»
Odpověď na příspěvek uživatele
Martin83 z 14.10.2025, 20:50:38
K odpovědi se jiný nemá, odpovím já a nepotěším.
Odporujete sám sobě a žasnu, že vás to může napadnout.
Vy řešíte, velmi krkolomně, asi kvůli neplodování v zimě, nesmysly, kterými si nejspíš zimní plodování zaviníte.
V bodě 2 cituji:
Od nakrmení mám sestavu takto dno, VN, strůpek, na něm NN a zateplený dekl. Nedávno tady Jiří psal, že má na VN igelit a na něm NN s otevřeným očkem a pak dekl.
Tak i Jirka vymyslel ptákovinu, nekomentoval jsem to. Metoda Blaník jasně říká, že se nechá krmítko a nebo prázdný NN bez rámků na odkrytém stropě a na prázdném NN je dekl. To proto - a je to jen můj POSTULÁT, že utíká z plodiště všechno teplo do prázdné bedny a to zajistí nepolodování. Nic víc není potřeba!!!!!!
Jenže. PO 10.10. se dělá první fumigace a prázdný prostor v truhlíku by naředil plyn - výpary Amitrazu z fumigace a tak před první fumigací zruším ty prázdné truhlíky a na HL rámků položím igelit, který přilne. Na toužpřijde dekl s 20 mm PS a 20 mm proto, že se do deklu tlustší nevejde. Až dojara nic už neřeším.
Ale. Krmí se skrz tak zvanou KK (protože když se začíná krmit je úl ještě plný včel) a ta má přijít pod VN někdy mezi 1.9. - 15.9. Tečka. Zopakuju polopatě. Na dně je tedy po 15.9. KK (já nechávám i TL) a pak jde LOGICKY KK na něj - tedy na starý TLumič, který je tam až do jara. Tím je zimní chumáč o 2 x 15 cm (+ VM) výš nad česnem a to napdobuje blahodárné zimování v medníku, ale není to nutné. Pak je VN, na jehož HL je strop = IGELIT a nic jiného než igelit, NIC JINÉHO NEŽ IGELIT, žádný jiný materiál a už vůbec tvrdá průhledná kupovaná folie, protože nic jiného než igelit nepřilne po co největší ploše. Často do KK nic nedají, je tam hlavně kvůli pozdní melecitoze = tuháči,kdyby se objevila což nevíme předem. Někdo si nechává bednu řepkáče a tak se v půlce září dá pod VN tento řepkáč. Já dávám loňský tuháč, ponevadž ho pořád mám.
----------------------------------------
Vy Martine máte nějakou fixní ideu o skapávání vody z igelitu do chumáče. Já takový nesmysl četl prvně v životě od vás a nikdy to neslyšel a nečetl v žádné odborné literatuře.
A jestli kape, NO TAK ZAPLAŤ PÁNBU, ŽE KAPE DO CHUNMÁČE PROBOHA!!!!!!!!!!!!!
Vám Martine zazlívám, že neumíte chápat souvislosti. Jasně se tu řešilo a vyřešilo toto:
Mě uhynula jen ta včelstva, vše zimovalo na tuháči, na kterém se dle odborníků vyzimovat nedá a padla mi jen ta vč, kde byla KK s tuháčem nad VN, kde seděl zimní chumáč. Ne já, alePetr přišel s vysvětlením, že včely v zimě žízní a že skrz ledovou KK nahoře nemohly pro vodu a tak padly. Stejně tak padla i Tomovi4 POUZE ta vč, kde nechal KK nahoře a tudíž nemohly k vodě, která se tvoří = kondenzuje na stropní IGELITU. Nahoře jsme někde nechali KK proto, že ze zdr důvodů jsme je nemohli dát dospod. Toto se tu probíralo důkladně a i Goro uznal, že to má s tou nedostupností vody logiku a že to tak bylo. Stejně dopadl i Tom4, jemu také padla jen ta vč, kde nechal KK nad VN,cvož jsme si ale zpětně uvědomili až poté, co to napadlo Petra.On byl zdravý a tak dal KK pod VN a nepadlo mu nic a taky nedokázal nakrmit cukrem, tuháč měly i v TL a cukr nebraly, protože ho neměly kam dávat. A vy jste to jistě četl, vůbec nepochopil a snažíte se aby voda nekapala. Buď si děláte srandu a zkoušíte mojí trpělivost a nebo?
---------------------------
Snaha je, aby vč v zimě neplodovala. Já si nemyslím, že vč zabíjí roztoč, i to jsem tu několikrát PODROBNĚ vysvětlil, co mě k té domněnce vede.
Jinde jsem vysvětlil, proč se včelaři tak sveřepě brání plísni krajních rámků.Vysvětlil jsem, že s těmi plísněmi žijí včely miliony let a že něco z jejich toxinů možná dokonce potřebují. Goro objevil nějakého cizího odborníka, který si to myslel taky, ale ten nějak záhadně z “éteru” zmizel. Ne že byl zmizen kvůli temným silám, mohl třeba zemřít stářím nebo tak něco. Taky jsem, poměrně nedávno, PODROBNĚ vysvětlil to o odřezávání oplesnivělých rohů a o tom, že si tam pak chovají první trubce. Vše marno, Martin stejně marné jako hrách na zeď!
Předzimní zužování je nebetyčná a dávno opuštěná kravina z doby sveřepého boje s plísněmi. Proč snad jen Čehcům nebo Čechoslovákům tak vadí? Podařilo se mi zjistit, taky proto, že je ve Vlašimi munička a ještě žijí pamětníci, proč to celé. Zlí imperialisti nechtěli Československým komunistům prodat pravý včelí vosk (embargo, dnes se říká sankce) a ti bez něj neuměli vyrábět munici, kterou chtěli střílet imperialisty (ti imperialisti byli ale oškliví a zlí). Tak Strana udělala přes Svaz a Včelařství kampaň PROTI PLÍSNI, PROTOŽE NĚJAKÝ DEBIL SPOČÍTAL, KOLIK VOSKU ZNIČÍ ROČNĚ U VŠECH VČ V REPUBLICE zbytečné plísně. Komunisti jsou v řiti, my sami jsme dnes imperialisti a chce nás střílet Padouch a taky mu, k jeho velkému pobavení, děláme sankce, myslím už šestnáctý balík. Vosk už umí válečná mašinerie nahradit, ale relikt BOJE S PLÍSNĚMI U VČEL přežívá u bohužel i mladých lidí. Ach jo…
VÍC JÁ UŽ UDĚLAT PRO NIKOHO NEUMÍM!
Takže, abyste to Martine pochopil, tak úplně na tvrdo. Předzimní zužování vede k teplu (mohlo by vést) v zimním chumáči a ten pak má (mohl by mít) snahu plodovat. A tomu chceme za každou cenu zabránit. Proč se vám to musí takto polopatě sdělit? Proč to nechápete sám?
Nic nevymýšlejte a nejdřív se vše naučte jak to dělám já a až to zvládnete bez přemýšlení, asi jako když řadíte v autě, pak vymýšlejte něco svého. Prostě na zimu se vyndavá poslední rámek kvůli fumigaci, před kterou se zlikviduje prázdný prostor nad plodištěm (aby se neředil účinný plyn) a je NUTNÉ dát KK (pokud jí vč má) pod VN a nebo pryč z úlu, HLAVNĚ JÍ NENECHAT NAD VN. Nic víc až do konce února, nejpozději začátku března nevymýšlejte a nedělejte. Když pořád nechápete proč, prostě nemyslete a udělejte to!
--------------------------------
A napadlo vás třeba také to, že voda kape v kraji, kde je hniloba a že to může být v nějaké souvislosti s tím, že sice u vašich včel nákaza nemá klinickou fázi, ale ze všeho, co tu píšete se zdá, že ve vašem kraji je něco o hodně jinak než jinde. A vy myslíte, že je to kraj pro včely nevhodný. Možná je a třeba proto tam je ta nemoc, těžko říct, možností je víc. A nebo protože je tam ta nemoc, včelařům se zdá, že je to tam nevhodné pro včelaření.
Zkuste se třeba dooptat starých, zda se tam nevedlo včelám odjakživa. jestli až třeba posledních 10,20 nebo 30 let, hledal bych příčinu jinde než v klimatu toho kraje. Podle mě je možné chovat včely kdekoli. I tam,kde nedokáží samy přezimovat. Proto tvrdím, že to musí jít i u Jablunkova.