Aktuálně: 1 887 inzerátů279 621 diskuzních příspěvků19 964 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

JirkaP
JirkaP 14.04.2026, 20:59:08 xxx.xxx.16.111

Zdravím, tak jsem dnes po cca 10 dnech byl ve včelách a žádná velká hitparáda. Tedy nejsou slabší, ale jsou zhruba stejné jako před těmi 10 dny. Jak se ochladilo a začalo foukat, dokvetla jíva a nic dalšího nekvetlo tak patrně přestaly / omezily plodování. Stav je následující.

Vč1, moje nejlepší, dostalo medník před těmi 8-10 dny. Medník dostat muselo, obsedalo celý VN i TL. V medníku začaly na mezistěnách, ale po ochlazení to zabalily. Ve čtyřech souších je tak kilo medu dohromady. Začínají špendlíky a tak věřím, že to zase rozjedou. O tyto strach nemám, jsou hodně silné, je to vidět i na česně. Do VN jsem nekoukal.

Vč2, dostalo medník asi 1-2 dny po těch prvních, myslím že na něj bylo zralé, ale dostaly ho v nepravý čas. Následně se ochladilo a "nic" tady nekvetlo. V medníku sice nějaké včely jsou, ale nic se tam neděje. Ve VN je jen zavíčkovaný plod před líhnutím (tmavá víčka) a malé larvičky a patrně vajíčka, ta ale nevidím. Chybí větší larvy a čerstvě zavíčkovaný plod. Stejná situace je ve vč3 a vč4, jen s tím rozdílem, že ještě nemají medník (naštěstí). Tady ještě minimálně týden počkám a uvidím. Není kam spěchat, teprve to začíná, špendlíky mají jen pár rozvitých květů.

Vč5 je asi 10 dnů v tom mém spešl úle s dvojitou stěnou a solárním ohřevem do mezery mezi tyto stěny. Toto včelstvo, jako jediné hodně zesílilo a má plod všeho stáří. Tyto žádnou pauzu neměly. Nahusto obsedají celý VN, je tam hodně plodu před líhnutím. Ještě počkám den, dva až se rozjede snůška a dostanou medník.

Poučil jsem se z toho, a došla mi potřeba tepla. Příští rok se budu snažit je držet mezi komorovačkama co nejdéle a s medníkama nebudu tak pospíchat. Chce to minimálně tak 5-10 let praxe🙂.  Už začínám chápat to Tomovo raději o 5 dnů později, než o den dřív.

Martin83
Martin83 15.04.2026, 20:56:22 xxx.xxx.126.199

Zdravím.

Já jsem byl dneska zkontrolovat jestli je konečně zakladená z ¾ postavená panenská souše kterou jsem přidával  ještě před ochlazením tak v ní byly konečně vajíčka a dokonce na zásobním trubčáku z loňska, který jsem použil jako zadní krycí už bylo vidět hodně červů. Takže souše šla na třetí pozici, místo ní jsem dal odrásanou souš (drapák) z loňského roku. Vcelku mě překvapilo že na původní třetí pozici kde byla vystavěná mezistěna měly strašně málo zavíčkovaného plodu po obou stranách dva malé kolečka, ale byly tam i vajíčka takže nevím, jestli jsem před tím moc neurychlil přidávání této vystavěné a vajíčkama zakladené mezistěny. Bohužel jsem musel vyndat i vyjezený zásobák za BP, do kterého nanosily sladinu, protože by se mi tam nevlezl drapák na zakladení takže na poslední pozici je BP má zase přijít ochlazení takže snad jsem udělal dobře.

goro
goro 16.04.2026, 20:02:25 xxx.xxx.225.248

tak som dnes bol pozrieť včely, každá rodina má už vystavené 3-4 medzisteny v medníku ale čo je zaujímavé na SR nestavajú, len také symbolické srdiečka čo je celkom netypické… ale trúdy/trubce sú skoro v každej rodine tak asi využívajú existujúce trúdie bunky…

zaujímavé bolo sledovať letáče - česná, včely už nosia menej peľu ale do česna prilietavajú aj “ťažkotonážne ” nosičky nektáru…kvitnú slivky a čerešne/třešne, idú púpavy/smetánka a  začínajú prvé jablone

ináč ak pozriete pripojené foto, moje včely nevedia kde je správne pristávať, pri česne na celé dno úľa si vybrali opačnú stranu ako je “predpisová ”poloha česna…🤔

Obrázek
AMalina
AMalina 18.04.2026, 08:15:25 xxx.xxx.89.134

Včera odpoledne jsem byl poprvé tento rok ve včelách. Nebylo kdy a ve finále podle mě nebylo co by bylo potřeba s nimi dělat. SR měli v úlu nachystané od podzimu. Přidat/dát medníky na 11 včelstev, některým upravit plodiště tak abych měl při medobraní všechny na vysokém plodišti trvalo 2 hodiny i s chystáním medníků (přehození rámků s mezistěnami a soušemi do jiného nástavku). Tak jak to bývá 4 vč. jsou silná, 4 střední a 2 slabší a jedno extra slabé na 3 rámcích, ale s cca 20 kg tekutého medu. Vzal jsem z nich pro dceru plástečkový med. Jedno střední včelstvo vyzimovalo i s rejskem v úle. V listopadu tam ještě nebyl a tak stačil zničit jen 3 souše a pokálet dno, které jsem vyměnil i se spodním nástavkem. 
4 silná včelstva měli 2 nástavky plné medu, takže snad oddělky které půjdu dělat za 2-3 týdny nebudu muset krmit cukrem. Nejsilnější včelstvo s dovezenou BF matkou z Polska mělo takové množství plodu, že jsem chvilku hledal ještě druhou matku. Nenašel jsem ji a jeden rámek s plodem vzal a posílil lazara. Každým dnem začne řepka, tak snad klapne i počasí. Zatím jsem spokojený a to jsem ve včelách přes 6 měsíců nebyl. 

Martin83
Martin83 19.04.2026, 16:58:11 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Já dneska přidával pátý rámek na zakladení a vystavění a to M včelstvo má teď 11 rámků i s trubčákem. Poslední 10 rámek ještě před přidáním M byl na zadní straně černý od včel že nešlo vidět plást. Na 3 pozici přidaná vystavěná mezistěna stále nezavíčkovaná, ale s vajíčky. Drapák přidaný 15tého již má vajíčka akorát nebyl úplně vystavěný šel na pozici 3 místo vystavěné s vajíčky zakladené mezistěny. Všiml jsem si na drapáku, že jsou v jedné buňce dva vajíčka. Udělal jsem si buchty z xps cca 10 mm široké z jedné strany, která je přivrácená ke stěně natřená latexem a z druhé krytá kartón plastem takže včely sedí stále mezi dvěma buchtama. U nás má být minimálně týden škaredě je neskutečné sucho snad se to potom rozjede.

Tom50
Tom50 19.04.2026, 17:50:11 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 19.04.2026, 16:58:11

Děláte mi radost a ty dvě 10 mm buchty je super řešení. Pokud vám na úly svítí část dne slunce, nezapomínejte je mít pak obě vepředu u té osvícené stěny. A nebo jako teď.

Ale zbytečně včelám mícháte karty, za zakladenou M považujeme jakmile se tam objeví vajíčka a to i když by nebyla na stranách a v rozích ještě ani povytažená. Spíš to celé vezměte s opačnou filozofií. Nejde nám po to, strkat mladé rámky dopředu tolik, jako sunout staré černé dozadu. Zdánlivě píšu protimluv, ale zamyslete se nad tím. Prostě se naučte předvídat, zakladená M na předposlední pozici (od česna) nevadí když je VN plný. Až bude dostavěná, jistě bude příležitost jí posunout kupředu, třeba až se bude dělat oddělek. 

A taky z kontextu jak píšete se mi zdá, jakobyste měl cíl jen zavíčkovaný plod na letošní M. Ale to je omyl, jakmile je zakladená, jedno kde, je včelstvem přijmutá. 

Totiž, co se taky může stát a proto to píšu, i když je to asi možnost vzácná, ale hrozí. Vč nemá rozum jako my a tak preferuje dílo staré ohavné před mladým. To platí obecně. Předkové říkávali, že jsou staré plásty teplejší. Když se ocitne třeba od druhé pozice 3-4 i více letošních M, jednou zakladených a nebo teprve prvně, může se stát, že při ochlazení - a čekají nás zmrzlíci a pak monzun (Medard), vč se umí stáhnout dozadu na černé souše a přední, jen jednou zakladené a ještě k tomu jen naprostředku, začne zanášet pylem a přestane tam plodovat.

Já se snažím o následující stav, myšleno od česna.

První je krycí bez plodu. Pokud je další pylová deska, zůstává jako druhá, pokud to není černá hnusoba a ta by tam být neměla, pokud se to dělá správně. Následuje ještě světlý, žemlový, obyčejně loňský plást s plodem. Teprve na pozici 4 jde (když není ta pylová deska tak je to pozice 3) jde letošní M a to ta starší, s už zavíčplodem. Pak je opět loňský plást a teprve pak je mladší M. Prostě je potřeba aby byly rámky prostřídané a ne aby byly vepředu jen letošní. To samosebou platí když máme na výběr. Kdo nemá souše, začíná, množí vč, nemá nikdy dost souší a pak nemá na výběr. Ale je potřeba si osvojit systém, který se mi roky osvědčuje.

Martine myslete se mnou. Dnes je na třeba třetí pozici letošní M se zavíčplodem.. Vám na předposlední pozici mezi SR s trubčinou a poslednním plodem postaví M a jestli je nebo není zakaldená = vajíčka, tak jde doprostřed hnízda a ne tedy na pozici 4, prostředek je 5-6 pozice.

Já tohle dělám nějak mechnicky a nemyslím na to, až když čtu, co popisujete u sebe, mi došlo vám to vysvětlit. Může se stát, třeba u 3 nebo čtvrté letošní M, že jí už dám jen o jeden rámek dopředu a tam bude čekat třeba do června a až pak půjde kupředu, kdy jsou už letošní M zakladené podruhé nebo potřetí a už nehrozí opuštění moc mladého díla. Pokud vy a nebo někdo další, třeba JirkaP nevíte, co myslím, ptejte se. Tolikrát, dokud vám to nebude jasné. Ve skutečnosti je to velmi snadné.

------------------

JirkoP

Vy jste se ptal kam M a došli jsme k pozici před plod mezi přední krycí a první plodový. Já to ale dělám nerad právě pro výš popsaný efekt. A pak je dobré, i kdyby M na druhé pozici postavily a zakladly - to se stane vždy a tudíž můj podmiňovací způsob není namístě, pak je lepší při nějaké další návštěvě ten rámek přece jen posunout od česna o jednu pozici dál, prostě když nepočítáme vpředu krycí a vzadu SR, nemá být letošní zakladená M na kraji hnízda. Ani na tom předním a už vůbec na zadním. Pro jistotu. Nemohl jsem si vzpomenout proč jsem tam přestal M přidávat. Už jsem si vzpomněl a proto to vysvětluji tady a tímto. Dokud je možnsot, je lepší novou M přidávat za poslední plodový dělničí plást.

Martin83
Martin83 19.04.2026, 19:56:26 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.04.2026, 17:50:11

Mám ty buchty jednu vpředu a druhou vzadu. Aha tak to je chyba já si to představoval tak, že si budu ty mezistěny přidávat vždy nejnovější dopředu a ty staré vytlačovat dozadu a že je tam budou normálně víčkovat ty nové no a moc je tam víčkovat nechtějí právě. Co teď s tím dělat? Mám to “nazebrovat” se starýma? To v tom pak budu mít guláš a nepoznám, která byla nová a která stará. Jedině je poznačit fixem a pak je do podletí dát všechny dopředu.

Tom50
Tom50 19.04.2026, 20:34:54 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 19.04.2026, 19:56:26

Nedělejte proboha nic, jen si uvědomujte tu radu napříště.  Většinou se nestane nic. Jen kdyby se vám to stalo, už víte proč. Zkoušel jsem i norské zimování, nebo prostě přemetení v červenci na M a nelíbilo se mi a podle mě ani včelám, že zimovaly na panenském nebo jen jednou zakladeném, není to dobře.

Je nutné si uvědomit u naší včelařiny podtstané. Jediným smyslem života včel je rozmnožení, tedy vyrojení a o to se snaží všemožně a HLAVNĚ co nejrychleji. Ony miliony let neplánují život na starém díle, moc starém díle. Obyčejně životaschopný je jen prvoroj se starou a první poroj s panuškou, ostatní zaniká, bez pomoci člověka stoprocentně. Pak to uhyne, rok nebo dva roky staré plásty sežerou zavíječi, myši a plísně + hniloby. Tím ti “škůdci” uvolní stejnou dutinu pro další včely nebo jiné nájemníky. Ony jsou za milony let naprogramované žít na raději dvouletém tmavším, nevědí, že je to plné patogenů. A i v tom hledejte Boží záměr, aby tím, že žijí na starém, hnusném, plném výkalů plodu a patogenů jsou jakoby očkované a co tohle přežije, je pak životaschopnější, má výhodu.

Ale třeba je všechno úplně jinak, jen já si to tak nějak představuju. My vše (a nejen u včel) dezinfikujeme a izolujeme vznikající život od všeho špatného tak vehementně, že pak poletí kolem jeden bacil a lidi i včely hynou. Ona je nejspíš zapotřebí nějaká rovnováha, nějaký střed, nic se nemá přehánět. Třeba proto kromě vyžehnutí nástavků plamenem a vaření rámků při “recyklaci” vosku nedělám žádnou dezinfekci. A vychází mi to!

Martin83
Martin83 25.04.2026, 20:42:02 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Dnes jsem se byl podívat do včel. Poslední rámek tedy SR byl černý od včel, že nešlo vidět plást. M kterou jsem přidal před týdnem mezi poslední plodový a SR byla zakladená (vajíčka), ale nevystavěná  šla na čtvrtou pozici. Na pozici číslo 6 jsem dal poslední M a  vyndal SR  viz. foto čili mám plný nástavek a asi zítra budu muset dát medník. Našel jsem na jednom z plástu dvě misky nezakladené nepotažené propolisem jakoby byly vykousané, nebo možná nedostavěné. Chci vyzkoušet pokusný nízký medník, ale byl by vystrojen pouze mezistěnami, anebo dát raději klasiku 15tku s dvěma soušema na každé straně a zbytek mezistěny? Od neděle má přijít ochlazení zhruba do pátku přes den max 13 °C rána studená od 0 do max 3°C od soboty zase teplo. Co udělat s SR viz foto? Dát to slepicím? Druhé včelstvo chci zrušit je to ultralazar. 

Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 25.04.2026, 21:02:18 xxx.xxx.16.111

Dobrý večer, dnes jsem byl zase po nějaká době ve včelách a myslím, že dobrý. Včely ve "slunečním teploúle" (jak to Tom nazval), mají v medníku už tak 6-7 kg medu. Chtěl jsem u nich vyzkoušet "efekt vysokého medníku", čtyřiadvacítku ale nemám, tak jsem vložil ještě jeden nízký medník. Je snůška, jsou velice silné, mají teplý úl, podtrhnout je asi nejde. Kvetou špendlíky, třešně, švestky, jabloně mají ještě tak 5 (?) dnů čas. Původně jsem to neměl v plánu, ale když jsem viděl moje nejsilnější, tak dostaly taky druhý medník (nemám souše, tak dostaly jen 2 a zbytek M). První medník je vystavěn a je v něm odhadem tak 7-8 kg medu. Ochutnal jsem, a je velice chutný a aromatický - bomba. Další dvě včelstva mají v medníku zatím jen tak 2-3 kg. Jedno, loňský odd, na mezistěnách zatím nezačal a to má medník už asi týden. Tyto jsem neodhadl. Měl jsem v plánu mrknout i do plodiště, ale nakonec jsem si to rozmyslel, jen jsem všude povysunul letošní M. Všude byl čerstvě zavíčkovaný plod. Větší kontrola musí vydržet ještě aspoň týden, než budu dělat oddělky. Snad se mi to letos nebude rojit jako loni. Trubce jsem zatím viděl jen jednoho.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 27.04.2026, 10:44:42 xxx.xxx.139.232

Včera jsem zjistil, že druhý medník šlo přidat jedinému vč ze 31. 2 vč ještě medník nemají žádný a 4 vč ho dostala předčasně, neobsadila ho hned za první noc. Tudíž u mě selhává 20% vč a to mě docela zklamalo. Ale vím jistě, že to doženou v dalších snůškách a že se naopak vyznamenají později. 

Nejlepší vč, které dostalo druhý medník 15, je 24. K nutnosti 6 M naprostředku + po dvou souších u krajů nepříjemné zjištění. Toto vč dostalo jen 3 M, 3 souše před a 4 za. No a zaplodovalo jednu, zadnější M + jednu souš vedle ní. Tudíž se zdá - zkouším to u asi poloviny vč, že bude potřeba těch M skutečně 6 aby byla jistota. Uvidím a dám sem vědět. Toto vč zimovalo s KK 7 nad VN,  dole mělo TL vystrojený od září s tuháčem + SR a po jaru na konci února mělo 2 rámky plodu v KK, vše tenkostěnné SM 20 mm + plné dno s podmetem 18 mm. Tento plod šel při pouštění do medníku dolů do TL. Tak si udělaly další dva rámky zase v medníku (co je v TL netuším, vůbec nemá vysoký SR). Jinak je toto vč už několik let rekordní a matka je dvouletá z TV. Je to poslední “materiál” z poslední Čermákovy originál inseminované Vigorky. Dostal jsem od Petra matečník a vylíhlá matka byla značená červeně, je to tredy už 7 let? Od té doby pořád TV. Na rozdíl od původní Vigor nosí i jarní med v rekordních množstvích.

18.4. jsme tu měli schůzi a přednášku, raději jsem nešel, abych zase neposlouchal bludy jako rok předtím od učitele ze včelařské školy. Tato přednáška prý byla dobrá od lepšího přednášejícího. Ale co jsem se dozvěděl, že někteří umělci tady u nás měli už 18 dubna několik vyrojených včelstev. Samosebou čistokrevní (nepoučitelní) Adamiti.

JirkaP
JirkaP 28.04.2026, 19:40:02 xxx.xxx.16.111

Dobrý večer, budu za blba, ale co už. Dnes se mi vyrojily včely. Nejhorší je, že nevím co jsem udělal špatně, nebo co bych udělal jinak. Byla to ta má jediná rojová matka, dcera po matce, kterou v roce 2024 začalo moje včelaření, když jsem si od známého přivezl usazený roj. Tato její matka se mi loni dvakrát vyrojila🙂. Druhý roj jsem nechytl, a tak ji už naštěstí nemám. Budu věřit, že to v tomto případě bylo dáno geneticky. Měl jsem obavu, aby to nebyly ty moje nejlepší, nebo ty druhé nejlepší ze slunečního úlu, ale naštěstí ne. Jen jsem v rychlosti nadzvedl medník a poctivě staví druhý, podsazený medník, co jsem jim dával v sobotu. Naopak ty co se z největší pravděpodobností vyrojily, měly medník suchý, i když tam v sobotu nějaké 3 - 4 kila byly. Chtěl jsem kouknout do plodiště, ale musel jsem je okamžitě zavřít, málem mě sežraly. Asi se do včel nemá lézt v ten samý den, co se vyrojily, nevím. Roj jsem chytl, je ve sklepě, nechám ho vystavět nové dílo, ale matku, jak to půjde, vyměním. Nevím co s původním včelstvem, jestli to mám zítra zkusit ještě jednou a vylámat matečníky (nechat jeden nebo dva?), nebo to nechat osudu (to by se ale pak asi rojilo dál). Děkuji za případné rady / doporučení.

Martin83
Martin83 28.04.2026, 19:49:35 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Mám asi problém. Dnes jsem přidával medník a pro jistotu jsem projel plodiště jestli tam nejsou rojové matečníky no a narazil jsem na hodně nezakladených misek sice jsem je zlikvidoval, ale prohlédnul jsem pouze plodiště. Do TL jsem nelezl. Nevím jestli byly jak píše goro vyleštěné a potáhlé propolisem, ale jestli se mi to vyrojí tak to bude v pr..li. Asi jsem medník přidal pozdě.

goro
goro 28.04.2026, 21:21:16 xxx.xxx.74.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 28.04.2026, 19:49:35

miska ešte neznamená že sa budú rojiť, občas sa včely len tak hrajkajú “co kdyby”, aby boli nachystané.. venuj im pozornosť…

goro
goro 28.04.2026, 21:33:37 xxx.xxx.74.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 28.04.2026, 19:40:02

vyrojené včelstvo sa musí prehliadnuť, nenechával by som viac matečníkov ak je silné včelstvo hrozia poroje… najlepšie je ponechať jeden, eventuálne jeden zatvorený a jeden s larvičkou ak by sa nová matička nevrátila z preletu…

..nevidel by som to konštatovanie že včelár, ktorému sa vyrojilo včelstvo je blb, za pravdivé… iste robíme všetko pre to aby rojenie nenastalo ale vždy je to na hrane… buď ho v rozvoji podtrhneš alebo zostane silné a môže sa vyrojiť… 

Tom tu písal rady kedy dávať medník, včely musia obsadzovať plodisko “na čierno” v každej uličke…to je ale súčasne ten kritický moment, ak to včelár nesprávne vyhodnotí, môže rojenie nastať… chce to skúsenosti, kým som sa naučil včeláriť mával som viac rojov ročne , často to bola ja ⅓ rodín..  som blb?

Tom50
Tom50 28.04.2026, 22:06:16 xxx.xxx.139.232

Pokusím se odpofvědět oběma.

Martin. 

Dopsáno po Gorově upozornění = přehlédl jsem, že jste našel misky nezakladené, to jsou cvičné" jak jim říkám a bylo by spíš divné, kdyby je nedělaly. Původní příspěvek ale nechám kvůli možnosti když už najdeme misky zakladené. Velmi často zruší i zakladené misky, kdfyž se třeba přidá prostor.

Ano, asi bylo pozdě, ale možná ne. Jak stará je matka? A jestli jste zrušil všechny zakladené misky a už běží snůška, měly by si to rozmyslet. Máte trochu času. Počítejte se mnou. Jestli byly všechny misky stejně staré, tak pokud budou v TL (nepravděpodobné), budou stejně staré. Vajíčka, řekněme pololežela = byla dvoudenní. To je do zavíčkování prvního matečníku 7 dní. Máte tedy asi 5 dní v klidu na to hlídat je a sledovat, zda staví v medníku. Případně na prostředek už “začatého” medníku dejte 1-2 nové nedotčené M a uvidíte zda staví. Jestli nezačnou stavět, je zle a musíte to rozebrat a najít matečník(y).

Jirka.

Za to, že se vám vyrojí vč, rozhodně nejste za blba!! Prostě některé roky jsou rojové víc, jiné méně nebo vůbec. Ani já nevím předem, jak který rok dopadne a popravdě je mi dokonce divné, že se mi už několik let nechce rojit nic.

Bohužel popisujete to vč tak nejasně, že jsem nepochopil o co jde. Kdyby to byla stará matka, což v prvoroji je vždycky, i když převede vč přes zimu a zajistí pěkný rozvoj, je přece stará a vč jí chce skoro vždycky měnit. Já na jarní TV nevěřím, někdo tvrdí, že to funguje i zjara, mě ne. Vždy se mi z jarní TV vyrojily (nebo jsem na výměnu nepřišel, většinu matek nemám značených). Letos zkouším u 4 vč jak dopadne jarní TV. Dám sem pak vědět jak to dopadne.

Vy se podívejte kolik byklo matečníků a kde byly. Jestli na plástu udělaly vodorovnou stopku, vykousaly buňky kolem, aby vytvořily plac pro matečník a matečníky měly 1-4, některý taky na obvodu plástu, rozhodující je, že jich bylo málo, tak to je VŽDY TV. 

Ano, jako jsou některé ženy nezvladatelně nevěrné proskočky kdyby se muž snažil sebevíc, stejně tak jsou i rojivější některé včely. U včel máme tu výhodu, že takovou matku můžeme eliminovat bleskurychle. Zbavte se jí - správně zamýšlíte co nejdřívější výměnu. Taky se snažte nedovolit vylíhnout trubce, úplně to nejde, ale likvidujte její trubčinu v nejvyšší možné míře. Totéž platí o všem, co nechceme! Když máte jen pár vč a pokud máte vysoké trubčáky, já dělám jak jen to jde, že beru od inseminek nebo pěkných matek trubčáky a dávám je dolíhnout do “obyčejných” vč a jejich trubčinu dám pod přístřeškem vyzobat sýkorkám. Udělají to skoro chirurgicky a nesežerou i vosk jako slepice, ale slepice jsou nejlepší volbou, tu trochu vosku snadno oželíme a slepice nesou jak vo život. Nemám slepice🙂

Když likvidujete matečníky, nechat dva se zdá jako hra na jistotu. Ovšem tady musíte zariskovat a smíte nechat JEN JEDINÝ.

Neptáte se ale v té souvislosti připomenu:

Když zjistíme rojovou náladu a zakladené misky nebo červy v kaši, nefunguje oddělek se starou matkou. To jen napodobíme vyrojení prvoroje a jak se začnou líhnout panušky, mohou nstat dvě situace a já neobjevil zákonitost. Buď první vylíhlá matka zabije ostatní matky ještě nevylíhnuté v matečnících, oplodní se a často včelař ani nezjistí, když neznačí matky, že je se mu to vč vyrojilo. Ovšem to je ten lepší případ. Častěji se vylíhne první panuška a letí druhoroj. Pak další, logicky už menší roj až nakonec v úle zbyde hrst včel s poslední panuškou. 

Z rojů je plně životaschopjný prvoroj se starou a někdy PRVNÍ poroj. Vše ostatní nemá šanci přežít. Proč to příroda dělá jsem nepochopil.

---------------------

Normální rojení je, že matky zakladou misky a přestanou klást a vč se připravuje na vyrojení. Ovšem v polsedních asi 20 letech, možná 25 se děje, že matky do poslední chvíle kladou a letí v den zavíčkování prvního matečníku. Pokud byly matečníky stejně staré, někdy bývají stáří různého. Když je špatné počasí, zavíčkují a čekají. Na vyrojení mají do vylíhnutí asi 6 dní a pak letí, i kdyby přestalo pršet jen na 10 minut, ale prvoroj vyletí.

Ve starých knihách se píše, že matky, když kladou, nejsou schopné letu, jak jsou krmené na kladení max počtu vajíček. Tak to je blud a nebo to platilo o včele Tmavé. Kraňky se vyrojí a v úle se najdou stojící vajíčka!

----------------------

Dobře si nastudujte tento můj článek z loňského března. Je sice o moru plodu, ale o rojení také. Jen si tady dovolím připomenout, že tam píšu, ROK PŘED MARTINOVÝM UPOZORNĚNÍM NA AMERIČANA A JEHO DOPORUČENÍ JEŠTĚ ŘIDŠÍHO KRMENÍ, NEŽ JSEM TVRDIL JÁ.

https://www.chovzvirat.cz/clanek/1526-roje-a-mor-vceliho-plodu/

AMalina
AMalina 29.04.2026, 05:35:26 xxx.xxx.59.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 28.04.2026, 22:06:16

Z rojů je plně životaschopjný prvoroj se starou a někdy PRVNÍ poroj. Vše ostatní nemá šanci přežít. Proč to příroda dělá jsem nepochopil.

Můj názor:

Dříve bylo více dutin, měl šanci i další poroj a i kdyby ne, tak alespoň chvíli bylo v přírodě více včel. To příroda chce a proto to tak možná je…Původní včelstvo v dutině ať klidně zanikne, zaniknou i patogeny, viry atd. 

goro
goro 29.04.2026, 09:08:52 xxx.xxx.9.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 29.04.2026, 05:35:26

Adam ani každý prvoroj v dnešnej dobe už nie je “životaschopný”, už sme tu diskutovali, zo sledovania dutín sa zistilo  že vyše 80% rojov  nedožije do jari… ale súhlas, poroje majú šancu nulovú…

Tom50
Tom50 29.04.2026, 10:20:52 xxx.xxx.139.232

Velmi cením Adamův názor, má logiku.

Víc mě ale zajímá a nechápu zákonitost, proč se někdy prostě stane, že vyletí jen prvoroj se starou, první vylíhnutá mladá pozabíjí ještě nevylíhlé a nebo když s evylíhnou, servou se a přežije jedna. To je vlastně ozdravení také v rámci vaší logiky, protože pláchne stará matka a přebytečné včely, které mohou být plné patogenů, a když se mladá neztratí při opolzování, tak je to vlastně obdoba TV a neexistuje kvalitnějšéí matka. To si myslím (nejen já) proto, že matka byla od zakladení vajíčka chována s péčí, že má být matka a tudíž je larvičce ihned věnována nejlepší zaopatření. Proti tomu ovšem stojí některá vědecká tvrzení, že první dva dny je o larvičku v matečníku postaráno včelstvem stejně, jako o larvu dělnice a tudíž, že to to nemůže mít žádný vliv. Přijde mi to přitažené za vlasy a jako že to je vědecký, ale objednaný výstup studie, která má potvrdit, že matky z umělého chovu, nejlépe když se použijí pomůcky jen určité firmy, jsou plnohodnotné. 

---------------------------

Ale znovu (až je mi to trapné) zdůrazním jednu z příčin většího výskytu moru než tomu bylo za komunistů. Píšu to v článku, nikdo na to nereaguje, nediví se a nepolemizuje, i když je to originální myšlenka, nikým jiným dosud nepublikovaná. Jde o nevěznění roje s důsledky podrobně vysvětlenými v mém článku. Lidi mají prapodivnou vlastnost nějak dokazovat, že obecné poučky a tvrzení neplatí a jak je lze nedodržovat a obcházet, nerespektovat odvěkou moudrost předků. Úplně stejně blbý řidič jede nalitej a má vítězoslavný pocit, že ho nechytli a že nikoho nezabil a tudíž, že státní moc, která tvrdě trestá alkohol za volantem, je banda debilů, nad kterými se dá snadno zvítězit a dokázat, jak jsou zbytečně zlí a prosazují buzerační zákony a nařízení.

Jiný tupec vyváří vosk ve vodě ze studně a protože  se mu to daří, tvrdí, že jsem já hlupák když tvrdím, že se musí použít jen voda povrchová. Skutečnost je taková, že spousta lidí má špatné studny s povrchovou vodou a ve skutečně studniční mineralizované vodě velmi reálně hrozí zmýdlovatění a tudíž nevratné zničení vosku.

A stejný tupec je včelař, který nevězní roj a hned ho usadí, dokonce někdo i sklepne roj do úlu a vítězoslavně se chlubí, jak to jde, jak mu roj neuletěl. Atd, atd.

----------------------------

A ještě začátečníkům k rojení:

Ne každý roj, který objevíme viset na své včelnici nebo poblíž, je roj náš. Cizí včely velmi často dělají to, že zaletí na cizí včelnici a tam se usadí na větvi, nebo něčem jiném. Jednou mi také visel roj nade dveřmi mariongotky, že jí nešlo otevřít a musel jsem domů pro roják. Několkrát jsem za život sebral roj a nenašel svoje vč, ze kterého by mohl být. I ten na maringotce nebyl můj.

A perličku. Na zimním stanovišti v lese, po zákazu kočování, když vůz zůstal na místě přes sezonu, jsem objevil pár metrů od mariongotky roj na mladém, asi 3 m vysokém “chlupatém” smrčku ve výšce asi 2 metrů. Na kmeni, nešel nijak sebrat. Ale smrk byl tak slabý a pružný, že do kmene šlo silně kopnout tak, že roj spadnul. Na mě, nevadilo, do včel jsem vždy dokonale oblečený. Ale už se na stejné místo neusadil a popoletěl na místo vhodnější, kde se dal snadno sebrat.

Další fintu k rojení. Někdy se roj nedá nijak sebrat. Jednou jsem na mohutný roj na čtyřmetrové střešní lati zvedl dvěma hřebíky (co jsou na fumigaci a mám je v autě stejně jako kladivo) přibitý roják s jedním rámkem otevřeného plodu a rámek jsem také přibil hřebíčky za ouška doprostřed rojáku. Bylo to na hranici kaskadérství a mojí hlouposti (touha chytit obrovský roj byla silnější), k roji jsem dosáhl s takovouto montáží jen ze štaflí tak, že lať jsem přibil a přivázal k těm štaflím, ovšem ve výšce  jejich horních dvou šprušlí (štafličky asi 2 m). Roják jsem jakoby navlékl na visící roj, ale chybělo mi asi 20 cm a nešlo to líp. Naštěstí bylo absolutní bezvětří.

Roj se i tak na ten rámek plodu přestěhoval z větve. Jenže položit pak lať na zem s těžkým rojákem na konci byl snad nejhorší oříšek. Ale povedlo se. A ano, navzdory všem zásadám byl roj na jednom rámku s cizím plodem a šel tudíž ihned do úlu bez věznění. Trochu jsem znervozněl, když jsem nenašel, odkud by vyletěl a došlo mi, že byl cizí, i když byl přímo nad úly mojí včelnice. Pro Tom4 - byl na té jabloni, co se vám vyvrátila, v její špičce. Tom4 má totiž po mě včelnici.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.