Janae
klid, cenzorka je učitelka a moje babička takovým, co se chytali překlepů, či přeřeknutí a slovíček, ty nazývala jadrně “přeštěkho.no”. Mě to přišlo zemitě jadrné, lidské a snad se nám paní cenzorka nenafoukne.
A pro vaší informaci. Těžce se mýlíte, právě v tuto dobu a v září a až do října i déle teprve vosí kolonie produkují trubce a mladé matky. Vosí trubci po oplození mladých matek ještě do zimy uhynou a zimu přežívají jen oplozené matky. Ty v příším roce zakládají nové kolonie - hnízda. Vosy v normálním roce loví už v chumáči stažené včely, vosy totiž vydrží aktivní i při teplotách kolem 4-5 stupňů, když už zmalaátnělé včely sedí v chumáči stažené. Vosa neodnáší maso kořisti i se zadečkem plným výjkalů a případně sladkého obsahu, vosu zajímá jen svaloviona z hrudi. Ukousne křídla i prdelku včely a odnáší jen hrudník. Včelař to nei omylně pozná podle i stovek odstřižených včelích křidélek na podložce v úle.
A pro včelaře, tady zpozorněte. Vosy nevybírají všechna včelstva, ale jen některá a nemnohá. Ta vč je třeba si označit a co nejdřív na jaře zlikvidovat matku, třeba i mladou, aby na stanovišti a okolí nelétali trubci s “blbým” genem - nebránit se vosím loupežím. Mám DOMNĚNKU a že nemáme my Blaníkáři ve svých vč VD jí potvrzuje, že které vč se nebrání vosám, nebrání se ani parazitům. A tak, že má každý u svých vč nestejný počet roztočů na podložkách po fumigaci neznamená jen ustavičně tupě omílané reinvaze, ale prostě blbé geny některých vč. Snad se to jmenuje grooming, tedy schopnost obírat a ničit si vzájemně roztoče mezi včelami?Když jinde tvrdím, že Blaník je nutné kopírovat do nejmenších detailů, tak tím myslím třeba toto, koho tato, mnou jen předpokládaná možnost, napadla?
kometo
divím se vám, že si nepořídíte síta do oken. Ano, byla to raketa a při placení se mi před 8 lety protočily panenky, když 16 set nebylo za obě síta, ale jen do jednoho okna. Ale bez šahnutí tam jsou doteď, jak je tam maník nainstaloval (asi bych to zvládnul taky). Jsem sova, v noci dlouho nejdu do “pelechu”, jak také říkávaly ženy z mých předků a ve dne spát s mouchou domácí a ani v noci s komárem já nejsem ochotný. Tudíž já udělám cokoliv, abych s těmi tvory nebydlel. A tak se mi 3.200 tehdejších peněz bohatě vypaltilo, doporučuji. Jo a bydlím ve starém cihlovém činžáku z roku 1918 a v největších vedrech mi tepolota v bytě málokdy přelezla 20. A to jen když jsem zapomněl ráno zavřít okno (a nebo chrápal do jedenácti). Jinak 18 - bez klimatizace celé léto.
A tak, jak píšu, JASNĚ píšu, že mám zkušenost jen tady od nás a netuším, jak jinde. Prostě tady komáři zmizeli. Nejsou tu mouchy, ani masařek není co jiné roky. Úplně zmizely pestřenky, ovádi. Jak si to jinak vysvětlit? Dávám svůj názor, opřený o pozorování přírody k úvaze, nepřesvědčuji vás, ani nikho jiného a jsem dalek sebemenšího alarmizmu. Ale něco se děje, něco neobvyklého. A stejný útlum je i u včel a dokonce i na Slovensku. Já se na rozdíl od vás pokouším přijít na podstatu jevů a problému a ne jen o nich plkat a pouze popisovat jak věci jsou.
Připomenu, že když chtěli tupí opoziční poslanci po vládě, aby zastropovala horko, ministr Macinka jasně odpověděl, že ano, že jsou hrozní, ale vedra stropovat vláda nebude, protože prostě v létě je teplo, v zimě chlad a v noci je tma.