Aktuálně: 2 364 inzerátů290 858 diskuzních příspěvků21 089 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

goro
goro 24.08.2026, 10:00:47 xxx.xxx.62.15

spodní česno neucpaly a měly tam tudíž větrání a možná proto nepřenesly plod do medníkového NN k HČ.

súhlas… 

tiež som zvažoval keď sme o tom diskutovali, či plod bude pri “hornom česne” a med a zásoby pod plodiskom… v tomto prípade ale včely mali jasno, plod pri prívode vzduchu a med nad plodiskom….

takto mi je to jasné a logické

Tom napísal ste:"snad se ozve i pan Goro s jeho představou, že česno musí nebo má být velké. Protože u dotazu na hučení včestva s malým česnem odpoví evokačně tak, že včely hučí ASI ze zoufalství z malého česna. Nebo diskomfortu, když to není zoufalství."

keďže z toho čo som napísal ja :

ja by som to nepovažoval za prejav “nespokojnosti”, je to proste prispôsobenie sa včiel podmienkam , ktoré im včelár v uli urobil… intenzívnejší hluk je len dôkazom toho že včely pri menšom a vyššie umiestnenom česne musia venovať viac úsila k odstráneniu spotrebovaného vzduchu (menej kyslíka , vyššie percento CO2, vlký vzduch) z úľa ako keby bolo česno v úrovni dna a väčšie…

keďže vaše EVOKAČNÉ schopnosti čítať medzi riadkami sú nekonečné, dokázal ste z toho že tvrdím že to nie je NESPOKOJNOSŤ  včiel vyvodiť že je to asi ZÚFALSTVO či diskomfort… a ja som písal že včely ako fakt, že musia viac vetrať čo ale pre ne nie je žoiadna NESPOKOJNOSŤ..

na vašu výzvu som reagovalnapísal som svoj názor a k tomu čo zistil Tom4 a  apreboha zasa žiadne evokácie…

Tom50
Tom50 24.08.2026, 11:46:27 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.08.2026, 10:00:47

Jindy jste se štětil z mých “tvrzení” a já od té doby svoje DOMNĚNKY vždy označím a vypíchnu, že to je DOMNĚNKA. Ale vy tvrdíte, bvez důkazu, že včely při malém česně MUSÍ vynaložit víc práce a co je víc práce je diskomfort a možná i zoufalství, méně práce ke komfort a pohoda. Vaše TVRZENÍ sem vložím aby bylo jasno, z čeho jsem já vycházel a podtrehnu to, co je vaše nedokázané tvrzení:

intenzívnejší hluk je len dôkazom toho že včely pri menšom a vyššie umiestnenom česne musia venovať viac úsila k odstráneniu spotrebovaného vzduchu (menej kyslíka , vyššie percento CO2, vlký vzduch) z úľa ako keby bolo česno v úrovni dna a väčšie…”

Vaší logikou by se pak dalo tvrdit, že intenzivnější zvuk je způsoben radostí z ozdravné zóny CO2 ve svého druhu vědecky popsané funkce úlového sklípku a současně pohody z vyšší vlhkosti. Protože jak víme z VĚDECKÝCH studií, CO2 zbavuje včely parazitů a vzduch má málokdy potřebných 78% vlhkosti, což je nezbytná podmínka pro zdárný život včelstva.

Takže žádné moje čtení mezi vašimi řádky, já jen beru vaše názory vážně a věřím všemu, co tvrdíte. Když vyžadujete “vědecké” důkazy po mě, možná byste se jich mohl držet i vy sám.

---------------------------

Vždy jsou žabomyší války únavné. Jádrem sdělení je, že se já a spolu se mnou několik dalších přátel domnívá, že menší česno je pro zdárný život včelstva vždy lepší, než česno nesmyslně velké (malá česna byla u úlů historicky velmi dlouho, několik set let když započítáme kláty). A současně se ukazuje, že včely dokážou přinést přes 50 kilo medu česnem velikosti 4,9 cm2 a to v roce extrémních letních teplot a nepamatovaného přísušku!

Celou svou prací už roky vyvracím bláboly a kraviny tak zvaných vědců a každý se může přesvědčit - dělá to třeba Roman, JirkaP a nejnověji coma, že moje dedukce budou blíž objektivní skutečnosti, než tvrzení některých - VĚTŠINY a možná spíš všech tak zvaných vědců.

goro
goro 24.08.2026, 13:17:56 xxx.xxx.62.15

TOM Martin (coma) položil otázku..

Ještě jedna poznámka - abych měl i další srovnání vlivu vyššího (a menšího) česna na chování včel, šel jsem si je poslechnout kolem půlnoci a pak ještě kolem páté ráno. V obou případech hučely (větraly?) znatelně víc než ostatní. Dá se to považovat za projev nespokojenosti s úlem (i když vše ostatní vypadá normálně)?

AKO STE MU VYSVETLIL VýRAZNE SILNEJší HUKOT VčIEL VY?

coma
coma 24.08.2026, 23:01:54 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.08.2026, 12:11:56

Díky za vložení zajímavého příběhu česna, které si včely vybraly sami (i s tím spodním větráním), a že si asi vybraly dobře potvrzuje přínos medu. Ještě mě napadá doplňující dotaz, jak se včely vyrovnávaly s opakovanou změnou pozice česna směrem nahoru při podsazování medníků? 

Dříve jsme tu diskutovali umístění krajního česna ve VN. Jeden oddělek 39x30 mám ještě na chovném dně, nástavek připravený (zatím bez vyvrtaného otvoru)... Jen jsem si potřeboval ujasnit konkrétní umístění česna - testoval jsem varianty s Ai - přímo u boční stěny, s vyústěním do jedné uličky, do dvou uliček i výšku očka nad dnem - a nejlépe z hlediska proudění vzduchu, hladiny CO2, bránění, ventilace vyšlo umístění na přiloženém nákresu. Stále to je "jen" Ai a snažím se jí brát s nadhledem ;) ale odpovědi čerpala z docela respektovaných studií o dutinách atp. 

Dno, RM i plocha česna (očko prům. 44 mm) budou blaníkovské, orientace SS, umístění inspirováno také zkušeností s česny Javaliho, JirkyP a Toma4. Bude stát v řadě 4 úlů uprostřed společně s Blaníkem, po stranách 2 ks 39x30 na SS se zasíťovanými dny. Něco málo k porovnání bude...

Obrázek
Javali
Javali 25.08.2026, 08:29:34 xxx:xxx.f549:58f6

Tahle poloha očka je fajn, zejména když by bylo plodiště na TS aby stimulovalo umístění zimního chomáče k jedné straně.

Pro SS je vhodnější naproti 4 tému rámku, což vychází 12,5cm od stěny, měřeno zevnitř. Pomyslně se střed hnízda celoročně koncentruje na 7 rámcích a střed je na 4 tém. 

Následující nechci vnucovat mám to vyčtené a teprve to zkouším, je to jedna z možností co se mi líbí tak řekněte co si o tom myslíte. Umožní to vytvořit oddělek nebo izolovat matku. Mezi rámek 3 a 4 se vloží přepážka. Mám zde představu mitózy úlu, kdy včely oddělené na 3 rámcích nepřijdou o všechny létavky jelikož mají stejné očko, tím pádem oddělený plod je živen čerstvým nektarem a pylem. Ještě lepší je, že se neztratí teplo, zůstane neporušená celistvost úlu. Za 12 dní lze úl rozdělit, všechen plod bude zavíčkovaný a první matečníky před vyběhnutím. Mitózu lze završit přeletákem na půl letu, úl se o polovinu posune a vedle položí nový a 3 rámky se převěsí do nového. Úly musí být tvarem i barvou totožné, to mám vyzkoušené, pak se létavky rozdělí 50/50. Když by se do jednoho vracelo znatelně více létavek, tak se posune kousek dál nebo upraví jeho vzhled.

goro
goro 25.08.2026, 08:46:40 xxx.xxx.62.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 24.08.2026, 23:01:54

Martin skús pri svojich úvahách rešpektovať pripomienku  Javali-ho, že tvoj návrh polohy očka je fajn pre TS, ale ty uvádzaš že budeš používať SS…

ináč môj názor je (v pohode nahrám Tomovi, nech si kopne) že včely jednoducho sa prispôsobia tomu čo im včelár v úli urobí (tak ako vždy žili s česnom aké v prírode našli), pretože ako zistil Tom4, včelstvo (napriek jasne jedine správnej polohe česna v ľavej strane z pohľadu od zadu úľa ako navrhuješ u seba) v pohode zvládne fungovať očkom v strede nadstavku (pri spodnom vetraní)… 

všechen provoz probíhal jen nesmyslně malinkým očkem ve středu stěny NN 17 a očko bylo stejně jako má coma uprostřed stěny. Uprostřed ve smyslu křížení úhlopříček česlní stěny.

Keď robím odloženca/oddelek, tak ako česno používam len očko v strede nadstavku, a včely ním fungujú prakticky celé leto bez problémov, ale u odloženca ako sa zväčšuje počet včiel  pridávam nadstavky (so zatvoreným očkom!) nad tento s česnom, takže v mojom prípade sa poloha česna nemení ako u toma4…

Tom50
Tom50 25.08.2026, 11:22:42 xxx.xxx.139.230

Javaliho příspěvek a mě neznámé slovo jsem vůbec nepochpopil, taky mi je nejasné, proč ty kejkle, když odd je nejsnazší co znám a není potřeba si s ničím lámat hlavu? Někdo to rád horké? Nebo proč?

Goro, já nevím proč comovy včely víc hučely. Ano, jsou spousty věcí, které nevím a když nevím, neodpovídám a nebo přiznám, že nevím. Hlavně proto, že, jak jsem vysvětlil, coma řeší věci, které není potřeba řešit. A tak se tím já nezabývám. Mě zajímá výnos medu ku pracnosti a jak dobře to dělám je měřítkem počet úhynů. Ty jsou nulové, tak co víc pořád řešit?

coma ani váš příspěvek jsem moc nepochopil, nějak asi nejsem ve formě. Prostě se mi zdá, že řešíte, co řešit není potřeba a tak se můj mozek asi nějak vypíná, je to snad únava, možná lenost, vrátím se k tomu později.

Na závěr bych všem třem kolegům připomněl jeden ZÁSADNÍ fakt. Nelze vše pasovat na včely v dutině stromu či jiné dutině, komín nebo skalní rozsedlinu a podobně. V “přirozených” dutinách od včelstva chce příroda jediné: namnožit se tak, aby vč plně ovládlo daný prostor a ROZMNOŽILO SE a to vč umí jen vyrojením. Prvoroj se starou matkou je plně životaschopný a téměř vždy přežívá a pak si sám vymění matku TV a vše na úplně novém díle bez patogenů. Vše ostatní je neživotaschopné nebo mizerně, uhyne, zaniká. Škůdci a nakonec zavíječ zničí voští s patogeny, “vyčistí” dutinu a cyklus může začít nanovo.

Ale co hlavně po včelstvu v dutině stromu nikdo nechce je 20, 30, 50 nebo 80 kilo medu navíc, než co včelstvo samo pro svoje rozmnožení potřebuje. Protože jakékoliv kejkle s česnem a podobné věci výnos medu nezvyšují a množství práce nesnižují, jsou pro mě okrajové a moc se tím nechci trápit.

Javali
Javali 25.08.2026, 13:19:50 xxx.xxx.126.104

Asi by to bylo už mimo téma, proto jsem velmi stručný a možná si to můžu dovolit jen já, jde mi o zadělání na nová včelstva dříve a nikdy nesmí nic přijít o létavky a přerušit se plynulost rozvoje. Chtěl bych především zavčas kompletně vybudovat nová hnízda i se zavíčkovanými věnci zásob na zbylých rámcích a na to využít bláto z řepky a medníky nasazovat až pro následující snůšku, které by měly být schopny i oddělky. Neměly by to být nedonošené oddělky v americkém stylu (podtržené zastydnutím, nedostatkem včel, bez létavek a závislé na krmení). Ale už mlčím, nemám to vyzkoušené a plod za přepážku se musí posbírat z více včelstev a po rozdělení na půl letu po 12 dnech ještě jednou posílit plodem. Přez přepážku v očku lze včelstva i spojit nebo vyměnit matku aniž by se něco zamordovalo.

Obrázek
goro
goro 25.08.2026, 14:35:46 xxx.xxx.62.15

Goro, já nevím proč comovy včely víc hučely.

OK, rešpektujem že prečo ste Martinovi neodpovedali, nechceli ste tipovať. 

Ja som odpovedal pretože si myslím, že včely hučia vtedy keď mávajú krídlami a krídlami mávajú vtedy keď letia alebo keď “vetrajú”, teda usmerňujú prúdenie vzduchu v úli (resp. z úľa či do úľa)…veľmi dobre viete, že keď včely odstraňujú vlhký vzduch z úľa pri znáške tak “hučia” aj celú noc… nechajme to tak…

písal som to moje konštatovanie ako fakt, pretože pre mňa  je pochopiteľné že ak to CO2 a vlhkosť klesli ku dnu a nemôžu "vytiecť" česnom lebo česno  nie je pri dne ale vyššie, tak včely ho musia dostať z toho dna hore k česnu, nie je to pre ne až taký veľký problém, pretože vedia usmerňovať prúdenie vzduchu v úli (ale o tom sme už mali dlhé debaty) len musí rozkmitať krídla viac včiel ako keby bolo česno v úrovni úľa ..no a viac včelích krídel v pohybe je vyšší hluk… podobne je to aj z menším česnom, včely s ním fungujú rovnako ako s väčším, len ak chcú cez menší otvor prepraviť za jednotku času rovnaké množstvo vzduchu musia zvýšiť jeho rýchlosť (Bernoulliho efekt) a na zvýšenie prúdenia je znovu potrebné viac včiel a vyvolá to vyšší hukot… preto som si dovolil napísať svoj názor prečo len tieto jedny včely hučali výrazne viac…

je to za nami, vráťme sa k tej nešťastnej mitóze od Javaliho..

neviem prečo chce tak komplikovane rozdeliť (mitóza) plodisko s cieľom vytvárať oddelek priamo v úli… chápem vaše stanovisko , naozaj je oddelek jednoduché urobiť tak ako to robíme roky, ale bez lietaviek to chvíľu trvá (ak neodnesie oddelek na iné vzdialené stanovište), časť mladušiek sa časom preorientuje na lietavky, ale zasa chýbajú pri plode a matka musí klásť menej…. ja som pochopil to Javaliho rozdelenie plodiska na dve časti, priamo v úle ako cestu zachovať všetky lietavky v práci…

Tom vždy hovoríte nechajme včelárov rozmýšľať, špekulovať, skúšať… možno Javali najde cestu ako získať cez mitózu odložence , ktoré budú silné v kratšej dobe…držme mu palce…

Tom50
Tom50 25.08.2026, 14:36:30 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 25.08.2026, 13:19:50

Zbytečné komplikace, vůbec nerozumím oč vám jde.

Žádný med nenazývám blátem a je hloupé se vzdávat medu, velmi často se stává, přesněji stávalo, když ještě nehořela planeta a nebylo oteplování, že jiný než jarní = řepkový med nebyl. Já jsem v tomto velmi pokorný.

Neosvědčily se mi dva odd v jednom VN rozdělené přepážkou, lepší je nějak plemenáč, zdá se mi. Prostě dva v jednom VN je pro mě komplikace, ale budiž. Jak to dělám já zopakuji nejméně podesáté: 

Žádné nesmysly s nějakým posilováním oddělků nedělám, opakuji, to jsou nesmysly, dělám pořádný oddělek hned na první dobrou. A vyplyne proč je lepší plemenáč. 

Prostě udělám odd tak, že vyberu, když je před květem řepky a nebo v v jejím květu, jeden rámek s líhnoucím plodem a musí na něm být také vajíčka. Pokud takový  rámek ve vč není, musí být dva. Na jednom se musí líhnout včely a zbytek plodu s tmavými víčky a na jiném vajíčka a nejmladší larvičky (když není obojí na jediném rámku). Ovšem skoro vždy je obojí na jednom, rámku. Tento rámek nebo oba rámky jsou se včelami, co na nich zrovna jsou BEZ MATKY. Do plemenáče nebo děleného VN přijde ještě souše s ai 1,5-2 dl vody a je dobré, když je na souši nahoře věnec zásob. Voda, čistá a studená se na souši naleje ve vodorovné poloze a silným bočním poklepem na rámek ve vodorovné poloze voda zapadne do buněk, přebytečná vody steče z rámku když se dá do normální polohy. 

Ovšem souši s vodou mám zatím stranou. Do odd přijde zásobák, je to třeba příležitost “zbavit” se v kmenovém krycího rámku a dát do kmenového nový pěkný krycí a udělat místo pro pyl, kterého je v kmenových v té době nadbytek. Na krycím jsou také vždy zásoby. Jinak se oddělku dá jako první od česna slušná zásobní souš. Pak plodový. Plemenáče mám na 4-7 rámků. V nejmenším čtyřrámkovém jsou tedy dvě pozice volné. Do tohoto prostoru sklepnu včely bez matky, pořád ze stejného vč, u odd z jednoho rámku s líhnoucím a otevřeným plodem. A to v případě, že odd vezu na  jiné stan asi nejméně 1,5 km, dle terénu raději 2 km. Kde je větší plemenáč na víc rámků, je za posledním rámkem buchta a nenechám volný prostor.

Pokud musí odd zůstat na stejném místě, sklepnu do něj včely ze dvou plodových rámků, vždy bez matky. Tady se vrátí víc létavek a proto se přidají včely ze dvou rámků. Prostor se doplní rámkem pro VS nebo M a nakonec přijde předem připravená souše s vodou. Polopatě. K odd z jednoho nebo dvou plodrámků se přidají včely z jednoho plodrámku když se odveze, ze dvou když zůstává na stan. Samosebou mám na mysli nahusto obsednuté rámky: Avšak většina “moderních” včelařů má vč podtržená, kde po plodových rámcůch bloudí pár včel a tam pak přidat včely z jediného nebo dvou rámků rozhodně nestačí!!! Tihle umělci proto vynašli tzv sběrný oddělek. 

Plemenáč je zatím zavřený. Z jiného vč udělám stejně další odd a kvůli práci a manipulaci se mi jeví jako lepší jednotlivé plemenáče, než dělený VN. Po nějaké době, pracuji před večerem (ale není to nutné, je snůška a nic nehrozí), oddělky dám na kozy a o čelní stěny a česna opřu klacky kopřiv, nebo jiných bylin tak, aby byly lístky asi 1-4 cm před česnem a včely nemohly bez naražení na překážku vyrazit ráno za snůškou. Ranní létavky narazí na bariéru, otočí se, poletují před česnem hlavou k úlu, asi žasnou, co se jim to ocitlo před česnem. Asi myslí, že se strom v noci vyvrátil a je jinde a tak si vrývají do paměti novou polohu úlu. A vůbec nevadí, když je plemenáč půl metru vedle původního úlu. O nic víc se není třeba starat. Kopřivy zvadnou a do večera se skácí a nebo lístky zvadnou a připaží a už nebrání včelám v provozu. Ten je navíc první 3 dny minimální, přese všechno uletí část létavek. Oddělek tedy NUTNĚ MUSÍ DOSTAT VODU, TO JE JEDINÉ, CO SI NEPŘINESE, KDYŽ MU ZDRHNOU LÉTAVKY a nebo by zdrhnout mohly, nevíme to předem.

Nyní nastanou tyhle možnosti. 

Buď mám připravenou sérii a spočítám tak, abych po vylámání nouzáků v odd přidal ortevřený matečník z chovu před zavíčkováním-. Častěji nechám vše osudu a počkám na oplození matky z nouzáku. Protože je matka oplozená včas a oddělků se dělalo několik, je srovnání kde to nefrčí a něco vázne a kde se odd rozvíjí raketově. Podle toho nechávám i matky z nouzáků, častokrát je lepší nouzová z dobře udělaného silného odd než matka z umělého chovu v málo (nebo starými včelami) obsazeném oplodňáčku, nebo mizerně udělaném oddělku na normálních rámcích.

Celoživotní praxe mě naučila, že nic víc není potřeba a vše ostatní jsou jen zbytečné ptákoviny, kterými si, asi znuděný včelař, který má nekonečně času, chce hrát. Já nic zbytečného nikdy nedělám. Na to jsem líný a raděj bych si jen tak lehnul na záda a četl knížku, jak kdysi zpíval Karel Zich. Protože co jsem právě popsal, je ta nejjednodušší včelařská PARÁDA.

-----------------------

Sběrný odd nedělám a nedělám ani 100% oddělků, tedy ne ze všech vč. Oddělek dělám jen tam, kde se mi zdá, že by se mohly chtít rojit a takové sklony v posledních letech drtivá většina mých vč nemá.

Nemám úhyny a tak nemám nikdy potřebu množit vč, naopak mám problém opačný, že pořád víc množím a zvyšuji počet vč, než kolik vč brakuji.

Jo a spojovat oddělek děleným očkem je další nesmysl. Když mám ve VN dva odd oddělené včelotěsně přepážkou, která musí doléhat uprostřed na hranolek výšky přesně výšky podmetu, po odebrání jedné matky a nebo když se matka neoplodní, spojení se dělá povytažením púřepážky asi o včelí mezeru co je nad rámky (také proto musí být VM nad a ne pod rámky!!!) Nic víc se neřeší. A tohle jen od července, do konce června se prostě vytáhne přepážka celá a včely si to mezi sebou vyřeší samy.

Oddělky nikdy nekrmím - dělám je včas tak, abych nemusel a byla snůška. Krmím leda pozdní a ty, co plánuju pro sebe nebo někoho jako záložní matky.

Javali
Javali 25.08.2026, 15:45:19 xxx.xxx.126.104

Výjimečně nic kolem jiného nezasely. Letos mi po pěkné snůšce přišel hlad, který jsem blbec hned nepodchytil a tak teď doháním stavbu, zásoby i počty včel cukrem. Proto jsem přemýšlel jak to prohodit, předtím to bylo napřed honem pro mě a pak pro včely, teď bych radši napřed pro včely a po řepce pro mě a stačily by klidně jen 2 medníky, hlavně když plodiště bude bezvadné. Nevím třeba je to naivní. 

Tomovi děkuji za věcnou reakci, jeho postup oddělku je vychytaný, nejen že si ho rád přečtu, ale používám ho.

goro
goro 26.08.2026, 07:42:32 xxx.xxx.62.15

…častokrát je lepší nouzová z dobře udělaného silného odd než matka z umělého chovu v málo (nebo starými včelami) obsazeném oplodňáčku, …

SÚHLASÍM…

chovatelia matiek často  ládujú do chovného včelstva 30 misiek a opakovane aj 5x, mladušky už nedokážu vytvárať dostatok materskej kašičky, matky sa liahnu podvyživené a keď následne matku pichnú do oplodniačika kde je hŕstka včiel tak ani to rozplodovanie nie je kvalitné..

Tom50
Tom50 28.08.2026, 20:30:55 xxx.xxx.139.230

Nějak jsme se v tomto vlákně úplně odchýlili od tématu, pokusím se to vrátit k tomu, co se momentálně děje u včel.

Něco je divné. Začnu od dnešního postesku Petra. Nemá ve vč vůbec plod, někde ani zavíčkovaný. Nemá ve vč pyl, vůbec. Nedostal se k vytáčení, vytáčí až teď, tmavý med, něco je do červena, velmi dobrý, ale jen okolo 10 kg na vč. Nic netuhne a vytáčet to jde dobře. Posledně vytáčel někdy v půli června po dvou bednách. Plodiska jsou zásobená dobře, nejméně 6 cm medu na prostředcích rámků pod HL + rohy, typické podkovy. Do TL se nedíval.

Ve středu jsem si přivezl inseminku BF. Udělal na ní oddělek, kam jsem dal na dvou rámcích vajíčka + malé čevíky, jeden rámek byl s velkou plochou právě se líhnoucích mladušek a na něm byl asi dm2 otevřeného plodu, mikrolarviček + vajíček. Odd jsem zásobil hodně včelami, přidal jsem včly z dalších dvou rámků. Matku v neodjištěné klícce mezi plodové. To proto, zda narazí nouzáky a taky jak se chovají k zaklíckované matce. Klícka obsypaná přátelskými včelami, nouzáky žádné. JENŽE!!!!

Na obou plástech není žádný otevřený plod, byla tam určitě vajíčka a malinké larvičky. Ne moc, odhadem na každém rámku jako dlaň bez prstů, na jednom rámku jen jednostranně. Včely, což jsem za 60 let nezažil, úplně zlikvidovaly vajíčka i larvičky. A dostaly úplatek, asi litr o trochu řidšího roztoku cukru než 1:1, který semosebou vzaly. Někdy na klícce začnou stavět srdíčko divoké dělničiny, tentokrát ne.

Žádná rvačka na česínku - napůl otevřený očkový uzávěr. Ovšem hodně včel odletělo. Byl záměr, aby starý brécy odtáhly domů, ale že jich zmizí tolik mě udivilo.

S velkými rozpaky jsem odjistil klícku, nemám ale dobrý pocit, něco je divně.

Včely vůbec neslídí, létají málo a skoro nevidím nosit pyl, ono nikde skoro nic nekvete. Kolem úlů to včela příjemně vonělo, ne moc, ale vonělo a na česnech se, ne moc, ale větralo. Asi něco je, protože některá vč jsou skoro ulitá a to dostaly jen zatím asi 20-22 kg cukru v roztoku 1:1. Tolik zásob ve VN by z toho cukru nebylo, v KK je asi po 10 kg nezavíčkovaných zásob. Co se děje v TL nemám šanci zjistit, rozhodně už VN nezvednu.

Tom50
Tom50 30.08.2026, 11:03:37 xxx.xxx.139.230

Včera se mi snůška potvrdila, na jiném stanovišti při ometání rámků z mnedníků z nich stříkala sladina. Někdo by se mohl podivit ometání medníkových rámků na konci srpna. Ano, vysvětlím.

Včelstva se vždy snaží ovládnout prostor jaký mají k dispozici. Zjara se to ale s přidáním nadbytečného prostoru nesmí přehnat, musí se přidávat postuponě a velmi opoatrně, spíš je lepší se o 4 dny opozdit s přidáním rámku než o den předběhnout vývoj. Důkladně a několikrát jsem vysvětlil proč (jsi víkendový včelař a nechceš tuto základní podmínku splnit? OK, nechovej včely!!!!!!!!!!!!!!!!!!). Důkladně to také vysvětluje solidní starší odb. lit. a tak to nebudu opoakovat. Ovšem méně se ví a drtivá většina včelařů, a bohužel podle staré literatury ignoruje (ne vše staré je dobré a je na IQ každého rozpoznat dobré od nesmyslů), že jakmiule se prostor vč zredukuje, opět se přizpůsobí tak, že vyženou část včel. Obecně se soudí, že těch méně agresivních včel než jsou stareé létavky, tedy že vyženou dlouhověké mladušky a v úlech zůstanou staré létavky, které stejně před zimou odejdou. Výsledkem je slabé zimní vč. Nebo úhyn… A vzletně se takovému úhynu říká že na CCD nebo VD. Ne je to na blbost včelaře, který si nedá říct.

Proto já redukuji medníky až v průběhu léta a to u každého vč jindy, tak, když daný medník včely opustí. Přesněji když postupně dochází k přirozenému úbytku včel v důsledku odcházejících letních krátkovějých včel.

Krmím skrz medník. Zopakuji sestavu ode dna: 

Na dně je TL, na něm VN s plodem a na tom musí, podle síly vč, zůstat po posledním medobraní na začátku července určitě dva NN, u zvlášť silných i 3 NN. Tehdy v začátku července už vystrojím první NN nad VN jako KK - krmnou komoru. Tam soustředím rámky se staršími plásty, které už nejsou, i když panenské, úplně jasně žluté, obyčejně jsou nějak poškozené z medometu a opravené. Na to medníkové dílo. Krmím skrz medníky. Včely v tuto dobu už sladinu neukládají všude, ale jen do prvního NN nad VN, tedy do připravené KK. Někdy se stane, že dají trochu sladiny i do vyšších pater a to byl včerejší případ. Jedná se o pár deka, rozhodně to na celý NN není ani půl kila.

Když se vyskytne melecitozní tuháč v červenci, srpnu a září, tento med vždy skončí v KK, až když by byla úplně plná by dávaly výš. V Blaníku případná melecitoza nejen, že nevadí, naopak, je velmi vítaná, protože na ní poběží pak jarní rozvoj a ten je vždy lepší na medu, i když tuháči, než na cukru.

goro
goro 30.08.2026, 14:53:34 xxx.xxx.62.15

tiež som dnes pozeral do včiel…skutočne je menej peľu aj menej plodu ako zvykne byť bežne o tomto čase..našiel som aj larvičky ale nie v každom úli, našiel som aj peľ ale nie v každom úli… skutočne majú včely viac zásob ako som im dal… už som bol nútený pozberať kŕmitka…ešte to bude zaujímavé…

coma
coma 01.09.2026, 21:47:57 xxx.xxx.115.27

Po dnešní prohlídce také potvrzuji menší plochy pylu oproti předchozím rokům. Letos jsem nekosil ani druhé seno, jaké bylo a dosud je sucho… Zrušil jsem jeden silně vylupovaný oddělek po pozdní TV, už se nedokázal rozvinout a ovládnout prostor… 

Tom50
Tom50 03.09.2026, 23:11:03 xxx.xxx.139.230

Možná jsem srab, klícku s inseminkou jsem odjistil 28.8. a podíval se tam až dneska. Nešlo jen o “zabělost”, přišla nějaká neodkladná práce + nějaké starosti s autem a nutnost něco zařídit + ta nechuť dozvědět se blbou zprávu a tak jsem šel na kontrolu až dnes navečer.

Matka chodí po plástu, obklopená svojí suitou, ale neklade. Utěšuji se tím, že bylo už skoro šest hodin a že jsem špatně viděl. Petr svojí inseminku už viděl pochodovat po rámku u svého oddělku včera, ale také neklade. Tak uvidíme.

Otevřel jsem dalších 6 oddělků, tři z toho jsou skoro včelstva a nikde není plod a žádný pyl, jen sem tam pár buněk a to ne ve všech. Nepamatuji si nic takového. 

Včely se chovaly divně, na plástech ve středu hnízda na volných buňkách, kde by měl být plod, jsou plochy asi 1-2 dm2 včel tělo na tělo zpola nalezlých do buněk a všechny jednosměrně prdelkami dolů. Tak si představuju zimní chumáč, včely jsou nějak jakoby hybernovaně letargické a přitom bylo 20 stupňů. V životě jsem takové chování včel neviděl. Něco je opravdu divně, jinak, neznám to za celý život. Včly byly extrémně hodné.

Včely ani málo neslídí, vůbec. Je nějaký přínos, i když kolem úlů to nevonělo, ale v česnech pár včel větrá. O to podivnější je úplná absence plodu. Musí to být nějaká medovice, nikde tu široko daleko nic nekvete a jezevci plevele otrávili tak dokonale, že na polích žádné nejsou. 

Oddělky byly krmené po malých častých dávkách, po litru nebo 1,6 l asi každé 2-4 dny. To by mělo být podněcovací krmení s jindy nepříjemným důsledkem = pozdním plodováním. Ne tak letos.

A opět připomenu hořekování nad pylovou monodietou. Co bych za ní letos dal!! Vždy jsem tvrdil, že pyl jednoho druhu je pořád lepší, než ŽÁDNÝ pyl!!!!

goro
goro 04.09.2026, 08:15:48 xxx.xxx.62.15

ťažko nám robiť závery, keď sme doteraz podobnú situáciu nezažili…

môj názor však je že ste na konci príspevku dal “trefu do černého”….aj podľa mojej domnienky je skutočne možnou príčinou absolútny nedostatok peľu…vy ste síce postupne dokrmoval riedkym cukrovým roztokom čo malo podnecovať k chovu plodu, ale ak krmičky bezradne čakajú v plodisku na peľ, tak z cukru nedokážu vytvoriť kvalitnú kŕmnu kašičku, na to sa musia nakŕmiť peľom a ten nie je… proste včely vyhodnotili situáciu ako nevhodnú pre to aby chovaali plod, nepripravili podmienky pre kladenie vajíčok matke a tak nekladie… 

ako som písal, ešte to môže byť zaujímavé… včely síce postupne chovajú zimné včely od července do září,  až sú prebytku a potom si vyberú na zimovanie tie najkvalitnejšie (podľa priestoru úľa), tie menej vykŕmené opustia úľ s letnými ale tohto roku asi nebudú môcť vyberať, čo majú to pôjde do zimy… no uvidíme.. asi to budem mať na jar perné… 

Tom50
Tom50 04.09.2026, 10:52:33 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.09.2026, 08:15:48

Děkuji.

Mám nápad. Existuje bílkovinové těsto, propaguje ho horem dolem Sedláček na jarní rozvoj, ale bílkoviny by měly stimulovat rozvoj vždycky, když mají včelstva bílkovin nedostatek. Zkusím ho koupit a dát včelám, zda se rozplodují. Ano, souhlasím s vámi, už od začátku července a možná od půlky června nevidím na česnech pyl. Myslel jsem si, že je to tím, jak mi plíživě slábne zrak. Kdybych byl chytřejší a uvědomil si to dřív, dalo se něco dělat. Myslím, že i na těsto s bílkovinami - navíc nevěřím na jeho účinek - je už pozdě. Myslím, že kostky jsou vrženy.

Totiž, co píšete nemusí dopadnout tak “šťastně”, jak to předpokládáte. Už dávno myslím na to, že vytracení včel z úlu bez toho, aby bylo vidět mrtvolky před česnem, nebo v úle, ani vědcostuti nevědí co to je a nazvali to jen obecnou frází CCD, že to je to, že vč nemá jedním slovem zimní včely a letní odejdou tak jako tak. 

A protože mám i vč silná - nevím ale zda mají plod a pyl v plástech, mám za to, že to u těch, co nemají plod dopadne velmi špatně. Nemyslím, že budou zimovat s “tím co mají” ale prostě uhynou až letní včely bez tukobílkovinných tělísek uhynou a před tím odejdou z úlu.

Taky se nijak nevyjadřujete k těm včelám malátně zalezlým do buněk, což jsem za celý život neviděl.

Jen připodotknu, že jsem u asi poloviny vč nijak neléčil proti VD, někam dávám Gabon až teď a od konce srpna. Takže to nebude tak, že léčená vč jsou silná a neléčená zdecimovaná VD, ten na to, co se letos děje nemá vliv. Myslím, že v Blaníku nemá VD už vliv na nic a možná tam ani není. Po vložení Gabonu v následujících dnech na podložkách žádní VD vidět nejsou. Ovšem to nic nedokazuje, po Gabonu nepadají roztoči hned jako po fumigaci. Uvidím až po aceton aerosolu Varidolem před vánoci, kteréžto ošetření bude u třetiny vč jediné od loňských předvánoc. Pak uvidím co spadne na podložky. Myslím, že nic jako vloni.

tom4
tom4 04.09.2026, 12:01:49 xxx:xxx.cbc6:a827

Tak dnes jsem zůstal v šoku. Včera jsem přijel domů až v 17.hod a dnes jsem zjistil, že včera  musela proběhnout masivní loupež, tři úly plné včel i zásob jsou dnes totálně prázdné, bez včel i bez jakékoli známky zásob. Před úly hromada mrtvých včel a hromádky vosku z vykousaných plástů. Mám tedy už teď tři včelstva minus . Oddělky mi kladou sice málo, na dvou rámcích asi jako dlaň i s prsty zavíčkovaného plodu, kolem larvičky, ale nejdou do síly, ačkoli je přikrmuji roztokem cukru. Dalších 5 včelstev je zatím , zdá se, ok, ale varuji před možnou loupeží ostatní, v přírodě není “lautr nic” a situace se,  zřejmě vyhrocuje. Zda někdo v okolí prováděl nějaké zásahy u včel nevím, ale pokusím se zjistit.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.