Vycházím především z Bartnictwa Teofila Ciesielskiego, tu mám už druhým rokem v tištěné podobě. Nelze tam nic moc vytrhnout samo o sobě, autor je jistým způsobem stručný a neplytvá papírem, tak když o něčem píše předpokládá, že si čtenář nastudoval 300 stran předchozích i 300 stran následujících. Zimowla a stebniki jsou na konci druhé části. Shodou okolností lze knihu i stáhnout. Alternativy jsou ještě od Lewickiego a jejich předchůdce Dzierżona.
Nevím jesi má smysl abych to tu nějak rozmazával, sami Poláci nedocenili své biology a chovatele a místo toho se vydali cestou módního včelařského amerikanismu, vyrojily se pro naše podmínky nevhodné krabice na brojlery a postupy a s tím pomohly začátkem 20 století rozšířit včelařskou bezohlednost a mory všeho druhu i po zbytku Evropy a světa. Češi s Adamcovou mírou napodobující Langstroth též nemohly zaostat. A proto pochybuji, že když tak hrdý národ jako Poláci nedocenil své vlastní dědictví, co teprve Češi? Zatím nemám možnost a čas sedět u počítače a něco překládat, ale kdo chce chovat včely po staru, může se naučit polsky, je to slovanský jazyk, já se též musel naučit a to jsem idiot.