Pokusím se odpofvědět oběma.
Martin.
Dopsáno po Gorově upozornění = přehlédl jsem, že jste našel misky nezakladené, to jsou cvičné" jak jim říkám a bylo by spíš divné, kdyby je nedělaly. Původní příspěvek ale nechám kvůli možnosti když už najdeme misky zakladené. Velmi často zruší i zakladené misky, kdfyž se třeba přidá prostor.
Ano, asi bylo pozdě, ale možná ne. Jak stará je matka? A jestli jste zrušil všechny zakladené misky a už běží snůška, měly by si to rozmyslet. Máte trochu času. Počítejte se mnou. Jestli byly všechny misky stejně staré, tak pokud budou v TL (nepravděpodobné), budou stejně staré. Vajíčka, řekněme pololežela = byla dvoudenní. To je do zavíčkování prvního matečníku 7 dní. Máte tedy asi 5 dní v klidu na to hlídat je a sledovat, zda staví v medníku. Případně na prostředek už “začatého” medníku dejte 1-2 nové nedotčené M a uvidíte zda staví. Jestli nezačnou stavět, je zle a musíte to rozebrat a najít matečník(y).
Jirka.
Za to, že se vám vyrojí vč, rozhodně nejste za blba!! Prostě některé roky jsou rojové víc, jiné méně nebo vůbec. Ani já nevím předem, jak který rok dopadne a popravdě je mi dokonce divné, že se mi už několik let nechce rojit nic.
Bohužel popisujete to vč tak nejasně, že jsem nepochopil o co jde. Kdyby to byla stará matka, což v prvoroji je vždycky, i když převede vč přes zimu a zajistí pěkný rozvoj, je přece stará a vč jí chce skoro vždycky měnit. Já na jarní TV nevěřím, někdo tvrdí, že to funguje i zjara, mě ne. Vždy se mi z jarní TV vyrojily (nebo jsem na výměnu nepřišel, většinu matek nemám značených). Letos zkouším u 4 vč jak dopadne jarní TV. Dám sem pak vědět jak to dopadne.
Vy se podívejte kolik byklo matečníků a kde byly. Jestli na plástu udělaly vodorovnou stopku, vykousaly buňky kolem, aby vytvořily plac pro matečník a matečníky měly 1-4, některý taky na obvodu plástu, rozhodující je, že jich bylo málo, tak to je VŽDY TV.
Ano, jako jsou některé ženy nezvladatelně nevěrné proskočky kdyby se muž snažil sebevíc, stejně tak jsou i rojivější některé včely. U včel máme tu výhodu, že takovou matku můžeme eliminovat bleskurychle. Zbavte se jí - správně zamýšlíte co nejdřívější výměnu. Taky se snažte nedovolit vylíhnout trubce, úplně to nejde, ale likvidujte její trubčinu v nejvyšší možné míře. Totéž platí o všem, co nechceme! Když máte jen pár vč a pokud máte vysoké trubčáky, já dělám jak jen to jde, že beru od inseminek nebo pěkných matek trubčáky a dávám je dolíhnout do “obyčejných” vč a jejich trubčinu dám pod přístřeškem vyzobat sýkorkám. Udělají to skoro chirurgicky a nesežerou i vosk jako slepice, ale slepice jsou nejlepší volbou, tu trochu vosku snadno oželíme a slepice nesou jak vo život. Nemám slepice🙂
Když likvidujete matečníky, nechat dva se zdá jako hra na jistotu. Ovšem tady musíte zariskovat a smíte nechat JEN JEDINÝ.
Neptáte se ale v té souvislosti připomenu:
Když zjistíme rojovou náladu a zakladené misky nebo červy v kaši, nefunguje oddělek se starou matkou. To jen napodobíme vyrojení prvoroje a jak se začnou líhnout panušky, mohou nstat dvě situace a já neobjevil zákonitost. Buď první vylíhlá matka zabije ostatní matky ještě nevylíhnuté v matečnících, oplodní se a často včelař ani nezjistí, když neznačí matky, že je se mu to vč vyrojilo. Ovšem to je ten lepší případ. Častěji se vylíhne první panuška a letí druhoroj. Pak další, logicky už menší roj až nakonec v úle zbyde hrst včel s poslední panuškou.
Z rojů je plně životaschopjný prvoroj se starou a někdy PRVNÍ poroj. Vše ostatní nemá šanci přežít. Proč to příroda dělá jsem nepochopil.
---------------------
Normální rojení je, že matky zakladou misky a přestanou klást a vč se připravuje na vyrojení. Ovšem v polsedních asi 20 letech, možná 25 se děje, že matky do poslední chvíle kladou a letí v den zavíčkování prvního matečníku. Pokud byly matečníky stejně staré, někdy bývají stáří různého. Když je špatné počasí, zavíčkují a čekají. Na vyrojení mají do vylíhnutí asi 6 dní a pak letí, i kdyby přestalo pršet jen na 10 minut, ale prvoroj vyletí.
Ve starých knihách se píše, že matky, když kladou, nejsou schopné letu, jak jsou krmené na kladení max počtu vajíček. Tak to je blud a nebo to platilo o včele Tmavé. Kraňky se vyrojí a v úle se najdou stojící vajíčka!
----------------------
Dobře si nastudujte tento můj článek z loňského března. Je sice o moru plodu, ale o rojení také. Jen si tady dovolím připomenout, že tam píšu, ROK PŘED MARTINOVÝM UPOZORNĚNÍM NA AMERIČANA A JEHO DOPORUČENÍ JEŠTĚ ŘIDŠÍHO KRMENÍ, NEŽ JSEM TVRDIL JÁ.
https://www.chovzvirat.cz/clanek/1526-roje-a-mor-vceliho-plodu/