Aktuálně: 2 502 inzerátů238 688 diskuzních příspěvků18 689 uživatelů

Přemnožené sršně

MS (neregistrovaný) 09.09.2024, 17:48:20 xxx.xxx.47.194

Tak u nás došlo k přemnožení sršní - těch našich. Nejen, že nám vyžírají veškeré sladké ovoce na zahradě, ale loví ve velkém i na včelnicích. Už si toho všímám několik týdnů. Loví i v noci, drze lezou až do česna a snaží se rychle polapit včelua odletět s ní, pár jich na to doplatilo životem a válí se pod česny. Na vojtěškovém poli sajou nektar z květů a je jich tam možná víc než včel. Zkrátka tolik sršnů jsem v životě nezažil. Odhadem určitě 1 včelu za minutu ze včelnice odnesou, možná i více. Útočí 24 hodin denně, to máme 1500 ulovených včel denně, 45000 za měsíc. To už není úplně zanedbatelné číslo. Bude zajímavé sledovat, zda to bude mít nějaký vliv na sílu včelstev, zatím je jich tam dost. Sršně jsem nikdy neřešil, ale letos už se těším na první mrazík. P.S: Vosy tu nemáme skoro vůbec.

MS (neregistrovaný) 09.09.2024, 17:51:52 xxx.xxx.47.194

Skoro mě napadá, že je to taková malá ochutnávka toho, co se bude dít, až se tady rozšíří Vespa velutina.

tom4
tom4 09.09.2024, 19:23:57 xxx:xxx.2b23:9d6b

A to je právě ono, že nemáte vosy. Tady se čtyři týdny zpátky doslova hýbal trávník vosama, nemyslitelné bylo vzít si cokoli k jídlu či pití na zahradu. Pak se objevily sršně a je pokoj, vosy zmizely. Sršně jsou podle mého mírumilovné a dá se s nimi vyjít. Několik lez měly hnízdo na dvoře v dřevníku a my obědvali na dvoře doslova 3 metry od nich a nikdy se nic nepřihodilo. To s těmi včelami je ovšem nepříjemné. Za mě mnohem lepší sršně , než vosy.

goro
goro 09.09.2024, 21:25:07 xxx.xxx.199.128

No kým boli osy v dostatočnom počte lovili ich sršne na popadnom ovocí a včelám dali pokoj, teraz osy nejako zmizli a zrazu vidieť sršňov pred letáčom (česnom ) aj u mňa… 

Z pohľadu včiel je osa v porovnaní so sršňom  brnkačka…  

Tom50
Tom50 09.09.2024, 22:52:12 xxx.xxx.139.241

S lovem včel sršni je to podivné, loví je běžně. Ale mám jedno pozorování ze včerejška a ještě jsem to nestrávil.

Mám venku na sobě 4 VN24 se zásobními soušemi. Dala se do toho motýlice a sířím to. Ale z některých požraných plástů teče sladina, kor v horkém létě, které bylo až do včerejška. Štos sedí na dece z laminované dřevotřísky. Na styku desky a spodního nástavku mokvala sladina a vosy tam měly eldorádo. Naučila se tam sršeň. JHedna, nebo víc, nevím samosebou. Jak se objevila, bleskurychle zmizly vosy. Jenže 7.9. u mě začaly slídit včely a našly to taky. Přiživovaly se spolu s vosami. Přiletěla sršeň, vosy vysmahly v jediném mžiku a staré pocttivé a proti vosám těžkopádné včely sály dál. Sršeň, až bych řekl něžně, jakoby kousla včelu ho hlavy a ta jakoby překvapeně vzlétla. Bylo jasné, že sršeň nechtla lovit a dokonce ani ublížit.  Sršeň “kousla” další a další až je vyhala všechny, zůstaly kroužit na “oběžné dráze”. Neublížila jim. Čekal jsem tam jako bl.ec než se sršeň vrátila, mezitím vosy a včely zase hodovaly. A zase. Vosy zmizely v mžiku a včely byly snad láskyplně po jedné odehnány. Užasnul jsem v němém obdivu co mi příroda ještě umí ukázat.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 10.09.2024, 05:46:53 xxx.xxx.115.213

Jednou jsem někde četla, že naše sršně loví na podzim převážně upracované letní včely. Proto prý nikdy nenadělají takovou škodu, jakou by způsobila asijská sršeň. Také dávají při lovu přednost vosám a na včely jdou až právě, když vosy zmizí.

MS (neregistrovaný) 10.09.2024, 11:40:21 xxx.xxx.47.194

Loví letní včely, mělo by to tak být. Ale i létavky jsou důležité v tuto dobu. Takové nálety už se mi moc nelíbí..

Tom50
Tom50 11.05.2025, 10:02:59 xxx.xxx.139.254

Letos je hodně matek vos i sršní. Enormní množství. Zatímco vosí matky nemilosrdně ničím, sršně nechávám být. Taky pro můj loňský zážitek popsaný o kousek výš.

Něco tady připomenu. Adaptace přírody umí být velice rychlá. Mám příklad nikoli od včel a hmyzu.

Když jsem byl kluk, dávno se tu chovaly nutrie na kožešiny. Když utekly z chovů uhynuly. Táta mi vysvětlil, že tady nejsou doma a tudíž neznají tuzemské (Evropské) jedovaté rostliny, něco špatného sežerou a uhynou. Za pouhých 50 let a spíš méně se nutrie naučila u nás žít. Neuvěřitelné, velmi rychlé přizpůsobení, které se už muselo fixovat do genů. Proč to píšu?

Hrozí nám cizí sršně a proti nim je náš ekosystém bezbranný. Naše sršeň nikdy na lidi neútočí a neútočí ani vosa, obě se jen brání když jim ničíme hnízdo. Vosy i sršně nám škodí, vosy umí být neskutečně dotěrné a zničí mnohem víc včel než sršně. Co když se bude cizí sršni usazovat a žít v naší krajině hůř, když bude obsazená sršní evropskou? Možná naivní poředstava, já se nedožiju jak to bude, ale co když se příroda adaptuje podobně rychle, jako v případě nutrií?

Rybí svět. Dravá ryba si chrání teritorium tak, že konkurenta sežere, predátor “ví”, že potravní potenciál daného teritoria je omezený a díky tomu se nikdy štiky nepřemnoží. Sumec to nedělá, nežere jiné sumce a ten se přemnožit dokáže. Sumec je všežravec a umí se uživit i nedravě a tudíž ho nic nenutí likvidovat konkurenty. Co když se evropská sršeň adaptuje na změněnou situaci a začne sama bojovat proti asijské sršni? Vůle přežít je neskutečná. Zrovna tak si já myslím, že se včela naučí žít s kleštíkem, zdá se, že některé typy úlů a hlavně některé provozní metody to umožňují.

Pro začátečníky: 

Od ww2 do šedesátek tu ničil včelstva roztočík malý. Ten žije ve vzdušnicích včel a okem není, na rozdíl od VD, vidět. Evropa se s ním vypořádala a málo se ví, že Bratr Adam vyšlechtil v Anglickém hrabství Buckfast nové plemeno včely, která je proti roztočíkové nákaze odolná. Československo vyvinulo a s úspěchem vyváželo chemický prostředek BEF. Ten se dával v odpařovačích do úlů v zimě a okýnko úlu bylo podmínkou, odpar se musel regulovat podle teploty vzduchu. Kde nebyla okýnka, musel se několikrát za zimu otevírat úl.

Dnes o roztočíkové nákaze včelaři nic nevědí, dokonale upadla v zapomnění. Tvrdím, že úplně stejně to dopadne s kleštíkem včelím. A na závěr mojí, možná hloupé úvahy něco pro pana Gora.

Pořád myslím na “jeho” NC. Všichni jsme tu nějak (asi nesprávně) v klídku a nebereme tuto nemoc tak vážně, jak bychom asi měli. No a mě taky už dávno napadlo, že když někdy nejde vč nebo oddělek do síly, nemá jiskru, drajv, co když je to napadené právě roztočíkem malým? A co když s RM dokáží vč žít a udržet ho na uzdě, ale jak se setkají s patogenem NC, nákaza NC propukne? Protože proč by se jinak u některých vč nákaza NC projevila u jiných ne?

Právě toto vyčítám dnešní kapitalistické vědě, která jako prostitutky pracuje jen když dostane předem zaplaceno a stejně jako prostitutky plní přání plátce grantu a tudíž se nedá výsledkům tak zvaných vědců věřit ani v tom přípdě, že je studie neciknutá a pravdivá. A jako jsou některá přání klientů prostitutek perverzní, často je i věda prverzní třeba v tom, že nehledá způsoby jak nemuset používat a tudíž KUPOVAT prostředky třeba proti VD. Nikomu jakoby neumělo dojít, že nynější mafie rozhodně nepotřebuje, aby včelaři měli méně úhynů a nebo dokonce žádné. Je to jako ve filmu s nerozbitnou skleničkou, kde babička řekne, že skláři pochcípou hlady když se sklo nebude rozbíjet. Stejně tak co by žrali vědci v jednom nejmenovaném ústavě, kdyby nekšeftovali s prostředky proti VD? Copak si kapři vypustí rybník nebo hospodský pošle štamgasty na protialkoholku?

A tak je to dámy a pánové jen a jen na nás, pseudoelity nás v tom, jako pokaždé, nechají.

AMalina
AMalina 11.05.2025, 16:32:30 xxx.xxx.253.60
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 11.05.2025, 10:02:59

Sumec u nás není tak dravý jako např. na Ebru nebo Pádu. Není úplně blbý a ví, že movitý kaprař ho nakrmí peletama nebo boilie s rybí moučkou a stačí mu jen otevřít hubu.

Co se týče úhynů včel tak vše souvisí se vším. Obě nosemy, viry, kleštík i mor lze údajně najít v prosperujících včelstvech…až pak najednou včelstvo padne a řeší se proč. 

goro
goro 21.05.2025, 08:50:17 xxx.xxx.60.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 11.05.2025, 10:02:59

až teraz som si pozornejšie prečítal váš príspevok a  zistil som že ste ma oslovil (něco pro pana Gora)…zamyslel sa čím to je že NC prepukne len v niektorých rodinách…

roztočík vo vzdušniciach včiel im v súčasnosti neubližuje tak výrazne ako v minulosti zrejme nie preto že si včely naň zvykli ale možno preto, že v boji na klieštika sa u každého včelára niečo cez rok použije a tak je likvidovaní aj roztočík vo vzdušniciach, myslím že je zdecimovaný do takej miery, že sa už vyskytuje minimálne, ale môžme uvažovať aj o tom, že si naň včely aj “zvykli” a skutočne sa niečo také deje aj u klieštika…včely dokážu žiť aj s klieštikom…závisí od ich vitality…

ale k tej NC, rozbory v uhynutých rodinách najdu prakticky skoro vždy spóry NC (nozémy ceranae) to je fakt… na zamyslenie sa je zistenie, že väčšina  včiel opustí pri aktívnom priebehu NC úľ a uhynie mimo, pričom zostane niekedy matka a za hrsť včiel okolo, ALE !…sú uhyny že včely sú uhynuté na dne úľa, hrubá vrstva a rozbory mŕtvoliek jasne dokazujú prítomnosť NC…. múdre vedecké hlavy si nedovolia napísať, či bolaa NC príčinou zoslabenia a úhynu rodín, alebo včely zoslabli z iného dôvodu a NC sa len v slabučkom včelstve  “rozmnožila a včelstvo dorazila” …

…tak sme na začiatku 😕…jedno však platí ako ste napísal, na NC , ktorá je tu krátko si naše včely (a ani včelári) ešte nedokázali zvyknúť…. nevedia s ňou bojovať… a jej šírenie je pandemické… ide po stojanoch a na celej včelnici…včelstvo mimo stojan či iná včelnica môže zostať OK..

Tom50
Tom50 21.05.2025, 10:17:02 xxx.xxx.139.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 21.05.2025, 08:50:17

připodotknu:

Roztočík malý - 

Je nutné si uvědomit, že včela BF je proti akarapidoze odolná a dnes je tu Kraňka (naštěstí) hodně pokřížená touto “umělou” včelou. Mimochodem jen tím (a ne POUZE metodou Blaník) si já vysvětluji malou rojivost mých vč a stejně tak malé rojení u přátel s Blaníkem. I jen nepatrné léčení u Blaníku může stačit na zničení RM. A i když něktzerý rok léčení vynecháme úplně, RM zničí vč až za 2-3 roky a za tu dobu k nějakému přeléčení tvrdou chemií u nás (Blaníkářů) dojde. Rojení zmiňuji v tématu o RM jen jako vysvětlerní domněnky o namíchání genů BF do Kraňky.

NC -

Za sebe se domnívám, že NC - přiměl jste mě o tom uvažovat Goro vy, je rozšířenější než si myslíme (mysím si já, nebo myslel si donedávna). Je dost možné, že NC ve vč je, je v něm ne dost “silná”, aby vč udolala a včelstvo přežívá. Ale vč se “nerozjede”, stagnuje, neprospívá, kolega Tom4 tomu říká, že “nemá jiskru”, zjevně tam není něco dobře. Martin promine, ale tohle si já myslím o jednom jeho vč ze tří vloni. A to samé u Javaliho. Začátečník i pokročilý nenajde rozumnou příčinu ze škály příčin viditelných (pak například oba jmenovaní vymýšlí nesmysly se zimováním A VŮBEC SE JIM NEDIVÍM), udělá vše správně, vč posiluje, přilepšuje mu a stejně to nikam nevede. Možná by stálo za zjištění, zda je moje domněnka možná, že vč umí s touto nákazou popsaným způsobem za určitých podmínek přežívat. Podobně, jako se to prokázalo u moru.

Tvrdím, že základem úspěšného chovu včel bude do budoucna pouze včelaření beze stresů a nebo s nejmenším možným minimem stresů. A co všechno je pro včelstvo stres jsme tu popsali nesčetněkrát. Mejnstrým jede ve smyslu Kurasova bonmotu s panenstvím a pohlavní aktivitou. Čím víc úhynů tím víc stresů, nejnověji i v podobě léčení ve snůšce, což bylo ještěš před pár lety nemyslitelné a dnes běžné.

goro
goro 21.05.2025, 17:33:57 xxx.xxx.60.10

“Tvrdím, že základem úspěšného chovu včel bude do budoucna pouze včelaření beze stresů a nebo s nejmenším možným minimem stresů.”

..do kameňa tesať, plne súhlasím…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.