»
Odpověď na příspěvek uživatele
JirkaP z 29.04.2026, 13:01:16
Moc otázek najednou.
Připolmněl jste mi mě kdysi, když jsme debatovali s mámou a došel jsem ke stejnému závěru jako vy, že jak poznám, zda se nechtějí rojit? Máma odvětila, že nepoznám, že u včel jsou i chvíle, kdy je potřeba jim věřit. Přijal jsem to, a doplnil dodatkem (aby maminka nevěděla), že komu se u mě nelíbí ať táhne do p…! (taky proto vám v mailu radím pořídit si aspoň 10 vč)
Znovu zanalyzujte ty vyrojené a jejich chování v posledním měsíci, rojovka nezačíná předevčírem, ale asi 3-4 týdny předem. A i toto je jako u lidí, kdo chce zradit, předstírá strááášnou aktivitu a přehání, ale už v nitru kuje pikle. A jestli to vyhodnotíte, že jste vy chybu neudělal, je to prostě genetika a s tím nebojujeme. U lidí tento marný boj jsme ale dělat nuceni a nemyslím teď zrovna partnerské vztahy, ale prostě geny obecně.
Samo obsazení medníku, kor když je tak nadšené a tak brzy, čujte zradu vždycky. Nejde o to něco rychle obsadit, ale jestli se tam taky začne pracovat a hospúodařit, viz jedno lidské etnikum.
Staré přísloví praví, že: “květnový roj za fůru sena stojí” a my nyní musíme, díky klimazměně, stav přírody posunout nejméně o 2 týdny a tak květen sedláků před 100-150 lety je dnes už v půlce dubna. Mimochodem, taky se říkávalo, že jak kvetou jabloně ve dvou měsících, jablka se neurodí. Dnes je to naprosto běžné.
Je asi blbé co napíšu, ale neoblékl jste krásně vypraný a nasmrděný silnou aviváží pracovní oděv? Tak tyhle chemsmrady včely neodpouští nikdy!! Stačí se hladce oholit a dobře naladit a použít vydatně (i nepatrně) kolínskou a dobré naladění vás hodně rychle u včel přejde. Taky neodpustí pivní dech a už vůbec kořaleční. No a lak na vlasy u našich hezčích poloviček neodpouští stejně vehementně a ani Rexony a jiné pičifuky.
Ale! Někdy někde, často i dost daleko stříkají jezevci třeba pšenici. Některé vč přes takové pole mají koridor a ostatní ne a ty nasrané postřikama se pak mstí i ostatním medvědům. Včely nás asi považují za divné medvědy, jako jediní taky chodíme po dvou, sice nic netřískáme a nerozbíjíme jim poloshnilý strom, ale smrdíme pro ně úplně stejně!!!!!! A korunu tomu dá ten, co když mu u hlavy zabzučí včela (vždy u hlavy a obličeje, jen tam je medvěd zranitelný) když začne mávat pazourama kolem hlavy a jančit. Pak má včela jistotu, že to fakt, sice divnej, ale medvěd je, protože jak medvěda napadly celé miliony let, co začal dělat? No začal odhánět pazourama včely a stírat si je z nozder, uší, očí, z tlamy. Jasně, vysvětlit tohle hysterce nebo dítěti je nemožné 🙂😉. Musíme se s tím naučit nakládat a žít a trpělivě vysvětlovat rodině a blízkým, i sousedům.
I teď lze včely podtrhnout, víc hodin denně je chlad a méně hodin teplo. Taky přijdou třeba zmrzlíci, pak Medard - i když neprší, ochladí se vždy. Na to je třeba myslet a s přidáváním medníků opatrně. Ale někdy, a je ten kumšt to vystihnout, je dobré dát druhý medník dřív. Vzpomeňte na Gora, jak se mu zpočátku třetina vyrojila než na to přišel. My pak už ani nevíme jak to děláme, prostě to chce čas, praxi a pořád u toho myslet, každý rok je jiný, každé vč je jiné, psát si (já si to po nocích často čtu jak to bylo v minulých letech). Já se třeba díky včelám v rodině od mého narození takovému rojení, co popisuje pan kolega vyhnul, ale dokud jsem převěšoval plod a omezoval matky, bylo to na tom založené. Pro vaši informaci. Dodnes většina, halvně Adamitů, omezí matky a pravidelně každých 8-9 dní rozebírá všechny úly a vylamují matečníky. Po celou sezonu. Za takovou cenu bych já nevčelařil a považuju to za vrchol lidské tuposti.
Když nejsou souše klidně i všechny jen M, to se nedá nic dělat. Jen je to za určitou a ne malou ztrátu medu, viz moje pohádka o dvou bratřích na houbách. Znovu si to přečtěte, nejen vy, ale kdokoli to tu čte.
Perlička. Jednou jsem zapoměl rozsvícená světla a vybil baterku. Neměl jsem na stanovišti ani ty rámky s M, jen bednu nízkých SR. Někam jsem měl asi na 3 dny odjet (na to mám jiné auto než na včelaření) a tak tam auto zůstalo stát, domů jsem dočochtal pěšky. A než jsem odešel, dostaly samé SR. Mohl jsem v několika vč v mednících vzít třeba po dvou M nebo souších a nahradit je SR, třeba u stěny, kam by asi ani trubčí plod nedaly. Ale jednak bych je znovu vyrušil, jednak jsem byl unacvený (línej) a tak jsme vymyslel pokus. Ano, hodně věcéí u mě byla z nouze ctnost. Něco jsem zvoral a tak jsem toho využil k nějakému pokusu. Bordelářská nesystematičnost? Ano, já tomu říkám u sebe eufemisticky kreativita.
Čekal jsem divočinu šikmo. Nestalo se tak, žádná trubčina, spořádaně vystavěly dělničinu a zamedovaly (vytáčení bez drátků pračka nervů). Jenže to byla NÁHODA!!!!!!! A proto pořád tvrdím, že do medníku nesmí přijít volná stavba. I když se mi to jednou povedlo. A hlavně, nebyl to první medník v sezoně! Popravdě jsem si nadělal SR, jako že do medníku, jenže vyztužené a zkoušel to jako že v dalších snůškách. Fungovalo to tak ze třetiny případů a proto se o svém bláznovství ani nezmiňuju. Jen když opakovaně tvrdím, že jsem u včelsaření nevyzkoušel jen málo věcí, bylo by dobré mi věřit.
A vaše poslední dedukce a otázka je správná, ale jak kdy, nejde to paušalizovat. A i holt někdy něco riskneme. Pak je to napínavější a proto včelaříme ne?