Aktuálně: 1 927 inzerátů278 157 diskuzních příspěvků19 830 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

JirkaP
JirkaP 29.04.2026, 13:01:16 xxx.xxx.140.98

Dobrý den, děkuji všem za rady. Toho blba jsem nemyslel tak, že se mi vyrojily, ale že tak brzo. Je ale pravda, že už je konec dubna, tedy skoro květen🙂.

Tome, byla to mladá (loňská) matka, dcera po „rojivé potvoře“. Od jara byly silné, měly TL, medník dostaly jako první, už někdy před třemi týdny. Okamžitě ho obsadily, pak se ale ochladilo, tak se trošku stáhly a asi na týden přestaly plodovat (psal jsem to tady o pár příspěvků výše). Je ale fakt, že na to, jak byly silné nenanosily celkem nic v porovnání s dalšími 2 silnými vč. To mě mohlo v sobotu trknout, když jsem kontroloval a někde přidával další medník. Ty dvoje nejlepší ale nepřestaly plodovat, tyto ano, tak jsem si říkal, že asi proto mají v medníku méně. Dnes je zkusím projít a vylámat přebytečné matečníky. Snad nebudou tak ostré jako včera. To jsem ještě nezažil, vrhly se na mě jak bestie, plácl jsem zpět medník a mazal pryč. Každopádně později vyměním obě matky, starou i novou, takové potvory u domu nechci.

Tome, myslím, že jste někde zmínil (snad to nebylo jen moje zbožné přání) … jak je VN plné, tak do něj víc nelezu. Jak tedy poznám, že se chtějí rojit? Asi to chce praxi, pozorovat letovou aktivitu, přínos, .. . Mám v plánu začátkem května dělat oddělky, při té příležitosti chci všude projít VN. Doufal jsem, že to do té doby vydrží, ale nevydrželo. Ničemu to nevadí, jen bych nerad, aby se mi vyrojily i ty nejlepší. Říkal jsem si, že jako „protirojové opatření“ budu přidávat další medníky (ne první) trošku v předstihu. Teď už je podtrhnout nejde, nebo ano? Logika: Jak jsem psal, nemám souše, takže víceméně do dalších medníků půjdou jen samé M, max jedna souše ke každému kraji. Když je silná snůška, nosí rychleji, než staví. Když dám medník o něco dřív, ví dopředu, že mají práci a prostor, tak by se nemusely chtít rojit. Dává to smysl? Děkuji.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.