Zdravím, tak jsem dnes po cca 10 dnech byl ve včelách a žádná velká hitparáda. Tedy nejsou slabší, ale jsou zhruba stejné jako před těmi 10 dny. Jak se ochladilo a začalo foukat, dokvetla jíva a nic dalšího nekvetlo tak patrně přestaly / omezily plodování. Stav je následující.
Vč1, moje nejlepší, dostalo medník před těmi 8-10 dny. Medník dostat muselo, obsedalo celý VN i TL. V medníku začaly na mezistěnách, ale po ochlazení to zabalily. Ve čtyřech souších je tak kilo medu dohromady. Začínají špendlíky a tak věřím, že to zase rozjedou. O tyto strach nemám, jsou hodně silné, je to vidět i na česně. Do VN jsem nekoukal.
Vč2, dostalo medník asi 1-2 dny po těch prvních, myslím že na něj bylo zralé, ale dostaly ho v nepravý čas. Následně se ochladilo a "nic" tady nekvetlo. V medníku sice nějaké včely jsou, ale nic se tam neděje. Ve VN je jen zavíčkovaný plod před líhnutím (tmavá víčka) a malé larvičky a patrně vajíčka, ta ale nevidím. Chybí větší larvy a čerstvě zavíčkovaný plod. Stejná situace je ve vč3 a vč4, jen s tím rozdílem, že ještě nemají medník (naštěstí). Tady ještě minimálně týden počkám a uvidím. Není kam spěchat, teprve to začíná, špendlíky mají jen pár rozvitých květů.
Vč5 je asi 10 dnů v tom mém spešl úle s dvojitou stěnou a solárním ohřevem do mezery mezi tyto stěny. Toto včelstvo, jako jediné hodně zesílilo a má plod všeho stáří. Tyto žádnou pauzu neměly. Nahusto obsedají celý VN, je tam hodně plodu před líhnutím. Ještě počkám den, dva až se rozjede snůška a dostanou medník.
Poučil jsem se z toho, a došla mi potřeba tepla. Příští rok se budu snažit je držet mezi komorovačkama co nejdéle a s medníkama nebudu tak pospíchat. Chce to minimálně tak 5-10 let praxe🙂. Už začínám chápat to Tomovo raději o 5 dnů později, než o den dřív.
Já jsem byl dneska zkontrolovat jestli je konečně zakladená z ¾ postavená panenská souše kterou jsem přidával ještě před ochlazením tak v ní byly konečně vajíčka a dokonce na zásobním trubčáku z loňska, který jsem použil jako zadní krycí už bylo vidět hodně červů. Takže souše šla na třetí pozici, místo ní jsem dal odrásanou souš (drapák) z loňského roku. Vcelku mě překvapilo že na původní třetí pozici kde byla vystavěná mezistěna měly strašně málo zavíčkovaného plodu po obou stranách dva malé kolečka, ale byly tam i vajíčka takže nevím, jestli jsem před tím moc neurychlil přidávání této vystavěné a vajíčkama zakladené mezistěny. Bohužel jsem musel vyndat i vyjezený zásobák za BP, do kterého nanosily sladinu, protože by se mi tam nevlezl drapák na zakladení takže na poslední pozici je BP má zase přijít ochlazení takže snad jsem udělal dobře.
tak som dnes bol pozrieť včely, každá rodina má už vystavené 3-4 medzisteny v medníku ale čo je zaujímavé na SR nestavajú, len také symbolické srdiečka čo je celkom netypické… ale trúdy/trubce sú skoro v každej rodine tak asi využívajú existujúce trúdie bunky…
zaujímavé bolo sledovať letáče - česná, včely už nosia menej peľu ale do česna prilietavajú aj “ťažkotonážne ” nosičky nektáru…kvitnú slivky a čerešne/třešne, idú púpavy/smetánka a začínajú prvé jablone
ináč ak pozriete pripojené foto, moje včely nevedia kde je správne pristávať, pri česne na celé dno úľa si vybrali opačnú stranu ako je “predpisová ”poloha česna…🤔
Včera odpoledne jsem byl poprvé tento rok ve včelách. Nebylo kdy a ve finále podle mě nebylo co by bylo potřeba s nimi dělat. SR měli v úlu nachystané od podzimu. Přidat/dát medníky na 11 včelstev, některým upravit plodiště tak abych měl při medobraní všechny na vysokém plodišti trvalo 2 hodiny i s chystáním medníků (přehození rámků s mezistěnami a soušemi do jiného nástavku). Tak jak to bývá 4 vč. jsou silná, 4 střední a 2 slabší a jedno extra slabé na 3 rámcích, ale s cca 20 kg tekutého medu. Vzal jsem z nich pro dceru plástečkový med. Jedno střední včelstvo vyzimovalo i s rejskem v úle. V listopadu tam ještě nebyl a tak stačil zničit jen 3 souše a pokálet dno, které jsem vyměnil i se spodním nástavkem. 4 silná včelstva měli 2 nástavky plné medu, takže snad oddělky které půjdu dělat za 2-3 týdny nebudu muset krmit cukrem. Nejsilnější včelstvo s dovezenou BF matkou z Polska mělo takové množství plodu, že jsem chvilku hledal ještě druhou matku. Nenašel jsem ji a jeden rámek s plodem vzal a posílil lazara. Každým dnem začne řepka, tak snad klapne i počasí. Zatím jsem spokojený a to jsem ve včelách přes 6 měsíců nebyl.