V posledním Včelařství mě upoutala výtka jednoho včelaře autorovi kalendária o smetencích v polovině července. I přesto, že pán včelaří 30 let, neví jednu prazákladní věc a protože by stejný nesmysl mohl udělat někdo z komunity, která čte CHZ, vysvětlím.
Z odpovědi autora kalendária vyplývá (kalendária nečtu, je to za 60 let pořád to samé dokola), že autor radil využívat nadbytečné včely po posledním medobraní z medníků. Avšak kreativec udělal smetenec z také nadbytečných včel a sice z “brad”, které bývají pod česny. Mimochodem, jeden můj kamarád, abych pořád nejmenoval Petra, takovou blbost udělal taky. Se stejným výsledkem jako zklamaný včelař ze Včelařství.
Mnohokrát jsem ve svých pracech varoval, že když něco radím, je neutné vše splnit do nejmenšího detailu a nevnášet do toho svoje, méně zkušené prvky. Proto píšu vždy velmi obšírně, protože znám lidi a vím, jak “kreativní” mnozí umí být.
Takže. Pán udělal velmi silný smetenec, píše, že jedenáctirámkový nástavek (nejspíš míry 24, ale to je nepodstatné) pukal včelami ve švech (stejně se mu většina včel ze smetence vytratila), smetenec věznil dva dny. Ale ne ve sklepě, protože píše o uvolnění česna a tudíž to věznil na podstavci na stanovišti. Smetenci dal 5 kg cukru v roztoku 3:2 a roztok mu smetenec roztahal do všech jedenácti rámků.
Tak rozbor jeho sdělení.
1 - včely smetl na rámky, na postavené rámky, tedy souše
2 - smetenec neudělal ze včel z medníků, jak doporučilo kalendárium
3 - nevěznil v chladu ve sklepě, ale na stanovišti
4 - nepodal málo a jen podněcovacího roztoku
5 - po třiceti letech včelaření neví, že smetenec je umělý roj a dal mu souše
Protože někteří v této problematice smetenců možná tápou, zopakuji zásady.
Smetenec je umělý roj. Jenže to má háček. Roj se na vyrojení nachystal a včely jsou nasáté a mají v sobě zásoby na 3 dny. To ve smetenci není a proto se musí smetenec malinko krmit řídkým roztokem. Ještě raději řidším než 1:1, protože může mít žízeň - včely nebyly na smetení púřipravené. Za dva dny věznění dávám na asi kilo včel ani ne litr od oka řidšího cukrového roztoku než 1:1 a obyčejně to ani neodeberou všechno. Jistě, že “žízeň”smetenec a dokonce ulitý hustým krmením přežije, ale je to velmi těžký stres! (tvrdím, ale nemůžu dokázat, že roztok 3:2 je těžký stres pro včely vždycky!) Rojové včely se vyselektovaly na takové, které splní dokonale úlohu založení nového včelstva a roj sebou nebere včely nepotřebné pro ten účel. Ovšem ve smetenci jsou všechny včely tak, jak je včelař odebral. Jenže autor kalendária jasně napsal, že to musí být včely z medníků. Z logiky věci jsou v mednících jak včely mladé, vhodné pro smetenec, tak i včely starší. Ale těch starých bude málo, ty právě visí v “bradách” pod česny. To už jsou létavky, jen stroje na sběr nektaru nebo medovice a když není snůška, jsou jen pod česny “zaparkované” a čekají na snůšku a nebo časem smrt stářím. Od takových včel není možné čekat už nic jiného. Měl bych za to, že je toto každému jasné. JENŽE.
Jindřich Boháč, tvrdil, na rozdíl ode mě neupozornil, co je jen jeho domněnka a co ověřený fakt, že včelstva, když se po odebrání medníků rapidně zmenší úl a tedy odeberou všechny medníky, že prý vč vyžene nejspíš mladé dlouhověké včely, že jsou prý fyzicky slabší. Ano, JB upozornil, že se “má za to”, ale tento podmiňovací způsob jeho vyjádření nebyl vypíchnutě zdůrazněný a mnozí to mohli vzít jako ověřené tvrzení. No a k úvaze, že tedy pod mčesny v bradách visí ty chudinky mladušky, určené zlými pétavkami na vyhnání… Mimochodem, JB nebyl jediný, bludy o podstatě včelích letních brad jsem objevil (a v té době věřil i já) v mnohé staré odborné včelařské literatuře. JB tedy jen formuloval v té domě obecně přijímané bludy. (jedno včelařské učiliště dodnes živí v učitelském sboru “včelaře” který přednáší takové nesmysly, že zůstává rozum stát.)
Na uvedeném příkladu, kolik škody může nadělat i něco, co nějaký autor napíše i před více než 40 lety, se snažím vysvětlit obsáhlost mých článků a někdy až otrocky polopatické vysvětlování v souvislostech. Nerad bych, aby někdo 30 a víc let po mé smrti vycházel z nejednoznačných výroků. Pravda, svoje domněky vždy vypíchnu, že to JEN MOJE DOMNĚNKA hlavně díky Gorovi, který mě na to upozornil a MÁ ABSOLUTNÍ PRAVDU.
--------------------------------
Je ale naprosto nutné aby si každý uvědomil, že jsem nebyl moudrý (jak by řekli Slováci) hned, ale prostě se to tak za 60 let včelařenís přestávkami a nepřetržitého včelařského vzdělávání (jako samouk) stalo, že je mi mnoho věcí jasných bez přemýšlení. Vedle nich je ale stále většina toho, co mi u včel jasné ani zdaleka není!