Aktuálně: 3 660 inzerátů214 427 diskuzních příspěvků18 316 uživatelů

Pojďme si vyprávět příběhy o slavných koních

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 26.10.2024, 23:23:46 xxx.xxx.169.99

Já miluju tenhle - Snowman a Harry DeLeyer

Snowman byl původně amišský kůň na farmě v Pensylvánii, využívaný k práci na poli . V únoru 1956 byl zaslán majiteli ve svých 8 letech na jatka . Téhož dne však 28letý Harry DeLeyer opustil svůj domov na Long Islandu v New Yorku, aby se zúčastnil dražby koní v New Holland v Pensylvánii a kde hledal levné koně pro svou jezdeckou školu. Přijel pozdě a jediní zbývající koně byli ti, kteří byli naloženi do náklaďáků směřujících do továrny na krmivo pro psy. Když DeLeyer uviděl šedého koně, koupil ho za 80 dolarů. „Potřeboval jsem klidného koně pro začátečníky,“ vzpomínal. "Pamatuji si, že jsem viděl jeho oči a pomyslel jsem si "tenhle vypadá hezky a tiše", dám mu šanci." Sněhuláka nejprve použil na lekce pro děti. DeLeyer však v koni rozpoznal talent poté, co ho prodal sousedovi a kůň přeskočil vysoké ploty, aby se vrátil domů. DeLeyer pak začal trénovat Snowmana jako parkurového skokana.

Kůň začal vyhrávat prestižní třídy pouhé dva roky poté, co byl vykoupen z jatečního vozu, a jeho kariéra trvala pět let. Byl vyfotografován při neobvyklých výkonech, jako je skákání přes jiné koně, a jeho klidná povaha ho učinila oblíbeným. 

Ocenění

• 1958 Kůň roku jezdecké federace Spojených států (dříve nazývaný AHSA Kůň roku)
  • Šampion Asociace profesionálních jezdců z roku 1958
  • Diamantové jubileum šampiona Madison Square Garden z roku 1958 
  • 1958, 1959 United States Open Jumper Champion
Obrázek Obrázek
Verun
Verun 27.10.2024, 09:10:33 xxx.xxx.220.12

Já jako malá hltala Šemíka(každý tady musí znát), děda vyprávěl a já s očima na vrchu hlavy si představovala, jak pádí k Neumětelům.(ale ještě lepší byly historky s ledním medvědem, jak si ho upek na ohýnku🙃)  

Jasně, pak další a další slavní koně, ale Šemík je nepřekonatelnej. Jo ještě dědovo historka o Citronkovi-asi žluťák, kterého si po válce jeho otec dovedl domu.

Anonymní (neregistrovaný) 29.10.2024, 12:32:32 xxx.xxx.53.34

Ačkoliv Napoleon I. měl jako císař ke své osobní potřebě 130 koní, přecejen je v obecném podvědomí spojen s malým bílým arabským hřebcem, kterého pojmenoval po bitvě z roku 1800 a který svého pána nosil s pozoruhodnou odvahou. Marengo, pocházející pravděpodobně za slavného hřebčína El Nasari, byl dovezen jako šestiletý z Egypta v roce 1799 po bitvě u Abukiru. 

V kohoutku měřil pouze 145cm, ale to právě Napoleonovi dokonale vyhovovalo, protože byl zavalitý a měl krátké nohy. Ve srovnání s Hlavním podkoním, nebyl dobrým a už vůbec ne elegantním jezdcem. na své koně byl tvrdý. Je zaznamenáno, že si před snídaní vyjel 80km z Vídně na Semmering a jednou cválal 129km z Valladolidu do Burgosu, stihl to za pět hodin. Marengo měl zřejmě vynikající, mimořádnou konstituci. Byl rychlý, obratný, v palbě naprosto spolehlivý a odvážný - což byla vlastnost, která nechyběla Obrazekani jeho císařskému pánovi, jehož přítomnost v kritických okamžicích povzbuzovala a naplňovala nadšením francouzská vojska. Marengo byl během své kariéry osmkrát raněn. Nesl Napoleona v bitvě u Slavkova(1805), u Jeny (1806), u Wagramu(1809) a konečně u Waterloo(1815). Byl také mezi 52 koňmi, které Napoleon vzal sebou na neblahé tažení do Ruska v roce 1812. přežil strašlivý ústup od Moskvy. 

Jednou však na zledovatělé cestě polekal zajíce a císaře shodil. Zpráva o tomto pádu snížila morálku vojska a obecně se považovala za špatné znamení pro budoucnost. Po porážce u Waterloo byl Marengo chycen a lordem ObrazekPetrem dovezen do Anglie, kde ho granátnické gardy koupil generál J.J. Angerstein. Marengo se dostal do hřebčína v New Barnes poblíž Ely, kde žil 27 let. Uhynul ve věku 38let. jeho kostra, které chybí jednou kopyto, stojí v národním vojenském muzeu v Sandhurstu. 

Z chybějícího kopyta dal generál Angerstein vyrobit tabatěrku a věnoval ji důstojníkům gardové brigády.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.