»
Odpověď na příspěvek uživatele
ančovička z 27.11.2025, 17:05:49
Tak jsem našla i Zlatousta, tak si myslím, že to je odvozené od úst. Jako že má milá ústa, kterými říká jen hezké, milé věci. Ale nevím.
Je to rozpadajících se pár nekompletních listů, ale těch pár jmen, co jsem přečetla, mi připadá velice podobných na tento kalendář:
https://kalendar.beda.cz/slovanska-jmena-ve-starem-kalendari
Takže to bude plus mínus 1850 - 1860. Zlatousta v odkaze teda nemají, ale jinak je to stejné. Alespoň to málo, co mohu posoudit.
Jinak ta stará jména jsou… divná. Teď prolézám jiný zdroj starých jmen, Wikipedii, a řeknu Vám - já znám teda Zibřida Zouhara, který se narodil jako Sigfried Sauhar, byl to můj předek ze Sudet a byl za protektorátu vystěhován na Moravu, kde už používal počeštěnou verzi. Jeho máma se jmenovala Anna Peřinová, tak asi proto.
Ale prostě počeštit Sigfrieda na Zibřida? To je úlet.
A mám prababičku Albínu.
Takže já mám co říkat, když mám v rodině fakt kde co. Ale jak mohl kdykoli kdokoli pojmenovat svoje dítě Hněvka, to prostě nepochopím. Nebo Bratřice. Co to je za jméno? A nejlepší bude kombinace Slopana a Kvašeny. To víme přesně, co početí předcházelo - slopání kvašeného moku.
Moderní doba má Šaralandy, Tekly Řídké, Stany Promočené,Gemmy Zelené, Vinnetouy a další, devatenácté století zas Slopana a Kvašenu.
Mimochodem, v tom kalendáři v odkaze (ten papírový nemohu posoudit, když není celý) není ani Marie, Josef a Jiří, pravděpodobně nejčastější jména v ČR. A z celé mé žijící rodiny tam je akorát Miloš. Ani Jindřiška tam není, a to to jméno pamatuje brontosaury, takže… fakt, co je to za kalendář? To se za blbých dvě stě let jmenujeme úplně jinak? Nebo tehdejší kalendáře nekorespondují s tím, jak se lidé jmenovali?
Já to chci vědět. 🙂
Asi se dám na studium onomastiky.