»
Odpověď na příspěvek uživatele
Javali z 19.12.2025, 08:13:36
Pouhá teorie, není to tak. Uteplené medníky se dělaly jen v době 50 a 60 let, kdy se propagovalo zimování v medníku. Jenže to znamenalo před zimou vč přeložit nahoru a po jaru zase zpátky. A tak i když vč zimovala v mednících lépe než v plodiskách, neujalo se to a dnes je to díky nástavkáčům úplně jinde. A je zapomenutý důvod zateplených medníků.
Taky vám doporučuji měřit teploty v medníku v době zahušťování medu. Odporuje to všemu, co nás naučili, ale v mednících při tomto procesu bývají teploty hluboko pod 36 stupňů. Nemám vzdělání ve fyzice, přesto jsem se snažil cosi dohledávat a vyšlo mi toto. Mimochodem to dokonale koreluje s očky, Klíma už před hodně lety někde říká, že očka = vlhký med. A hned vám dojde proč asi.
Včely v medníku udržují zvláštní atmosféru, kde (podle mě) převládá metan. Petr ale metan pod stropy úlů nezjistil, používal ultracitlivá čidla, avšak určená pro spaliny kotlů a kamen. Sice jsme nezjistili metan, ale v metanové atmosféře (kde metan převládá a nebo je ho tam význmané množství) dochází k sušení čehokoliv právě díky zvýšenému těkání vodních par i za nízkých teplot. Pokud by tomu bylo tak, vysvětlovalo by to, proč očka (ale i příliš velká česna, síta ve dně a paroprodyšné stropy) znamenají vlhký med - včelař svou stupiditou ničí včelám jejich úsilí a jejich přirozené procesy. Roj by si nikdy nevybral dutinu s očky, nebo prostě s více otvory než jedním.
Ale k metanu a nebo jiným plynům v medníku. Jak jinak si vysvětlit dosoušení medu včelami před zavíčkováním při teplotách 25-27-30 stupňů. Každý si to můžete změřit. Prostě úměra vyšší teplota = účinnější (rychlejší) odpařování přebytečné vlhkosti medu rozhodně neplatí.
Moje nepotvrzená teorie, Goro by správně řekl DOMNĚNKA, je následující. Domnívám se, že v Blaníku matky nekladou v medníkách právě proto, že tam není složení atmosféry vhodné pro plod a ani teplota neodpovídá potřebám plodu a díky absenci oček tam nepřichází “čerstvý” vzduch. A pokud má vč dost prostoru v plodišti (vč spodního TL) - nejménně 160, lépe 165-170 dm2 NE VŠAK VÍCE, pak nemá důvod plodovat v medníku.
Nechceme mřížku a nechceme plod v medníku a tak potřebujeme nezateplené medníky. Když nic jiného, tak toto by mělo stačit. Není ROZUMNÝ důvod medníky zateplovat.
Ale vezměme obyčejný selský rozum. Mě je celkem fuk jak se vyrábí elektrický proud, stačí mi vědět, jak rozsvítit a pustit či vypnout spotřebič. Zrovnata tak stačí udělat to, co říkám - žádná očka, sejta, velká česna, paroprodyšné stropy ani zateplené medníky a výsledek se dostaví sám a vždycky stejný. Med bude mít skvěloi vlhkost sám o sobě.
MS by měl uvést ke svému tvrzení o lepším medu v zateplákách, zda je má stát na slunci a nebo ve výhni včelínu či koč vozu a nebo tak, jak je nutné umístit úly, na rostlou zem pod baldachýnem stromů, kdy na ně v době sběru medu včelami nesvítí slunce. Já mám úly pooid listnáči, zjara k nim slunce může, po olistění stromů vůbec.