Zdravím, původně jsem to chtěl dát do vlákna Horní česno, ale dám to sem.
Už jsem to tady myslím zmiňoval. V zimně jsem si koupil 2 nesesazené celodřevěné nástavky 39x34.7 (byly v “akci“). Odřízl jsem z toho jeden klasický NN (39x15) a ze zbytku udělal TL s česnem – viz foto. Jako dno jsem použil zbytek spárovky, který se mi válel už pár let v garáži. Tento tlumič s vyříznutým česnem je asi o 2 cm vyšší než klasický NN, aby mezi SL a dnem vznikla mezera 18-20 mm. Ano, nástavek nemá standardní výšku, ale stejně by se kvůli vyříznutému česnu jinde použít asi nedal. Je to takový pokus s česnem mezi TL a VN inspirovaný Osterlundem, zbytek je Blaník. V úle mám usazený roj, tak uvidím, jak se bude dařit. Je pro mě úžasné sledovat, jaký má roj potenciál. Jak jsem tady už psal, moje včelaření začalo právě před rokem, kdy jsem dostal roj usazený ve starším úle (39x24) který byl vystrojený soušemi a stavebními rámky. Než jsem si pořídil nový úl (39x30), rámky a mezistěny, tak byl potenciál stavět pryč. Můj letošní roj z počátku května jsem už vedl lépe. Roj nebyl nijak silný, seděl na svislé větvi (netvořil hrozen) a tak se mi asi na dvakrát podařilo sklepnout tak polovinu včel (naštěstí s matkou). Zbytek se vrátil zpět do úlu. Roj obsedal jen 4-5 rámků, resp. mezistěn, souši jsem žádnou neměl. Roj jsem vpředu i vzadu zateplil komorovačkou a postupně rozšiřoval. Byl chladný začátek května (Vysočina, 520 m) a včely nemohly ven, tak jsem je od počátku podněcoval. Dnes už mají vystavěné téměř celé plodiště. 11 den byl na jednom rámku už zavíčkovaný plod, tak ho asi museli postavit přes noc. V porovnání s tím loňským, kdy jsem neměl žádné zkušenosti ani hardware, nebe a dudy.
A jak se mi jinak vede s Blaníkem? Na 33%🙂. Na jaře jsem měl 3 odd a “pouze“ jeden se mi daří vést přesně tak jak Tom popisuje v článku Jak z oddělku na včelstvo systému Dadant. Toto včelstvo dostalo už asi před 10 dny třetí medník (první je plný, druhý tak z 2/3, třetí z 1/3), rojit se nechce, matka do medníku nejde, v plodišti je tak 3-4 cm věnec zásob a jinak plod až ke SL. Toto včelstvo dostalo do prvního medníku 2 souše, jinak M, zbylé 2 medníky už jen samé M. Ani do TL jsem neměl moc souší, tak tam přišly snad jen 2 a zbytek M a SR. Kdybych měl víc souší, tak by to frčelo ještě lépe. Z tohoto včelstva jsem si navíc na začátku května udělal odd, do kterého jsem přidal zralý matečník (Kývalka) a už jsou taky na 6 rámcích v plemenáči. Nemám žádný rezervní VN, tak jsem si včera musel narychlo udělat 6r medníček a o víkendu jim ho přidám.
Zbylá 2 včelstva (loňské odd) už tak dobře nejdou. Nemůže za to Blaník, ale já (nezkušenost) a aby to nebylo jen na mě🙂, tak i nedostatek souší. Myslím, že problém byl v tom, že jak jsem neměl žádné souše ani do plodiště ani do medníku a tlumiče (jedno jsem navíc kompletně převáděl z plastových rámků 39x24 na dřevěné 39x30) a byla snůška a stavba byla pomalejší než přínos sladiny, tak ulily plodiště, omezily matku v kladení a vyrojily se (stejně jsem chtěl rozšiřovat🙂).
Tyto 3 loňské odd mi už prostavěly 5kg mezistěn (myslel jsem si že to budu mít tak na 2 roky) a tak jsem teď musel ještě narychlo 3 kg dokoupit. Myslím, že příští rok jak budu mít víc zkušeností a souší i zásobních rámků jak do plodiště tak do medníku, tak se povede ještě mnohem lépe. Tome, velké díky!!!