Aktuálně: 2 481 inzerátů237 918 diskuzních příspěvků18 678 uživatelů

Jak je to s vlhkostí medu

Medar (neregistrovaný) 10.08.2024, 13:23:38 xxx.xxx.16.44

Když jsem začal včelařit v tenkostěnných úlech, tak v mých podmínkách jsem vymetal medy s obsahem vody cca 17 - 19 %. Vlhkost medu se lišila v závislosti na počasí, zdroji snůšky a také podle včelstva.

Asi před 5 lety jsem si začal vyrábět úly zateplené celorákosové o síle stěny 4 cm. V současné době mám cca 70 % včelstev v úlech dřevěných tenkostěnných a 30 % v úlech. Na několika stanovištích mám vedle sebe umístěny oba typy úlů vedle sebe. Stejná metodika, stejná síla včelstev, stejná genetika. Po několika letech mohu potvrdit, že úly z izolačního materiálu “produkují” med s obsahem vody o 1 - 2 % nižším než úly tenkostěnné.

Hovořil jsem s více většími včelaři a drtivá většina má stejnou zkušenost.

Jak si tento rozdíl vysvětlit? Mám za to, že v úlech uteplených je o o něco vyšší teplota i mimo plodiště/hlavní sezení včel. Teplejší vzduch do sebe absorbuje více vodních par než vzduch studený. Včely tak v uteplených úlech odvětrají více vodních par za jednotku času než v úlech uteplených. Dále má většina izolačních materiálů nižší difuzní odpor než dřevo, jsou prostupnější. Možná hraje roli i poloha rosného bodu, která je v případě uteplených úlů blíže vnější stěně.

Jediná výhoda tenkostěnných úlů je snadná výroba a likvidace.

Já již budu obměnovat hardware pouze úly uteplenými a úly tenkostěnné budu postupně dodatečně izolovat zvenku. Už jsem vymyslel, jak to konstrukčně provedu.

Jak dále snížit vlhkost medu, aniž bych musel med odvlhčovat v odvlhčovači? Osvědčilo se mi skladování nástavků s medem v suché medárně, kde nonstop běží odvlhčovač a udržuje vlhkost vzduchu mezi 35 - 40 %. Jak je známo, med při vnější vlhkosti < 55 % vodu odevzdává, při vyšší vlhkostí naopak přijímá. Nástavky takto skladuji 3 - 7 dní a teprve potom med vymetám. Takto se dá ukrojit další zhruba 1 % a udržet tak celkový obsah vody v medu okolo optimálních a kýžených 16 %. Ne vždy je to ale zapotřebí. Podmínkou je nemít mednících tmavé souše s košilkami a už vůbec ne plásty s větším množstvím pylu. Zavíječ dokáže být v teple medárny proklatě rychlý.

Tom50
Tom50 08.03.2025, 23:06:31 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Medar z 10.08.2024, 13:23:38

Zajímavý názor, domnívám se, že v části o uteplení úlů a důsledku na vlhkost medu mylný. Jednak nevíme, co jsou atorovy podmínky kde v čelaří, nijak to neuvádí. Bohužel jeho článek evokuje, že na vlhkost medu má vliv jakékoli zatepení úlu a nijak nezdůrazňuje svoje složité a tudíž v důsledku drahé a tudíž těžko obecně rozšiřitelné zateplení z rákosu. Což by bylo, podle mého neověřeného názoru (nemám s tím zkušenost), úplně nejlepší uteplení pro včelí úly!

Jak jsem již jinde psal, mám hobrové nástavky se slámou mezi hobrovým ostěním po tátovi z poloviny a začátku 50 let. Kdysi jsem je daroval začínajícímu kámošovi a on je po vybudování vlastního hardvéru pak nepoužíval a ve stodole některé z nich rozhlodaly krysy. Když jsem přišel o veškeré vybavení, nástavky mi vrátil a já ty poškozené opravil. Bylo jich 12 NN a dva VN. VN Už dosloužily a z NN jich dodneška dožilo 8. Asi polovina byla sežraná, drželo to jen rohovými plechovými vingly a dřevěné horní a dolní rámy. Vyplnil jsem to PS, něco synovec zbytkem montážní pěny aby jí jen tak nevyhodil.

Ukázal se ohromující efekt, nikdy by mě nenapadlo dělat takový experiment, vůbec by mě nenapdalo srovnávat izolační hmoty u úlů. Dnes se horem dolem doporučuje a vnucuje polystren nebo polyuretan. 

Tak se pevně usaďte přátelé:

Na jedné koze dva úly stejné míry, matky ségry z jedné série a vč stejné síly. Jeden úl VN složený ze dvou NN hobráků na sobě, ovšem shodou náhod těch, které zůstaly se slámou (nikoli cepovou, ale rozbitou z kombajnu). Všechny ostatní NN dadantsystému byly tenkostěnné Sm 20 mm. Druhý úl byl palubkový sendvič a uvnitř stěn 40 mm obyčejný polystyren. Tento úl měl navíc vysoké dno 70 mm s roštem proti stavbě. Oba na SS, protože se k oběma může ze strany. Med z polystyrenu 19,5-20%, med ze slámy s hobrou 18 a pod 18%.

OK, mohl to dělat vysoký podmet. Další rok jsem dal dno stejné jako u “papíráku” - tak se tátovy úly v naší rodině nazývaly, tedy hobrový sendvič a uvnitř mlátičková sláma. Opět rozdíl, sice menší ale významný, 19% ku 17,8%. (ano, vysoké dno s dutinou bez díla = nejméně 1% vlhkosti medu)

Co z toho vyplývá? Vědec statistik by řekl, že nic - malý vzorek, málo úlů, málo stanovišť a málo roků zkoušení. Mě to ukázalo, že vysoký podmet (prázdná dutina pod včelstvem + polystyren = velmi vlhký med a papírák - dvě hobry tuším že po 16 mm a mezi 40 mm slámy = med pod 18 bez jakýchkoli kejklů v medárně, nechání vystydnout plásty s medem, odvlhčovačů a tak dále.

Někteří ty dva úly u mě viděli. Dodnes je používám a pořád se přesvěčuji o stejném. 

Pak jsem si udělal nástavky z extrud 30 mm mezi horním a dolním dřevorámem. Celý rok vlhký hnojník a po 5 letech jsem je definitivně vyřadil, včelstvům se v tom nedařilo. Podotýkám, že to byl samonosný extrud a nemělo to vnitřní ani vnější ostění. 

Tudíž resume:

Polystyren ani jiná pěna nesmí do mých úlů jinam, než 20 mm  do deklů. Do deklů bych dal víc PS, jenže to jsou vyřazené formy z betonárny na sloupové hlavice KB blok systém

https://www.betoneshop.cz/produkty/plotova-hlavice-z-betonu-196?id_variant=1411&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA8q--BhDiARIsAP9tKI0iK_-l3JuQk2pzKgTZaWyrNpyld6-rxGPeDaqYHMMXjpKq_vjGy3QaAkG4EALw_wcB#vs1411

a do té se tlustší deska nevejde, protože to musí mít kolem dokola asi 10 mm převis.

Hodně mě zaujalo tvrzení M.S. v jiném vlákně, jak nemá PS rád a dává hobru. Zkusil jsem, ale do deklu nějak vyvzlínala (nevo vodorovně natekla) voda a hobra se nacucala vodou a proto PS v deklech ještě nechám, ale nerad.

Kromě deklů (neumím to zatím vyřešit) letos zlikviduji definitivně vše z polystyrenu. Mnozí si o mě pomyslí, že jsem hloupý stařec bez vzdělání v oboru elektro nebo fyzice. Přesto si myslím, že u PS bude hrát nějakou roli elektrostatický náboj a fakt, že cokoli z PS je pro včely nepřirozené. 

Stalo se mi (a ne jednou), že vč vyzimovalo s plastovým deklem (uvedená forma) bez PS, prostě v tom deklu nebylo nic. Vč nijak nezaostávalo. Zrovna tak jsem zkusil silně zateplené dekly, vyplnil jsem nástavek 15 polystyrenem a žádný lepší rozvoj jsem u 5 vč (pět deklů) po dobu asi 10 let nepozoroval. Ano, odporuje to všem chytrým “vědeckým” teoriím. Vím, co nadělám?

M.S.
M.S. 09.03.2025, 10:45:27 xxx.xxx.51.49

Hobru používám jen do komorovaček. Tam nasákavost nevadí. Víka mám zateplené asi u 40 úlů expandovaným korkem 50 mm, u celorákosových 40 mm rákos a u zbytku používám tvrdé izolační panely z konopí. Ani jedno není nasákavé. Nejlepší je rákos. S propolisem vytváří difuzně otevřenou konstrukcí a to je nej… S polyšem nemám zkušenosti, hnusí se mi jak se rozdrobí na malé kuličky a mám rád přírodní materiály. Jo, jestě používám filc a takovou tu plstěnou izolaci, ale je to tenké. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.