Navazuji s diskuzí o česnu zde…
Javali 25.08.2026, 08:29:34
Je pro mě fascinující, že u tako rozděleného úlu uprostřed česna, ty správné včely zalétnou do části s matkou a ty správné včely k plodu v oddělené části úlu. A že se feromon matky v děleném místě nepromíchá s feromonem plodu. Tedy, pokud to chápu správně?
Jano (goro) 25.08.2026, 08:46:40
Umístění očka u levého kraje a několik cm nade dnem může, myslím, do jisté míry simulovat diagonální orientaci plástů v dutině stromu. Potřebuji si to takto vyzkoušet ;) Očko ústí do 2. a 3. uličky SS. Je to také výsledek porovnání různých pozic pomocí AI (jak jsem psal výše), a tato vyšla nejlépe s ohledem na regulaci vzduchu, vlhkosti, CO2 a na plynulý letový provoz – to vše s výhodou využití dvou uliček. I s přínosem usazení plodiště k tomuto kraji a vytvoření klidové zóny s "kapsou" CO2 v pravé části úlu.
Tom50 25.08.2026, 11:22:42
Jak už jsem psal výše, jsem zvědav, jak to bude fungovat, i když souhlasím s tím, že hranatá tenkostěnná bedna nemůže bezezbytku simulovat dutinu...
Teď jsem se dostal do situace, že téměř co úl, to jiné, nebo jinak umístěné česno, docela anarchie :) ale patrně mi to ukáže něco, co bych jinak neviděl (také připouštím, že s produktivním včelařstvím to nemá nic společného)…