Aktuálně: 1 882 inzerátů279 902 diskuzních příspěvků19 988 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

JirkaP
JirkaP 29.04.2026, 13:01:16 xxx.xxx.140.98

Dobrý den, děkuji všem za rady. Toho blba jsem nemyslel tak, že se mi vyrojily, ale že tak brzo. Je ale pravda, že už je konec dubna, tedy skoro květen🙂.

Tome, byla to mladá (loňská) matka, dcera po „rojivé potvoře“. Od jara byly silné, měly TL, medník dostaly jako první, už někdy před třemi týdny. Okamžitě ho obsadily, pak se ale ochladilo, tak se trošku stáhly a asi na týden přestaly plodovat (psal jsem to tady o pár příspěvků výše). Je ale fakt, že na to, jak byly silné nenanosily celkem nic v porovnání s dalšími 2 silnými vč. To mě mohlo v sobotu trknout, když jsem kontroloval a někde přidával další medník. Ty dvoje nejlepší ale nepřestaly plodovat, tyto ano, tak jsem si říkal, že asi proto mají v medníku méně. Dnes je zkusím projít a vylámat přebytečné matečníky. Snad nebudou tak ostré jako včera. To jsem ještě nezažil, vrhly se na mě jak bestie, plácl jsem zpět medník a mazal pryč. Každopádně později vyměním obě matky, starou i novou, takové potvory u domu nechci.

Tome, myslím, že jste někde zmínil (snad to nebylo jen moje zbožné přání) … jak je VN plné, tak do něj víc nelezu. Jak tedy poznám, že se chtějí rojit? Asi to chce praxi, pozorovat letovou aktivitu, přínos, .. . Mám v plánu začátkem května dělat oddělky, při té příležitosti chci všude projít VN. Doufal jsem, že to do té doby vydrží, ale nevydrželo. Ničemu to nevadí, jen bych nerad, aby se mi vyrojily i ty nejlepší. Říkal jsem si, že jako „protirojové opatření“ budu přidávat další medníky (ne první) trošku v předstihu. Teď už je podtrhnout nejde, nebo ano? Logika: Jak jsem psal, nemám souše, takže víceméně do dalších medníků půjdou jen samé M, max jedna souše ke každému kraji. Když je silná snůška, nosí rychleji, než staví. Když dám medník o něco dřív, ví dopředu, že mají práci a prostor, tak by se nemusely chtít rojit. Dává to smysl? Děkuji.

Tom50
Tom50 29.04.2026, 16:29:35 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 29.04.2026, 13:01:16

Moc otázek najednou.

Připolmněl jste mi mě kdysi, když jsme debatovali s mámou a došel jsem ke stejnému závěru jako vy, že jak poznám, zda se nechtějí rojit? Máma odvětila, že nepoznám, že u včel jsou i chvíle, kdy je potřeba jim věřit. Přijal jsem to, a doplnil dodatkem (aby maminka nevěděla), že komu se u mě nelíbí ať táhne do p…! (taky proto vám v mailu radím pořídit si aspoň 10 vč)

Znovu zanalyzujte ty vyrojené a jejich chování v posledním měsíci, rojovka nezačíná předevčírem, ale asi 3-4 týdny předem. A i toto je jako u lidí, kdo chce zradit, předstírá strááášnou aktivitu a přehání, ale už v nitru kuje pikle. A jestli to vyhodnotíte, že jste vy chybu neudělal, je to prostě genetika a s tím nebojujeme. U lidí tento marný boj jsme ale dělat nuceni a nemyslím teď zrovna partnerské vztahy, ale prostě geny obecně.

Samo obsazení medníku, kor když je tak nadšené a tak brzy, čujte zradu vždycky. Nejde o to něco rychle obsadit, ale jestli se tam taky začne pracovat a hospúodařit, viz jedno lidské etnikum.

Staré přísloví praví, že: “květnový roj za fůru sena stojí” a my nyní musíme, díky klimazměně, stav přírody posunout nejméně o 2 týdny a tak květen sedláků před 100-150 lety je dnes už v půlce dubna. Mimochodem, taky se říkávalo, že jak kvetou jabloně ve dvou měsících, jablka se neurodí. Dnes je to naprosto běžné.

Je asi blbé co napíšu, ale neoblékl jste krásně vypraný a nasmrděný silnou aviváží pracovní oděv? Tak tyhle chemsmrady včely neodpouští nikdy!! Stačí se hladce oholit a dobře naladit a použít vydatně (i nepatrně) kolínskou a dobré naladění vás hodně rychle u včel přejde. Taky neodpustí pivní dech a už vůbec kořaleční. No a lak na vlasy u našich hezčích poloviček neodpouští stejně vehementně a ani Rexony a jiné pičifuky.

Ale! Někdy někde, často i dost daleko stříkají jezevci třeba pšenici. Některé vč přes takové pole mají koridor a ostatní ne a ty nasrané postřikama se pak mstí i ostatním medvědům. Včely nás asi považují za divné medvědy, jako jediní taky chodíme po dvou, sice nic netřískáme a nerozbíjíme jim poloshnilý strom, ale smrdíme pro ně úplně stejně!!!!!! A korunu tomu dá ten, co když mu u hlavy zabzučí včela (vždy u hlavy a obličeje, jen tam je medvěd zranitelný) když začne mávat pazourama kolem hlavy a jančit. Pak má včela jistotu, že to fakt, sice divnej, ale medvěd je, protože jak medvěda napadly celé miliony let, co začal dělat? No začal odhánět pazourama včely a stírat si je z nozder, uší, očí, z tlamy. Jasně, vysvětlit tohle hysterce nebo dítěti je nemožné 🙂😉. Musíme se s tím naučit nakládat a žít a trpělivě vysvětlovat rodině a blízkým, i sousedům.

I teď lze včely podtrhnout, víc hodin denně je chlad a méně hodin teplo. Taky přijdou třeba zmrzlíci, pak Medard - i když neprší, ochladí se vždy. Na to je třeba myslet a s přidáváním medníků opatrně. Ale někdy, a je ten kumšt to vystihnout, je dobré dát druhý medník dřív. Vzpomeňte na Gora, jak se mu zpočátku třetina vyrojila než na to přišel. My pak už ani nevíme jak to děláme, prostě to chce čas, praxi a pořád u toho myslet, každý rok je jiný, každé vč je jiné, psát si (já si to po nocích často čtu jak to bylo v minulých letech). Já se třeba díky včelám v rodině od mého narození takovému rojení, co popisuje pan kolega vyhnul, ale dokud jsem převěšoval plod a omezoval matky, bylo to na tom založené. Pro vaši informaci. Dodnes většina, halvně Adamitů, omezí matky a pravidelně každých 8-9 dní rozebírá všechny úly a vylamují matečníky. Po celou sezonu. Za takovou cenu bych já nevčelařil a považuju to za vrchol lidské tuposti.

Když nejsou souše klidně i všechny jen M, to se nedá nic dělat. Jen je to za určitou a ne malou ztrátu medu, viz moje pohádka o dvou bratřích na houbách. Znovu si to přečtěte, nejen vy, ale kdokoli to tu čte.

Perlička. Jednou jsem zapoměl rozsvícená světla a vybil baterku. Neměl jsem na stanovišti ani ty rámky s M, jen bednu nízkých SR. Někam jsem měl asi na 3 dny odjet (na to mám jiné auto než na včelaření) a tak tam auto zůstalo stát, domů jsem dočochtal pěšky. A než jsem odešel, dostaly samé SR. Mohl jsem v několika vč v mednících vzít třeba po dvou M nebo souších a nahradit je SR, třeba u stěny, kam by asi ani trubčí plod nedaly. Ale jednak bych je znovu vyrušil, jednak jsem byl unacvený (línej) a tak jsme vymyslel pokus. Ano, hodně věcéí u mě byla z nouze ctnost. Něco jsem zvoral a tak jsem toho využil k nějakému pokusu. Bordelářská nesystematičnost? Ano, já tomu říkám u sebe eufemisticky kreativita.

Čekal jsem divočinu šikmo. Nestalo se tak, žádná trubčina, spořádaně vystavěly dělničinu a zamedovaly (vytáčení bez drátků pračka nervů). Jenže to byla NÁHODA!!!!!!! A proto pořád tvrdím, že do medníku nesmí přijít volná stavba. I když se mi to jednou povedlo. A hlavně, nebyl to první medník v sezoně! Popravdě jsem si nadělal SR, jako že do medníku, jenže vyztužené a zkoušel to jako že v dalších snůškách. Fungovalo to tak ze třetiny případů a proto se o svém bláznovství ani nezmiňuju. Jen když opakovaně tvrdím, že jsem u včelsaření nevyzkoušel jen málo věcí, bylo by dobré mi věřit.

A vaše poslední dedukce a otázka je správná, ale jak kdy, nejde to paušalizovat. A i holt někdy něco riskneme. Pak je to napínavější a proto včelaříme ne?

JirkaP
JirkaP 29.04.2026, 19:49:38 xxx.xxx.16.111

Dobrý večer, moc vám děkuju za váš čas. Roj je usazen v novém úlu, nemám navíc VN (už je něco objednáno) resp. jeden mám, ale ten plánuju na oddělky, tak jsem je dal do dvou NN s vyšším česnem. Prohlédl jsem kmenové včelstvo, vylámal matečníky, nechal jsem jen jeden (snad) zavíčkovaný a asi dva ještě otevřené. Dnes byly mnohem hodnější, včera jsem do nich asi vlezl v nepravý čas (po vyrojení). O voňavce, pivu a kořalce vím.

Ještě bych měl prosím jeden dotaz a zase vás nechám vydechnout🙂. Když už jsem byl ve včelách, říkal jsem si, že mrknu i na ty dvoje nejlepší, ty by mě mrzely, kdyby se vyrojily. Sundal jsem první medník (byl už celkem těžký) a zjistil, že druhý medník, který jsem dával v sobotu mají z poloviny postavený a už tam nosí (na prostředku) sladinu. Do plodiště jsem tedy nešel. Když staví a nosí v nedávno přidaném medníku, tak by zaječí úmysly mít (zatím) neměly. Je to tak?

Co bylo u vyrojených jinak? Nedostatkem prostoru myslím netrpěly, mezistěny (i v medníku) postavily, jediný rozdíl, co jsem zpozoroval byl ten, že v medníku nic moc nepřibývalo, teď je suchý.

Dnes, jak jsem přišel kolem 4 z práce, tak to už téměř nelétalo. Nikde. Bylo sice o něco chladněji než v předchozích dnech, ale svítilo a teoreticky to mělo ještě frčet. Naplno kvetou třešně (ty pozdnější) na jabloni se objevilo pár květů, začíná řepka. Je hrozné sucho a asi to s nektarem nebude nijak slavné. Zítra budu pracovat z domu, tak budu sledovat, jestli létají aspoň kolem poledne. Ráno bude zima, má být -1. Děkuji.

Martin83
Martin83 29.04.2026, 20:31:54 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 28.04.2026, 22:06:16

Díky za odpověď vám i Gorovi. O stáří toho včelstva co mělo misky nemám tušení bral jsem ho jako roj někdy v květnu od známého pak se vyrojilo mě😀 já roj chytil no a teď se chce asi rojit zase. Dnes ráno bylo u nás -1 a odpoledne max 11°C včely nelétaly skoro vůbec. Zítra hlásí ještě větší mráz, ale sobota 20°C, neděle 22, pondělí 23. Dnes jsem se kouknul do medníku a vypadá to, že pracují na mezistěnách sice nebyl medník narvaný včelami jak měl Jiří, ale zase tam nebloudí sem tam včela. Vyrobil jsem si jak jsem již zmiňoval ultra nízký medník je to pokus a vystrojil jsem ho samými M. Uvidíme jak to dopadne nafotím to a o případném úspěchu i neúspěchu zde dám samozřejmě vědět. Už by se konečně mohlo začít dařit. Jinak díval jsem se na dlouhodobou předpověď a nehlásí žádné srážky takové sucho na jaře jsem asi ještě nezažil.

Tom50
Tom50 29.04.2026, 21:45:00 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 29.04.2026, 19:49:38

Na vaší otázku neumím odpovědět, nejpravděpodobněji to předpokládáte správně, ale u včel absolutní jistota není nikdy. Měl by převládnout shromažďovací pud, ale je sucho a myslím, že podprůměrná snůška a tak čítankové počasí na to, aby převládl mamon nad sexem, možná není.

Roj jste usadil nějak brzy ne? A na ten vál položte něco, třeba kusy střešní latě, prostě udělejte sajtny. Někdy se hrnou tak rychle, že tečou a kapou mimo vál na zem.

Mám za to, pozoruji to už několik let, že ráno a dopoledne a tak do 3-4 pracují, pak přestanou létat i když je teplo. To asi vyschne nektar a v chladné noci nějakou vláhu stromy z hloubky natáhnou. Taky v noci neběží fotosyntéza.

Martin.

Rádo se stalo, ale něčemu nerozumím. Proč myslíte, že se chtějí rojit, pochopil jste “cvičné” misky?

A co je ultra nízký medník?

A k suchu. Pamatuji si, narodila se mi první dcera tak proto si to dobře pamatuju, že od 2.5. 1979 do konce červa (Medard nemedard) nespadla kapička deště. Na loukách se prášilo, měly barvu pouště, zbytky zrzavé trávy se ztratily. Pak od začátku prázdnin pršelo a byla zima až do září. Byla taková zima, že ani houby nerostly, i když bylo napršeno do foroty. V té době jsem včely neměl, tudíž jak na tom byly a jakou měla máma snůšku a výnos nevím. Měl jsem hodně jiné starosti, hlavně jsem ale bydlel v JBC a léto trávil v Soběslavi.

JirkaP
JirkaP 30.04.2026, 08:05:42 xxx.xxx.199.11
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.04.2026, 21:45:00

Tome, děkuji vám za odpověď!

Roj jste usadil nějak brzy ne? A na ten vál položte něco, třeba kusy střešní latě, prostě udělejte sajtny. Někdy se hrnou tak rychle, že tečou a kapou mimo vál na zem.

Když se nejedná o roj neznámého původu, tak 1 den v tmavém a studeném sklepě (mám tam tak 5, 6 stupňů) by měl na uklidnění stačit, nebo ne? Ano, ty sajtny tam být mohly (měly), ale byla to improvizace, dost jsem spěchal, aby se tam do večera, než se ochladí stihly nastěhovat. Zvládly to všechny, i ty, co přetekly.

Dnes ráno u nás bylo -2.5°C. Snad to všechno nepomrzlo.

Tom50
Tom50 30.04.2026, 09:35:55 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 30.04.2026, 08:05:42

Aha, tak jsem se patrně v článku vyjádřil nekomplexně a uvedu to na pravou míru zde.

Věznění roje, nejlépe 3 dny (ne víc, na to nemají včely v sobě krmení), je potřebné u KAŽDÉHO roje a tedy i u vlastního. Je to jediná možnost preventivního ozdravení nově vznikajícího včelstva. I na mor negativní vč může původce moru mít, jen ne v míře, aby propukla klinika. To zjistil pokus, udělaný vyšetřením zimní měli na mor v jednom kraji ČR, od kterého se, pokud vím, zase rychle upustilo a tím bylo plošné vyšetření zimní měli na přítomnost původce moru včelího plodu. Ukázalo se, že mor, tedyx bacil - původce moru, má velké % včelstev, ale že většina se mu ubrání a včelař to vůbec neví a nezjistí. Ovšem z toho jasně vyplývá jakási časovaná bomba ve velké části včelstev, kde pak stačí nižší imunita, způsobená třeba moc hustým zimním krmením nebo jinak, kyselinami třeba, nebo i jiným týráním včel a pak MOŽNÁ - nikdo to nezkoumá pokud vím - najednou propukne morová nákaza s klinickými příznaky a všichni se nesmírně diví.

Protože nám “páni” nepomůžou, jde jim jen o peníze a jak ze včelařů tahat peníze za vyšetření a proto se nevyšetřuje plošně každý vzorek zimní měli, když už se musí povinně sbírat (tady si panstvo na sebe upletlo bič s druhým koncem, ale my si to nechali líbit), tak si musíme poradit sami. KAŽDÝM možným způsoberm a protředky jaké máme k dispozici. A věznění roje 3 dny navíc nic nestojí, jde jen o nedočkavost včelaře!!!!!

Pak je to, milý Jirko, jen na nás. A tak bychom měli, za každou cenu, využít VŠECH možností jak svá včelstva ozdravit. A ano, celou dobu mám na mysli opatření PREVENTIVNÍ, tedy zdánlivě zbytečná, jak tvrdí mnozí, prosazující životní filozofii, že netřeba sundavat kalhoty, když je brod ještě daleko a že problémy se řeší až nastanou.

----------------------------

ALE!

Jednou, za život, nedávno - asi 6-7 let, se mi stalo, že mi vězněný roj zpola uhynul hlady. Když jsem ho usadil a nepokrmil, aby znovu po nasátí neletěl a krmení dostal až další den, část včel byla mrtvá hlady. 

Jak by kdo vyhodnotil tuhle příhodu?

Já jsem z faktů usoudil, že roj nebyl můj. Že po vyrojení usednul někde a po dni nebo dvou dnech popoletěl a sednul si poblíž mojí včelnice. Já ho ale věznil jako by byl můj 3 dny a roji došly zásoby z volátek včel.

Martin83
Martin83 30.04.2026, 17:04:25 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.04.2026, 09:35:55

Zdravím. Včera i dnes jsem se díval do medníku jestli jej obsadily a nic moc. Včera tam bylo více včel na mezistěnách než dnes. Při přiložení dlaně na strůpek je ve středu teplý. Po krajích na M nejsou včely ve středu tam cosi je, ale žádná sláva připisuji to možná počasí. Dnes bylo max 11°C a ráno -3°C. Počkám ještě max. 3 dny má být teplo pak je budu muset asi rozebrat.

Tom50
Tom50 30.04.2026, 17:18:42 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.04.2026, 17:04:25

Ano, je to divné, denně se líhnou spousty včel. Nečekejte tak dlouho, podívejte se v sobotu.

Martine. Skutečnou zakladenou misku poznáte s jistotu 90% na první zběžný pohled. Je mělká. Jakmile jí matka zaklade, je hlubší a má snad o necelý milimetr vyšší okraj, často světlejší a je jakoby baňatější. Pamatujte si tuto poučku a hledejte ty mnou popsané detaily a uvidíte, že mi dáte zapravdu. S Gorem jsme vás klidnili, že cvičné misky, ale nevysvětlili jak je poznat na první pohled od těch “ostrých”. 

Martin83
Martin83 30.04.2026, 18:09:45 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.04.2026, 17:18:42

Díky. V sobotu udělám prohlídku plodiště. Co dělat když najdu zakladené? Zlikvidovat je?

Tom50
Tom50 30.04.2026, 21:31:04 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.04.2026, 18:09:45

To záleží na tom co chcete. Jestli chcete další vč, toto je ideální, pokud by byly misky zakladené. Dokonce by byl i čas si udělat úl, nebo připravit plemenáč, připravit si souši na vodu, musíte mít zásobní rámek a odd taky musí mít možnost stsavět M. Pak byste udělal oddělek. Neudělaly by si nouzáky, ale vychovaly matku z matečníku, tedy plnohodnotnou. Ale odd jí tak skvěle nevykrmí (larvu a taky jde o teplo, na to je v odd méně včel než ve vč) a tak by bylo lepší udělat oddělek až za pár dní. Počítat jistě umíte a stáří vajíčka je v misce stejné jako u vajíčka na dělnici. Nečekal bych určitě na devátý den, ale dělal bych oddělek tak 7-8 den a pozor na stejné stáří vajíček, nemusejí být položena ve stejný den. 

Já si ale myslím, že to není rojovka, to zjistíte až to otevřete. Možná tam bude nějaký starší matečník, třeba 2-3, to plánovaly původně TV a pak to změní na normální rojení a matka zaklade další. Hlavně si všímejte poměr otevřeného plodu ku zavíčkovanému. Jestli bude na třeba 5-6-7 rámků zavíčplodu jediný s otevřeným, je zle. Nebo je otevřený sice na 2-3, ale te´d je vše ubité pylem a neměříme to na rámky ale na plochu, asi tak, někdy je plod sice na 3 rámcích, ale vydalo by to bídně na jeden, rozumíme si? To samé platí o zavíčplodu.

Jo a tady začátečníkům něco a prosím Gora, aby to doplnil a potvrdil. Zapomněl jsem to v souvislosti s TV napsat.

Jestli je pěkné počasí, devátý den víčkují první matečník a prvoroj ten den letí. Když je špatně, čeká. Ale když je pěkně, je ve vč 1-3 zavíčkované matečníky, a matka tam je a dokonce klade, je to na tisíc % TV. Ovšem to je velmi vzácné je při tomhle načapat a já úplně nevím co udělat. Asi bych se starou udělal slabý oddělek. To podle toho, jaký poměr plodu zavíčkovaného je ku otevřenému. Prostě já jarní TV nevěřím a proto prosím pana kolegu Gora o názor na takovou situaci.

----------------------------

Tady dám co je taky u včel možné a co žádná stará (ani modernější) odb. lit. nesděluje. Popíšu jak jsem přišel o inseminku.

Běžně se ví, že z podletní TV starou matku někdy nezabijí a kladou obě, zjara je pak ve vč už jen mladá. V životě jsem nečetl ani neslyšel, že by to samé mohlo být i zjara.

Přišla inseminka. Nejjistější je jí přidat do smetence. OK, vytipoval jsem vč, našel starou matku a rámek, kde zrovna kladla, opřel na očích o vedlejší úl. Na očích proto, že se mi už stalo, že jsem takto odložený plást se včelami a s matkou zapomněl vrátit do úlu a pak jsem znovu otevíral úl. (taky by šlo matku chytit a pustit jí česnem domů, vklouzne tam, jako by to dělala denně a rámek se včelami a plodem se dá někam do oddělku třeba) No a udělal jsem smetenec a v rojáku byla klícka s inseminkou s vylomenou pojistkou, tedy vyjedení za několik hodin. Smetenec ví od začátku, že matku, sice jinou, ale má.

Matku zabily, na klícce bylo srdíčko dělničiny a v ní vajíčka. Našel jsem nádhernou velkou matku. Z toho vyplývá, že i v červnu mohou být ve vč dvě matky.

Chyba? Ano. Ale jak já včelařím, i kdybych matku v klícce neodjistil, usadil smetenec a matku odjistil za 2 dny po usazení, stopro bych se nepodíval, zda tam něco neklade. Nenapadlo by mě to. Ale stalo se mi to za život jednou, je to tuším 2-3 roky. Na té insemince (BF) mi hodně záleželo. Tom4 i Petr si je ze stejné várky nezabili a jsou z nich dodnes nadšení.

Martin83
Martin83 01.05.2026, 08:11:32 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.04.2026, 21:31:04

Díky za rady.

Co bych chtěl určitě je, aby se mi to nevyrojilo mám jen jedny včely a chci mít tento rok hodně medu. Úl náhradní mám mezistěny také zásobní rámky nemám žádné. 

goro
goro 01.05.2026, 09:17:36 xxx.xxx.9.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.04.2026, 21:31:04

k tichej výmen nie je čo dodať… už veľa včelárov sa dalo vo včasnú jar oklamať, že matečníky sú len zo tri a tak to nebude rojenie..  a bolo…

TV najčastejšie máj – jún, ale pokojne aj neskôr… včely dávajú matke šancu aby sa “prejavila” a len keď jej to nejde tak zahája výmenu… tiež som na jar nezažil plnohodnotnú TV, núdzovú výmenu matky ano, keď som bol iniciatívny a matičku pripučil…

rojenie je bežné v apríli/v dubnu a v máji až do júna… kedže je prelom dubna/května teoreticky by to mohla byť dilema ale nestačí len pozerať matečníky ale ako Tom písal hodnotiť plod… tiež som sa stretol s tým, že voľakedy býval podiel otvoreného plodu nízky a matka prestávala pred rojením klásť ale ako už Tom tu spomínal dávnejšie , v posledných piatych rokoch často matka kladie do poslednej chvíľky a pomaly letí s rojom a posledné vajíčko jej trčí zo zadočku..

pri “hladaní" rojovej nálady musíš hodnotiť včelstvo komplexne, nielen počítať matečníky…. včely v rojovej nálade prestávajú stavať medzisteny, dosť výrazne poklesne ich zberová akktivita, len sa tak povaľujú na letáč, aj tie čo vyletia po peľ akoby len tak čakali , kedy to vypukne, priletia s obnôškami ale nevlezú dnu do úľa , usadia sa často na prednej doske a čakajú ..(asi majú “tušáka” že to vypukne len nevedia presne kedy 🙂)

Martin ak chceš mať istotu že sa včelstvo nevyrojí musíš urobiť odloženca a v lete spojiť ak bude znáška… alebo ináč špekulovať… ak by to nebola rojová nálada ale TV pribrzdíš rozvoj ale neublížiš veľmi… 

Tom50
Tom50 01.05.2026, 23:41:29 xxx.xxx.139.232

Děkuji panu kolegovi Gorovi. I za české názvy měsíců, pořád mi ty světové dělají potíže. Jen některým vysvětlím. Ve starém Římě začínal rok až prvního března a proto je nynější devátý měsíc mezinárodně sedmý a dvanáctý se nazývá desátý. Šestý měsíc dal císař Augustus přejmenovat podle sebe. Tak proto ten hokej a já to musím pořád počítat. Bohužel mi dělá velkou potíž jůl a jůn, nevím který je který a musím to pokaždé hledat, nejsem štont si to zapamatovat a když se to nepovedlo do mých 70, nepovede se to do konce.

----------------------

No a k dnešku. Snůška je nepatrná, cpou to na vysoké rámky a medníky zvětšiny ignorují. Těžká pomoc, snad “sběrné medníky”. Ze vč budou lazaři, omezují plodování a ani se část nechce rojit, naopak asi polovička se rojit chce vehementně. Některá vč mizerně staví vysoké M a když, tak nezakládají. Jiná staví dobře, asi půl napůl a stejné u měr 24 i 30. Bude hodně práce a málo medu. Jak se jaro zdálo nadějné, u mě to bude zklamání. Slibovaný déšť bude tady u nás jen mrholení bez významu. “Moje” řepka už týden rozkvétá a zjevně se jí nechce, asi čeká na vodu. Jediné co je skvělé, že neroste otravná tráva a nemusí se tolik sekat, sekal jsem dnes letos prvně. Na rozkvetlé jabloni není jediná včela. Vrby letos nedaly ani deko, vůbec na ně nelétaly, ani pro pyl, což je divné.

Mám jedno velké podezření. Že je chyba tuháč pod VN a jedno zda v září nebo v březnu. Ne kvůli tuháči, ale nadbytku zásob. Vč nespotřebují zásoby na vysokých rámcích, nemusí, mají pod nohama a pak nechtějí do medníku. Přesně toto předpovídal na popis mého pokusu Goro, jen to kulantně zamlžil, asi abych se nenafouk (on je takový - opak mě). Ano Goro, měl jste asi pravdu. Není nad to, když jsou těsně před snůškou vč skoro hladová a v úlech se stěží napočítá kilo zásob. Toto je nutné si dokonale zapamatovat!!! 

Ne každý můj pokus dopadne dobře. Sice není všech dnů konec, ale poučení je třeba si z toho vzít. Poreferuji jak to bude dál.

goro
goro 02.05.2026, 08:34:27 xxx.xxx.9.162

ja som minulý rok vyplakával nad tým aké slabé včely mám a tento rok je úplne iný… už som písal že stavajú medzisteny, na pridanom SR boli trúdy/trubce, a začali fantasticky napĺňať medníky, priznám sa že som po vlaňajších neúspechoch podcenil potrebný počet pripravených medzistien a doslova sa naháňam aby som mohol dávať ďalšie medníky…

teda naháňal som sa…🤐…všetko rozkvitnuté a všetko pomrznuté..třešne, jablone…miesto krásnych bielych a ružových bomulí len hnedé smutné chumáče… neviema ako sa to prejaví, včely ešte len začínali viečkovať, dážd nie je, papelišky odkvetli a poletujú … akát je nie rozkvitnutý (dúfam že nezmrzol v puku)…

takže sa pripájam k vám Tom, tento rok sa rozbehol pekne ale asi to nebude to pravé orechové…

k tomu tuháču pod nohami, sám ste písal, že včely podnecovanie dávajú plodu a a prinášaný nektár z prírody ukladajú radšej do zásob..a kde je jasné..nad plod… no a potom akonáhle sa zásobami urobí veniec na vrchu vysokých plástov plodiska je s návštevami medníka koniec… nielen ja to viem, viete to aj vy a vedia to žiaľ aj včely…😢

Martin83
Martin83 03.05.2026, 12:24:48 xxx.xxx.126.199

Zdravím. Včera jsem dělal kontrolu plodiště zase tam měly nezakladené misky hlavně nad spodní loučkou  vzal jsem jim dva rámky jeden s plodem a jeden s vystavěnou, ale nezakladenou mezistěnou v které bylo cosi sladiny a místo nich jsem jim dal souše. Medník samozdřejmě neobsazen na plodištních rámcích zatím zásoby nezavíčkované. Převažuje zavíčkovaný plod nad otevřeným už do nich vrtat nebudu ať se vyrojí s.ru na to už mě to přestává bavit takové včelaření kámoš mi doporučil modifikovaný Demareé, ale nechce se mi dívat do třech beden prohrabávat se v nich jak slepice na hnoji a vylamovat matečníky. 

Tom50
Tom50 03.05.2026, 13:11:50 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 03.05.2026, 12:24:48

Nechtěly se rojit, nevím už jakou řečí vám to sdělit, abyste to konečně pochopil. Dokud nezakládají misky, rojit se nechtějí a to i když převažuje zavíčkjovaný plod nad otevřeným. Pořád je šance, že přijde silná snůška a nadbytek mladušek se jim bude hodit. Protože práce nešlěchtí ale huntuje a vede k předčasné smrti a tak jak začne snůška, začnou rapidně ubývat včely létavky. Včelstvo to za miliony let ví a tak si dělá rezervu. jenže jeho hlavná ím posláním je vyrojení, ale mamon obyčejně vítězí. Když se silná snůška nedostaví, nevadí, pak se aspoň vyrojí. Ale do toho mají daleko. Misky bez vajíček jsou asi tak běžné, jako je vlhko ve vaší ústní dutině, naopak když vyschne v ústech je to divné. Vy se děsíte přirozených projevů, máte recht, nechte včelaření, nehodí se pro vás, říct si nedáte. Už týden hysterčíte pro nic za nic. A pořád je nimráte, uvědomnte si, že ne já,a le chytřejší tvrdí, že každé vyrušení a hrabání v úle znamená zdržení o den až tři dny. Jak můžou mít nějaký med když se v nich furt hrabete?

Nikdo nemá mít jen jedno nebo 4 vč, každý má mít asi 10 vč (+) a je jasné, že třetina nějak selže a že tedy ze 3-4 vč nebude očekávaný osoh.

Demaré plain je nesmysl, máte aspoň instinkt aspoň toto správně vyhodnotit. Už název jasně sděluje, že to vymyslel Francouz asi tam u nich, kde je jiné klima, jiné snůšky a jiné síly včelstev. A překonaný nesmysl je to proto, že je to převěšování plodu naruby.

-------------------------

Znovu mě napadlo něco. Trápím se se zvlěním M když se dorazí k SL. Vymyslel jsem její přerušení a funguje stoprocentně. Ale. Snazší by byl tento nápad. M dávat k HL, aby klidně dole byla mezera 18 mm a M se mohla prověsit jak chce. A nestarat se o rojení a v určitou dobu dát celý VN vzhůru nohama. V tu ránu samy zruší misky a současně dostaví  VŽDY DĚLNIČINOU dolní mezeru, jakmile se ocitne nahoře a že jsou plásty vzhůru nohama včelám nevadí. Po nějaké době dát VN zase do původní polohy. Klidně jim to bez prohlížení takhle vexlovat každých 8 dní. Dovedu si představit zajistit všechny rámky přišroubováním nad oušky latěmi třeba 50x8 mm dvěma vruty do lůžek, kde leží ouška rámků a to by mělo udržet převrácení celého nástavku. Jistě by to šlo vymyslet.

Ale to už nechám na mladších kreativních. Mě, jak se mi roky nic nerojilo, se letos chce rojit dost velké % a já se z toho nehroutím a využiju to jinak pro svůj prospěch. Hlavně komu s e u mě nělíbí ať letí třeba do pr.ele! Ale to je každého boj sám za sebe. Víc já už pro nikoho udělat nemůžu a ani nechci.

Mě daleko víc trápí, že nesmírně mírné včely najednou útočí 20 i víc m za úly. Sice ojedinělé “svině”, ale nejsem na světě sám, v lese mi to nevadí (vadí!!! ale tam to nikoho neohrožuje), ale moje včely blbnou tady u mého baráku. A přijít na to, která kurva to dělá, které vč je vadné, abych mohl jít ihned zmačknout matku, to je nesmírně obtížné, když do nich jdu, všechny se tváří jako svatoušci. To je daleko větší oříšek, než nějaké rojení, kdy je jasné, které vč stojí za ho… a má rojivé choutky.

Martin83
Martin83 03.05.2026, 15:22:00 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.05.2026, 13:11:50

S tím převrácením to můžu zkusit akorát jak otočím nástavek tak mi budou překážet výztuhy čel VN jelikož mám dekl vsazený respektive přečnívá směrem dolů ke dnu. Ale to by stačilo jenom podložit třeba polystyrenem. Bylo by dobré kdyby se náhodou vyskytly zavíčkované zásoby na vysokých rámcích, že by je včely odvíčkovaly a přenesly do medníku kdyby to tak fungovalo bylo by to super akorát nevím jestli by při otočení nevytekla sladina (řídina) z vysokých R.

AMalina
AMalina 03.05.2026, 21:39:57 xxx:xxx.c17:5c92

Kdo má lufty z rojení a málo včelstev ať zavčasu vytvoří oddělky se starou matkou. Spolu s matkou vezme rámky kde jsou larvičky a ponechá jen rámky s  vajíčkama a zavíčkovaný plod. Rámek s vajíčkama si může označit připínáčkem. Bude mít jistotu, že nouzáky budou z vajíček. Matečníky zužitkuje a není co řešit. 

Kdo chce aby se mu to rojilo co nejméně. Musí zimovat a mít včelstva minimálně na 4 NN  (ukazuje se, že je jedno jestli Lang nebo 39) prostě 4x17cm na výšku s tím, že horní bedna je klidně z půlky plná zásob. Matka musí mít kde klást a když nemá kam kvůli pylu, nektaru nebo většímu množství mezistěn, tak se to prostě chce rojit. 

Martin83
Martin83 04.05.2026, 20:19:15 xxx.xxx.126.199

Já jsem dneska zkusil otočit úl vzhůru nohama🙂 nařezal jsem dvě lišty chytil to šroubama podařilo se samozdřejmě ty souše co jsem přidával jsou zalité sladinou a našel jsem i zakladené misky s bílou tekutinou. Na vrch VN, který je teď vzhůru nohama jsem si nařezal 4 lišty o výšce 8 mm, abych vyrobil distanc na medník jelikož by se spodní loučky dotýkaly navzájem. Tož jsem zvědav.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.