Aktuálně: 2 521 inzerátů237 389 diskuzních příspěvků18 674 uživatelů

Včelařské bludy

Tom50
Tom50 06.03.2025, 22:14:28 xxx.xxx.139.254

Vždy jsem si vážil pana Evžena Báchora. Po jeho článku ve Včelařství 3/2025 už nějak nemůžu. Tento článek je plný nesmyslů, třeba tvrdí, že Budečák v znik před rokem 1904, kdy teprve Adamec představil svojí NOVOU širokonízkou míru.

I kdyby to byl jen nějaký redakční překlep či nepřesnost, mám za to, že úl vznikl roku 1923 a tudíž je rok uvedený Báchorem opravdu možná jen překlep, dalo by se to nějak pochopit. Ovšem autor v článku tvrdí, že Budečák se používal už v 19 století, doslova uvádí cituji: “Největšího rozmachu na území Čech dosáhl úl v druhé polovině 19. století.” konec citace. Jak se to mohlo stát když míra Budečáku vznikla až roku 1904 autor nevysvětlil (a je jasné, že uvedený rok 1903 překlepem není). Taky se nedá přehlédnout poněkud strojená. Asi to tam muselo být vloženo, protože se musí /donedávna musela/ všude cpát adorace USA a mladí by měli vědět, že před sametovou revolucí se do všech článků musel cpát SSSR. Patrně proto nesouvisející, násilně vložená adorace Amerického úlu. Neznám detailně všechny Adamcovy práce, vím, že se zmiňuje o Amerikánech a vychvaluje jejich přístupnost horem = stropovák, ovšem o nečtvercovém půdorysu a nesmyslné míře s nečtvercovým půdorysem jsem u Adamce nenašel ani jedno slovo stejně, jako o oddělitelnosti dna. 

Dále jako Cimala i Báchor uvádí nesmyslnou plochu díla oboustranně, vžilo se, protože je to údaj jen orientační, uvádět plochu jen jednostranně. Údaj o ploše oboustranné je těžce zavádějící a mnohé, hlavně začátečníky, totálně mate.

Dále pan Báchor tvrdí, že Tachovský úl byl první na konci 50 let. Vůbec se nezmínil o významných komunistických úlech z počátku 50 let se dvěma prostory po 9 rámcích 39x24 Lesan a Pětiletka. Lišily se pouze orientací stavby. Teprve z těchto úlů vznikl Tachovák. To proto, že úly Pětiletka i Lesan a pak i MU byly zoufale malé pro včelu kraňskou. Taky se vůbec nezmínil o předchůdci MU a sice univerzálu českém.

Tento nesmysl není jediný blud v uvedeném článku a tudíž jsem hodně smutný. Žasnu i nežasnu, že toto prošlo RR Včelařství. Sedí v ní jeden ambiciozní, JEDINOU SPRÁVNOU VČELU PROPAGUJÍCÍ sebestřed, pak to chápu. Jak to, že to ale uteče Dr. Peroutkovi mi rozum nebere. Zeptám se ho.

Časopis Včelařství pro mě ztrácí věrohodnost a to nejen kvůli zmíněnému článku, ale i mnohým ostatním článkům v posledních letech.

Tom50
Tom50 08.04.2025, 00:46:49 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.03.2025, 22:14:28

Tak jsem se konečně dozvěděl úplnou a stručnou podstatu největšího nesmyslu včeaření, jaký je mě znám a tím je OP. Vkládám sem citaci z Gorova příspěvku 265524 a vložím do toho svojí oponenturu:

Pri systéme využívajúcom optimalizáciu plodiska sa včelstvá zakrmujú na maximálne 15kg zásob, předkové na Podblanicku tomu říkali u dobytka krmení bičem místo žrádlem, styděl bych se tohle publikovat, natož propagovat a už vůbec dělat počíta sa automaticky z jarným podnecovaním nejhorší co včelař může udělat, předpotopní způsob z let 1939 - 1975, z toho 39 - 45 byla druhá světová válka a do 55 vše na příděl. Včelstvá zimujú v zostave VN z podstaveným nízkym nadstavkom. Niekedy v januári ty vole!!!sa včelstvá zakomorujú na chumáč, teda približne na 5-alebo 6 plástov, ostatné zásobné rámiky sú za priehradkou/prepážkou. Potom okolo 20 februára ak sú teploty aspoň nad 5 ty vole!!!-10 ty vole!!!stupňov Celzia sa robí druhé komorovanie a to na počet zakladených plástov, teda včelstvá sa zúžia väčšinou na dva plásty jeden plodový a jeden krajný zásobný TY VOLE, VOLE, VOLE!!!, z ostatných plástov sa včely ometú TY VOLE!!!, třeba při + 5 celzia?!?!?! a plásty zo zásobami sa odviečkujú Bože všemohoucí! a dajú za prepážku. Zo včelstiev sa odoberie podstavený NN a pod vysoký nadstavok sa dá utepľujúca to jako fakt? Proboha na co? vložka, aby včely mali nízke dno (Blaník ho má pořád nízké). Ak je ponechaný plodový plást na 80% zakladený, Blaníkář ještě nezačal včelařit v daném roce, ještě není po 25.2., ale u OP je to třetí drakonické rozvrtání vč za vražených teplot a kdo je otrlý, a to při OP musí být, tak je to zatím o 3 zbytečné práce navíc, zatím 3, počítejme zbytečné otevírání úlů dál tak sa spoza priehradky/prepážky do plodiska pridá ďalší plást, najlepšie zásobný. Takto sa postupne pokračuje až kým plodisko nemáme v počte 5 alebo 6 plástov byly dva a tak do 6 jde o další 4 ZBYTEČNÁ otevření úlu, to Blaník nezná, Blaník by patrně prvně otevíral úl a zužoval na konci února - február nebo začátku března -marec, ale jen když by bylo nad + 12, jinak se se zužováním čeká na počasí, které vč neublíží. Blaník zužuje na 6 výjimečně, jen odd, vč spíš na 7-9 rámků. Tak OP, když se Baník otevřel JEDNOU, už byl otevřený 8x, SLOVY - OSM KRÁT! Ostatné plásty z poza priehradky/prepážky do prvej znášky odstránime, mali by byť vyčistené a ak nie, tak sa použijú pre odložence. Ak včely začnú vytvárať chumáčiky v prázdnom priestore vysokého nadstavku Proč, tedy DŮVOD, proč je prázdný, génius tvůtce OP nevysvětluje a začína znáška ,tak im pridáme cez materskú mriežku prvý medník takzvaný medník včiel, ktorý v sezóne nevytáčame. Na tento medník ako znáška pokračuje tak kdo toto udělá, nebude mít med a nebo žalostně málo, kor když dá mřížku. Ve skutečnosti každý NN přidaný na VN se MUSÍ VŽDY dát pod už částečně zasnesený medník. Tohle je jak z pověstné přednášky učitele včelařství tady unás 28.2.2025, kterou jsem tu popsal. Ale jdeme dál sa pridávajú ďalšie nadstavky, z ktorých už odoberáme med. Po ukončení sezóny a vytočení posledného medu kde je medník včel, taky vytočený? začneme kŕmiť a do plodiska pridáme medzisteny teď mezistěny? Kolik % OP včelstev přežívá zimy?. Ak plodisko bolo na 5-6 rámikoch pre plodovanie to je tedy v červenci - júli žebrák neskutečnej, pridáme 2-3 medzisteny, jedna do stredu plodiska a ostatné na kraj. S kŕmením začína v júli/červenci a kŕmi sa až do augusta/srpna priebežne v menších dávkach svatá prostoto! do kŕmneho nadstavku NN, preto aby vo vysokom nebol plod umačkaný zásobami úžasné! cmrndat po malých dávkách, nejen, že pracně, ale vehementně podletně podněcovat aby s plodováním nepřestaly moc brzo, nejlépe tak v listopadu. Ale opět asi protivná otázka, ne co je s Dubčekem, ale KDE JE MEDNÍK VČEL? Niekedy v polovici augusta/srpna až v septembri/září sa tento kŕmny NN nadstavok podstaví pod vysoké plodisko a včely sa ešte dokŕmia priamo do vysokého plodiska. Cieľom je aby si včelstvo vytvorilo nad miestom sedenia na vysokých plástoch v hornej časti dostatočný veniec zásob a mohlo v zime plodovať pod utepleným vrchnákom.

Každý rozumný, kdo si to umí představit a umí myslet, pochopí, že med z OP by musel stát nejméně 500 Kč za kilo. Pracnější hovadinu jsem v životě nečetl a to snad i v klátu s nerozběrnou volnou stavbou by bylo méně práce. Všichni si to porovnejte s množství pracovních úkonů a hlavně množstvím strašných stresů s Blaníkem, jak úlem, tak hlavně metodou Blaník. Měl jsem o panu Sedláčkovi jiné mínění, nyní je mi mnohé jasnější.

Jen připomínám, že slovo optima vyjadřuje v latině nejvyšší stupeň superlativu a tak mi přijde nazvat toto jako Optimalizované plodiště je nebetyčně odvážné. Spíš jde o používání cizích slov aniž jim protagonista rozumí. Nebo to mělo ohromit světovostí znění toho úžasného latinského slova OPTIMA?

----------------------------------

A teď bez posměchu a racionálně. Na krmení se ušetřilo při ceně cukru 20 Kč - dá se koupit mnohem laciněji, asi 300 Kč, protože Blaník potřebuje asi max (když se nenechá žádný med) 35 kg cukru na zimu, přesněji na zimu stačí tak 5-8 kilo, zbytek je na jarní rozvoj.

Škody způsobené stresem se nedají objektivně vyčíslit, co se ale dá posoudit je etická stránka takovéhoto nakládání se včelami a já tvrdím, že to je týrání. I když toto pomineme - autor je velkovčelař a to znamená že má jinou výbavu a schopnost vidět humánní a etickou stránku chovu včel, tak pořád zůstává prazákladní ekonomika chovu včel. Nenakrmit pořádně na zimu, kdy krmení zpracují včely, které stejně do zimy odejdou a pak na jaře huntovat zimní včely záchranným dokrmováním (je zima a je obtížné krmit a musí se dát těsto (Sedláčkovo bílkovinné, drahé) a to vyhání včely ven pro vodu i za mrazu - a na jednom Sedláčkově videu (nemám sílu je sledovat) je vidět, že jeho vč zjara, víc jak polovina, nemají ani pár deka zásob, že je hloupé, učeně řečeno iracionální nenakrmit v létě a na podzim a pak to pracně cmrndat zjara.

Jestli je u OP 8 zimně - předjarních zásahů a u Blaníku jeden, teda OP vyžaduje o 7 rozvrtání úlu víc než Blaník, a kdybych zásah otaxoval jen časem a náklady dojet na stan, vrátit se, amortizaci prostředku, pak mi nesmyslně ZBYTEČNÝ jeden zásah vychází asi na stovku a pak je to 700 proti ušetřeným 3 stovkám na krmení, které se ale nad rámec 7 rozebrání úlu musí dodat zjara, pak to odhaduji na asi 1.500 Kč nesmyslně vyhozených peněz na vůbec se nedozvídáme o kolik medu má OP víc než Blaník?

Dál to nebudu rozebírat a jednou pro vždy se mi potvrdil můj pohrdavý názor na OP a jeho obdivovatele a praktikující. Takto jsme neblbnuli ani v osmdesátkách převěšováním plodu, drastickým omezováním plodování mřížkami a držením včelstev na malém počtu plodových rámků a šetřením na cukru. Cukr za komančů taky často nebyl k sehnání a mě ho vozil bratr 200 km ze Severních Čech, kam si ho soudruzi horníkům netroufli do krámů nenaskladnit. Peníze mnohdy nestačily, bylo to obtížné, ale i tak slušní včelaři svoje včelstva řádně nakrmili vždy. Kteří ne, sklízeli obecné opovržení.

goro
goro 08.04.2025, 08:16:29 xxx.xxx.74.195

Tome súhlasím s tým čo ste napísal a je to zhrnuté v tejto vete :"Škody způsobené stresem se nedají objektivně vyčíslit, co se ale dá posoudit je etická stránka takovéhoto nakládání se včelami a já tvrdím, že to je týrání."

nikdy som nemal dobrý pocit z OP, ale to ako ho prezentuje Sedláček je otrasné, preto som upozornil v čláku že je to jeho predstava  ja chápem , že predáva medocestá a veľmi sa mu hodí, že pro OP ich musia včelári cpať do úľa už od jari a viac typov lebo aj tie s peľom…

Poznám však včelárov, ktorí si metodiku MIRA zjednodušili, majú ju menej stresujúcu pre včely aj menej prácnejšiu…stačí si prečítať to čo písal M.S., nechá včely aby si jeho včely o OP sami vytvorili počet plástov “na ktorých chcú byť” 😉….

M.S.
M.S. 08.04.2025, 08:51:37 xxx.xxx.41.68

OP nevymyslel Sedláček, jen tomu dal marketing, zpopularizoval to. Jinak metodika je to svým způsobem geniální a velmi jednoduchá. Pokud se to dělá s citem, tak i minimálně stresující pro včely, poskytující vysoký standart “welfare”, ale má smysl o ní diskutovat jen s lidmi, kteří si ji sami vyzkoušeli v praxi, jinak je to prázdné plkání o ničem, protože spousta uvedených tvrzení může být zavádějících. Například v OP prostě včely plní medníky skutečně odspodu a není třeba podsazovat. To je fakt (axiom🙂), ne domněnka. Tečka.

Není třeba nijak podněcovat, ani izolovat matky - to vše jsou Sedláčkovy “zlepšováky”.

Zásob mají včely vždy dost. Na jaro v plodišti na VR s plodem, po celý rok v zásobní komoře za přepážkou (přepážkami… podle druhu česna jaké kdo používá) + plný medník včel. 

4 VR 4/3 Lang dělničiny představují nutnost pro matku klást okolo 2000 vajíček denně, 5 VR kolem 2500 pokud správně počítám a to do toho nepočítám trubčinu na vrcholu sezóny a tedy i vrcholu kladení matky. Takže rozhodně se nejedná o malé plástové plochy pro plod. Z mých zkušeností jasně plyne, že jen naprosto špičkové matky zvládají od dubna do června obhospodařovat na 100 % 5 VR Lang 4/3.

Celý vtip je v tom, že matka neustále stíhá zakládat uvolněné buňky z předchozího kola kladení.  Po 21 dnech se vrací na stále stejná místa. Tím pádem zůstává plodiště mezi přepážkami vždy “suché” (pyl a sladina je buď nad plodem nad mřížkou anebo v zásobní komoře) a nehrozí rojení.

A výnosy. Pokud vše klapne, je v OP s takovým dle tom.50 “slabochem” dosáhnout 100 kg výnosu a ještě zazimovat na medu.

Atd…

Tom50
Tom50 08.04.2025, 12:29:58 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 08.04.2025, 08:51:37

N E V Ě Ř Í M !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ale. Kde meduje lípa, meduje akát a pěstuje se slunečnice a je výška pod 200 m nad mořem, tam bych musel mít já v Blaníku s třetinou práce a s minimem pomůcek medu dvojnásobek.

Navíc, kdo bude napříště chtít abych já věděl výšku Langu a nenapíše to v mm, nehledám, nečtu, nezajímá mě!!! My tu žijeme v civilizaci a metrické soustavě. Tečka! prosil jsem o uvádění měr L v mm. PROSIL JSEM.

Při nejlepší vůli nevím co je VR, já u mnou používaných zkratek prvně vysvětlím co to je a pak dále v čase občas opět vysvětlím BĚŽNĚ UŽÍVANOU zkratku, aby později příchozí mohli chápat oč jde.

M.S. Nejste chudý, myslím, jste mladý, zdravý, co je pro vás 150 km jedné cesty? Dám vám tu 5 a nebo příští rok 10 vč a vy si je už letos v podletí připravíte na sezonu 2026 a vy mi tady předvedete 100 kilo medu při použití vaší metody OP, co vy na to? Je to tak málo práce a tak málo zásahů, že sem pojedete za sezonu jen párkrát. Dokonce bych zašel až tak daleko, že kolik budu dělat za sezonu zásahů já, tolikrát polovinu nákladů na cesty vám uhradím.

-------------------------

Méně znalým vysvětlím oč tu jde.

Medonosnost a nebo medný výkon té které rostliny se udává v kg na hektar. Kupříkladu známá medonosná řekpa olejka poskytuje podle roku, odrudy a mikroklimatu dané lokality od 80 do 125 kg medu na hektar. Jetel červený na smeno, ovšem pouze po červnovém přísušku, asi 100 kg, spíš ale méně. Jetel bílý VŽDY 190 - 220 kg/1ha. A tak dále, u svazenky je uváděno až 400 kg na ha, ale neznám nikoho, kdo by to někdy viděl.

A stejně tak se na hektar udávají stromy. Třešně umí asi 80 kg a jabloně asi taky tak a jsou to velmi významné zdroje. Kleny pak i 300 a víc (z květu, ne medovice).

No a nyní stěžejní sdělení. Akát dává po hektaru 1.700 kg medu špičkové kvality. Napíšu tu neuvěřitelnost slovy = jedentisícsedmset kilogramů medu na jeden hektar akátového porostu.

Slunečnice dává asi 200kg medu na hektar. A lípa údajně víc než 200 kg na hektar.

Na Podblanicku akát nedává ani deko, slunečnice se tu nepěstuje a ani jetel bílý. Svazenka často tak uschne, že nedává ani pyl. Lípa tu NIKDY  nemeduje stejně jako akát a nedává ani medovici, která ze stromů kape na zem a běžná myčka to neumí umýt z aut, ale včely si toho nevšímají. Medovice z klenů, dubů a smrků je tu jednou za 4-7 let a o loňské medovicové katastrofě jsem tu referoval podrobně.

M.S. Vážím si vás, ale srovnáváte nesrovnatelné. I Sedláček je na Moravě s jinými zdroji a jiným klimatem. Tvrdím, že na většině území ČR, a nevěřím ani vám, že u vás ano, že by vč dávaly med nad už plné medníky. Znám osobně jednoho mladého, co byl 5 let na N  Zélandu, kde mají klidně 200 kg na vč včetně asi 50 a víc kg Manukového, ale i tam se musí nové medníky dávat pod ty, co už na úle jsou. Já toto čtu od vás poprvé v životě a nevěřím.

Pro většinu území ČR je OP nesmysl a navíc je to nelidsky odsouzeníhodný způsob vedení včelstev.

----------------------------------------

Kdybych měl na Podblanicku akát, měl bych o 30 + kilo = 2 bedny (víc by asi za dobu kvetení nestihly přinést) medu víc. Z lípy by to bylo nejméně 15 kilo a ze slunečnice nejméně také 15 (jistý Svítek z Přimdy mi kdysi tvrdil, že ke slunečnici kočuje oddělky, ty se nakrmí na zimu a dají ODDĚLKY, NE VČELSTVA v průměru 20-30 kilo medu jemu a tak můj odhad 15 kg je SILNĚ skromnější) a hlavně bych měl slunečnicí nakrmeno, cukru trochu jen někde pár oddělkům pro jistotu. Pak bych byl na 120-130 a víc kilech medu za rok, co myslíte? Všechen ten med by šel vytočit jednou rukou a druhou se rejpat víte kde. Tak vás snažně M.S. prosím o poněkud méně bohorovného sebevědomí. Děkuji.

V ani jednom úle bych nepotřeboval mřížku, OP hned několik. Mám na každé vč jedinou BP a ta nikde nepřekáží, je celý rok v úle, kde plní několik dalších funkcí, zatímco OP vyžaduje přepážek několik. Nemám žádnou zateplovací blbost (a nikde to nemusím skladovat) na zateplení a snížení dna. Mimochodem, co je za blbost zateplovat dno?

A k údajné výhodě, jak med nosí nad medníky. Tak i kdyby to byla pravda, žádnou práci to neusnadní, naopak, protože když já jdu pro med, beru nejvýše položenou bednu a vč o tom ani neví. Když by byl med pod například 2 medníky, musím je někam dát, nasrat při tom včely, omést med, vrátit to na úl a navrch dát suchý medník. A kdo nevěří ať tam běží! Protože nechápu, PROČ, když už by kvůli odběru nejzralejšího medu byly dole dva poloplné medníky, proč bych suchý nedal na VN a poloplné až na to? Tohle mi hlava nebere pane kolego!

A ještě jednomu bludu OP se vysměju. Medníku včel. Máme to za sebou, zmínil jsem se Petrovi a ten, výrazně mladší, to u 14 vč před pár lety zrealizoval (nedal si říct, že je to blbost, chtěl si na pomyslná kamna sáhnout sám). Jenže to muselo být pořád nahoře, jinak by se vše vyrojilo, protože i deset medníků NAD jedním plným nejen, že ignorují, ale cítí se stísněné a tak je to vyžene na strom. Květový med v tom ztuhnul a nešlo to pak vytočit i kdyby chtěl. Idea byla, že bude hotová KK s opravdovým medem a ne s náhražkou cukrem. Po jediné sezoně se Petr vyjářil nezveřejnitelnými slovy, že než takovou blbost, to raději krmit jen cukrem. To byl hlavní důvod, proč jsem já vynalezl krmení květovým tuháčem bez vytáčení, samočinně, jen se ten medník včel, neboli civilizovaně KK = Krmná Komora, strčí pod VN, mezi něj a TL, už v půli červa. Nic víc. Odvíčkují a postupně vynosí nahoru, namíchají s případnou snůškou a pořád je to med a ne, jako když je v červnu bída, ostatní takyvčelaři do včel cpou cukr a pak vytáčí.

M.S. Pokud přestanete se vou bohorovnou nadřazeností, přestanu se vašemu OP pošklebovat.

M.S.
M.S. 08.04.2025, 15:24:50 xxx.xxx.41.68

Nevěříte, protože jste nevyzkoušel. Já jsem taky s tím pokládáním medníků nahoru nevěřil. Ale vyzkoušel jsem a viděl jsem, že to tak je. Teď jde jen o to zdůvodnit PROČ to tak je. Jo a mám kraňku, u BF by to bylo mnohem snazší. Prostě se mi včely v OP nerojí (statisticky do max 5 rojů na 100 včelstev) a med nosí odspodu nahoru. Přemýšlejme proč to tak funguje místo nesmyslného dokazování si co kdo má lepší a větší… já svoji teorii mám.

VR je vysoký rámek. To jsem si myslel, že je jasné. Jinak díky za nabídku, zvážím. Jde o to, že mám v sezóně fakt hodně práce. Nemám problém se někdy zastavit a ukázat co a jak, ale pravidelné dojíždění asi ne. Ale mám možná lepší nabídku. Já vyzkouším Blaník a Vy vyzkoušíte OP podle mě.  Každý vyzkouší bez předsudků systém toho druhého ve svých podmínkách a pak si to vyhodnotí. Ale musíte to udělat přesně tak jak napíšu a naopak. 

M.S.
M.S. 08.04.2025, 15:33:14 xxx.xxx.41.68

Jak to funguje s medníkem včel v OP. Tento medník obsahuje převahu pylu, nezavíčkované medné zásoby a nahoře vzadu může být pár malých věnců zavíčkovaného medu. Takže upřesním. Ano, může se někdy stát (stane se to z 99 % pokud se udělá chyba a nedají se včas další medníky), že první medník (medník včel) zanesou a zavíčkují. Pak je nezbytné podsadit, jinak se vyrojí. To je jasné. Pokud se ale udělá vše včas a správně, pak víčkují a plní další medníky odspodu - třeba až k číslu 5. Neříkám, že je to výhoda nebo výhoda, jen konstatují fakt. Takže bych řekl, že jste udělali chybu v postupu. Medník včel bez podsazování funguje jen v OP a jen za předpokladu včasného přidání dalších medniků nahoru. U klasiky může fungovat jen medná komora a většinou se musí podsazovat. Ono je třeba také pochopit, že medník včel v OP není vlastně medník, ale funguje jako součást plodiště, i když bez plodu. Zní to divně, ale je to tak 🙂

Tom50
Tom50 09.04.2025, 12:11:20 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 08.04.2025, 15:24:50

Díky, na to nemám kapacitu. Vysvětlím vám něco. Ale začnu panem Werichem. Kormě jiných mouder je autorem také tohoto:

“Neříkej, když jsi mladý, že nemůšeš. To se ti jenom nechce. Věz, že přijdou dnové, kdy bys snad i chtěl, ale už nebudeš moci”.

Když jsem mohol pracovat 15 hodin denně, i víc, využil jsem to asi jen z pola, v asi polovině doby aktivní práce jsem si udělal pohdlí a pracoval jen 8 hodin a nikdy toho nepřestanu loitovat, na druhou stranu i odpočívat je nutné a jsem prcek a nemám rezervy jako velký mohutný chlap. Dneska po 5 - 7 hodinách práce padám na rypák a reju držkou v zemi, kdo mě zná to ví. Kdyby bývali na Homolce před 17 lety věděli, že budu v 69 kácet a svážet stromy, nevím jestli by mi generálně znovicírovali srdce. Jakživ bych nehopsal jako kokot ve fitku ani s pistolí u spánku a proto to kácení a ty včely a výroba úlů a další aktivity. Na rybách (přívlač je taky makačka) jen odpočívám.

Navíc všemu, co bych měl zkoušet, musím věřit. Ale u OP, kde je o 7 zásahů do vč víc a navíc drastických, než jeden hyperšetrný u Blaníku a ještě ani nezačalo předjaří, mě prostě nejde přesvědčit. 

Mám cíle - pořád ladím metodu Blaník, pořád jsem si nepořídil Lang a pořád jsem nedotáh Hybrid a na míře D-B mám jediné vč! Co výsuvný a co překlápěcí úl? A zdaleka ne všechny svoje nápady a vize jsem publikoval.

Už tři roky hnije nevybalená nová poloprofesionální protahovačka 400 mm a já nebyl štont pro ní udělat plac a začít na ní dělat (už to asi nedopadne). A tak dále a je mi 69 let a už to se mnou bude jenom horší. 

Takže díky, před 20 lety bych asi nezaváhal. Ale je pravda, že jsem hodně zaujatý a tak asi zaváhal, když má OP ten původ, co má. Můžu si naštěstí vybrat.

Mě se taky vč nerojí, ale já to spíš než svému umění a Blaníkům - úlu a metodě - připisuju náhodě. Za život vím, že jsou roky, kdy se vyrojí i vídle zabonutý ve hnoji.

Takže ještě jednou, děkuji moc, ale odmítám, nemám kapacitu, fakt nemůžu.

A proč jsem tak skálopevný vysvětlím na tomto:

Všechna mě známá odborná včelařská literatura tvrdí, že včely nepřežijí na medovici a proto jí musí včelař nahradit bezpečným cukrem, který nepřeplní výkalové vaky včel. U medovice s melecitozou přežití zimujících včel vylučuje chytrá literatura úplně. Goro a mnozí jiní nechápou, jak můžu nevěřit vědcům, tak to teď všichni, ten důvod, vidíte v přímém přenose in natura u mě. Protože.

Chytří tvrdí, že prý by na medovici snad i přežily zimu, tedy když by se mohly každý měsíc proletět a vyprášit. Moje včely byly naposledy venku 20.11.24 a prvně zjara myslím kolem 10.3.25. Vědci by se měli jít živit prací. Padlo mi jen 9 vč, + 3 pofiderní oddělky ještě v listopadu a ani jedny padlé nebyly před zimou 100% OK. Hlásil jsem na dotaci jen 30 vč ze 44 zazimovaných  jednotek (počítám do toho i 3 odd padlé už v listopadu) a nyní mám 35 jednotek, plnohodnotných vč je z toho 22. 

Fakta loňské včelařské sezony u mě:

3.6.2024 jsem byl napopsledy ve včelách, pak mě skolil výhřez plotýnky a vyhrožovali mi kriplvozíkem. Že na něm určitě neskončím mi řekli - v BN zrovna k poslednímu srpnu zrušili neurologii, v rámci vylepšování zdravotní péče státu o své občany a to mi to zkomplikovalo, dost pozdě. Proto jsem se verdikt dozvěděl až 19.9.2024

Shrnutí situace u mě. 

Ve včelách jsem nebyl od 3.6. do asi poloviny srpna, kdy jsem teprve mohl odložit berle a začal trochu chodit. A to jsem, až do konce září nevěděl co bude s mojí páteří a tak jsem dělal jen nezbytnosti a žádné zvedání ničeho. Včelstva jsem téměř nekrmil, jedno stan 14 vč vůbec, ze zbylých 30 asi 10 dostalo do 5 kg cukru, 10 do 10 kg cukru a 10 vč také žádný cukr. Na % nejméně úhynů bylo tam, kde nebyl žádný cukr a pouze melecitozní tuháč. Podle tak zvaných vědců bych nyní neměl mít ani jediné včelstvo a kdo to tu čte pozorně ví, že jsem nevěřil - pod masírkou mejnstrýmu (vědců), že mi může do jara přežít jediné včelstvo. A ukázalo se, že uhynulo jen to, co trpělo suchem, tedy že nedosáhly na vodu na stropní folii. Pozoruhodné je, jak to pan Malina vůbec nepochopil, viz příslušné vlákno včera a dnes. A pozoruhodné je rovněž i to, jak tak stěžejní objev, jako je to s nedosažením na vodu při horní KK, nikoho nezaujalo a neupoutalo. Slovo pozoruhodné je tady nepatřičné, ve skutečnosti je to pro mě děsivé zjištění! Až mě napadá, jestli bych se nměl odmlčet a nechat si všechny poznatky pro sebe, jako to dělá drtivě drtivá většina starých. 

Na druhou stranu reagoval jen pan Malina a tudíž on má velkou šanci včelařinu brzy pochopit v celé její šíři a souvislostech. Půjde to a půjde to každému, kdo se bude snažit. Viz Martin, Roman, drvodělka, Jirka, Javali a další.

goro
goro 10.04.2025, 19:04:34 xxx.xxx.74.195

Tome napísal som:"Poznám však včelárov, ktorí si metodiku MIRA zjednodušili, majú ju menej stresujúcu pre včely aj menej prácnejšiu…stačí si prečítať to čo písal M.S"

MS k medníku zasa napísal :"Ono je třeba také pochopit, že medník včel v OP není vlastně medník, ale funguje jako součást plodiště, i když bez plodu. Zní to divně, ale je to tak 🙂"

Vy ste x krát napísal, že vašetko zo všetkým súvisí a máte zvlášnu schopnosť vidiét veci komplexne a v súvislostiach…ako potom vam logika dovolí napísať, že “Díky, na to nemám kapacitu” 

Akože vytrvalo odmietate uvažovať nad tým, že niekto môže prevádzkovať OP jednoduchšie  ako to navrhuje robiť Sedláček ?… odmietate že v OP možno medníky klásť nad “medník včiel” a nebudú ich včely ignorovať?…. odmietate vôbec uvažovať že včely tento medník nad plodom s peľom považujú za SÚČASŤ PLODISKA pretože v plodisku nemajú miesto na peľ potrebný pre mladušky..a teda logicky tem medník nad ním je “prvým medníkom nad plodiskom”?… nemienite nad tým uvažovať aby to nenarušilo vaše axioma? …

Tom50
Tom50 10.04.2025, 21:46:11 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.04.2025, 19:04:34

Odpovím takto:

Vy ste x krát napísal, že vašetko zo všetkým súvisí a máte zvlášnu schopnosť vidiét veci komplexne a v súvislostiach Tak vám tu schopnost předvedu v následujících větách, ano?

ako potom vam logika dovolí napísať, že “Díky, na to nemám kapacitu” nemám kapacitu dělat další pokus, o kterém předem vím, že nemůže řešit problém. Navíc nechci u včel stres a oddělovat plod od pylu a zásob krkolomnými zhovadilostmi já dělat nebudu, benefit žádný, jen víc práce, víc stresu a víc mého nezlomného přesvědčení, že OP včelám ubližuje! Akože vytrvalo odmietate uvažovať nad tým, že niekto môže prevádzkovať OP jednoduchšie ako to navrhuje robiť Sedláček ? Uvažovat neodmítám, mám oduvažováno dřív, než se Sedláček narodil a patrně i než se narodil M.S. A nebo to ale není sedláčkův OP je to tak? A hlavně, jak říkám výš, JÁ NIKDY VĚDOMNĚ VČELÁM NEUBLÍŽÍM!… odmietate že v OP možno medníky klásť nad “medník včiel” a nebudú ich včely ignorovať? NEVĚŘÍM, NENÍ TO MOŽNÉ, zkusil jsem to bezpočtukrát a už mí předci mě varovali, že to nefunguje a nemůže a když to včely neignorují, přinesou polovinu nebo třetinu medu. Kdo včelaří ve včelřakém ráji 50 a víc % ztrátu MOŽNÉHO výnosu neřeší, já ano!. Navíc jasně vysvětluju, že když chci zralý med, musel bych dát stranou nezralé medníky, pak je tam vrátit a tudíž neušetřím žádnou práci. Fakt je to tak těžké představit a pochopit?…. odmietate vôbec uvažovať že včely tento medník nad plodom s peľom považujú za SÚČASŤ PLODISKA neodmítám, kdybyste pozorně vnímal metodu Blaník a její genezi, věděl byste, že u úlů s pevným dnem je TL nad VN a tudíž je to mnohem chytřejší součást plodiště = medník včel, protože je tam trubčí plod, tedy spojuje v jednom jak medník včel tak TLumič. Ano, trubčina je nad dělničím plodem, když má úl pevné dno a nejde ho - medník včel nebo lepší TL dát pod VN. Jasně píšu, že na med je to skoro stejné - tedy jestli horní nebo dolní TL a tedy já jsem nohem dál než OP, proč se já mám varacet do pravěku? pretože v plodisku nemajú miesto na peľ potrebný pre mladušky NO PRÁVĚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! horší stres si já neumím představit a vědomně stresovat já včely nebudu! A hakvně dvod proboha? Proč oddělovat plod od pylu a zásob? Proč omezovat kladení a proč stresovat včely NEPŘIROZENÝMI PODMÍNKAMI?.a teda logicky tem medník nad ním je “prvým medníkom nad plodiskom”? ano, vysvětleno v předchozích větách, ale mám VYZKOUŠENO, že jakmile se z horního TL, což je o trubčinu vylepšený Medník včel, neodstraní rámky s medem, je pak poloviční výnos a ani to ne! Prostě jak mají včely “dost” (ony si “myslí” že dost) medu těsně nad plodem, ihned sníží aktivitu. Konkrétně tento efekt jsem popsal několkrát - vlákna o častém odebírání medu, horní TLumič a další a i vy konkrétně jste s mými argumenty souhlasil a označil je za správné, pravdivé a i u vás ověřené. Čemu se tedy divíte když nechci ve vývoji couvat?… nemienite nad tým uvažovať aby to nenarušilo vaše axioma? S axiomy toto nemá nic společného, chytáte se cizího slova, rozumíte mu úplně? Proč do něčeho, co VÍM a mám vyzkoušené, motáte neověřenou výchozí větu teorie, když to už dávno není teorie, ale víc než třicetiletá praxe a v případě medníků nad zralý med 60 let praxe? Kde vy vidíte axiom?

AMalina
AMalina 11.04.2025, 00:12:33 xxx:xxx.cdf7:84d1
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 09.04.2025, 12:11:20

Pochopil jsem vše, jen většinu nemám ověřenou vlastní zkušeností a taky hledám z ekonomických důvodů jiné možnosti. Možná nejsou a dám vám časem za pravdu. 
Sucho v úlech nemám, jen mám nejspíš méně vody než máte vy díky igelitu.

Tom50
Tom50 11.04.2025, 09:00:56 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 11.04.2025, 00:12:33

Výborně. Já taky nemám ověřenou drtivě drtivou většinu tvrzení, třeba učitelů ze základky, jen jsem tak blbej, že jim věřím. 

Já fakt nevím, jestli náhodou není Země střed vesmíru, kolem které se všecko točí. A opravdu se točí? To jako fakt? Fakt nevím jistě, jestli není Země placatá a jak by se mohla otáčet, to by v noci všechno spadlo ne? Jo gravitace, aháááá, jenže já Newtona osobně neznal a to s jabkem je prý stejně hovadina. A existuje vůbec vesmír? Nerozsvěcí náhodou z rozkazu Živého Boha každý večer andělé svíčky na nebeské báni? O existenci Boha tvrdí jedna strašně stará Kniha tak vehementně a pozabíjely se kvůli tomu stamiliony lidí, že by neměl nikdo pochybovat ne? Já ale nějak víc věřím té ZÁKLADNÍ ŠKOLE. Ale třeba dělám chybu a nečeká mě věčná zima (a téměř samota) v Nebi a půjdu do přecpaného smrádku, ale teplíčka. A to utrpení tam bude horší než u zubaře? Nebo psychycká trýzeň bude v pekle horší než v ČR vyřídit stavební povolení a nebo se domoci spravedlnousti u cinknutých liberálních soudů?

Stačí vám to pane Adame takto?

goro
goro 11.04.2025, 09:56:04 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.04.2025, 19:04:34

Tome sorry, nepochopil som že reagujete na prispevok M.S. o tom používaní OP v spojení s pridávaním medníka nad ten prvý NN a že nemáte ani chuť nad tým uvažovat, že nemáte chut si zaťažovať kapacitu mozgu ďalšími novými úvahami keď máte dosť vašich nápadov v hlave  …

vy ste však reagovali na príspevok , torý napísal pár minút predtým a núkal vám porovnávajúce skúšky OP a Blaníka…tu chápem že neni čas ani kapacita..👍

prepáčte NEDOROZUMENIE

Tom50
Tom50 11.04.2025, 14:35:15 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 11.04.2025, 09:56:04

Už vám rozumím, nic se neděje, jsme jen lidi.

Já naopak velmi pečlivě uvážil jak OP, havně poté, co jste dal ten kámošův zápis ze školení  a nenašel jsem DŮVOD, proč to zkoušet, když to za víc práce nenabízí žádné benefity. Když M.S. zkusí Blaník, NEMŮŽE prodělat, v nejhorším bude na výnosu stejně, jako se svým PRACNĚJŠÍM OP, které navíc nemůže nestresovat a jinak poškozovat včely.

A proč se mi nechce do ničeho od Sedláčka? Zaprvné na videích nezachází se včelami šetrně. Říká o nich že žerou a to civilizovaný včelař nikdy neřekne, už jsem vysvětloval, jak se slušný a civilizovaný včelař vyjadřuje o včelách. 

Ale hlavně. Sedláček se snaží krmit bičem, tedy hladem a snaží se pomocí drasťárny vyždímat ze včel do poslední mrtě všechno a omezuje kladení, aby moc silné včelstvo “neprožralo” moc medu - ostatně tohle byla moje první reakce když jste mi vysvětlil, v čem spočívá OP. Já včelstva naopak nikdy nestresuji a hlavně je nechám plodovat neomezeně a ony nejen, že nespotřebují nadbytek, ale ve finále přinesou víc. Opakuju, Sedláček a OP ve všech modifikacích (metodu Blaník není třeba modifikovat, to ani nejde) vychází z v osmdesátkách překonaného bludu, že moc včel moc “prožere”. Blaník naopak vychází z premisy, že HODNĚ medu může přinést jedině HODNĚ včel.

Dám vtip, možná ho neznáte - 

V hospodě Tonda kámošům: 

Chcete med? Dal sem se na včely. Jo, chceme!! OK, musíte ale počkat, mám jednu včelu a tý to bude trvat trochu dýl.

AMalina
AMalina 30.04.2025, 19:59:57 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 30.04.2025, 18:35:23

V jednom videu řekne že za úhyny nemůže Varroa a v druhém ho chce likvidovat vším možným…

Tom50
Tom50 30.04.2025, 21:35:03 xxx.xxx.139.254

Ty vole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Strašně jsem se snažil to dokoukat. Tak hezký mladý člověk a takové bláboly, neuvěřitelné. Tohle teď frčí na videích?

M.S.
M.S. 01.05.2025, 06:21:53 xxx.xxx.99.149

Já jsem to dal celé. Posledních 10 minut je nejvýživnějších. KŠ sublimace nebo pásky do snůšky, případně KM. Hlavně furt drtit roztoče a nedovolit ani jednoho, pak prý úhyny na viry nebudou. Navíc to prezentuje jako hotovou odzkoušenou věc. Přitom měl letos masivní úhyny, takže buď to nefunguje nebo podle toho sám nepostupoval. Potom je ale na pováženou vytvářet videa a seriozně to doporučovat dalším včelařům. Mimochodem v minulém videu zcela vážně doporučoval slabocha na 2 uličkách na začátku dubna přejet 3 x KM, toho samého slabocha, kterému v lednu aplikoval pokap KŠ. Ale jistota je prý jistota a roztoči se musí důsledně hubit, i kdyby tam byl jen jeden.

goro
goro 01.05.2025, 07:44:06 xxx.xxx.87.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 01.05.2025, 06:21:53

Natáčanie videí o včelách je v kurze, automaicky má tisícky pozretí…

Obsah, úroveň a odbornost sa nevyžadujú, predsa je to neškodné plkání o chove zvieratiek, o hobby … 😉….

Tom50
Tom50 01.05.2025, 08:44:18 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 01.05.2025, 06:21:53

Já to napsal špatně, dokoukal jsem to taky celé, ale bylo to pro mě utrpení.

Pozoruhodné jsou úly. Mají jen 9 rámků, ale vysokých nejméně 30 cm, vypadalo to na 37x30 a nebo dokonce nad 30?

Javali tu fňuká 😉jak nemůže dostat včely do medníku a tenhle inženýr (Pepa je taky inženýr, zvláštní shoda, nebo diagnoza?) dá mřížku, plodiště je sotva obsazené a po plodplástech chodí jen desítky včel a nad mřížku do medníku dá jen souše. Javali Javali, tady vidíte, že se máme ještě hodně co učit.

Mě video připadalo jako demonstarce včelstva po otravě. Běželo to a já někam odběhl a vrátil se když držel vyndaný plodplást s pár včelami a myslel jsem, že má to včelstvo asi po nějaké otravě, tedy skoro bez včel. Prostě pro natáčení demonstruje nesmysly, ten silnější lazar, v době květu řepky a jabloní držený na 5 rámcích, šestá je BP + 2 rámky + plac pro divočinu v komoře a dává do medníku? A když si představím, že to podle něj někdo udělá a budou jich asi stovky, pak má Dol a další distributoři zbytečných léčiv o kšefty a obživu postaráno. 

Ve skutečnosti právě tím, jak málo včel má a dává medníky doslova vyrábí nemocné včely a jejich neduhy svádí ne na sebe, ale na VD. Je to užitečný idi… a nebo je placený?

Tady je názorně smysl rčení, že je někdo “blbej nebo navedenej”. A když se někdo dá k něčemu navést, tak je to vždy za něco a tedy za platbu, i naturální nebo platbu službou. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.