Aktuálně: 2 529 inzerátů234 497 diskuzních příspěvků18 621 uživatelů

Začátečník, prosba o radu

Adam Malina (neregistrovaný) 22.03.2025, 06:29:44 xxx.xxx.9.209
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.03.2025, 18:44:13

Ano dělám si srandu. Já jen, že díky lenosti některých, se pořád dokola opakují ty samé otázky…

Přiznám se, že jsem včelařův rok zatím nečetl, ale četl jsem např. Zákonitosti ze života včelstva od O. Brennera a Včelařskou encyklopedii od V. Beránka…

Adam Malina (neregistrovaný) 22.03.2025, 06:43:29 xxx.xxx.9.209

Ať jen nekritizuji…mám někde uložený “vánoční dárek” od pana Kršky jak postupovat od pořízení oddělku krok za krokem a ještě možná jeden postup s kmenovým včelstvem. Můžu to zkopírovat sem nebo poslat na mail. 

Tom50
Tom50 22.03.2025, 06:56:15 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 22.03.2025, 06:29:44

Lidi jsou už takoví. Než by hledali je pro ně snazší se ptát znovu. Jen tady je za asi 14 měsíců 1.383 mých příspěvků a vlastně asi není otázka, na kterou bych neodpověděl. V něčem se můžu mýlit a něco mohl nevyzkoušet, ale píší sem i další zkušení a ti už případné omyly upřesní nebo uvedou na pravou míru.

Beránkovu knihu neznám a Brennerova (vámi nepřesně) nazvaná kniha by měl být pro každého včelaře Slabikář a měl by to znát jak když bičem mrská. Vlastně si myslím, že kdo je obzvlášť líný číst a tupý chápat psané slovo, stačila by mu i jen tahle kniha.

Někdo si tu stěžuje, že často zabrousím do politiky. Ostatní se k nedávnému nesmyslu o včelách na balkoně paneláku vyjádřili jasně. Já v tom ale vidím víc, vidím v tom politiku a něčí pokřivený charakter, že ho vůbec nenapadne, jestli by tím neobtěžoval ostatní a jediné, co ho trápí, je výška nad zemí. Patrně ještě neslyšel o stromech a že bývají i 40 a i víc metrů vysoké. Čeština má pro tento druh lidí jednoslovné a velmi peprné výrazy. Já se ale dívám po kořenech, kde se vůbec v někom může vzít tolik sprostoty a bezohlednosti? A to je politika, liberální ideologie, která tvrdí, že vše se musí podřizovat jednotlivci a že každý jednotlivec má PRÁVO na cokoli, z logiky pak vyplývá, že má on právo a ostatní nemají práva žádná a nebo menší. Kromě nelogické idiocie je to nemorální, sobecké a zhovadilé, ale přece tuhle hnusnost učí ve školách už 35 let bývalé soudružky učitelky, které se ze dne na den staly paními učitelkami a s obdivuhodnou lehkostí se třeba z učení ruštiny staly učitelkami primitivní anglické hatmatilky. Ale soudružky byly ještě dobré, za soudruhů byly mezilidské vztahy stokrát lepší a společnost měla páky jak bezohledné zmetky zkrotit. Jenže dneska už učí děti sami liberální zmetkové. Bude trvat několik generací, než se lidské myšlení a jednání vrátí k nějakému normálu. Myslím, že ale nevrátí, do pár let vše ovládne umělá inteligence a ta se lidí zbaví, protože jí programují zmetci co tvrdí, že nejhorší škůdce ve vesmíru je člověk a že každá hnusná škodlivá nebo nebezpečná havěť je důležitější než lidi. Jak jinak si vysvětlit vysazování vlků, rysů, ochranu medvědů a ochranu vyder, kormoránů, bobrů a spousty dalších škůdců? Připravte se občánkové na úplný zákaz opoštěšt města, nikam se nebude smět, ani na polkní cestu a na les zapoeňte úplně. ak budou ti, co vysadily nebezpoečnéš elmy tvrdit, že zákaz vstupu do přírody je v zájmu občanů aby se jim tam něco nestalo. Mladí blbečci, kteří nic nečtou a starých se na nic neptají, nebudou pamatovat, jak se dřív dalo všude bezpečně chodit a dokonce pobývat v přírodě. A bude jim ten zrůdný svět zákazů, omezení, regulací a zelených buzerací připadat normální. U nás stěží někdo zakáže ve veřejném prostoru ve vyjadřování státních úředníků slovo uhlík, jako zakázal Trump. A když slyším našeho ministra ŽP žasnu, do jakých škol asi chodil? No, možná do podobných jako blbuše (dokáže si někdo představit, že by toto individuum bylo prezidentkou? To snad i guma je inteligentnější se svým IQ 101, nebo dokonce 104?). Mimochodem, mají USA vůbec nesmyslné a v důsledcích zhoubné ministerstvo životního prostředí?

Tak si užijte těch posledních, jak říká Musk 5, možná 8 nebo max 10 let a pak už bude všechno jinak.

Adam Malina (neregistrovaný) 22.03.2025, 12:57:17 xxx.xxx.9.209
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.03.2025, 06:56:15

Ano máte pravdu, chybně jsem si zapamatoval jméno knihy Zákonitosti života včelstva. Pro mě to nebylo lehké čtení, pan Brenner často užívá trochu jiný než dnes běžný slovosled a dlouhá souvětí, pro první informace o včele/včelstvu jako hospodářském zvířeti, je v ní i podle mě vše dostačující. 

Tom50
Tom50 22.03.2025, 14:56:13 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 22.03.2025, 12:57:17

Taky používám dlouhé složité věty, jsem ze staré školy, z doby, kdy řeč ještě nebyla impotentně vykastrovaná na dnešní heslovité holovětné štěky. Jestli si chcete počíst češtinu, když byla ještě krásná, vemte do ruky třeba Karla Čapka - Věci kolem nás, mám knížku z roku 1954 a je to kompilace jeho krátkých článků z let 1922-24.

Martin83
Martin83 07.04.2025, 18:23:22 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.03.2025, 14:56:13

Zdravím.

Měl bych na vás dotaz. Tento týden o víkendu se má výrazně oteplit chtěl bych dvěma včelstvům vystrojit TL. Čili 6 SR a 5 dělničích. Z minulého roku jsem si připravil ze starých černých souší z vysokých rámků nízké rámky do TL. Vím, že jste tady někde nedávno psal, že hotový trubčák z minulého roku dáváte na třetí pozici, nebo se pletu? Bohužel to nikde nemůžu najít. Bude vadit když v dělničích nízkých rámcích nejsou zásoby? Díky za odpověď.

Tom50
Tom50 07.04.2025, 19:18:03 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 07.04.2025, 18:23:22

Odzadu.

Souše do TL nemusí mít zásoby, POKUD JE VE VN ZÁSOB DOST.

Ano, hotový trubčák patří na pozici 3 od česna, tedy blíž středu hnízda a pořád blíž k česnu než je skutečný střed hnízda ve VN. I toto jste pochopil a zafixoval správně.

Snažím se zredukovat trubčáky v TL protože jsem vypozoroval, že jich všech 6 snad ani jedno vč nepostavilo, nejméně dva bývají netknuté, nebo sice postavené, ale nezakladené a nebo postavené jen z části. Vč jasně ukazují, že tolik trubců nechtějí. Taky jsem v trubčině našel pyl a také tam vloni cpaly melecitozní tuháč. Vloni jsem prvně u velké části zkusil pouhé 4 SR a zdá se, že je to akorát a letos zkusím u několika vč jen 3 trubčáky. Tedy jeden hotový + pouhé dva SR. Ale vy zatím na pouhé 3 nespoléhejte, ale skutečně by měly stačit jen 4. Ale když jich dáte 6 nic se nestane, jen někde stavět nebudou a nebo postaví dělničinu, dejte jim volnost aby si v TL mohly dělat co se jim líbí a co chtějí (je to jediné místo v Blaníku, kde si můžou dělat co chtějí). Každé vč je jiné a má jinou “povahu” a 6 SR (z nich je jeden trubčák hotový) nic nemůžete zkazit.

-----------------------

Proč redukuji počet trubčáků v TL? Všiml jsem si a i mě na to upozorňoval Petr, že některá vč dávají do TL i dělničí plod. TL má ale hlavně tlumit nárazovou snůšku sladiny a tak se domnívám, že by jim vyhohovala víc. na druhou stranu, asi by uměly skládat sladinu i do trubčiny  a nebo si něco postaví když to budou potřebovat.

Opět vás Martine chválím, pamatujete si dobře a vaše zámysly (záměry) jsou správné. Hlavně si pište a příští rok zkuste TL udělat už na konci jív.

----------------------------

Jak to je povětšině u mě. Vloni jsem kvůli zdraví nedokázal dát u většiny KK pod VN, což se dělá v půli září a tak některá vč zimovala s KK nahoře. Většina úhynů byla právě u těchto vč!!!! Petr tvrdí, úhyny neměl, že polovina s KK pod nohama je výrazně lepší než ta vč, kde KK zůstala přes zimu nad VN. Jeden rok a dva včelaři nic neznamenají. Na druhou stranu větší možnosti nemáme a z něčeho vycházet musíme. Takže je nutné si to psát, pamatovat a napříště postupovat s tímto vědomím.

Ale zpátky jak to dělám já.

TL zůstane celou zimu pod VN. Z několika důvodů. Kdysi (padesátky - šedesátky) se propagovalo zimování v medníku, tedy o patro výš než je česno a očka MU neměl a neznala se a nebo používala sporadicky (u jiných úlů, MU očko neměl). Proto měl MU tak mohutný zateplený medník.

Proto já nechávám TL aby zimující vč bylo co nejvýš nad česnem. V normálním roce ale mezi VN a TL přijde v půlce září KK a zimuje to tak. Oba tyto podstavené NN zažijí léčení tvrdou chemií a kromě jednoho hotového trubčáku to jde všechno na vyvářku.

Když se zjara rychtuje nový TL, sestavím ho přímo na včelnici z KK a starého TL. Do nového TL přijdou dělničáky s nespotřebovanými zásobami, SR dělám většinou nové, jen ten jeden zůstává z původního TL. Tím je v jedné operaci zlikvidovaná stará KK, zjistím, co v ní vlastně je a rozhodnu se v té chvíli podle toho, co ve kterém úle je. Někde zásoby nejsou - dám ze skladu (počítám s tím a mám to v autě, někde mám štos zásobáků na včelnici), jinde je jich v KK nadbytek. Zrovna tak likviduji horní KK, když jsem to nějak nedal na podzim pod VN. Zkrátka při jedné práci se ze dvou “pomocných” NN udělá jeden nový TL. Protože nástavek s TL je nejblíž od země a nejvíc trpí, většinou ho vyměním za vyžehnutý, opravený, natřený a je dobré vyměnit i dno po údržbě. Moc jsem na toto nedbal, ale pod tlakem nových okolností a protože mohou mít strašiči s NC pravdu, je dobré to s tím vyžehnutím nástavku pro TL a dna (a poopravením a natřením) spojit. Den nemám dost a tak se chystám vzít na včelnici PB malou bombu s hořákem a dno vyžehnout to, co měly. Umýt  podložku, samosebou, vše očistit. Ale nedoporučuji žádné savo ani louhy ani jiné chemikálie - může to zůstat vsáklé ve dřevě!

Přesněji. Jedno dno je opravené po údržbě (když se enstihne víc) a to dostane první vč. Pak se zabývám čištěním a vyžeháváním odebraného dna a nástavku aby to bylo pro další vč. Jde to celkem rychle, ale lepší je to mít připravené za zimu.

----------------------------

Opět jsem dal, nad rámec než co jste se ptal, kompletní návod ve smyslu všech souvislostí. Je třeba si to ukládat a dobře fixovat v paměti. Myslím, že takto podrobně se to nikde nedá načíst a ve videích tyhle finty nevidím. Pravda, většinou nemám sílu ty filmové slátaniny dokoukat a v poslední době ta videa ani neotevírám. Obecně nerad otevírám i okazy tady.

Martin83
Martin83 10.04.2025, 15:49:21 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.04.2025, 19:18:03

Zdravím.

Děkuji vám za podrobný popis. Měl bych na vás i další zkušené včelaře dotaz. U středně silného včelstva jsem si všiml, že po mrazech a celkově nepříznivém počasí vyházely plod nebylo ho hodně, ale přece tam byly rozkousané bílé kousky + pár jedinců ve stavu kukly. Nevíte náhodu, čím by to mohlo být? Mezistěnu jsem jim naschvál nedával jelikož jsem měl obavy, že je podtrhnu akorát měly přidán SR, který měl ⅓  staré trubčiny od loňska. Připomínám, že SR byl přidáván v době kdy bylo teplo a na posledním plodovým bylo černo včel. Díky za odpověď.

goro
goro 10.04.2025, 18:07:54 xxx.xxx.74.195

“ U středně silného včelstva jsem si všiml, že po mrazech a celkově nepříznivém počasí vyházely plod nebylo ho hodně, ale přece tam byly rozkousané bílé kousky + pár jedinců ve stavu kukly. Nevíte náhodu, čím by to mohlo být?

Že by to bolo tým že pri mrazoch sa včely stiahli k plodu a neboli tak silné aby chumáč pokryl všetok plod a tak ten na okrajoch zachladol, uhynul…a čo s ní včely iné mohli robiť ako ho vyhodiť z buniek vyčistiť ich a pri oteplení matka znovu položí vajíčka …….

Martin83
Martin83 10.04.2025, 18:33:44 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.04.2025, 18:07:54

Díky. Zní to logicky. No škoda toho plodu.

Tom50
Tom50 10.04.2025, 21:14:23 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 10.04.2025, 18:33:44

Mluvil jsem o vás s Petrem a on má ještě jinačí závěr a asi lepší. Vyšlý z toho, co viděl tento týden u ing. Pepy.

Dlouze panu Malinovi vysvětluju, že teplo si včely umí vyrobit, nevyrobí si ale vodu. Petr si myslí, viděl to i už tady zmíněného inženýra Pepy, kterej, že je inženýr, věk něco nad 40 a tak macho alfa samec- tak si od neinženýrů nedá říct a dal si 100% prodyšné stropy. Padla mu víc jak půlka vč - zjevně jako u mě na žíeň a všude u Pepy inženýra byly vidět na podložkách, u těch co přežily, vyházené bílé kukly. Nevypadá to na zimu, ale neměly vodu, nemohly krmit plod, vyházely ho.

Ale z nulových reakcí na MŮJ nový objev, že mohou za úhyny stát i jen takové věci, jako že nenajdou na stropě vodu, se zdá, že povaha inženýra Pepy je rozšířenější, než si obecně myslíme. Nevím, zda jsem tu už sdělil, že Tom4 potvrdil, že všech jeho 16 úhynů mělo KK nad VN. 

Všichni čtenáři CHZ jsou informovaní a tedy ozbrojení. Kdo si pořád nedá říct a bude větrat a lpět na suchu v úlech, pak držte huby a nefňukejte!

Martin83
Martin83 11.04.2025, 05:36:00 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.04.2025, 21:14:23

Zdravím.

Upozorňuji vás, že nemám odvětrané stropy. Mám tam igelit. Na všech včelstvech mám igelit i v zimě jsem na nich měl igelit.

Tom50
Tom50 11.04.2025, 08:43:36 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 11.04.2025, 05:36:00

Neměl jsem na mysli vás, jsme v obecné rovině a Goro dává běžné, menjstrýmové, víc než 100 let staré vysvětlení, stále dokola opisované, papouškované. Nevýhoda těchto odvěkých pravd je v tom, že pak je vše jasné, není už nad čím bádat a co vynalézat. Já bych zrušení patentního úřadu nenavrhoval, i když ten Český je nahovno, jak jsem se sám přesvědčil v oblasti rybářských potřeb - platí se mu za ochranu, ale on nechrání a každý vynálezce si ochranu svého duševního vlastnictví musí platit sám. Stačí vymést i tento Augiášův chlív a bylo by zase dobře.

Já na likvidaci plodu v předjaří nabízím další, úplně nový pohled, novou možnost, která ještě nikoho jiného nenapadla. Nemusí to být pravda. Ale vše nasvědčuje tomu, že to hloupost není. Co vím jistě, že hloupé je, aby se vývoj a lidské poznávání zastavilo a ustrnulo na několika omílaných a nedokázaných tvrzeních. 

Umíte rozlišit co je v obecné a co v osobní rovině? Vás si pamatuju, jak jste měl obavu - já to slyšel nebo četl prvně v životě od vás, že kapky kondenzované vody padaly v zimě do chumáče. Jasně, netvrdil jste to, ale postuloval. Já to umím rozpoznávat (postulát = axiom). Nikdy by mě nenapadlo, že by se to mohlo stát, a hlavně to nikdy nikdo nepsal. Jen se snažím vysvětlit, že i to kapání do chumáče - zatím je to jen váš axiom, by vadilo určitě míň, než absolutní sucho. Povšimněte si i logická dedukce, že včely si umí vyrobit teplo a neumí si vyrobit vodu je také ve včelařině revolučně nová a NIKOHO JINÉHO ZATÍM NENAPADLA!!

Proč jste vztahovačný? Možná vám moje nápady a názory vadí a pak není nic snazšího, než vás ignorovat, jak to chcete? A nepřehlédl jsem vaší elegantní narážku, že chcete názory I JINÝCH, tím jste myslel jiných než moje. Proto jsem počakl co na to jiní a z jiných se tady na CHZ obtěžuje už jen Goro a někdy, sporadicky M.S. Ostatní jen berou a neoplácejí, mlčí, nic nikomu, ani svůj názor nechtějí dát. NIC, jen brát a nesnažit se POMOCI DRUHÉMU. Roman a Jirka zhotovili báječné výkresy a jistě je něco napadá, ale bohužel mlčí…

Ale třeba vás moje snaha pomoci obtěžuje. I to bych chápal, čeho je moc, toho je příliš. Rozhodně to nezapomenu.

goro
goro 11.04.2025, 10:20:16 xxx.xxx.74.195

Tome, sorry, ale vaše domněnka:"Povšimněte si i logická dedukce, že včely si umí vyrobit teplo a neumí si vyrobit vodu je také ve včelařině revolučně nová a NIKOHO JINÉHO ZATÍM NENAPADLA!!"

…rozhodne není logická ani pravdivá, ani “objavná”…

X-krát som sem písal chemickú rovnicu rozkladu cukrov včelami, kde sa okrem energie a co2 sa  UVOĽŇUJE AJ VODA, teda včely si dokážu VYROBIŤ vodu z cukru!  

Nieje to veľa ak si dobre pamätám je to asi 6 litrov z 10 kg zásob…ak si to spojíte s tým čo som písal Adamovi o schopnosti včiel zablokovať odchod vniknutej vody z ich organizmu a formou tvorby slín ju využiť…nemusím ďalej písať dúfam …

Opakujem ak píšete svoje názory, neotierajte si pritom hubu o mňa jednoduchonapíšte čo si myslítea3x zduplujte že je to jediné správne tvrdenie…ja vám ho nebudem vyvracať, pretože aj začínajúci včelár vie, že pri nedostatku potravy alebo vody včely naozaj prestanú chovať plod ,najprv “vypijú” vajíčka, potom vysajú  larvy a ak boli vyhádzané nuž…😕

Tom50
Tom50 11.04.2025, 15:01:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 11.04.2025, 10:20:16

Klid.

Vodu, vyrobenou z cukru, jejíž nemalá část je v podobě par, které hňup důsledně odvede z úlu, tak to je to, že si včely neumí vodu vyrobit. Voda, kterou máte na mysli vy, jim zjevně nestačí, nebo ano snad? Tonoucí se stébla chytá a vy se chytáte už kravin, doslova. Co jste kdy vymyslel a nabídnul ostatním vy?!

Pro hnidopicha poopravím tvrzení:

Včely si umí vyrobit teplo, neumí si ale vyrobit tu část vody, kterou musí získat z vnějšku chumáče nebo hnízda.

Mohl bych to doplnit, včely, které nejsou nuceny žít v předjaří a jaru v absolutním suchu, NIKDY NEMUSÍ OPOUŠTĚT ÚL, ABY ZAJISTILY VODU PRO PLOD. Blbější včely vyletují a hynou a vč se připraví o létavky a nebo lepší genetika vyhází nadbytečný plod, kvůli kterému by létavky musely pro vodu i za nepříznivého počasí. Spíš ale kvaitní včely neudělají tolik plodu, aby ho musely v případě zhoršení počasí vyházet. Kde je v těchto případech voda, co si jí vyrobí z cukru? Kdyby jim stačila, nikdy by vodu mimo úl, ani v létě, nesbíraly a nepřinášely by jí do úlu.

Pněkud se, prosím, kroťte, husy jste se mnou nepásl! Já se takto o vás nevyjadřuji a chci nejméně to samé já od vás, jasné? 

A že bezmezně, skoro jak Slovu Božímu věříte vedeckým Štúdiím, i kdyby tvrdily úplné kraviny a stále opakujete staré ohrané mantry a nikdy nic nového, žádnou originální myšlenku, tak to je objektivní fakt. 

Po nikom nechci nic víc, než nápady. Logicky některé budou asi i naivní a některé dokonce hloupé, ale určitě lepší, než ŽÁDNÉ. Vy svět vidíte, hlavně žádné změny, žádný vývoj, viďte. A už vůbec od chlapa, co není vědec a nepíše štúdie. Já to dávám zadarmo a o tom si primitivové vždy myslí, že to má malou nebo žádnou cenu. Protože to dá rozum, to bych se snažil napakovat a když to dám zadarmo, jistě to za nic nestojí. Češi na tohle mají přísloví: “Podle sebe soudím tebe.”

O víře ve vědeckých studiích jsem tu dokonce udělal vlákno. Pořád dokola pořád stejná, ohraná písnička.

Martin83
Martin83 11.04.2025, 16:02:29 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 11.04.2025, 15:01:39

Zdravím všechny.

Já myslel, že to píšete mě o té fólii. No jak jsem to tady všechno přečetl udělal jsem závěr, že to může být zachlazený plod i nedostatek vody. Abych to vysvětlil, chodím se na včely dívat 2x denně 🙂. Jednoho dne jsem pozoroval, že sají vodu z deklu na které mám jako zátěž černé kameny a ty zabránily, aby voda stekla dolů. Tak jsem jim mezi ty kameny dal malou plastovou vaničku o rozměrech cca 15x15 cm a 5 cm hlubokou. Do ní jsem nalil vodu, dal kuličku propolisu a jako plovák jsem použil víčka z petek. Světe div se začly toto “napajedlo” navštěvovat sice jich tam nebylo kvanta, protože byla zima, ale přece tam létaly. Zajímavé je to, že létaly do úlu kde byl vyházený plod. Dnes jsem se byl na ně také podívat a létaly cca 10 cm nad zemí a stále jakoby něco hledaly a sedaly na spadané staré listí. Vodu mají v úle i v napajedle tak ať si ji berou odkud chtějí. Stejně se to nikdy nedovím jestli to bylo vodou, nebo zachlazeným plodem. Každopádně ty včely byly roj od včelaře co používal napáječky ve formě 3l sklenic. Jedině, že by to měly zakódované létat na napáječky což je hovadina.😀

goro
goro 11.04.2025, 19:10:16 xxx.xxx.74.195

TOM napísal som “Opakujem ak píšete svoje názory, neotierajte si pritom hubu o mňa jednoducho napíšte čo si myslíte"

Vy ste napísali: “Poněkud se, prosím, kroťte, husy jste se mnou nepásl! Já se takto o vás nevyjadřuji a chci nejméně to samé já od vás, jasné?”

v čom sa mám krotiť?   Nenadávam vám, píšem fakty a svoje názory.. prečo ma stále napadáte? Ja sa o vás nejako nevhodne vyjadrujem?… mne je jedno čo vy sem píšete, ale ak tie vaše “originálne nápady” pokiaľ nie sú v rozpore s realitou sú mi ukradnuté …ale ak včely si vedia vodu vyrobiť z cukru tak nemôžte napísať že to nevedia….no slušnosť mi nedovolia napísať, že tvrdíte kravinu…nenapísal so nič v tomto duchu a predsa mám sa krotiť 😲…vymyšľajte čo chcete…

pre martina

…včely uprednostňujú vodu získanú z machu, z trávy, listov z mokrej rašelinu alebo piesku…už sem Tom písal Adamovi že napájadlá včely akceptujú len v núdzi, adam písal že z listov berú…

Tom50
Tom50 11.04.2025, 23:00:28 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 11.04.2025, 16:02:29

Mám z vás martine čím dál větší radost. Konečně jste to pochopil a už uvažujete správně a některé vaše dedukce jsou skvělé (chtěl jsem z nadšení napsat brilantní, ale to byste si pak vo sobě moc myslel.) Odpovím vepsáním názoru do vašeho textu.

Zdravím všechny. 

Já myslel, že to píšete mě o té fólii. No jak jsem to tady všechno přečetl udělal jsem závěr, že to může být zachlazený plod i nedostatek vody asi správné vyhodnocení. Abych to vysvětlil, chodím se na včely dívat 2x denně 🙂snad neleze to do nich? Asi myslíte pozorování. Doufám.. Jednoho dne jsem pozoroval, že sají vodu z deklu na které mám jako zátěž černé kameny a ty zabránily, aby voda stekla dolů. Tak jsem jim mezi ty kameny dal malou plastovou vaničku o rozměrech cca 15x15 cm a 5 cm hlubokou. Do ní jsem nalil vodu, dal kuličku propolisu a jako plovák jsem použil víčka z petek super nápad. Jediná chyba je, že to měla být voda z potoka nebo z okapu, pak by jí asi nevštěvovaly ještě nadšeněji. Ale, něco vám nedošlo. Propoplis dělá (snaží se) z vody živé vodu dezinfikovanou a tak zkuste vyhodit ten propolis a když se voda zkazí, vylejete jí a dáte vodu novou. Zkoušejte, uvidíte. A ta víčka jste mi radil vloni nebo předloni, sbírám je a používám a vřele to doporučuji všem, fungují znamenitě (a pak že začátečník nic nevymyslí). Plánuju je pak povařit a použít znova. Světe div se začly toto “napajedlo” navštěvovat sice jich tam nebylo kvanta, protože byla zima, ale přece tam létaly. Zajímavé je to, že létaly do úlu kde byl vyházený plod zajímavé. Dnes jsem se byl na ně také podívat a létaly cca 10 cm nad zemí a stále jakoby něco hledaly a sedaly na spadané staré listí opět chválím za pozorování. Teď tráva ještě není, ale v létě si všimnete, když nebudete línej vstávat brzy ráno jako já, že včely sbírají rosu. Párkrát jsem to zažil a lezly mi oči z důlků! Na metru třeba 50 a víc včel, to neumí ani když meduje svazenka! Údajně v rose je “NĚCO”. Ale i kdyby nebylo, prostě tak jak popisujete létají těsně nad trávou, jako by něco hledaly a pak sají krůpěje rosy. Úžasná podívaná. To jsou ty chvíle, když jsem už vyčerpaný a včely mě už se.ou, už nemůžu, tak takový zážitek mi nalije novou krev do žil a dojde mi, že včelařina je nejlepší závaba na světě. Kam se hrabe rybařina.  Vodu mají v úle i v napajedle tak ať si ji berou odkud chtějí přesně. Stejně se to nikdy nedovím jestli to bylo vodou, nebo zachlazeným plodem. Každopádně ty včely byly roj od včelaře co používal napáječky ve formě 3l sklenic. Jedině, že by to měly zakódované létat na napáječky což je hovadina.😀to asi opravdu tak nebude. Pro úplnost. Tvrdí se, že na napejčky - okurkáče na hospodských keramických starodávných táckách (nebo na dezerťákách, prostě nějak aby to fungovalo) - aby fungovaly, je nutné včely naučit slabým oslazením vody. Když se na to prý naučí, pak berou i vodu čistou. No, tak mě jí braly vždycky dokud byla sladká a pak se na ní z vysoka. Před asi 15 lety jsem defnitivně vzdal pokusy o napaječky a nejbližší voda byla si 300 m (teď tam včelaří Tom4). Jenže teď jsem se postaral jinak. Jedno stan jám 8 m od potůčku a mezi včelami a potokem je močálovitá louka. Stan R je 10 m od asi 30 m2 močálu, mokrého celoročně a potok je asi 80 m a třetí nové stan mám 5 m od potůčku.

Přidám, ani ne příběh, ale pozorování - zkušenost.

Jak je mezi potokem a včelami mokrá louka, těžil jsem tam nějaké mohutné vrby a klest spálil na úbočí asi 3-4 m vysoké meze, na které jsou úly. To proto, že by v močále vzlínala voda a nehořelo by mi to. Zůstala hromada šedého popela. Ten se časem nacucal vodou z močálu a z deště. Přišlo jaro a já zíral, že většina včel sála vodu na tom popelu a to až do léta než popel překryl nějaký pevel, kpřivy (hlavněš konopice sličná) a nebylo na něj vidět. Zjevně je zajímaly chemikálie z toho popela.

-------------------------------------

Pane kolego Goro. Váš příspěvek si přečtu až zítra, vydržíte to s hádám viďte. Já ano.😉

goro
goro 12.04.2025, 08:59:30 xxx.xxx.74.195

Pane kolego Goro. Váš příspěvek si přečtu až zítra, vydržíte to s hádám viďte. Já ano.😉

😂😂😂… v pohode moje príspevky nemusíte čítať vôbec, (píšem ich pre tých včelárov, ktorých zaujímajú ) vás moje príspevky  zbytočne  rozčulujú, nútia vás ich komentovať a vysvetlovať ostatným že to sú len liberálne žvásty z pseudovedeckých študí. ..strácate tým zbytočne vzácny čas (obaja ho už moc nemáme), venujte ho radšej včelám, vynálezom a odozdávaniu svojich skúseností začínajúcim včelárom....…. 

Tom50
Tom50 12.04.2025, 09:45:49 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.04.2025, 08:59:30

Pane Goro. 69 let a 28 dní jsem si uměl poradit sám, poradím si sám zase, i bez vašich, zajisté velmi dobře míněných rad k tomu, co mám já dělat.

Češi mají přísloví o tom, že když se do hejna husí hodí kámen, ozve se ta trefená. Co pořád máte s tím liberalizmem a proč vám vadí, když vás na liberální pokřivenost vašich názorů upozorním? Jestli vám to vadí, nebuďte liberál a máte pokoj ne?

Protože vaše příspěvky dáváte veřejně, se zájmem si je čtu a protože se vy, stejně jako já, snažíte lidem předat co umíte, pokud se mi nezdá, že neradíte úplnou pravdu, nějak vystoupím abych věci upřesnil a nebo dokonce uvedl na pravou míru, pokud se JÁ DOMNÍVÁM, že máte názor nesprávný a že já mohu nabídnout pohled správnější. I toto je na vás liberální. Liberál = dřívější komunista. Máte společné to, že se tváříte, že jen kumunistický = liberální názor je norma a vše jiné je odchylné. Naopak já tvrdím, že vše nenormální a ideologické je na škodu věci a nikdo se svým názorem nemá otravovat jiné. Najdete jediný příklad, že bych já zaujímal nějaké vyhraněné postoje a vše hodnotil pouze prizmatem dané ideologie? Umíte, například pojmenovat moje ideologické smýšlení? Vnucuji to někomu? Za minulého režimu mě s.ali komunsti a ti byli proti liberálům ještě hodní! A lidi si komunisty 25.2.1948 SVOBODNĚ zvolili a demokraté drželi hubu, který ne (Horáková), toho oběsili, nebo dali na uran jako mého otce. Nyní se v Západním světě roztahují liberálové, už zavírají ty, kdo nedrží hubu a tak logicky hrozí, že by začali také věšet a každý slušný člověk by se tomu měl vzpírat dřív, než to nastane. Tak to dělá každá totalaita, i totalita svobody. Vzpomeňme si na slavný film Vyšší princip, nyní se v Česku JEN ZAVÍRÁ. Zatím, když to necháme bujet dál, co přijde po zavírání za nesprávný názor? Pozoruhodné je, jak liberálové tlačí mnohost názorů a jak má někdo odlišný, zavřou ho. U vás se na odpor postavil Fico a jeho parta a málem ho za to zabili. Kdo? Liberální magor s vymytým mozkem od progresivců.

V drtivé většině věcí je jen jeden způsob správný a ne, že je správné úplně všechno, každá hovadina. Stačí, aby dotyčný chtěl nebo si to přál. A to je to, co mi na vaší různosti vadí, 3 x 3 je prostě DEVĚT a není tu prostor po pokřivené vidění světa, že je dobrý každý výsledek a že každej b.b má právo věřit, že to je jiné číslo než 9.

Ale zopakuju výzvu. Co konkrétního, jaký konkrétní postup radíte vy? Co OBECNĚ A HNED použitelného s jakýmkoliv úlem a nebo jak upravit JAKÝKOLIV ÚL? Zatím jen rozplizle neurčité mnohovrstevno, nic konkrétního. To i M.S. má NĚJAKÝ konkrétní názor a umí si ho obhájit a stát za ním a zargumentovat proč tak a proč ne jinak. A vy máte NN Lang a vlastně jste nikdy nic jiného nevyzkoušel, kromě pár nesmělých pokusů s Dadantem, který jste zjevně nepochopil. Všiml jste si, že ani M.S. neupíná vše k jedinému úlu? Jeho modifikované OP bude fungovat v každém civilizovaném nástavkovém úle. Mě se do MS/MOD/OP podle M.S. nechce, že nestíhám, roky neubývají a hlavně v tom vidím větší stres (týrání) včel a to je druhý a možná silnější důvod.

Upřesním zdánlivý rozpor v tom, že netlačím žádnou ideologii. Vysvětlím to na příkladu. Víra v nějakého boha je Víra. Opakem je ateizmus, ale mnozí to neumí pochopit a myslí, že ateizmus je pořád víra, ale víra v NIC. Tak to ale není, podle mě ať si klidně každý věří třeba na anděly nebo Sněhurku a trpaslíky. Ale ať mě nenutí uznat existenci nějakých nesmyslů.

A ještě jinak. Když si neumím (nechci) poručit a neumím milovat, proč musím nenávidět? Mě je to prostě jedno, jsem lhostejný k jednomu i druhému extrému. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.