»
Odpověď na příspěvek uživatele
Jirka P. z 03.03.2025, 09:19:18
Děkuji. Tohle vaše řešení jsem vůbec nepochopil, nezlobte se, tohle nepochválím. Blaník je hlavně jednoduchý a vše jsem vymyslel tak, aby měla každá věc vícero použití. Za každou cenu jsem se chtěl vyhnout kravinám jako je spešl dno. To jste nepochopil. Chytří se na přelomu 70 a 80 let předháněli v hloubce dna, z původních 60 šli na 80 a někteří i 100 mm. A pak z toho pracně dolovali divočinu. Protože divočinu stavěly šikmo, nepropadávala měl a hlavně zjara museli měnit celé dno, protože to na včelnici nešlo vydolovat. Pak musel mít tolik náhradních den, kolik se udělalo za den včelstev. Horší bylo, že v noci to čistili, protože je každého pěkného dne v předjaří škoda a bylo nutné vše stíhat co nejrychleji a tudíž nešlo druhý den čistit dna a tak jich měli 100% navíc, tedy kolik vč tak dvojnásobek den. Tak větší hovadinu si já neumím představit! Autor ještě žije a tak ho nemůžu jmenovat, ale na vymyšlení tak nebetyčných nesmyslů patrně musí být vysoká škola a já jí naštěstí nemám a tudíž umím myslet jako že si umím poradit. A pro mnohé nepochopitelné tvrzení, že považuji za štěstí, že nemám vysokou školu, považuji skutečně za pozitivum, mnoho lidí vystudovalo VŠ na totální blbce.
Tehdy jsem si tedy řekl, že když už má pan autor dna vysoká 100 a rozplýval se ve Včelařství, jak by bylo skvělé mít je vysoká 120 mm, tak já si řek, že proč ne rovnou 150 mm? A proč drahé dno a co když se neosvědčí? Nechci u ničeho a tudíž ani u včel, když to jenom trochu jde, žádné jednoúčelové věci. Tak jsem udělal dno s podmetem 18 mm a na něj běžný NN s plně rozběrným dílem a nikoli atypickým, ale běžnými nízkými rámky. Já žiji v novověku a rozhodně odmítám starověké nerozběrné dílo. Ovšem je doba, že lidé rozumu mdlého se v primitivizmu vidí a snaží se žít jak bosí domorodci v nejzaostalejších částech planety (nebo negramotní sedláci v době života kněze Varré). To rozhodně není a nebude můj případ.
Tady odbočím, že proč podmet 18 a ne rovnou hezky kulatých 20 a nebo ještě hezčích třeba 15, když nízké, tak pořádně. 18 mm jsem si nevymyslel. Je to ta vzdálenost, kterou včely vynechávají mezi koncem plástu a spodní loučkou. Proto pod SL a dnem nic nestaví, nazval jsem to spodní včelí mezerou. Je to přirozenost včely medonosné a Lang má podmet 20 mm, ovšem to může být přepočtem z jejich středověkých měr.
Tak to, Jirko, ještě předělejte, dejte si říct. Skutečně chytrý chlap si dá říct když si něco neuvědomí a vymyslí hloupost. Právě proto si tu píšeme, protože víc hlav víc ví. Až nyní jsem pochopil jak jste psal, že jste uvažoval dono přibít.
Totiž. Já nevymyslel tu štěrbinu, vymýšlel jsem běžné očkové otvory 25 mm co nejblíž rohu, patrně by byly dva asi 20 mm pod horním okrajem a patrně jeden v čele a druhý v boku nástavku. Tato česna by se dala opatřit běžným očkovým uzávěrem za pár Korun a šlo by je v případě potřeby jedním pohybem úplně uzavřít. Plocha jednoho je 4,5 cm2 a nahaté úly Toma4 mají jediné česno 6 x 1,5 cm = 9 cm2. Rovnou by se dala udělat ta česna tři, kdyby se ukázalo, že je v nich tlačenice. Nahatá vč měla k dispozici jen dva prostory 39x24x11 - jedno plodiště + jeden medník a tudíž to ani na vrcholu nebyla nijak silná včelstva a tudíž bohatě stačilo česno o ploše 9 cm2. Je ale chytré si uvědomit, že Blaník má mnohem silnější včelstva. Já šel v úvaze dokonce na 4 díry - dvě a dvě, vyvrtané je to hned a uzávěr stojí asi 12 Kč (možná už 15) a to bych ekonomicky asi přežil. Pravda, já uvažoval horní česno jen u vysokých nástavků kde je v Blaníku dělničí plod. Vůbec nevím, zda u česna Šturmova a nebo dokonce u horního česna ve VN by fungoval TL tak, jak já potřebuju aby fungoval. Nejsem si tím úplně jistý. Vlastně to je hlavní a asi jediný důvod proč jsem HČ ještě nevyzkoušel.
Taky nuta pro ouška hluboká 12 je pro mě málo. Tak je dle staré ČSN, kdy mělo mít ouško 5 mm a VM 6 mm a 1 mm tam byl jako vůle kvůli propolisu, kterým nuty zalepují. Ale ouško 5 mm rychle uhnije, kor u lípy (vejmutovka je ještě horší a nejhorší je osika). Tak jsem šel až na 7 mm a celou HL jsem snížil na 9 mm z normovaných 12. Bohatě to stačí. Jde mi o ušetření jedné operace při vlastní výrobě přířezů s osazením ouška. V té souvislosti připomenu, že nástavky byly původně pro rámek vysoký 14,4 a byly tedy vysoké 15 cm, VN rovných 30 cm, protože předkové měli VM mezi nástavky 6 mm. Když jsem přešel na 15 cm rámek, vše jsem zvyšoval o 6 mm. Jenže propolis, nepřesnosti, kroucení dřeva a tak se ukázalo, že je lepší dělat nové nástavky místo 15,6 15,7 a pak jsem dokonce přešel na 15,8.
Uvažuji o ztluštění ouška na 8 mm a tlouška HL bude též 8 a tudíž odpadne osazování oušek úplně a současně se zesílí ouško, protože co s rámkem, kterému upadlo ouško? A pokusy jsem zjistil, že i pouhých 8 mm tloušky celé HL pro rámek dlouhý 39 bohatě stačí a HL se vahou nepronáší ani u vysokých rámků 30. Každý porovnej moje zjištění, pokusy a praxi s nesmyslnou HL Langstrothu, která je v originále vysoká 24 mm. Ten ale kvůli větší délce by nemhol mít jen 8 mm, ale myslím, že by stačilo 12 mm bohatě. A 12 mm u 10 rámků dělá 12 cm díla, pro mě rozhodující!!! Ale to jsem se dostal už moc daleko, jen se snažím porovnávat a ukázat jak já uvažuju, jak se snažím vycházet ze zkušeností předků a i zkušeností zahraničních a vyloupnout ze všeho optimum.
------------------------------------
Hloubavější pozorní čtenáři si asi všimli zdánlivého rozporu v mých tvrzeních o úlech mých rodičů. Byly to univerzály. Jenže táta byl přemýšlivý člověk a tak zkonstruoval a už se nedozvím, zda to někde okoukal nebo vymyslel, plně nástavkové úly bez jakýchkoli okýnek. Byly na 11 rámků vysokých 30 a k nim byly běžné polonástavky, univerzály měly NN z masivu o síle 30 mm a vnitřek byl tehdy normalizovaných 402 x 402, což je nyní zvětšeno na 405 x 405 což je lepší. Podotýkám, že první zmínka o nástavkovém úle je v naší odborné literatuře od Brennera z roku 1969, táta ale úly z hobry - horní a dolní dřevěný rám obitý sendvičově hobrou a mezi deskami hobry 40 mm kombajnové slámy a rohy z vnějšku zpevněné (a začištěné) naohýbanými vingly 35 x 35 mm z pozinku 0,56 mm. Dna byla jednoduchá, nezateplená (proboha na co) s podmetem, světe div se, 18 mm. Jen tátova dna nebyla zezadu přítupná, to je jediné, co se jim dalo vytknout. Úly ale táta vyrobil někdy kolem roku 1955, možná v roce 1957 a polomedníky (posledních 6 ks) od nich mám dodnes, fungují a slouží a měl je ode mě Tom4 než mu je rozebrali datlové. Odvezl jsem je, opravil a slouží dál. Tak proto píšu o VN a NN z mého dětství, protože moje rodiče a parta včelařských přátel kolem nich byli na svou dobu nesmírně moderní a pokrokoví včelaři, jaké dnes, bohužel, nevidím. Dokonce si troufám tvrdit, že včelaři mého dětství v okolí mého bydliště byli mnohem modernější, než je většina Adamitů dnes. Ti zamrzli v roce 1920 a skoro zuřivě se někteří z nich drželi nevysouvacích zadováků až do konce 80 let a někteří zvlášť jednoduší i déle. Ti, kdo mají Adamce sice už nástavkové, ale uvažují pořád jako v roce 1940 mají a budou mít nekonečné problémy a nevidím světlo na konci tunelu. Adamec je v jedenadvacátém století diagnoza! Mimochodem Lang 1/1 se stejně vysokými medníky je přesně to samé co Adamec. Nástavewk se liší o jediný dm2. Kdo tedy vyměnil Adamce za L 1/1, no, jak takového nazvat?