Hlásím trojku Dobbyho do klubu exotů. Vůbec nevím co s běloušem dělat, když se rozhodne, že někam nepůjde nebo něco dělat nebude. A to na tom od mala pracujeme, ale je to čím dál horší. A to jsem klidná a důsledná, ale prostě naše barzojí kočka je důslednější. Viz výstavy, jezdí od štěnda, vždy pozitivní zážitky, hodně pamlsků(normálně je skoro nedostává), moře mazlení od různých lidí- to prostě miluje….., ale v poslední době, teď podruhé, vejde mezi výstavní kruhy a vymaže mozek, vypne smysly a přijde o nožičky. Prostě zmrzne. Dnes to dovedl k dokonalosti tím, že sebou flákl na bok na trávu, jak širokej tak dlouhé a odmítl pohnout i chlupem. Po dvou hodinách jsem s ním překonala cca 20metrů , do kruhu teda vešel dobrovolně, dokonce se předvedl hezky, s rozhodčím se chtěl pusinkovat, takže z toho bylo výborný 1, CWC(obdoba českého CAC), nejlepší dospělý pes (národní vítěz) a nakonec BOS (nejlepší z plemene opačného pohlaví).A tomu se do teď divím. Po jeho záseku to beru jako velký úspěch. Porazila nás šampionka fena a to proto, že když šli opět do kruhu o ty závěrečné tituly, tak si řekl, už jsem tam šaškoval několikrát, takže dost, předváděj se sama, já asi zas ztrácím packy. Prostě fakt nevím co s ním, když si začne takhle hrát na fakt se nepohnu, ani za nic a ani o milimetr.
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 03.07.2026, 22:08:29
A kolik že to je Vašemu bělouškovi roků, že se takhle dokonale zasekává? Kdybyste od něj poodešla, teda bylo- li by to bezpečné-auta a tak, tak co by udělal? Ani sušený plíce nezabírají? Můj bělouš by se za plíce přerazil, ale někteří pejsci ofrňují, to je pravda. Je pro něj něco NEJ?
Tyjo, ukázkový stresový “freeze”. Přemýšlela bych, co ho najednou může tak přehltit, i když byl dřív zvyklej. Že by hormony a dospívání? Možná bych se na výstavy na nějakou dobu vyprdla, ať mu to z hlavinky vyprchá, doroste si psychicky. Takhle se to může časem třeba i zhoršit, už je to podruhý, co se mu výstava nelíbila? Vzpomínka na bývalého rtw borce samce. První výstavy super, pak se mu to přestalo líbit, proč tam má šaškovat. On nemrznul, choval se vzorně, než jsme nastoupili do kruhu. To pak začala show, šel po psech natvrdo. 😀 Tak jsme s výstavama skončili, Českýho šampíka jsme stihli vyběhat. Nejvíc mě pobavil coby senior, když jsem ho vzala jen ze srandy na klubovku do veteránů. Twe, vylezl z auta, nasál vzduch a a už byl nasranej. 😀 Byli jsme dva ve třídě, soupeř ho znal, tak se nám na velký louce nalepil za zadek, samože se to pejskovi nelíbilo a byli jsme druhý. Tenkrát se ještě za agresivitu tak moc nevylučovalo, bylo to v minulým století. V běžným životě a na cvičáku skvělej a neproblémovej pes, na výstavě démon. Zpět k Dobbymu. Brala bych ho na jinší akce, kde se taky hemží lidi, coursing? bych prubla, třeba jen rekre, cílená aktivita na upuštění energie a zároveň podobná stresová situace v areálu (lidi, psi). On si dle mýho nehraje, jestli se takhle složí, je toho na něj moc. Asi má za sebou delší cestu autem (jak ji snáší?), je vytrženej ze smečky, to taky dělá postupně svý, že nemá bodyguardy po boku. Jinak mně se nejvíc osvědčil alavis calming. Žádnej fet, ale na přecitlivělý jedince má opravdu žádoucí efekt, zklidní se, uvolní se. Netvorovi ho dávám na psím táboru, kde je toho na jeho autistickou povahu příliš. Jo a gratuluju k výsledkům! 🙂👍
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 03.07.2026, 22:55:40
Dík, já jen nahlas přemýšlím. Každej pes ji jinej, po netu je třeba si vyzobat pro danej matroš to nej. Nebo vymyslet něco úplně jinýho.
Jooo, dneska musím Netvora mega pochválit, viděl mastičku v ruce, dřepsnul si na deku a s mírnými komentáři zvládnul aplikaci jako borec. 🙂 Včera na mě ještě štěkal a couval, za což byl velmi pochválen, že komunikuje a ukazuje, co se mu nelíbí, z čeho je nejistej. Obr pokrok, protože on odmala nezná “freeze” ani “flight”, u něj to bylo vždy “fight” do krve na první dobrou.
Mě tak napadlo… co vzít příště i jinýho psa ze smečky , toho nej suveréna, nebo oba bráchy i když by nešli do kruhu, tak by mohl být Dobby třeba ve větším klidu, příklady táhnou. Že by měl vedle sebe kolegu ze smečky. Oni by ho k tomu kruhu doprovodili a tam to evidentně zvládnul a skvěle. A nebo prostě pořídit vozíček a do kruhu ho dovést…jestli je tam na to prostor.
..nezoufejte a koukněte na to takhle: tomu se prostě říká pevný charakter…je na svůj věk neobyčejně vyzrále zásadový a noblesní….a ještě krásný..prostě pan Božský….jednou budete se slzou v oku na tyto krásné a neopakovatelné okamžiky vzpomínat…teď to ale holt ještě nedokážete patřičně ocenit…ale jednou, jednou snad ano….🌼a přitom je to radostný, vstřicný a všeobjimajici psík…vešel do kruhu, zulibal rozhodčího a vyhrál, ale nic není zadarmo (to ty centimetry ke kruhu vleže)…škoda jen, že to trochu pokazila ta fiflena chrtí..
Moc gratuluji k výstavním úspěchům. Když jsme si přivezli prvního berńáka měli jsme doma fenu čuvače. Berńák povahově nebyl žádný suverén a na tu fenu byl tak fixovaný, že jsme ji všude vozili sebou. Na výstavy, veterinu, cvičák, pak byl pes spokojený, stačilo, že ji viděl. Trvalo pár let, pak k němu přibyl jeho syn, tak jezdili spolu. On sice nezamrznul, ale byl nerózní, nejistý, nechtěl k kruhu ani chodit, natož běhat, ale stačila fena u kruhu a byl to jiný pes. Prostě potřeboval mít jakousi podporu.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 03.07.2026, 22:18:13
Je mu něco přes rok a půl a když jsem ho nechala ležet, uprostřed výstavy, tak 10 minut ležel, když k němu kdokoliv přišel, nechal se mazlit a dělal hezkýho, ale ležel dál. Jinak ho tam nechat úplně samotného dlouho nemůžu. Odešel by s kýmkoliv. Oni ti chrti jsou někdy zvláštní. Máme čtyři, každý úplně jiný. Jo a fotečku dodám až pošle kamarádka, já byla tak v tranzu, že jsem ani nefotila.
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 03.07.2026, 22:46:34
Děkuji za Vaši zkušenost, už jsem taky uvažovala, že výstavy hodím za hlavu. Nebo bude jezdit s ještě i malým ( jeho největší smečkový kámoš). Alavis vyzkouším. On je totiž oříšek, po tom prvním výstavním divadle jsme byli u kamarádů na cvičiště- hromada cizích psů a lidí- Dobby pohoda, sranda, kámoši. Potom ještě na další akci taky moc psů i lidí v malém prostoru, taky pohoda. Všechno bylo venku. Tak jsem si myslela, že ta první Nitra -to je hala, byla výjimka, že musíme trénovat vnitřní prostory. A buch včera to bylo taky venku a Dobby zopakoval a zesílil předchozí reakci.
No, v neděli dám vědět, vezmu i čtyřku Arčiho a uvidíme. Ono jak to divadlo bylo k pláči, tak i k smíchu. Lidi se zastavovali a říkali, nojo chrt a jedna paní třeba: no to znám. Máme doma afgána, šampiona fakt hodně zemí a když jsem se před výstavou vždycky probudila, tak jsem dumala jestli budu mít vítěze nebo debila, ten takový divadlo dělal tak na každé čtvrté výstavě, ale ten náš jen dělal zdechlinu a nechodil ani v kruhu.
Jo a jak ho všichni podporovali a lákali a litovali tak on vždycky jen hodil pohled “prokletý básník", vzdychl a pokračoval v krasojizdě.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 03.07.2026, 23:13:59
Hele, že by to bylo hormonama v pubertě… ?
To bylo první, co mě napadlo. Rok a půl, velká plemena dospívají psychicky později… Takže něco jako 15letý člověčí puberťák? Jeden den miliónový, druhý den na zabití.
Tak pár fotek z dnešního rána a procházky a zahrady. Bílej je, učesanej ne, ale aspoň v pohodě. A to jsme už byli v Superzoo, lidi psi, nikdy tam nebyl, sám bez smečky, ale prý brnkačka🤦
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 04.07.2026, 10:48:20
Hele ono to na první pohled může vypadat podobně…jakože prostředí…ale na tý výstavě může být z jeho pohledu jiná atmosféra…i člověk může mít úplně jinou energii, kterou pes vnímá. Sice se snaží být v klidu, ale třeba trochu vnitřní nervozita, očekávání a já nevím co ještě…třeba to je ten rozdíl mezi výstavou, kde dělá hérečku a mezi “kdekoliv jinde”
Možná zkusit nějakou výstavu v okolí jet jenom jako divák, takže by člověku fákt o nic nešlo…jen s Dobbym…upřímně by mě zajímalo, jestli by byla nějaká změna.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 04.07.2026, 11:14:37
ale na tý výstavě může být z jeho pohledu jiná atmosféra…i člověk může mít úplně jinou energii, kterou pes vnímá
Přesně tak. Člověk se chová jinak, když (mu) o něco jde. A zvířata nás mají přečtená velmi dobře, to víme.
Např. kocour polehává a podřimuje na balkóně, já tam průběžně chodím, když něco potřebuji. To max otevře jedno oko. A jenom si pomyslím - tak na sebe něco hodím a odcházím - a najednou se mi otírá o nohy.
Tak ono už to, že se pes na výstavu čančá psovi ukazuje o co jde. Naši psi také vžda věděli jestli se jede na cvičák, závody, jen ukázky nebo výstavu. A to jsem je nekoupala, ale více česala, zastřihovala. A na výstavě také pozná napětí páníčka, že o něco jde. Jít na výstavu jen jako divák, tak si myslím,že se bude chovat jinak.