:06

Much rapidně ubylo

Jak kde, u mě rozhodně ne. Po 35 letech jsem POPRVÉ pověsila v bytě mucholapku. A už jsem jich spotřebovala šest. A potvrdila mi i paní v domácích potřebách, že letos jdou mucholapky na dračku.

A vosy mám doma taky každou chvíli. Minulý týden mě jedna ďobla tak, že jsem druhý den naklusala do lékárny pro antihistaminikum. A týden předtím si to vyřídila s kocourem, který se ji pokusil neprozíravě ulovit. Dva dny vypadal jak domorodec z Papui.

Janae (neregistrovaný) 02.09.2026, 08:26:47 xxx.xxx.163.38

Ne, touto dobou se vosy živí výhradně ovocem a cukrem, hmyz už je nezajímá. Hmyzem krmí sve larvy, které produkují cukerné výměšky, kterými se krmí dospělci.  Vosám touto dobou chybí cukry, poslední larvy už jsou zakukleny, proto se stahují k lidem a jsou agresivní i vzájemně, jako loupeživé včely.  Vos touto dobou už ubývá, dělnice některých druhů už začínají umírat.

Ale letošní rok byl ohledně vos zvláštní, alespoň kolem mě, snad jsem nepotkala jednu jedinou vosu obecnou, ale jen menší vosi druhý. A několikrát na mě zaútočil vosik, což je tak věc nevídaná.

kometa
kometa správce
02.09.2026, 10:02:28 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 02.09.2026, 08:26:47

vosi druhý

Jsem zpočátku nepochopila - asi mělo být vosí druhy.?

Tom50
Tom50 02.09.2026, 13:22:51 xxx.xxx.139.230

Janae 

klid, cenzorka je učitelka a moje babička takovým, co se chytali překlepů, či přeřeknutí a slovíček, ty nazývala jadrně “přeštěkho.no”. Mě to přišlo zemitě jadrné, lidské a snad se nám paní cenzorka nenafoukne.

A pro vaší informaci. Těžce se mýlíte, právě v tuto dobu a v září a až do října i déle teprve vosí kolonie produkují trubce a mladé matky. Vosí trubci po oplození mladých matek ještě do zimy uhynou a zimu přežívají jen oplozené matky. Ty v příším roce zakládají nové kolonie - hnízda. Vosy v normálním roce loví už v chumáči stažené včely, vosy totiž vydrží aktivní i při teplotách kolem 4-5 stupňů, když už zmalaátnělé včely sedí v chumáči stažené. Vosa neodnáší maso kořisti i se zadečkem plným výjkalů a případně sladkého obsahu, vosu zajímá jen svaloviona z hrudi. Ukousne křídla i prdelku včely a odnáší jen hrudník. Včelař to nei omylně pozná podle i stovek odstřižených včelích křidélek na podložce v úle. 

A pro včelaře, tady zpozorněte. Vosy nevybírají všechna včelstva, ale jen některá a nemnohá. Ta vč je třeba si označit a co nejdřív na jaře zlikvidovat matku, třeba i mladou, aby na stanovišti a okolí nelétali trubci s “blbým” genem - nebránit se vosím loupežím. Mám DOMNĚNKU a že nemáme my Blaníkáři ve svých vč VD jí potvrzuje, že které vč se nebrání vosám, nebrání se ani parazitům. A tak, že má každý u svých vč nestejný počet roztočů na podložkách po fumigaci neznamená jen ustavičně tupě omílané reinvaze, ale prostě blbé geny některých vč. Snad se to jmenuje grooming, tedy schopnost obírat a ničit si vzájemně roztoče mezi včelami?Když jinde tvrdím, že Blaník je nutné kopírovat do nejmenších detailů, tak tím myslím třeba toto, koho tato, mnou jen předpokládaná možnost, napadla?

kometo 

divím se vám, že si nepořídíte síta do oken. Ano, byla to raketa a při placení se mi před 8 lety protočily panenky, když 16 set nebylo za obě síta, ale jen do jednoho okna. Ale bez šahnutí tam jsou doteď, jak je tam maník nainstaloval (asi bych to zvládnul taky). Jsem sova, v noci dlouho nejdu do “pelechu”, jak také říkávaly ženy z mých předků a ve dne spát s mouchou domácí a ani v noci s komárem já nejsem ochotný. Tudíž já udělám cokoliv, abych s těmi tvory nebydlel. A tak se mi 3.200 tehdejších peněz bohatě vypaltilo, doporučuji. Jo a bydlím ve starém cihlovém činžáku z roku 1918 a v největších vedrech mi tepolota v bytě málokdy přelezla 20. A to jen když jsem zapomněl ráno zavřít okno (a nebo chrápal do jedenácti). Jinak 18 - bez klimatizace celé léto.

A tak, jak píšu, JASNĚ píšu, že mám zkušenost jen tady od nás a netuším, jak jinde. Prostě tady komáři zmizeli. Nejsou tu mouchy, ani masařek není co jiné roky. Úplně zmizely pestřenky, ovádi. Jak si to jinak vysvětlit? Dávám svůj názor, opřený o pozorování přírody k úvaze, nepřesvědčuji vás, ani nikho jiného a jsem dalek sebemenšího alarmizmu. Ale něco se děje, něco neobvyklého. A stejný útlum je i u včel a dokonce i na Slovensku. Já se na rozdíl od vás pokouším přijít na podstatu jevů a problému a ne jen o nich plkat a pouze popisovat jak věci jsou. 

Připomenu, že když chtěli tupí opoziční poslanci po vládě, aby zastropovala horko, ministr Macinka jasně odpověděl, že ano, že jsou hrozní, ale vedra stropovat vláda nebude, protože prostě v létě je teplo, v zimě chlad a v noci je tma.

kometa
kometa správce
02.09.2026, 13:57:22 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 02.09.2026, 13:22:51

divím se vám, že si nepořídíte síta do oken.

To by nepomohlo, přes sezónu mám trvale otevřený balkon. Kvůli kocourům. Měla jsem síťované dveře s otvorem, ale po zateplení se tam už nevešly.

Janea (neregistrovaný) 02.09.2026, 13:59:28 xxx.xxx.163.38

Záleží na druhu vos. Jsem to hledala myslím předloni, kdy bylo všude mraky vos a koncem léta postupně mizely.

Koncem srpna a začátkem září hyne vosa lesní a saská. Vosíci v průběhu září a vosa obecná a bojovná drží až téměř do mrazů. 

Kolem mne je hmyzu hodně, asi více než v lonských letech, motýlů určitě, ale i jiného hmyzu, dokonce jsme našli kudlanku - na Vysočině😲 aneb oteplování v praxi. Celkově je hodně brouků, které ze svého dětství nepamatuji, třeba ruzné druhy zlatohlávků, letos mi dost ničili ruže.  Much, ovádů a komárů hodně, nejsou sršni a nejsou vosy obecné. 

Za posledních pár let se množství hmyz kolem mne  dost roste, stejně jako ptáků. Osobně si myslím, že jim líbí vykácené kurovcové lesy, které zarůstají nižším a neprodyšným porostem a třeba i suché popadané stromy, které jsou na mýtinách. Ve smrkových monokulturách se jim tolik nedařilo.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.