Aktuálně: 2 954 inzerátů222 857 diskuzních příspěvků18 439 uživatelů

Princip chlebového kvásku

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 19.01.2025, 12:49:42 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 19.01.2025, 12:18:52

Pokud při posílení slabochů nedojde zároveň k výměně genetiky, je to jenom umělé udržovánípatogenů v populaci. A pomocí šíření trubců, kteří by jinak neměli šanci i genetiky s mizernou přirozenou rezistencí vůči nemocem. Takové zbytečné točení se v kruhu ze kterého není zdánlivě cesty ven..a procenta uhynů dal zdárně narůstají i u těch co neměli žádné… Kdo chce kam, aneb každému co jeho jest.

Napsáno zcela přesně, k tomu není co dodat…

Tom50
Tom50 19.01.2025, 22:36:38 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 19.01.2025, 12:49:42

Uvidíme, přesněji uvídí mladší. Já tvrdím pravý opak.

No a kdo věří na amatérské šlechtilele? 

Jasně, už vidím titulky novin: “Genetikem sám sobě”, nebo “kdo nešlechtí každý den, jako by nebyl. Nebo ”Genetika do každé rodiny", či "genetikem snadno a rychle". SSSR to měl dobré, měl jen jednoho Lysenka, ČR jich má celé spousty. Jen se situace nějak horší, ale to je jen malá piha na jinak sličné tváři budování zářné budoucnosti s hrdým heslem na rtech: “Proti VD každý šlechtilem sám sobě a nikdy jinak!”

Nenapadlo by mě, že BG myslí vážně, když psal v souvislosti s úplnou absencí výzkumu ve výzkumácích, že je to jen na nás včelařích. Několikrát jsem toto jeho konstatování citoval a dnes mě mrzí můj trapný omyl, fakt by mě nenapadlo, že to někdo dospělý může myslet vážně.

M.S.
M.S. 20.01.2025, 10:57:42 xxx.xxx.44.30

Mně zní lysenkovsky představa, že včely s vlohou chlebového kvásku předávají tuto vlohu geneticky nepříbuzným jedincům.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.01.2025, 11:40:38 xxx:xxx.5105:f5c9

Tak třeba na tohle věřím. Mikrobiom každého z nás ovlivňuje náš život a je totak v podstatě u všech živočichů včetně včel. Můžeme ho relativně snadno poškodit, ale dá se i obnovit a dokonce i vylepšit.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 20.01.2025, 15:08:45 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.01.2025, 22:36:38

Příspěvky je nutné studovat a ne pouze číst…

…při šlechtění je potřebné spulupracovat  s přírodou… a ta není žádný amatér…

Tom50
Tom50 20.01.2025, 18:03:37 xxx.xxx.139.254

Já včely nešlechtím, nejsem pošetilec. To musí dělat jiný s jinými prostředky a ne amatér s pár desítkami včelstev a už vůbec zoufalec s pár včelstvy. Amatéři můžou klidně spolupracovat třeba s Maryčkou Magdonovou a bude jim to ho.. platný.

Ale to je fuk, pro mě za mě, stavte se třeba na hlavu. Já to nevymyslel, jen jsem si dovolil tomu dát název, který vystihuje podstatu. Volal mi Dr. Marx a informoval mě o nejnovějším poznatku asi někde z ciziny. No a protože nevěřím, že bych já vyšlechtil včelu, která nemá VD a nebo jen pár kusů a protože jsem do této zimy neměl úhyny na “asi” viry (vědcostuti dodnes neví jistě co včelstva zabíjí), zdála se mi Marxova teorie jako vysvětlení té záhady.

Ve vč nemám brouky já a nikdo z Blaníkářů, přesněji, věčně je tam nemůžeme najít. VD úhyny přímo nezpůsobuje, asi, spíš jen oslabí včelstva a ta pak podlehnou nějakým chcípavkám a kloudně se neví jakým.

Nikdy nikde jsem netvrdil, že bych já vyšlechtil cokoli. Na to tu máme jiné machry.

Anonymní (neregistrovaný) 20.01.2025, 19:55:22 xxx.xxx.4.22

Nikdy nikde jsem netvrdil, že bych já vyšlechtil cokoli. Na to tu máme jiné machry. Tak to mi je Vás moc líto. Za svůj,dosavadní život jsem měl to štěstí,že jsem potkal několik včelařů co se jim povedlo udělat svoje včelky podle jejich představ.Bohužel dnes žije jen jeden a stále včelaří pro radost ve věku 85let.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 21.01.2025, 15:13:40 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.01.2025, 18:03:37

"Já včely nešlechtím, nejsem pošetilec."

To chcete tvrdit, že když potřebujete si vychovat novou matkau, tak vám nezáleží kde berete plemenivo…??? Klidně i z bodavých včel…, nebo které nic nedonesou…??? To by jste mě rozesmál… 

Tím, že vybírate včely, které rozchováte a které ne, už provádíte šlechtění…

Tom50
Tom50 21.01.2025, 20:19:18 xxx.xxx.139.254

Výběru neříkám šlechtění, to slovo já chápu jinak. Šlechtění je, podle mě, například to, jak bratr Adam vyšlechtil úplně nové plemeno z plemen známých, s nějakým cílem a s dokonalou znalostí složitých zákonů genetiky. A nové plameno má pak jasně danou a neměnnou škálu předem definovaných vlastností. Tedy, kdo přesně zopakuje celý Adamův postup, opět mu vznikne Buckfastka, včela s vlastnostmi BF, a hlavně ve všech dalších generacích ponese tyto vlastnosti. 

Takže. Včela medonosná nemá vyvinutou obranu proti MUTANTOVI, se kterým se nikdy nesetkala. Co vy nazýváte šlechtěním je jen náhodný výběr systémem pokus-omyl a to je spíš Lysenovský způsob. Tedy to, jak někteří neumí udržet živá VŠECHNA včelstva, mnoho z nich jim hyne a oni pak svojí neschopnost a neumění efektivního bezúhynového chovu včel nazývají vzletně šlechtěním varroaodolné včely. Pak se stane, že známý šarlatán ohlásí vyšlechtění varroaodolné včely, ale ta je varroaodolná jen na jeho zahradě a jen když jí chová on. Jak včely někomu prodá nebo daruje a odvezou se jinam, vyšlechtěné vlastnosti se vytratí. To je šaraltán, tedy podvodník a ne šlechtitel, jasné? A kdo mu toto sbaští je primitiv.

Kdybyste měl pravdu vy, pak by byl šlechtitel každý a mohla by se zrušit všechna výzkumná pracoviště a všechny výzkumné ústavy.

Anonymní (neregistrovaný) 21.01.2025, 21:17:38 xxx:xxx.262e:b9cc
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.01.2025, 20:19:18

Vy jste totálně mimo. Šlechtitel je každý, kdo selektuje cíleně, opakovaně. 

M.S.
M.S. 21.01.2025, 22:02:57 xxx.xxx.32.35

Pokud vím, tak LD nikde netvrdil, že by vyšlechtil varroatolerantní včelu, takže přestaňte s pomluvami. Já ho vždy slyšel mluvit o tom, že genetika dělá tak 20 % a 80 % je způsob včelaření. Ostatně je to komické zrovna tady ve vlákně o “ kvásku” (odkudpak asi tato informace k Vám doputovala). Že se nestydíte ☹️

Tom50
Tom50 21.01.2025, 22:32:02 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 21.01.2025, 22:02:57

Nestydím se, mám to ne od něj, ale od několika lidí, kteří se vzájemně neznají. Prý to tvrdí na svých kurzech a údajně je to i v jeho netových přednáškách. Nesleduji ho, zaujatě a stranně jen na základě “pomluv” jsem si ho zařadil. Mimochodem, nejmenuji ho, to děláte vy. Je zajímavé jak víte, koho myslím? Pozoruhodné je, že víte ihned koho mám na mysli. Patrně se nemýlím a mám se stydět za to, že jsou moje postřehy a odhady, a nejen v tomto případě, poměrně přesné? To není genialita, ale včelařské vzdělání a velká zkušenost. Ale klid, ve vašem věku jsem byl taky namachrovaný alfa samec. Ale nedovolil jsem si okřikovat starší a zkušené, ale je jiná doba. 

Vlastně se mi v palici rozsvítilo (neměl bych to přiznávat) až po padesátce když mi v roce 2007 uhynulo všech 11 vč na asi CCD. Tehdy se mi, bohužel teprve, v palici ne, že rozsvítilo, ale ZAČALO SVÍTAT. Trapné je, že až po mojí padesátce, jiní mají rozum o 20 let dřív. Pravda, jiní nikdy.

Nejste vy ten, jak vychvaluje raubsystém OP? Pak jste jen potrefenou husou, co myslíte?

Klid, vyzkoušíte systém Blaník a jestli se dožiju, napíšete nám to tady, OK? Vy totiž, i když nejste zrovna k zulíbání, aspoň o věci přemýšlíte (a zdravě pochybujete) a chcete to zkusit. Držím palce chlape!

M.S.
M.S. 21.01.2025, 23:10:27 xxx.xxx.32.35

Sleduju to dost dlouho a byl jsem osobně přítomen na některých akcích, takže vím co zaznělo a že šíříte pomluvy. Je to nebezpečná kombinace nedostatku informací, neznalosti a nepochopení. Smutné, i s tím kváskem a jeho původem. Myslel jsem, že by Vám to mohlo docvaknout ☹️

Tom50
Tom50 21.01.2025, 23:35:42 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 21.01.2025, 23:10:27

Ani malinko vám nerozumím.

Pro mě jsou všichni ti, co tvrdí, že vyšlechtili nějakou jinou, lepší včelu, šarlatáni, protože to není v amatérských podmínkách na zahradě u malého zoufalce možné!

Vyšlechtěné cokoli, musí za A mít vždy stejné vlastnosti KDEKOLIV A B MUSÍ BÝT ZDOKUMENTOVÁN POSTUP ŠLECHTĚNÍ A MUSÍ BÝT KDYKOLI OPAKOVATELNÝ S NAPROSTO STEJNÝM VÝSLEDKEM. OBECNĚ TOMU, MYSLÍM, ŘÍKÁME EXAKTNÍ VĚDA.

Já vědu a základní zásady nevymyslel. Já ne!

A ještě dodám. Asi vás překvapí, že si Sedláčka vážím - nikdy totiž, pokud je mi známo, netvrdil, že je vynálezce a že vyšlechtil lepší včelu nebo že vynalezl cokoli. On jen, jako já, tvrdí, co se JEMU osvědčilo a podrobně vysvětluje, jak dosáhnout požadovaných výsledků.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.