Aktuálně: 2 366 inzerátů290 858 diskuzních příspěvků21 089 uživatelů

Zářná budoucnost vzdělání a vědění AI

Tom50
Tom50 08.08.2026, 21:34:16 xxx.xxx.139.230

Od AI jsem se dozvěděl nečekný a snad neuvěřitelný fakt, který žádné staré odborné knihy, které znám, neobsahují. Zajímalo mě, kolik tzv skupenského tepla obsahuje vydýchaný vzduch v úle. Myslel jsem, že se bude jednat o desetiny % z potenciálu z celkové sumy energie obsažené v zásobách. Posadilo mě na zadek, že je to 9,3 %. Samozřejmě se tolik neušetří když se zajistí absolutní neprodyšnost stropu, stěn, v rámci normální výměny vzduchu část tohoto skupenského tepla zůstává v tomto “vydýchaném” vzduchu. Je to 40-75% podle konstrukce úlu a tak se dá říct, že je to bezvýznamné. Ovšem je to skutečně tak bezvýznamné?! Blaník se bude blížit jen 40% a jestli v něm zůstává 60% z 93 z každého kila zásob = asi 55 g, mě to až tak bezvýznamné nepřijde. Třeba i proto, že o to méně se naplní výkalové vaky včel. Ani ušetřených 55 gramů z každého kila zásob podle mě není zase až tak málo.

Mě se jako podstanější jeví fakt, že voda obsažená v úlovém vzduchu, z části kondenzuje na stropě a tam je pro včely snadno dosažitelná, zatímco větrači - očkaři a nedej Bože s paroprodyšnými stropy, nechají svá vč žíznit. Ta pak nerozjedou prudký jarní rozvoj a jsou v trvalém stresu. Pak, když konečně plodovat začnou (viz můj článek o 40 dnech), musí pak pro vodu ven z úlu i za cenu ztrát létavek blížícím se 100%. Mám za to, že vč v tomto případě plod i zruší a nebo zredukuje.

AMalina
AMalina 01.09.2026, 16:01:28 xxx.xxx.59.253

Dnes jsem potřeboval po AI výpis všech ulic z města a nebyl schopný to udělat. Vyzkoušejte a porovnejte s mapou jakékoliv město, které má více než 50 ulic a posuďte sami, jak relevantní jsou jakékoliv data od AI.

trojAAAcko
trojAAAcko 01.09.2026, 16:48:57 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 01.09.2026, 16:01:28

To ještě nic není. 😀
Já měl seznam asi 100 čísel - jednalo se průřezy vodičů takže se opakovalo 0,35; 0,5; … až myslím do průřezu 4.
Měl jsem to v Excelu takže přes funkci =SUM  se to to spočítá okamžitě. Práce kolem asi 5 sekund. V případě jiných expertů se dá označit celý sloupec kombinací ctrl + shift + šipka dolů a dole to vypíše součet automaticky.

Každopádně jsem to chtěl ze srandy otestovat jak to spočítá AI (nemělo by být nijak složitého) tak ze dvou pokusů špatně. Po prvním pokusu mi to napsalo ať použiji funkci v Excelu, že se může splést. Tak jsem naléhal ať to spočítá AI a pořádně, tak druhý pokus nevyšel tak jsem napsal ten součet z Excelu. Odpověď AI byla typu “Věřila bych spíše tomu Excelu.”. 😀

Nedávno co se mi dělo když jsem chtěl vyřešit něco na Linuxu taky stálo za to. Nějaký základy mám, ale profík Linuxu moc nejsem. Po nějaký době jsem to s AI vzdal a šel si číst zase fóra. To samé když si dělám nějaký scripty ve VBA v práci, 2-3 pokusy a pak si řeknu, že si na to raději přijdu buď sám nebo po přečtení nějakých diskuzí na fórech si to vyřeším. Párkrát mi samozřejmě dost pomohla co se týče programování.

Nevím jestli jste použil placenou nebo neplacenou verzi, každopádně u tich neplacených je “omezen výkon” podle mě úmyslně (logicky samozřejmě) a když dojde na něco “komplexnějšího” tak to udělá zrychleně a můžou vzniknout ty chyby. Jenže mi uniká ta  logika v komplexitě - je náročnější pro AI vygenerovat obrázek nebo spočítat 100 jednoduchých čísel? 😀 Případně výpis ulic měst.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.