Aktuálně: 2 262 inzerátů288 988 diskuzních příspěvků20 833 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

Tom50
Tom50 03.08.2026, 14:16:23 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 03.08.2026, 08:11:39

Pan kolega to napsal jako odsudek TS. Vyjádřil to větou, že včely toho snesou hodně a v kontextu se toto sousloví používá k odsudku. Dovolím si to uvést na pravou míru. A ano, zatímco jedni považují sami sebe za tím lepší včelaře, když se do hnízda nepodívají pokud možno nikdy, jiní se naopak snaží včelstvu pomáhat přeskupováním rámků. Včelstvo neví, že bude obývat úl několik let, ono žije v domnění, že se ten rok vyrojí, zbytek nejspíš zanikne i s případnými parazity, vykradou zlodějky a staré dílo i s patogeny sežere zavíječ a tím se uzavře cyklus samočinné hygienické obnovy. Můj prazákladní názor je úplně opačný než páně Gorův (ale také hnutí Šance pro včely) a je na každém, co chce a jak to hodlá dělat a také je dobré vědět PROČ.

Zaprvé, v úle musí být nějaké vpředu a vzadu, SS má česno uprostřed a to je špatně.

Zadruhé civilizovaný včelař skutečně není brtník a tudíž zasahuje do uspořádání plástů v úlu. Celý rok se snaží mít u česna rámky mladší a staré soustředí vzadu. Tam je potom v přelomu února a března při zužování oddělí BP a za ní je včely vyjhedí. Jinak, když se v systému Blaník nikdy nevytáčí vysoké dílo, by nebyly rámky na vyřazení nikdy suché a musely by se vyvářet rámky se zbytky zásob a pylu. To moderní včelař považuje za ztrátu a skutečný hospodář to nedělá, když existuje snadná možnost staré rámky na vyřazení nechat včelám vyjíst. A ještěš tím urychlit jarný rozvoj o nejméně týden až dva a důsledky každého dne, o který je jarní rozvij rychlejší, jsem vysvětlil bezpočtukrát, například článkem tady na CHZ o 40 dnech.

Zatřetí je nutné vždy vědět, že za všechno se nějak musí zaplatit. Třeba mírně oplesnivělými spodky zadních neobsednutých rámků, těch, které stejně půjdou na “recyklaci”. Také jsem vysvětlil, že včela s plísněmi žijícími na starém voští plném živin - výkaly plodu + zbytky organického materiálu s největší pravděpodobností umí žít, koexistovat. Nejspíš se za miliony let vývoje naučila využívat toxiny, ale i pozitivní látky z plísní (i penicilin je plíseň).

Začtvrté. TS má jedinou “nevýhodu”, je pro lepšího včelaře, tedy toho, který není líný přeskupovat rámky v daném nástavku. Ve včesltvu se totiž vše odvíjí od česna a tudíž chumáč neusedá uprostřed nástavku jako u SS, ale blíž k česnu. Tím se stává, že vč v zimě vyjí rámky u česna a za sebou má nadbytek zásob, na které ale přes uličky nemá možnost přejít. Při předjarním zužování se musí, když mezi chumáčem a česnem je jeden až dva rámky suché, je vyměnit za zásobní zezadu. Ne úplně černé nejzadnější, ale ještě slušné, ty, které jsou v dotyku s chumáčem. Kraňka vždy sama sebe početně na zimu zredukuje a chumáč obsedá 5-7 rámků, v plodišti jich má ale Blaník 10, místo jedenáctého je fumigační mezera (stejně by tam plást plesnivěl). Langstrtoth má rámků jen 10, když by se vynechal fumigační je to pak jen 9 rámků a i to je dobré zužovat. Ovšem pozor, Lang a i originál D-B, tím, že má delší rámek, má vždy zásoby na těch rámcích, které u jedné strany obsedá a tudíž tak popsaná nevýhoda české délky rámku 39 až tak u delších rámků nevadí a nebo nevadí vůbec. To je velká přednost Langu, jeho případná dvanáctirámková varianta - atyp by byl doslova ideální úl, tedy VN 28,5 doplněný NN, nejlépe vysokým 137 mm. Dokonce bych asi neváhal porušit pravidlo nedělat nové míry a šel bych do výšky 30 cm na míru 44,8x30x12.  Výška 32,5 je už vysoká, porušuje pravidlo max výšky 30 a ta se na celém světě, od polárního kruhu až do tropů ukázala jako nejlepší.

goro
goro 03.08.2026, 21:01:29 xxx.xxx.62.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.08.2026, 14:16:23

Tom s vety že “včely znesú všetko” ste usúdili, že odsudzujem teplú stavbu.. chcem vás ubezpečiť že nediskutujem len s Leošom Dvorským ale už som navštívil aj Honzu Kolomého, ktorý ako JEDINÝ veľkovčelár používa teplú stavbu vo svojich úľoch a mali sme dlhú debatu… poznám argumnety z oboch strán…

Zaprvé, v úle musí být nějaké vpředu a vzadu, SS má česno uprostřed a to je špatně.

..toto vaše tvrdenie teda ja čítam tak, že tvrdíte “ teplá stavba a neustále prehadzovanie plástov” je pre včely ideálne

Tom ale s tým ja nesúhlasím…s čím súhlasím je, že  včelár si tú prácu so včelami  v úli organizuje tak aby mu vyhovovala (rámiky, oddeliteľný medník, materská mriežka , teplá stavba, poloha česna…), čo je ideálne pre včelára nemusí byť ideálne pre včely..

pre včely je to však nie normálna teplá stavba ale ako píšem, prispôsobia sa…

včely vždy celé stáročia žili tak, že začínali stavať plást v strede. postavili veľký plást a do neho nosili med, peľ a chovali v ňom plod..   ak to nestačilo, vystavili vedľa neho ďalší plást a ako sa rozrastali stavali ďalší plást ale nie pri tom druhom Z DRUHEJ STRANE PRVÉHO PLÁSTU a tak na striedačku od toho stredu raz naľavo raz napravo, pričom tie bočné plásty boli obyčajne menšie a často tvorili zásobáreň medu a peľu…

NIKDY VČELSTVO NEŠLO DO ČESNA Z PRVÉHO PLÁSTU DOZADU…

a nakoniec “mierne" problémy so zimovaním na teplej stavbe pri kratších rámikoch popisujete aj vy…

coma
coma 03.08.2026, 21:35:21 xxx.xxx.115.27

Ještě doplním včerejší příspěvek. Jak už jsem se zmiňoval na jaře, cca polovině úlů jsem upravil velikost a umístění česen ala Blaník společně s náhradou pevné fólie za igelit dosedající na horní loučky - víceméně mi včely ukázaly, že jim patrně vyhovuje termoregulace každé uličky zvlášť - igelit připrolisilovaly k oběma okrajům horních louček. Zároveň se i projevilo trochu jiné uspořádání plástů u SS - plodové plásty se přesunuly ze středu blíže levé stěně úlu, k česnu. Opět bych chtěl podotknout, že se jedná o malý zkušební vzorek. Nicméně mi z toho začíná vycházet, že česno umístěné na kraji úlu může mít podobný vliv na uspořádání plástů jako u TS.

Tom50
Tom50 04.08.2026, 00:29:53 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 03.08.2026, 21:35:21

Pokud chápu správně váš příspěvek, ano, i u SS je nutné mít česno u strany.

Pan Goro se dost mýlí. Neumím kreslit, jiní zdejší přispěvatelé umí a tak prosím o výkres následujícího, aby bylo jednou pro vždy jasno.

Představme si kmen stromu, tedy válcový prostor. V jeho stěně je díra - česno. Pokud vezmeme střed díry a uděláme z prostředka té roviny česna přímku do středu válce, je pak tento “paprsek” kolmý k tečně = tedy rovině česna. Snad to vysvětluji jasně, ovšem v přesném názvosloví geometrie tápu.

Včelstvo ale nezačne stavět každý plást v rovině paprsku, tedy od středu díry do středu dutiny, to by se pak plásty uprostřed musely sbíhat. Nýbrž pod úhlem 45 stupňů s rovinou česna - tečnou a tudíž rovnoběžně s “paprskem” na obou stranách od středového paprsku a přirozeně kromě středního plástu po 4 plástech na každé straně na počet 9. Vč se ale přizpůsobuje prostoru, dutiny jsou vzácné a tak má včelstvo velkou schopnost přizpůsobivosti.

Tudíž ani jedna orientace satavby není “správně”, ani SS ani TS. Proto je česno nejblíže tomu, co chtějí včely, když je u jedné strany hranaté dutiny. Ideální česno by bylo přes roh, kdy by česno bylo přesně v rohu, například při výšce podmetu a tedy i česna 18 mm asi 50 mm na jednu i na druhou stranu.

To by šlo, můj již nežijící bratr to tak udělal, že úly měl na podstavci nikoli s česny rovnoběžně s líhami podstavce, ale dokonce pod úhlem 45 a česna “přes roh”. Mocí mermo lpěl na SS, ale chtěl pracovat - kvůli zničeným zádům, jako při TS. Jen to komplikovalo práci, žádný rozumný efekt. Tím jsme společně došli k poznání, že nejjednodušší je mít úly normálně v řadě na TS a česna u strany.

goro
goro 04.08.2026, 08:12:49 xxx.xxx.62.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 04.08.2026, 00:29:53

Tudíž ani jedna orientace satavby není “správně”, ani SS ani TS.

súhlasím…

coma

to posunutie hniezda k česnu ak je na boku a nie v strede je logické, matka kladie vajíčka (a včely chovajú plod) ak je možnosť blízko prívodu čerstvého vzduchu… preto nesmú byť pootvárané očká, lebo matka by kládla pri očkách v každom nadstavku (ak jej včelár nezamedzí pohyb materskou mriežkou)

tá termoregulácia priestoru v každej uličke je evidentná hlavne v zime ale možno ju vidieť aj v prípade keď uletený roj nenájde dutinu a začne stavať plásty voľne do priestoru (tom kde je potom naša diskusia o česne?) a dokáže v uličkách dochovať plod a udržať teplotu 35 stupňov hoci plásty visia voľne v priestor … 

Obrázek
coma
coma 04.08.2026, 21:55:32 xxx.xxx.115.27

Ano, mám na mysli česno u strany SS. A jak připomíná goro, posunutí plodových plástů (hnízda) je v této situaci logické. V této souvislosti si kladu otázku, jestli by nebyl výhodnější kruhový tvar česna s plochou 15 cm² místo používané obdélníkové štěrbiny, která svým pravým okrajem zasahuje až do cca 1/3 šířky úlu a ovlivňuje tak termoregulaci. Na TS to patrně nemá takový vliv, ale v případě SS to ovlivňuje několik uliček. Kruhové česno u kraje by mohlo vyrovnat rozdíly v proudění vzduchu mezi TS a SS, a tím i rozdíly v uspořádání plástů. Mohlo by tak zároveň simulovat diagonální uspořádání plástů v dutině stromu (výhoda pro TS i SS). Ve výsledku by se to patrně dost blížilo efektu bratrova „česna přes roh“, ale s úly v řadě...

Tom50
Tom50 05.08.2026, 00:25:53 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 04.08.2026, 21:55:32

Ovšem patrně jste přehlédl, že všechny ty obstrukce a komplikace nepřinesly jakýkoliv efekt, ani pozitivní ani negativní. Proto jsme to vyhodnotili jako marginální a tudíž zbytečné. Nakonec vlastně to říká Goro u divočiny na větvi.

Jakmile nebude česno dole v rovině dna, včely nebudou vynášet bordel a ten se bude hromadit na dně. Tam ho budou žrát zavíječi, kožojedi a další havěť a to nechcete.

Uvažovali jsme tu o horním česně, sklípku, stebníku a zimování v ohromné koncentraci CO2 až 10%. Připomínám, že normální je obsah 3 setiny %, dnes zmanipulovaná věda tvrdí, že obsah CO2 vzrostl na 0,042 - nějak si grýn dýl zdůvodnit musí - a tak fakt, že včely přezimují a ZDÁRNĚ v ovzduší s 10% CO2 je dodnes vlastně neobjasněná vlastnost včel.

Proč jsme se tím, tedy HČ a dalším zabývali? Přišel jsem s tím já, protože se v padesátkách psalo, že včely ve stebníku se samy zbaví roztočíka malého a já postuloval, že VD je také roztoč, i když v poměru k roztočíku malému asi jako slon k morčeti. Jenže se ukázalo, že VD už není hrozbou a tudíž jsou to všechno nesmyslné kejkle a zbytečné úvahy. Léčit proti VD není už VE SPRÁVNÉM ÚLE SE SPRÁVNOU METODOU potřeba a tudíž se lze plně soustředit na chov včel a ne na budování  farmy na množení a chov VD. Léčím ze setrvačnosti nepatrně, aby se neřeklo, jen tvrdou chemií a jen když nejsem náhodou líný, nebo nemocný. Až když není dílo pro med v úle, tak je jedno čím léčím a netřeba dělat “organické” kraviny.

Podívejme se na věc jinak. Nestýkám, se s místními. Mám ale info, že hlavně Adamiti nemají letos na Podblanicku nic. Já mám životní rok. Místní lesník má Blaník a je na tom podobně jako já, to samé Tom4 a to samé Petr. I inženýr Pepa ve vsi, kde je Petr, konečně po 10 letech optimalizovaných hovadin podle Sedláčka, Märze a dalších, převedl 8 vč na Blaník a 6 vč ponechal podle internetu. U všech Blaníků má medu jako my, u ostaních nic. Petrův bratranec Pavel, má Blaník - chtěl včelařit a Petr mu dal Blaník jako podmínku, je letos (ve městě!!!) přes 50 kg průměru. JirkaP to tu píše jasně, snažil jsem se to nekomentovat. Já dokázal a předvedl, že Blaník funguje i s 39x24, když se včelstvo vede systémem Dadant, tedy kombinovaným systémem. Goro a třeba MUDr. Marx dokazují stejné výsledky (Marx mi ještě nevolal jak letos) se systémem, NN. 

Já nemám co víc řešit. A doporučuji to samé každému. Blaník do nejmenšího detailu a pak se výsledek dostaví sám, tvrdím, že se nemůže nedostavit. Pokud se Blaník dodrží do nejmenšího detailu přesně. A kdo z mě nepochopitelných důvodů zaboha nechce kombinovanýý systém, pak si tu najděte Gorův popis jeho provozní metody s NN, což ale nemá s klasickým NN systémem nic společného, snad jen nízké nástavky. Je to vlastně Blaník, přišel na to Gpro sám beze mě (stejně tak Marx) a funguje jim to. Funguje to i panu Malinovi s NN. Takže je dokonce na výběr. Ovšem troufám si tvrdit, že jen s VN to prostě nepůjde dobře, tedy tak, saby byl med KAŽDÝ ROK V NADPRŮMĚRNÉM VÝNOSU nikdy.

coma
coma 05.08.2026, 23:09:19 xxx.xxx.115.27

Všechny ty obstrukce bez efektu jsem nepřehlédl. Nedá mi nad tím neuvažovat... Už dříve jsem Ai zadal k porovnání parametry kruhového a štěrbinového česna (o stejné ploše 15 cm2) u kraje stěny úlu a lépe vycházelo to kruhové kvůli efektivnějšímu proudění vzduchu, současně ale s nevýhodou obtížnějšího bránění. Beru to samozřejmě s rezervou, ale může to něco naznačovat. Asi by stálo zato se do toho hlouběji ponořit. 

Co se týče česna umístěného v rovině dna, domnívám se, že kvůli vynášení bordelu to není nutné (byť třeba možná kvůli termoregulaci ano). Vypozoroval jsem, že u plemenáčů a některých chovných den s výše položenými česny mají včely uklizeno. U zasíťovaných den je za srovnatelné období na podložkách cca 1cm vrstva pylu, vosku, atp. Nejvíce mě letos překvapil sběrný oddělek, usadil jsem ho na dno ala Blaník bez česna v nástavku 39x30 a s očkem ve 2/3 jeho výšky. Po celou dobu odchovu matečníků a pak i se svou matkou má dno stále čisté. Ale opět se nejedná dostatečně početný vzorek... Ale i toto mě vede k zamyšlení nad česny. 

Tím zároveň vůbec nezpochybňuji parametry Blaníku, pouze víceméně "nahlas" přemýšlím v rámci svých dosavadních zkušeností o některých detailech...

Tom50
Tom50 06.08.2026, 00:00:07 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 05.08.2026, 23:09:19

Tak to je doslova bomba co jste popsal s odd s očkem asi 20 cm nade dnem. Tohle jsem nevěděl a doufám, že se dožiju abych to za rok vyzkoušel, vlastně už ne za celý rok.

Totiž. To je jako s lidmi. Přijdete někam, tam bordel, ušmudlaná kráva s cigárem u kafe v natáčkách, věčně ječí po zvlčelých fakanech, kteří neposlechnou a chovají se jako idioti. Hračky rozbordelené, všude špína, smetí, vše ušmudlané, nepěkné, neumyté nádobí, všude se válejí použité části oděvů, smrad jak ve vopičárně z nevětraných cigaret a dehtem nasáklých záclon, co viděly vodu před lety. Fakani jsou schopní vám nabančit, okopávají holeně, lítají jak šusi. Snažíte vyřídit co musíte a koukáte co nejrychleji vypadnout.

Pak přijdete do domácnosti kde je laskavá, skromě tichá paní, vše naklizené, voňavé, vše má své místo a panuje tam řád. Paní je čisťounká a hezky ustrojená, tichá, dětičky jak ze škatulky, odříkají básničku, usmějí se a jdou si zase hrát, neotravují, neskáčou do řeči. Tam je radost pobýt, ani se vám nechce odejít.

A stejně je to se včelami. A tak některé vynáší nečistoty i když není česno v rovině dna. Je to potřeba vyzkoušet. Jenže mě odradila idiocie se sběrem zimní měli. Prostě jsem se k vyzkoušení HČ nedostal.

goro
goro 06.08.2026, 07:50:25 xxx.xxx.62.15
»

coma AI ti porovnala kruhové a štrbinové česno výlučne z pohladu HYDRAULICKýCH PARAMETROV…

ja tiež používam u odložencov ako česno len očko od ich vytvorenia až do jesene/podzimu… ale potom im očko zatvorim otváram malé česno pri dne… prečo?…lebo ho považujem pre včely za výhodnejšie… u česna totiž nejde len u hydrauluku… nakoniec to ti zrejme uviedla aj AI, citujem jej záver:

Pokud je vaším primárním cílem maximalizovat čistý objem vyměněného vzduchu s nejmenším odporem, zvolte kruhové česno.

Pokud je cílem rovnoměrné odvětrávání vlhkosti a CO2 podél stěny bez vzniku lokálního průvanu, je i přes vyšší aerodynamický odpor včelařsky efektivnější štěrbinové česno.

Javali
Javali 06.08.2026, 12:18:59 xxx.xxx.126.104
»

Mám úly zkonstruované podle 150 let starého konceptu a mám v letošní sezóně stejnou zkušenost. Když je dno zaslepené, je v něm teplo a netáhne do něj tak ho považují za součást životního prostoru a uklízí i když je očko o 30cm výše. Kruhové očko 45mm, 16cm2 jsem testoval nití a když se po obvodu drží ventilujicí včely tak střed očka dokáže nasávat vzduch. Dneska už by síta ve dnech a jiné velké díry do úlu nikdo kdo má rad včely nepoužil, stejně jako dříve když koncept úlu napodoboval přirozenou dutinu, která jako jediná respektuje biologii včelstva a umožňuje jeho život.

Obrázek
JirkaP
JirkaP 06.08.2026, 20:21:04 xxx.xxx.16.111

Taky mám jeden úl s "horním" česnem, dno je v tomto případě ze spárovky, všechno je těsné, žádné fuky. Mám v něm usazený roj. Dnes jsem po mnoha týdnech, zkontroloval dno a taky čisto.

----

Teď jsem krmil oddělky, tak jsem jen tak zběžně kouknul do KK i u produkčních. Tam mám zakrmeno "naslepo" 15 kg cukru. Jsme lajdák, před krmením jsem do plodiště nekoukal (ani teď ne), ale vím, že letošní dílo mám vpředu a žádnou rozestavěnou mezistěnu tam nemám, tak snad to nebylo nezbytně nutné. Byl jsem překvapen. To nejlepší vč má KK narvanou a z většiny už i zavíčkovanou, ale ty ostatní nic moc a budu muset ještě min 5 kg cukru dát, aby měly min těch 5 - 6 nízkých rámků plných. Měl jsem za to že, měly plodiště dost ulité, ale asi ne a krmení uložily zvětšiny do VN. O víkendu budu muset kouknout i do plodiště.

Obrázek
coma
coma 06.08.2026, 22:18:48 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 06.08.2026, 07:50:25

Jj to je těžké téma, výměna vzduchu vs udržování optimálního objemu CO2. Bylo by zajímavé zjistit v jakém poměru jsou v přírodních dutinách kruhová česna vs štěrbinová. Nedělal s tím někdo nějaké pokusy? Myslím s tvarem česna. Matně si vybavuji, že probíhaly tak, že místo dřevěné čelní stěny úlu byl použit papír a včely si vykousaly takovej tvar a velikost česna, který jim vyhovoval. Nemůžu si vzpomenout na zdroj a ani na výsledek…

coma
coma 06.08.2026, 23:08:51 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 06.08.2026, 12:18:59

Zajímavej koncept a zkušenost s kruhovým česnem. Mám podobnou zkušenost s potřebou včel mít utěšené dno. Jeden z typů chovných den zmíněných v předchozím příspěvku má vysouvací dno v drážkách a i když je téměř vzduchotěsné, včely ho stejně po celém obvodu připropolisovaly k bočním stěnám.

Přikládám taky fotku úlu s výše umístěným očkem, o kterém jsem psal. Původní vysoké zasíťované dno jsem upravil vložením mezidna na přišroubované lišty tak, aby mělo hloubku blaníkovských 1,8 cm. Očko v NN je zavřené.

Obrázek
coma
coma 06.08.2026, 23:18:52 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 06.08.2026, 20:21:04

Můžu se zeptat, to česno je přes roh? Podle fotky si nejsem jistý. Uspořádání TS nebo SS?

JirkaP
JirkaP 07.08.2026, 07:17:24 xxx.xxx.199.11
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 06.08.2026, 23:18:52

Ano, česno je přes roh.

Plán byl použít to na TS, na TS mám i ostatní vč s jednoduchým dnem ala Blaník. Spodní nástavek s vyřiznutým česnem je tlumič a na to má přijít VN, pak je česno mezi TL a VN.

V tomto případě je tam ale roj, neměl jsem moc volných nástavků, tak jsem použil co bylo volné. TL to samozřejmě nemá a přešlo mi divné "zaplácnout" česno rámkem tak toto jedinné je zatím na SS.

goro
goro 07.08.2026, 08:08:42 xxx.xxx.62.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 06.08.2026, 22:18:48

coma diskutovali sme s Tomom tu na stránke o Taranovovom pokuse v téme Elgon..

ten pokus bol popísaný tu

https://dzen.ru/a/YerpPdjtTCV2dbok

(ale neviem či sa ešte dajú otvárať zdroje kde je “ru”)

ešte k tej fotke, budem trochu jízlivý , tie chumáčiky včiel z oboch strán očka manifestujú spokojnosť s veľkosťou česna alebo s tým že sa konečne zbavili dier v dne?😉

(ale diki za foto, aspoň si viem predstaviť ako  vyzerá to o čom všetci píšu že včely za horúčav vyliezajú na prednú stranu úľa aby nekomplikovali teploty v plodisku…) 

coma
coma 07.08.2026, 22:44:14 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 07.08.2026, 08:08:42

Díky za odkaz goro, zajímavé čtení. 

Podle této studie by včelám měla vyhovovat sezónně proměnlivá velikost česna, umístění nikoliv u dna, ale ve výšce oscilují mezi 20 až 60 mm v různých konfiguracích, atp., ani jsem to ještě nestačil vstřebat... 

Poznámka k chomáčkům ;) Velmi pravděpodobně manifestují to, že tímto vysedávánim na čelní stěně regulují teplotu v úle, nedokážu posoudit, jestli je to stresuje, nebo ne. Nezaznamenal jsem u nich žádný neklid. Podobné chomáče měla většina úlú při teplotách 30°C a výše. Byly mezi nimi zateplené, nezateplené, se zasíťovanými dny i bez. Všechny jsou umístěné pod stromy, slunce na ně svítí pouze dopoledne, pak už jsou ve stínu. 

Jinak úl na fotce je ten se sběrným oddělkem (už ve fázi s vlastní matkou), o kterém píši ve starším příspěvku, očko má prům. 2,5 cm - to jen pro doplnění parametrů...

coma
coma 07.08.2026, 22:46:02 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 07.08.2026, 07:17:24

Děkuji za upřesnění 👍

Javali
Javali 07.08.2026, 23:30:21 xxx.xxx.126.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 07.08.2026, 22:44:14

Není to stres, ale nezbytnost. V našich podmínkách včely využívali díru od datla 30 milionů let. Někdo si ale může myslet, že se na ní neadaptovali, ale jen trpěli otřesem mozku🤕 Pokud ještě máme včely, hodně jsme jim dali zabrat rasizmem a šlechtěním.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.