Aktuálně: 2 072 inzerátů285 205 diskuzních příspěvků20 355 uživatelů

Jak je to ve skutečnosti s průběhem rojení?

goro
goro 13.05.2025, 12:45:03 xxx.xxx.60.10

no tak priatelia, zasuňte meče .. 😉… prestaňte bojovať a radšej si v pokoji pozrite ako sa včelári v košnici.. je to bežné včelárenie, boj s rojením, kontrola kladenia matky  pridávanie matky, a vyrezávanie plástov nie je problém ak košnicu otočíte a ukladanie medu je dané trochu aj tým, že v košniciach je česno hore…

video má české titulky…

https://mamevcely.wordpress.com/2015/09/04/trochu-nostalgie/

AMalina
AMalina 13.05.2025, 20:34:33 xxx.xxx.253.60
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.05.2025, 12:45:03

Jak to bylo krásně jednoduché. Chytání rojů by mě bavilo ze všeho nejvíc. I ty oplodňáčky už jsou dnes zbytečně složité. Z hodně věcí se dělá věda a člověk pak ani neuvažuje nad tím, že to by to šlo vyrobit nebo udělat jednodušeji. Spoustu věcí se i ve včelařině vyrábí aby byly hezké a nebo složitější na výrobu. V něčem je pokrok samozřejmě potřeba, ale hlavně by to mělo být praktické. 
Je to skoro v každém oboru. Ve stavebnictví vymýšlí často složitosti a nefunkčnosti architekti. Na ryby se dříve taky chodilo s batohem a proutkem v ruce. Dnes často rybáři tlačí k vodě celý přívěsný vozík.

Děkuji za video i anonymovi.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.05.2025, 22:43:25 xxx.xxx.171.143

Jo, jo. Chytání rojů je ohromná zábava🤣🤣🤣

Můžu vřele doporučit.

Na druhou stranu, na roji se mě vždycky líbí ta ohromná živelnost s jakou se pouští do budování nového domova. To je opravdu nádhera. 

Tom50
Tom50 10.11.2025, 00:00:45 xxx.xxx.139.235

Tak toto vlákno jsem neměl sílu otevřít měsíců šest a o nic jsem nepřišel.

Videa jsem nepouštěl, už z popisu a podle kdo je dává mi bylo jasné, že to jsou hlouposti. Ano, po zimě, kdy jsou zimní zásoby spotřebované, je plod pod stropem, kdo by to čekal? Akorát že pod plodem není nic, kde by se vzalo? A co by tam asi tak mohlo být na začátku dubna?

Ale do období rojení je ještě dalších 6 měsíců a tak může vlákno spát.

Anonymní (neregistrovaný) 20.05.2026, 08:57:14 xxx.xxx.71.226

Mám dotázek. Jak dlouho vydrží roj na stromě než odletí? Včera jsem objevila u nás jeden a do večera se pořád zvětšoval. Žádného včelaře jsem včera neodchytila. Co se pak stane, když roj odletí? Zdivočí nebo zahyne?

Obrázek
Tom50
Tom50 20.05.2026, 10:32:20 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.05.2026, 08:57:14

Je několik možností. Roj letí v den, kdy zavíčkují první rojový matečník. Když je špatné počasí, čekají, mají asi 7 dní na vyrojení do chvíle vylíhnutí první matky. Bývaly doby, že skutečně denně pršelo mnoho dní a tak vyletí i když se i jen na 10 minut vyčasí. Tak to je první věc.

Někdy ještě před vyrojením vč vysílá pátračky najít nové doupě. V drtivé většině se ale vyrojí, usednou na strom nebo něco jiného a teprve vysílají pátračky. Když nic nenajdou, sedí na stromě i několik dní, taky tam začnou stavět plásty a přestanou hledat nový příbytek, tím jsou odsouzené zaniknout, někdy vydrží na stromě do zimy. 

Většinou ale pátračky vhodnou dutinu najdou, oznámí možnosti, někdy objeví více dutin a nikdo neví jak a kdo se v roji rozhoduje. Nakonec se roj zvedne a odletí na předem vybrané a rozhodnuté místo. Matka, jak klade, je dobře živená, velká a těžká. Proto roj daleko neletí a usedá poblíž. V roji na větvi matka “zhubne” - neklade a tak jí méně krmí a pak, po dni nebo dvou dnech už matka dokáže uletět delší vzdálenost a proto to mezipřistání na stromě.

V novém doupěti kompletně uklidí ze stěn a stropu pavučiny a nečistoty, plísně a měkké shnilé práchnivé dřevo až na tvrdou hnilobu nebo zdravé dřevo a pak postaví plásty. Matka je zaklade a za 21 dní od položení prvního vajíčka se líhnou včely dělnice. Mezitím uaž začaly odcházet, hynout, prací opotřebhené staré včely. Protože nejsou všechny stejně staré a nepracovaly stejně intenzivně - včeůly mají určitou hierarchii a dokonalou dělbu práce, odcházejí postupně a tak je kontinuálně včelí obsádka do asi 2 měsíců vyměněná. Kromě matky.

----------------

Je podivné, že “váš” roj stále roste. 

Roje obyčejně nejsou agresivní, nebojte se jich, mají svoje starosti. Tedy pokud to jsou ušlechtilé mírné včely. Jenže někteří tupci tolerují i ostré včely a pak nevím, zatím jsem měl štěstí ve svém okolí hlupáka, co šetří peníze za nákup ušlechtilých matek, nemít. S každou generací matek se včela vrací ke své původní agresivní formě, v divoké přírodě by mírná včela neměla, bez péče člověka, žádnou šanci přežít. Tady si dovolím osobní domněnku, že “divoká” (takové na našem území už dávno nežijí) včela by se ubránila jak VD, tak i následným virům a bakteriálním nemocem. Úhyny si zaviní včelař vždy sám nesprávným ošetřováním a nesprávným úlem. Moje včely jsou mírné a přesto v nich VD téměř nemám a na virozy a jiné nemoci mi nikdy nehynou. Ale vysvětlit to tak zvaným včelařům se mi jeví jako zcela nemožné.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 21.05.2026, 16:34:47 xxx.xxx.216.67

Roj letí v den, kdy zavíčkují první rojový matečník.

Není to pravda…

Tom50
Tom50 21.05.2026, 22:01:23 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 21.05.2026, 16:34:47

Ano, není to pravda když jde o TV. Ovšem tu zjara kdykoliv dokážou změnit na vyrojení. 

Ale dělejte si každý co chcete a jak umíte, váš boj. Já jen odpovídal více méně obecně tazatelce, vzácné anomálie neřeším. Můj “vztah” k jarním TV jsem dávno prezentoval.

----------------

Právě včera jsem zjistil u jednoho vč podivnou rojovou náladu, už byly pryč. Měly 5 zavíčkovaných matečníků a asi 4-5 ještě otevřených. Zlikvidoval jsem to a nechal jeden. Ale pak jsem si všiml pohybu v jednom vylomeném matečníku. Byla tam matka těsně před vylíhnutím + další dvě, škoda jich. Netuším jaký jsem vybral a ponechal, ostatní byly mladší, zjištěno dodatečnou pitvou. A tak pouštět moudra může kdo chce jaká chce, já vím své. Typicky co tvrdím výš. Původní TV změnily na normální vyrojení.

A tady musím zpětně dát za pravdu Gorovi (Petrovi a dalším), že chcípáky, kde zjevně něco není dobře, je třeba vysířit. Zjara jsem tu psal o pracném piplání a zachraňování spojováním mizerně vyzimovaných chudáků, spousta práce a odmněnily se mi jak popisuju. Ne, jarní TV je vždy skok do tmy.

ALE! Ve stejnou dobu - začátek března bezmatečný chudák dostal plod odněkud, ale narazily si jen 3 nouzáky a bylo vidět, že mizerně živené. OK, dostaly posilu z přebujelých v podobě rámku s vybíhajícími mladuškami, + včely z rámku s otevřeným plodem od dalšího vč + výměnu zásob za víc a cizích, stačil k tomu jeden rámek. Vychovaly si matku, oplodnila se a včera dostaly druhý medník, 15 kilo jarního medu je jistých a snůška je. Takže ze dvou zachraňovaných ultralazarů jeden frčí, druhý ne (ale žije). Ale ještě může tu bedýnku dát, máme před sebou ještě 6 týdnů naděje!

A ještě se vracím, na stanovišti R se povedla jarní TV - nechal jsme k ní dojít, risknul jsme to když jsme načapal zavíčkované matečníky a matka chodila po plástě a kladle zpola hrboplod. Před týdnem už kladla na 3 rámcích a je to vypasená, doslova obrovská nádherná matka. Na stejném stan čekám další dvě TV, ale moc jim nevěřím. Nějak to dopadne, když nejde o život jde o xxx.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 23.05.2026, 07:06:40 xxx.xxx.216.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.05.2026, 22:01:23

Když jsem napsal "není to pravda…"   nemyslel jsem tím, že se to nikdy nestane, ale že ne vždy k tomu musí dojíd.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.