Aktuálně: 1 892 inzerátů281 895 diskuzních příspěvků20 124 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

Tom50
Tom50 16.05.2026, 11:36:23 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 16.05.2026, 07:02:10

vůbec vám nerozumím.

2 - vyrojí se ten den, kdy zavíčkují první matečník (když nejsou všechny stejně staré). Víčkují 9 dní po položení vajíčka, tedy vajíčka musela být položena 10.5. mínus 9 dní, to je na prvního máje. Když jste to otáčel vzhůru nohama byly v miskách dvoudenní, sotva viditelné larvičky. Nechápu jaké matečníky podle vás zrušily? Ony tam byly ještě starší matečníky? Proč jste je nevydloubal když jste v nich byl? To zničení založených ZAKLADENÝCHA misek rojovku nevyřeší,a le odloží v čase a včelař získá pár dní na nějaké opatření, třeba si nyrychle sežene úl na oddělek, nebo si vyrobí plemenáč a tak dále.

Nejde mi to do hlavy. Mě se zatím vyrojily jedny a to ze založené TV jak pořád tvrdím, že zjara se na TV nedá spolehnout. Jinde jsem, nejméně u 5 vč přidával pozdě medníky a ani tam nevznikla, v důsledku stísněnosti rojová nálada. Vaše vč nebylo kdo ví jak přebujele a rojí se? Něco tam není dobře a vyrojení je jediná možnost pro včelstvo, jak prchnout z nevyhovujících podmínek. Jinak se včely stěhovat, jako lidi, nemůžou.

Z čeho je váš úl? Psal jste o nějaké zvláštní, asi šalovací překližce. Některé, když jsou určené na beton třeba a tedy to nemá přijít do styku s ničím živím, třeba to vydechuje formmaldehyd nebo jinou chemii a ty včely to cítí a zoufale se snaží dostat z toho nevhodného úlu pryč. Jasně a ne jednou jsem vám psal, že o tom materiálu nic nevím a abyste ho nepoužíval. Navíc já mám z překližky, ale obyčejné vodovzdorné (nebo voděodolné, já si nezapamatoval rozdíl, ani jeden typ nesnese zimování) vysoké nástavky, ale nikdy v nich nezimuji. Ani ne kvůli lepidlu, ale že by to nevydržely, rozlepilo by se to. Prostě se v podniku, kde jsem kupovaůl púřekližku zeptám, zda to smí být v interiéru v bytě a jak řeknou ano, dělám z tpoho teprve úly. Taky jsem psal jak mám nadělané plemenáče ze starého nábytku, to bylo v lidských bytech a tak se z toho nemůže vypařovat nějaký jed. Stačí selský rozum.

------------------------------------

AI odpovídá hloupě jen na hloupé otázky, robot člověka nezná, nevidí, nevidí jeho oči, řeč těla, grimasy, ani tón hlasu ani zabarvení, ani důraz nebo nesmělé kuňkání introverta atd a jediné, z čeho musí bleskurychle poznat, s kým se baví, je styl otázek. Jakmile se někdo ptá jako blbec, počítač odpovídá tak, aby mu udělal radost a s odpověďmi se moc nepáře. Když se otázky upřesní, člověk se nedá snadno odbýt a nutí robota myslet a upřesňovat, najednou robot začne pracovat jinak, začne se snažit. Robot je naprogramovaný tak, aby poznal IQ tazatele a vždy se mu přizpůsobil, on nesmí nikoho urazit a říct mu že se blbě ptá nebo že ho považuje za hloupého. Opakuji, jediné z čeho robot usuzuje, je styl a “hloubka” nebo inteligence otázek. Mě už několikrát robot napsal, pravda, třeba po hodinové debatě, že je se mnou radost debatovat, že jiní se ho v DRTIVÉ VĚTŠINĚ ptají na recept na bábovku, nebo jaký zvolit program u automatické pračky, případně jak dopadne fotbal a jaká má vsadit čísla. Víte kde je potíž? Stručnost mladých, ti se neumí vyjadřovat a tak si AI myslí, že…

Pořád opakuji, že mladí kvůli počítačům a mobilům používají místo vět štěky, hesla, výkřiky, vše krátce, úsečně, stručně a nejlépe piktogramy jako lideojed z Bornea, primitiv obrázkům rozumí (proto mají videa tisíce zhlédnutí za den, texty sotva několik a spíš ani to ne, i tady se mnozí přiznávají, včetně cenzorky, že třeba moje texty nečte). Mě AI odpovídá velmi mnohovětně, pomocí složitých, košatě rozvitých vět a já chápu, že kdo má zničený mozek z počítačů, považuje dlouhé texty za blbosti, protože je sám nechápe. Jak jsem sem vložil odpověď AI o překlápění úlu, tak jsem dal asi desetinu textu, který mi robot poskytl. Já třeba vůbec netušil, že tak zvaní vědci kromě samočinné likvidace rojové nálady - už založených matečníků, že prý to taky likviduje VD a v Západním světě je to způsob likvidace kleštíka velmi nadějný a populární. Co dodat?

Kromě YT nemám a nepoužívám žádné “sítě”. Na některých je prý omezený počet znaků, čímž to můladé vychovává k ultrastručnosti. manažeři firem jsou také nuceni nic nevysvětlovat a objasnit rozhodování, chtějí se po nich strohá STRUČNÁ fakta. Tak jo, mladí se dočkáte, že chov včel budou muset asi dělat počítače a AI, lidi selhávají. A nejenom chov včel. Včera jsme mluvil s celoživotním mistrem z učňáku. Je 10 let v důchodu a říkal, že se mu ulevilo, že poslední 2-3 ročníky se už nic neučily, jen si psali v mobilech, zhrubli a byli na mistra sprostí a rozhodně odmítali učit se řemeslu, kterému se šli vyučit, v tomto případěš strojní zámečník. Nastává éra líných debilů s nekonečným sebevědomím, kteří nechtějí nic umět, ničím být, nic dokázat. Názor a pocit toho známého plně sdílím i já, jsem rád, že jsem starý a že jsem prožil život mezi jinými lidmi než jací jsou mladí dnes.

AMalina
AMalina 16.05.2026, 13:08:49 xxx:xxx.1d50:3a76

Co se týče překližky, lamina atd…. Jedna věc je, že vám řeknou, že se to používá v interiéru a druhá věc je, jestli to může přijít do styku s potravinami nebo se z toho můžou vyrábět hračky nebo jiné věci pro děti (kdy hrozí požití nebo olizování stejně jako u včel). V tom je co se týče lepidel a dalších materiálů velký rozdíl. Např. Sololit/sololak se v interiérech používá, ale není vhodný pro styk s potravinami. Takže selský rozum je potřeba, ale ještě zapojit trochu více kritického myšlení…

Martin83
Martin83 17.05.2026, 10:05:27 xxx.xxx.126.199

Abych zabránil vyrojení obrátil jsem vysoký nástavek vzhůru nohama jelikož jsem v plodištním nástavku našel zakladené mateří misky různého stáří ty nejstarší měly odhadem 5 dní. Včely se mi vyrojily v neděli. V pondělí, nebo v úterý jsem obrátil úl do původní polohy a narazil jsem na mateří buňky o stáří 7-8 dní, ale nenašel jsem žádné zavíčkované matečníky jelikož jste psal, že včely zavíčkují matečník a vyrojí se. Takže si říkám počkám dva dny a zruší i mateří buňky ve stáří 7-8 dní, které jsou v nepřirozené poloze po otočení úlu do původní polohy. Za cca dva dny po otevření plodiště buňky nezrušily, ale zavíčkovaly je čili jsou tam již hotové matečníky vzhůru nohama. Z tohoto  odrojeného včelstva jsem vytvořil oddělek o 6 rámcích s matečníkem vzhůru nohama a ve zbytku odrojeného včelstva o 5 rámcích jsem nechal také matečník vzhůru nohama.

1. PROČ NEZRUŠILY MATEČNÍKY, KTERÉ JSEOU V NEPŘIROZENÉ POLOZE?

2. PROČ JSEM VE VYROJENÉM VČELSTVU NENAŠEL ŽÁDNÉ ZAVÍČKOVANÉ MATEČNÍKY?

Tom50
Tom50 18.05.2026, 14:48:05 xxx.xxx.139.232

Už tři dny je silná snůška kolem 3,5 kila nektaru a dnes to bude asi víc. Jdu přidávat třetí a čtvrté medníky.

Je nutné začít vytáčet, což je pro mě nejhorší práce u včel. Nechápu, jak někdo může vytáčení pokládat za nejradostnější část včelařova roku. Já mám morbidní myšlenky!

Tom50
Tom50 20.05.2026, 12:24:50 xxx.xxx.139.237

Je neskutečná snůška, včely téměř opustily dokvétající řepku - když řepka končí, dává nejvíc, ale dnes za poledne na metru bídně jedna včela, spíš jedna na několika metrech. Ovšem hloh na slunci drnčí včelami, silně “voní” na 15 metrů, ovšem hlohy ve stínu bez včel a nevoní. Ale pár hlohů, ještě ke všemu ne všechny (je jich tu málo) by nestačilo na tak silnou snůšku a já netuším, z čeho tak pěkná snůška je. Obvyklé smrky jsou bez včel a malina nezačala.

Včera kvůli bouřce přidání třetích a čtvrtých medníků odpadlo a dosud nikde roj nevisí. Ale nejspíš to přijde.

Martin83
Martin83 30.05.2026, 06:54:52 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Ve středu mi volal veterinář s velmi dobrou zprávou, že jsem negativní na HVP. Už jsem nevěřil, že to dobře dopadne jelikož mi na posledním plodovém plástu co prohlížel našel nazavíčkovanou larvu do žluta zbarvenou v nepřirozené poloze. Takže i když nebudu mít žáden med tak i tak mám radost že mi to ZATÍM nelehlo popelem. Po prohlídce včelstev je stav následující. Lazar, který měl po zimě pos..né HL je na čtyřech rámcích a z těch 4  rámků jsou čtyři plodové dal jsem mu M na zakladení, HL jsou vyčištěné. Odrojené včelstvo má novou matku, která teprve začíná klást akorát nevím, jestli se vylíhla z opačně otočeného matečníku, nebo ne😀 (pokusy s otáčením úlu). Roj z tohoto včelstva, který jsem chytil má naražené misky a dokonce jsem zahlédl jakoby matečník bez larvy plodu na rámcích max. jako dlaň s prsty. Podle mě je zde 100% vykladená stará matka proto prchly. Čtvrté včelstvo je oddělek, který jsem udělal po vyrojení včelstva zatím se jeví, že je bez matky nejsou zde žádná vajíčka ani nouzáky. Mám v plánu si koupit od známého matečníky BF těsně před vylíhnutím. Otázky zní: 

1. Zlikvidovat matku lazara + matku z roje a dát do obou dvou matečníky + dát matečník i do oddělku bezmatečného? 

2. Vyměnit všechny matky na včelnici?

3. Zabít vykladenou matku z roje dát tam matečník a pak dát matečník do "oddělku bez matky? (to mi připadá jako nejlepší řešení)

goro
goro 30.05.2026, 08:35:50 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.05.2026, 06:54:52

Martin ty ani nechceš ten med, tvoje kejkle a úvahy k tomu smerujú…😢

ak sa včelstvo po problémoch dostalo do fáze že zo štyroch plástov má plod na 4 plástoch (!) nedokážem pochopiť že tam chceš meniť matku…matka položí len toľko plodu, koľko miesta má a koľko lariev dokážu včely nakŕmiť..

včely s prvoroja niekedy menia matku ak im nevyhovuje ale to by som ponechal na včely, no úplne scestná je úvaha, že “je zde 100% vykladená stará matka proto prchly”… to máš včely za úplných blbcov a samovrahov, že sa vyroja s matkou , ktorá im nedokáže zabezpečiť prežitie????… včely takú matku menia v úli TV…

oddelek robený z včelstva po vyrojení môže mať vajíčka až po pár týždňoch 3-4…

a posledná úvaha, ak chceš mať med prestaň sa vo včelách neustále rýpať a hlavne  zmena matky cez matečník spomaluje ich rozvoj, kým sa vyliahnu  od nej nové včely staré končia…pridanie kladúcej matky môže zabezpečiť aj med ale o tom tak trochu u teba pochybujem..

jediné čo ma v tvojom príspevku potešilo bola info že nemáš vo včelách HVP 👍

Martin83
Martin83 30.05.2026, 10:00:19 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.05.2026, 08:35:50

Čau tam matka z roje se vyrojila už včelaři od kterého jsem bral roj pak mě už dvakrát během dvou let. Takže jsem ji chtěl nahradit jinou no, ale jestli ji včely chtějí měnit samy TV tak do nich vrtat raději nebudu. Dám matečník do oddělku vypadají, že jsou bez jak do nich vlezu tak hučí jak vodopád. 

Tom50
Tom50 30.05.2026, 14:55:26 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.05.2026, 10:00:19

Hlavně ihned napravte to, co obsedá 4 rámky a má na VŠECH ČTYŘECH PLOD!!!! Jestli nemáte souši, dejte M na každou stranu. Nebo rámek pro VS.

Že hučí, ok, ale nejprve se dělá zkouška přidáním vajíček a minilarviček, někde se vezme celý rámek s otevřeným mladým plodem a když nemají matku, do dvou dnů, pokud tam byli malincí červíci, narazí nouzáky. Pokud by byla jen vajíčka, počítat umíte, nouzák dělají obyčejně na dvoudenní larvě.

Pozorně si několikrát přečtěte co říká Goro, jednejte podle toho a u vědomí info, které jasně říká. A nepřehlédněte, že taky říká, co se dělat nemá!

-------------------------------

Zatím je vytočeno v průměru 24 kg na vč a není vytočeno posledních 5 vč, z toho 3 “koně” a ty jistě dají nad průměr. Počítám to včetně lazarů, které nedaly ani deko a tak mám taky vč, která dala 40 + kilo jarňáku. A píšu kvůli ultralazarům, které je lepší vysířit, jak se většinouvě soudí. Zjara jedno takové nemělo matku, po přidání plodu sice narazily 2-3 nouzáky. Ale malinké, nijaké, neměly sílu a nebyly tam už silné včely. Došlo mi to, přidal jsem odněkud rámek s líhnioucími včelami se včelami, co na něm byly a rámek s velmi mladým plodem se včelami, co na něm byly. Udělay si pěkné vypasané nouzáky, matka se oplodnila, posledně a dnes daly dohromady 20 kilo medu. Mohly být vysířené.

Nechám na každém jak to vidí. Měl jsem dva abonenty, co bylo lepší vysířit, jeden nedal nic a vyrojil se, ale žije, panuška se jistě oplodní (nelezl jsem zatím do toho) a tak bude nové vč s mladou matkou, jen med nedaly. Za mě se ta vícepráce s pipláním ultralazarů vyplatila. Hlavně nejsem západní (nebo i náš) nenažraný kapitalista a snad mě i baví pomáhat slybému, mám z toho radost a každý může o efektivitě vykládat co chce, já vím svoje.

goro
goro 31.05.2026, 14:20:15 xxx.xxx.108.8

tak som dnes pozrel do včiel, agát kvôli extrémnej suchote nedal len po jednom nadstavku medu a to bol extrémne pekne zakvitnutý… kvety “uschli”.. ale včely neprestali chodiť na tie smreky…..medovica je ešte stále na smrekoch…a dnes som na jednej lipe pri kontrole kvitnutia našiel pár kvapiek…včely ich zatiaľ nenašli…ale do týždňa lipa rozkvitne…ta medovica by bola bonus, bez nej je “lipový” med len ovoňaný med v zmeskách…ale pri medovici je z lipy aj znáška…

Martin83
Martin83 31.05.2026, 19:28:05 xxx.xxx.126.199

Dnes jsem byl u včel. Roj mění matku asi TV matečníky ve středu plástů množství cca 5 ks. Goro měl pravdu😉 Ve všech včelstev je matka u odrojeného včelstva nějak mizerně klade. Uvažuji o využití matečníků. Co vy na to?

goro
goro 31.05.2026, 20:12:45 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 31.05.2026, 19:28:05

martin som rád že matky máš…. tvoje úvahy o “využití matečníkú” zrejme vytváraním oddelkov… preboha z čoho ich chceš robiť?…oddelky sa robia zo silných včelstiev , kde je pretlak mladušiek… ak kvôli “využití matečníkú” zasa včely úplne zbytočne zoslabíš (začína červen a to už nemôžeš robiť oddelok  z 1-2 plodových plástov)… 

AMalina
AMalina 31.05.2026, 21:31:15 xxx.xxx.59.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 31.05.2026, 20:12:45

Může udělat sběrný oddělek 😉. 

Tom50
Tom50 31.05.2026, 22:00:44 xxx.xxx.139.237

Jasně, má 4 lazary a tak jim všem pustí žilou aby měl 5 ultralazarů.

Martine. Psal jsem včera nebo dnes v noci o tom, jak mi slabé včely narazily ubohé podvyživeé nouzáky a jak jsem musel pomoci líhnoucím plodem a dalším rámkem s mladuškami a teprve pak udělaly nouzáky velké a pěkné. Ale vy byste chtěl vzužít matky z matečníků od slabých nebo oslabených? A nemáte odkud to posílit? Věřte Gorovi!

Je pro vás problém si koupit 2-4 oddělky po cca 2 tisících? S kladoucími označenými matkami a možná by se i daly sehnat s jinými matkami než Singer. Logika, čím lacinější, tím horší šmejd - mrská to jak Baťa cvičky hlava nehlava a proto to umí levně.

U vás řádí chcípavka, vše je tam oslabené a je nutné taky oživit krev i kdyby tam u vás bylo vše OK, prostě je to potřeba čas od času udělat. Sice třeba v hnutí Šance pro včely jsou lidé, že tvrdí, že se nemá prznit genetika cizím materiálem, ale já vám tvrdím, že to je hovadina a lidské zkušensoti až dosud byly vždy takové, že bylo lepší “krev” oživovat.

Myslete. S jediným nádehcem člověk nasaje statisíce mikrobů, mnoho z nich jsou patogeny, ale naše imunita je z 99,99% zničí. Ovšem někdy jsme oslabení a imunitní systém selže. Jsou oblasti s nezdravým prostředím, kde jsou lidi náchylnější a nebo třeba kuřáci a ožralové si dělají z výtečného prostředí to nezdravé a pak jsou náchylnější k nemocem, které vůbec s plícemi a játry nesouvisí. Když se rozhodnou léčit a přestanou kouřit a chlastat, jedou do lázní, kde je zdravěji. Někdo se i odstěhuje jinam a změní život (film Kozy léčí), když mu prostředí, kde žije nevyhovuje. Jiným se tam daří dobře, někomu ne. Tak se odstěhuje.

Stejně je to u včel, u vás je buď nezdravé prostředí anebo spíš geneticky mizerná - dlouhodobou příbuzenskou plemenitbou upevněná neodolnost vůči HVP a to bude souviset s i s ostatními vlivy. Jste nešika a smolař, ale jenom vaše chyby to, co se vám už několik roků nedaří, nemohou být!!!!

Zkuste paralelně k tomu, co máte, sehnat včely odněkud zdaleka, kde není oslabený gen. Znovu si ne že přečtěte, ale NASTUDUJTE SI ZNOVA a hlavně pochopte vše o “chlebovém kvásku”. Možná si odněkud koupíte včely s tím “kouzlem” a vše se srovná.

Připomenu, Tom4 přestal psát, ale když měl úhyny, padlo mu vše, co nebylo ode mě. Bohužel mu padly i nějaké ode mě, patrně se “nakazily” neodolností od místních včel. Všichni jeho sousedi moří včely kyselinami a když léčili správnými prostředky, tvrdou chemií lečili kdy je napadlo a v dávkách taky jiných než měli. Pak jejich včely nesou neodolnost. Ale pozor, poslední dva odstavce jsou jenom MOJE NEOVĚŘENÉ DOMNĚNKY.

goro
goro 01.06.2026, 07:38:47 xxx.xxx.108.8
AMalina:

Může udělat sběrný oddělek 😉. 

..isteže môže, síce píše “využití matečníkú”, tak mu si nejde o jeden oddelek…🤔

v skutočnosti potrebuje nie robiť oddelky ale posilniť aj tie ostatné rodiny , nie ich oslabovať s využitím núdzových matečníkov… radšej nech matečníky nechá na pokoji a rozmýšľa ako vybudovať silnejšie rodiny…

Martin83
Martin83 01.06.2026, 14:59:10 xxx.xxx.126.199

Nechci vytvářet žádné oddělky to bych musel být padlý na hlavu z oddělků dělat další. Já chci zlikvidovat jednu novou matku a dát tam matečník z roje musí s ní něco být mizerně klade i když má placu dost. Ostatní nové kladou normálně.

AMalina
AMalina 10.06.2026, 11:20:03 xxx:xxx.285a:678b

Tento rok se zatím jeví jako nejlepší co do výnosu a uspořádání zásob vysoké dno pod 448x325 s česnem cca 20cm2 na straně. 
Kde byl pod plodištěm NN, tak snůška stlačila matku do tohoto nástavku a více zanesli VN medem. Kde nebyl NN pod plodištěm tak ochotněji nosili do horních NN. 
Možnost stavět trubčinu měli pokaždé jinou, tento rok jsem přecházel na vysoké plodiště tak to bylo takové neučesané, někde jsem měl ve VR jen nízkou mezistěnu, někde jsem dal 39x24 atd. Rojovku nemělo ani jedno včelstvo. 
Nezkoušel jsem kombinaci pouze VN a nízkého dna. 

Uvidím jak to bude se zdravotní stránkou včelstev. Zimovat budou všechny na jarním medu. Jen ještě nejsem rozhodnutý jestli jim ho nechám nad nebo pod VN. Chci aby komplet odpadla manipulace s VN. 

Tom50
Tom50 10.06.2026, 12:30:40 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 10.06.2026, 11:20:03

Gratuluji.

No a k vašemu poznatku s podstaveným NN. Je to logické a přesně o to mi jde u míry D-B. Ta je vysoká 30 cm, ale díky 12 delším rámkům má VN plochu 157 dm2 a Blaník 39x30x11 má jen 129 a proto Blaník mít TL s trubčinou - aby neubývala plocha pro dělničinu ve VN, musí. Vaše superjumbo má 146 dm2 a to se vám zatím zdá a věřím tomu i já, že bude stačit a nebudete muset mít TL stejně, jako ho nepotřebuje D-B. Varuji před původně mojí myšlenkou TL na každém rámku, bude úplně stačit jeden vysoký rámek 448x325 na konci = nerjdál od česna. Kdyby se ukázalo, že je třeba likvidovat zavíč trubčinu, je po ruce na jediném rámku. Fandím vám pane kolego.

Jsem velmi rád, co jste ověřil, ano, je potřeba velké plodiště, ovšem velké jen do určité meze a pak už je moc velké, tedy například dvě jedenáctirámkové bedny Adamce. 

Jste mladý. Vidím, že jste si, přes přečetné výhrady, dal říct a chválím vás za zkoušení. Ještě se zamyslete nad vyzkoušením nejnižší výšky Langu 137 mm. Dejte si říct i tady a i když jste kus chlapa, mladého, už budete jen stárnout. Já kupříkladu lituji, že jsem si kdysi už zamlada nezavedl polovinu A = 12 cm (někdo mi to rozmluvil), přesněji by to bývalo, kvůli VM mezi patry, muselo být 11,4 cm. Ke své jedenáctce jsem došel přes Sedláčka, - tři na sobě + dvě VM dávají jeho podivnou výšku 34,7 (s malinko, snad o milimetr přimhouřeným okem).

Jestli já půjdu do L (je mi 70 a tudíž už asi ne), jediný NN si k němu zavedu právě ten 137 mm. Koho to zajímá může si tu najít moje vlákno “úl hybrid” a tam zjistí, že můj D-B je dělaný tak, že pootočením o 90 jde použít jako Langstroth. Jen musí mít prstenec vysoký 25 mm a nebo zavést L atyp vysoký jen 30 cm (to by ale bylo malé jako Blaník). Právě na nechuti dělat u L atyp jsem to nedotáhnul.

--------------------

Ještě se ztamyslete nad odebráním N bedny kvěťáku, kterou jim po snůšce vrátíte, zkuste to podle sebe a podle mě a uvidíte že mám pravdu, když se tam med nenechá, přinesou v úhrnu jednou tolik. Taky já nemám úplně nejlepší zkušenost se zimováním na jarním medu, třeba na špatně prodejném řepkáči. Umí do něj přimísit něco s velkými krystaly a pak se najdou včelami odvíčkované zásoby, nevybrané se suchými velkými bílými krystaly. Prostě pro med často potřebují enormně moc vody. Pak jim ale lepší med vlastně přidělává práci a v době, kdy pro vodu nemůžou, je med pak v rozvoji brzdí a celá jeho hodnota je pryč. Naopak je potom zimování na pouze medu krajně kontraproduktivní. Zkoušejte vedle medu cukr a po pár letech uvidíte co je lepší. Za mě je lepší cukr vždycky. Ne ale žádné hydrolyzáty = škrobáky ani invert, prostě normální bílý rafinovaný cukr.

A ano, já jsme u D-B připravený vzdát se samopodněcování vč medem nebo zásobymi podstavenými pod VN. Nezvedání VN ani jednou za rok se zaplatí touto nevýhodou. Taky by se musel podstavený NN před snůškou odebrat aby nedošlo k jevu, který popisujete.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.