Aktuálně: 2 518 inzerátů237 331 diskuzních příspěvků18 674 uživatelů

Včelařské bludy

M.S.
M.S. 01.05.2025, 10:01:00 xxx.xxx.19.11

Já jsem to pochopil (i z těch předešlých 2 videí) tak, že tady ta včelstva jsou poslední zbytky po masivním stanovištním úhynu. No a on se rozhodl, že to vezme z gruntu a nedovolí v sezóně ani jednoho roztoče a bude demonstrovat jak se to má dělat “správně”. Takže změna myšlení nastala, ale řekl bych nesprávným směrem. Moc nechápu, kde se ty kvanta smrtících roztočů/virů furt berou. Že by to souviselo s doporučeným zebrováním a ochlazováním plodiště. Mimochodem ten druhý slaboch by si zasloužil zakomorovat na 3 plásty, ty 2 s plodem byly bez zásob. Takže 2 plodové a 1 pěkný zásobní. Kdyby ty plodové byly s věnci zásob, zakomoroval bych na 2 a ještě bych ty včely dostal do síly na lípu. Ty rámky po krajích tam byly úplně k ničemu a jen to zpomalovalo rozjezd toho včelstva. Ale na druhou stranu podle pána patří trubčina doprostřed plodiště a tam prý naláká nejvíce roztočů. Opak je pravdou. Trubčina patří na chladnější periferii a to vyhovuje i roztoči, kterému vyšší teplota nesvědčí. Když ji dá doprostřed, tak si podle mě spíš naláká roztoče na dělničinu, kterou mimochodem zcela nesmyslně rozbije na dvě poloviny. A takových nesmyslů je tam hromada. A všechno dohromady vytváří pro včely prostředí, kde nemohou prosperovat a pak s oslabenou imunitou podlehnou těm “mýtickým” virům.

Já už řadu let varroacidy aplikoval minimálně a nikdy dříve než v srpnu (po poslední snůšce). Poslední roky zkouším i techniku zcela bez aplikace jen s využitím 1 biotechnického zásahu ročně a včely to dávají v pohodě. Samozřejmě, nějaká selekce proběhne každý rok, ale právě to chci. Z různých křížových pokusů mi jednoznačně plyne, že celoroční boj proti varroáze nedává již žádný smysl a posunuje nás nikoliv kupředu, ale nazpátek. Soudruzi na Kubě se na chemii z různých důvodů vys.ali a dnes mají varroatolerantní včelu s reprodukčním koeficientem kleštíka 0.8! 

Takže cesta je v selekci na odolnost. Ta jak je známo vzniká jen vystavením patogenům. Dále je třeba včely chovat tak, aby se nevystavovali nežádoucím zásahům, které jim narušují úlové prostředí a chovat je v jejich přirozeném prostředí (les). A to je vlastně celý recept, nic víc v tom není.

romaning
romaning 01.05.2025, 10:10:01 xxx.xxx.112.219

Zdravím.

M.S., mohl byste prosím rozvést, popsat ten biotechnický zásah během roku?

Děkuji

M.S.
M.S. 01.05.2025, 10:21:52 xxx.xxx.19.11

Všechno vychází ze snůškových poměrů. Pro mě je hlavní akát (a pak lípa a slunečnice). Jenže na zásah v období lípy už může být pozdě. Takže jedna z variant je zaklíckování problémových včelstev na počátku květu akátu. Jednak to přináší kvanta velmi dobře prodejného medu navíc a pak po snůšce zůstane jen zavíčkovaný plod, který se odebere třeba do 4 oddělků. Matka v původním včelstvu se po akátu znovu rozjede, včelstvo se očistí a první kolečko nového zavíčkovaného plodu je se vyřízne a hodí slepicím. Tato stará matka (problémové včelstvo, nemá “drajv”, zimní plodování atd.. těch věcí sleduju více) se později jestě vymění - musí přijít obměna genetiky. V oddělcích než se rozklade nová matka, tak vznikne okno pro šetrné ošetření kyselinu mléčnou, ale já osobně volím opět likvidaci prvního zavíčkovaného kolečka plodu od nové matky.

Takže výsledek je:

1) více medu z hlavní snůsky

2) odstranění tikající bomby na včelnici

3) rozmnožení včelstev

4) obměna nežádoucí genetiky

To je jedna varianta. Další variantou je třeba přeleták. Variant je mnoho, ale vycházejí ze stále stejných principů a vždy je nutné si najít takový, který bude vyhovovat danému stanovišti.

Pak jsou zase včelstva, u kterých vidím vyšší odolnost a ty nechávám se ukázat pod tlakem, abych věděl z čeho množit.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.