Aktuálně: 2 776 inzerátů261 007 diskuzních příspěvků19 161 uživatelů

Dokdy spotřebovat med?

kometa
kometa správce
12.11.2025, 12:51:32 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.11.2025, 11:17:19

Med malé množství bílkovin obsahuje. A i kdyby ne, jejich přítomnost pro produkci botulotoxinu není nutná. Konzultováno s kolegyní mikrobioložkou.

goro
goro 12.11.2025, 20:34:01 xxx.xxx.55.10

ano med môže obbsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktorá produkuje botulotoxín, no riziko je hlavne pre dojčatá do jedného roka, pretože ich nezrelý tráviaci systém imunitu nemá. U detí starších ako jeden rok je však podanie medu považované za bezpečné, pretože ich črevná mikroflóra dokáže premnoženiu spór zabrániť.

Tom50
Tom50 12.11.2025, 21:03:31 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.11.2025, 20:34:01

Díky, zase jsem chytřejší s botulinem, myslel bych si, že kde nejsou aminokyseliny být nemůže, protože nemá z čeho. Množství bílkovin v medu je tak nepatrné, že to je spíš možnost teoretická.

U kojenců jsem měl za to, že bezpečný věk jsou až 3 roky a ano, úplně nejhorší jsou na tom kojenci do roka. Ne snad kvůli botulinu, ten jsem chápal jako nezničitelný a velmi účinný a že jej kyselina v žaludku nezničí. Mě kdysi dávno naučili, že kojenec neumí strávit med, protože mu něco chybí ve střevní mikrobiotě, která se dřív nazývala střevní mikroflora. Wiki u medu / botulinu uvádí, že je tvrzení neozdrojované a že nebezpečí hrozí kojenci do roka a půl, ale podotýká, že jakmile kojenec začíná s pevnou normální stravou, jeho trávicí kyseliny se vyvinou správně už dříve. Stejná Wiki neví nic o tom, že by se botulin mohl vyvyinout v medu (podle mě nemá z čeho) a encyklopedie zmiňuje pouze med znečištěný. Chápu to tak, že když se do medu dostane něco s bílkovinami (podle mě třeba mrtvé včely a vosy, když se utopí v medu), pak by se to mohlo stát. Ale přirozené miliontiny bílkovin v medu a botulotoxin mi přijdou jako sci-fi.

Ale díky vám i Kometě jsem se na to podíval, moje vědomosti jsou staré 50 a více let a svět a vývoj vědy se nezastavil a tak není od věci se podívat, jaká je úroveň poznání dnes. Děkuji oběma. (i když Kometu bych nejraději vyslal na nevratnou oběžnou dráhu, ale i komety jsou součástí našeho světa. Jen nesmí “zlobit”)

--------------------------

Ještě pod čarou, jak vlastně lidová praxe bez vědy a jen intuitivně ví celá staletí, že je dobré med čeřit. Pak na povrch vystoupají i případné bílkoviny. Po rozpuštění už vyčeřeného a úplně čistého, ale ztuhlého medu, se na hladině objeví vrstva jakési pěny a to jsou údajně bílkoviny. Moje máma (ročník 1920 a už je 28 let jinde) tvrdila (jistě měla načteno z tehdejší odborné literatury), že med z čeření, konkrétně mluvila o té pěně, že to má sníst včelař a jeho děti, prostě rodina. Dělám to tak, někomu to ale může přijít divné. Prostě med z čeření se opět vyčeří a skutečné, už nevyužitelné zbytky dostanou včely přesně, jak to dělá Goro. Já jim z toho ale před tím “ukradnu” to nejlepší.

Anonymní (neregistrovaný) 13.11.2025, 06:38:08 xxx.xxx.142.61

Med je jedna z nejtrvanlivějších potravin vůbec. Archeologové dokonce našli v egyptských hrobkách med starý přes 3000 let, který byl stále jedlý! Oficiálně se na etiketách uvádí minimální trvanlivost obvykle 2 roky od stočení. Reálně se ale med nekazí, pokud je uchováván správně. Starší med (2–3 roky a klidně i víc) je naprosto bezpečný k jídlu může ale zkrystalizovat nebo ztmavnout což mu neškodí.

goro
goro 13.11.2025, 07:16:36 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.11.2025, 06:38:08

súhlasím až na ten “jedlý med” z hrobky faraóna…🤔

Archeologové dokonce našli v egyptských hrobkách med starý přes 3000 let, který byl stále jedlý!

NIE JE TO PRAVDA, PÍSAL SOM O TOM V DYMÁKU (časopis pre včelárov v SR), č.4/2023, str. 12-13 toto….

""Ak chcete nájsť nejakú zmienku o mede z hrobky, musíte sa vrátiť do roku 1905, do hrobky KV46, v ktorej boli pochovaní okolo roku 1375 pred Kristom starí rodičia Tutanchamona - Yuya a Tuyu. Vtedy 12. februára, bola prvýkrát navštívená hrobka Yuya a Tuyu (KV46), trojicou archeológov ktorú tvorili Theodore M. Davis, Arthur Weigall a Gaston Maspero. Medzi artefaktmi nájdenými v hrobke (KV46) sú zaujímavé dve alabastrové vázy, označené ako položky #51105 a #51106. Arthur Weigall v liste svojej manželke 16. februára 1905 totiž napísal: „...jednom rohu boli poháre vína, vrchnáky priviazané šnúrkou , medzi nimi bol jeden obrovský alabastrový džbán plný medu ešte tekutého!“ 

Druhý účastník tej istej výpravy Gaston Masper 29. marca toho istého roku uviedol podobný príbeh s prehliadky hrobky : „Jedna z váz, ktoré sme otvorili, obsahovala pastovitý olej, ďalšia s takmer tekutou náplňou, ktorá mala stále vôňu medu...“ a spomína aj osu poletujúcu okolo vázy pohodenej na schodoch.

A nakoniec verzia Theodora M. Davisa, ktorú uviedol v knihe Hrobka Iouiya a Touiyou: „Z hrdla jednej z váz viseli útržky múmiovej látky, ktorá pôvodne zakrývala ústie vázy. Očividne lupič v očakávaní, že obsah bude hodnotný, látku strhol. Po troch tisíckach rokov som hľadel do vázy s rovnakým očakávaním; obaja sme boli sklamaní, pretože obsahoval iba tekutinu, o ktorej sa najprv myslelo, že je med, ale ktorá sa následne ukázala ako natron.“ 

Posledná veta Theodora M. Davisa naznačuje, že obsah už nepovažoval za med, a to bolo potvrdené hneď v roku 1908. Už spomínaný Arthur Weigall, ktorý bol zodpovedný za zverejnenie inventára hrobky KV46: https://openlibrary.org/books/OL14045561M/Tomb_of_Yuaa_and_Thuiu 

Výsledky analýz toho čo sa nachádzalo v oboch vázach sú uvedené na stranách 75 až 77!

V jednej váze bol ricínový olej a v druhej naozaj „natron“ (minerál slúžiaci na mumifikáciu), v ktorom bolo 8,7% vody a preto sa javil ako hustá „tekutina“.

Skutočné vysvetlenie toho čo sa v hrobke v nádobách našlo sa teda objavilo až tri roky po objavení hrobky a nebolo tak medializované tak výrazne, ako údaje z čias objavu hrobky. Tri roky stačili na to, aby sa zrodila „neotrasiteľná“ legenda o „mede faraónov“, ktorý bol tekutý ,voňavý a jedlý (!) aj po 3 000 rokoch."

bohemia.gall (neregistrovaný) 13.11.2025, 07:39:13 xxx.xxx.21.93
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.11.2025, 07:16:36

To je sice “možná ” pravda, ale moji zákazníci chtějí příběh o zázračném medu, který dokáže vzdorovat času tisíce let v nezměněné kvalitě se zázračnými léčivými účinky. Lidé chtějí příběhy, med vydržel tak dlouho proto, že váza byla hermeticky uzavřena včelím voskem a propolisem. Mýtus o zázračnosti včelích produktů? Kdepak, ani náhodou, potvrzeno současnou vědou.

kometa
kometa správce
13.11.2025, 08:24:11 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.11.2025, 21:03:31

myslel bych si, že kde nejsou aminokyseliny být nemůže,

Toxin produkuje Clostridium “sama ze sebe” (stejně jako třeba hadi). Přítomnost či nepřítomnost AMK nebo bílkovin v medu na to nemá vliv.

goro
goro 13.11.2025, 09:19:09 xxx.xxx.55.10
bohemia.gall:

To je sice “možná ” pravda, ale moji zákazníci chtějí příběh o zázračném medu, který dokáže vzdorovat času tisíce let v nezměněné kvalitě se zázračnými léčivými účinky. Lidé chtějí příběhy, med vydržel tak dlouho proto, že váza byla hermeticky uzavřena včelím voskem a propolisem. Mýtus o zázračnosti včelích produktů? Kdepak, ani náhodou, potvrzeno současnou vědou.

chápem, ja len píšem fakty…Žiaden med sa v hrobkách faraónov NENAŠIEL!

To čo budú včelári hovoriť potenciálnym zákazníkom je marketing a ten je veľmi dôležitý pri predaji… treba oblbnúť, oblbnúť…chcú počuť príbehy ?..dostanú ich!

ja mám med rád, je to zdravá potravina ktorú konzumujem denne aj keď mnohí ľudia med berú len ako “pochutinu”…

no a skupina včelárov, ktorí ho ponúkajú ako liek  (respektíve zdôrazňujú “zázračnosť včelích produktov”) je veľká, apiterapia je obľúbená  a rozšírená, pomaly sa z toho robí náboženstvo 😉…

tak ponechajme zákazníkom príbehy aj ilúzie, nakoniec však živým dôkazom že med je zázračný sú samotní včelári dožívajúci sa často vysokého veku (hoci osobne si myslím, že je to len preto, lebo stále dúfajú že už nasledujúci rok bude tá znáška medu lepšia…🤣😂😄)

Tom50
Tom50 13.11.2025, 10:01:06 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.11.2025, 09:19:09

Souhlasím. 

Ne, já neměl nikdy život jednoduchý, já ne. A i něco neříct je lež. A když mi stará paní říkala, jak má ráda lipový med a jak letos voněly lípy, když kvetly a jestli je ten letošní z lip jako vloni, odpovím, stydím se, řeknu, ano, i letos kvetly lípy a nemám sílu jí říct, že lípa je pro včelaře na většině území republiky stejně bezcenný strom, jako akát…

Naučila mě to tak máma, ta v podobných situacích odpovídala, že nemá tušení z jakých stromů nebo kytiček její včely med nasbíraly,  ale že je velmi dobrý a bylo s ním dobře nakládáno.

Nemám problém s odbytem medu bez Koruny do reklamy, nemám ho dost, ale cizí nikdy nepřeprodám, protože by neměl a nebo by mohl nemít kvalitu, na jaké lpím já. Ale pravda, povinná etiketa je vlastně také reklama, ale kdyby být nemusela, jako většinu mého života, nepotřeboval bych jí. Lidé si řeknou mezi sebou.

---------------------------------

Přidám příběh lidské tuposti, úplně jiný než příběh zboží. Za sametové revoluce jsem se seznámi s paní Alenou, asi o 5 let starší a pak se ukázalo, že je manželkou jednoho známého. Byla původně z Ostravy a tak jsem jí z mládí neznal. Před asi deseti lety jsem se potkal s paní Alenou v Tescu a když se dozvěděla, že mám včely, objednala si sobě a dcerám 30 kilo medu. Že ho bere roky od Pavla, kterého znám a vím co je za hygienika a co s medem provádí. Aleně jsem dovezl, zaplatila a rok nic. Pak jsem jí potkal, předstírala, že mě nevidí. Po oslovení, opět ve stejném krámě, mě seřvala, že mě nechce vidět, že jim všechen med ztuhnul a museli ho vyhodit do popelnice. A že ještě že nic neřekla Pavlovi a tak nepřišla o zdroj skvělého, stále tekutého medu. Ta dobrá žena nevěděla, že Pavel med vařil. Jinak by nemohl zůstávat stále tekutý. Med tady z našeho kraje ne.

Tak v případě, že si u mě koupí med někdo s IQ paní Aleny, pak jsem v koncích. To přiznávám. Ale za svůj dlouhý život už umím docela rozpoznat kdo je kdo a tak zalžu, že med už nemám. A ona to vlastně není lež, med mám jen pro ty, kteří jej umí ocenit a netřeba jim lhát žádné příběhy a snažím se, aby mi nedošel pro moje zákazníky. Nové nesháním a ti, co vidím, že to nejspíš neocení, si jistě med seženou jinde. Ony paní Aleny jde skoro s jistotou poznat.

Nic netvrdím, nikoho nesoudím, každý dělá co umí a jak to umí a zákazníkovi se má vždy vyhovět a když chce nějaké zkazky, musí holt jinam. Jen sděluji jak to dělám já a patrně hloupě věřím, že si dobré zboží najde zákazníky samo. Med je v nové sklenici vyrobené na med objemu 770 ml s předepsanou etiketou, kde PRAVDIVĚ trdím, že je OD ZLATODOLU.

kometa
kometa správce
13.11.2025, 11:24:11 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.11.2025, 09:19:09

že med je zázračný sú samotní včelári dožívajúci sa často vysokého veku

Můžu potvrdit. Pravda, znám jenom málo včelařů, ale všichni se dožili a dožívají vysokého věku.

Tom50
Tom50 13.11.2025, 17:49:27 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.11.2025, 11:24:11

A já nevěřím, že je to POUZE konzumací medu. Ten je asi důležitý, to ano. Důležitější je pohyb na vzduchu, v lese nebo na zahradě, všestranná práce kolem včel. Pak vdechování vůně ze včel, z vosku, propolisu, mikrokapének medu při vytáčení a vyčištěná psychika. Neřádi, až na výjimky, nevčelaří a tudíž včelařští známí a osobní přátelé včelaři jsou nedílnou součástí celkového vlivu včelaření na délku, ale hlavně na KVALITU života. Znám totiž i včelaře, kteří i víc let měli cukrovku, med nesměli ochutnat a stejně se dožili déle než většina. Mám dost vrstevníků, kteří když vidí, že jsem schopný kácet stromy a kompletně zpracovat (jen mám ani ne poloviční výkon než zamlada) tak si ťukají na čelo. Zatímco sami leží od rána na kanapi s lahváčem, čumí na bednu a čekají už jen na tetu s kosou. Ti nejpohodlnější mí vrstevníci a i někteří mnohem mladší, už jsou jinde. Na jiném kanapi. Jestli tam mají TV a lahváče nikdo neví.

“Život je jen náhoda, plyne jako voda a smrt je jako moře. Každý k moři dopluje, někdo dříve a někdo později…” 

Pan Werich mi snad odpustí, že jsem to maličko přejinačil, spíš zkrátil. Každý to zná.

Ještě se vracím doplnit. Nikdy v životě jsem dobrovolně necvičil a nesportoval. Mám práci místo fitka, k hopsání přes švihadlo a jiným nesmyslům se většina nepřemluví, včelaři pracovat venku musí a to je to, podle mě, nejdůležitější.

Anonymní (neregistrovaný) 14.11.2025, 11:44:35 xxx.xxx.142.61

Nejznámější případ pochází z hrobky faraona Tutanchamona (14. stol. př. n. l.), kde archeologové objevili nádoby s medem, který byl po více než 3 000 letech stále konzervovaný a teoreticky jedlý. Med je díky svému složení (nízká vlhkost, kyselé pH a enzymy zamezující růstu bakterií) jednou z mála potravin, které se mohou uchovat prakticky neomezeně dlouho.

Toto jsou fakta, kde je teda problém? Nenašlo se tam nic, nebo to nebyl med?

goro
goro 14.11.2025, 16:56:22 xxx.xxx.55.10
Anonymní:

Nejznámější případ pochází z hrobky faraona Tutanchamona (14. stol. př. n. l.), kde archeologové objevili nádoby s medem, který byl po více než 3 000 letech stále konzervovaný a teoreticky jedlý. Med je díky svému složení (nízká vlhkost, kyselé pH a enzymy zamezující růstu bakterií) jednou z mála potravin, které se mohou uchovat prakticky neomezeně dlouho.

Toto jsou fakta, kde je teda problém? Nenašlo se tam nic, nebo to nebyl med?

no priateľu, TOTO ČO PÍŠEŠ NIE SÚ FAKTY!

písal som ti podrobne v príspevku vyššie že je to hoax a TO ČO NAŠLI ARCHEOLÓGOVIA NEBOL MED  (a vonkoncom to nebolo jedlé)…nože poštuduj 😉, písal som aj ako celá historka o mede vznikla…to že si niečo  niekde čítal neznamená že je to fakt!!!

Skutočné fakty si môžeš naštudovať tu :

https://openlibrary.org/books/OL14045561M/Tomb_of_Yuaa_and_Thuiu

Arthur Weigall, ktorý bol zodpovedný za zverejnenie inventára hrobky KV46 napísal: Výsledky analýz toho čo sa nachádzalo v oboch vázach sú uvedené na stranách 75 až 77! V jednej váze bol ricínový olej a v druhej naozaj „natron“ (minerál slúžiaci na mumifikáciu), v ktorom bolo 8,7% vody a preto sa javil ako hustá „tekutina“.

M.S.
M.S. 14.11.2025, 17:53:53 xxx.xxx.47.194

Med určitě vydrží desítky let ve stavu, kdy jej lze konzumovat - o tom nepochybuji. Jen stoupne HMF. Problém z pohledu limitu nastaveného stupidní legislativou. Ale z pohledu reálné zdravotní závadnosti nic zásadního, v takové kávě a mnoha dalších produktech je HMF řádově víc a myslím, že nikdo to neřeší.

Janae (neregistrovaný) 14.11.2025, 18:25:10 xxx.xxx.163.38
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.11.2025, 11:44:35

Nebyl, ale nejstarší med se udajně našel v Gruzii, přes 4tis let a tam se skutečně o med jednalo.

lesakm
lesakm 15.11.2025, 18:57:52 xxx.xxx.13.109
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.11.2025, 09:02:36

Tak med určitě stárne jako všechno a málokdo ho má takové zásoby aby mu vydržely na desítky let, ale už jsem měl i starší než 5-6let a byl pořád dobrý ale taky nejsem žádný chemik abych poznal nějaké chemické změny, možná je někde na netu k dispozici nějaká chemická studie jaké změny v něm časem  probíhají.🐑ML.

goro
goro 15.11.2025, 21:09:08 xxx.xxx.55.10
Janae:

Nebyl, ale nejstarší med se udajně našel v Gruzii, přes 4tis let a tam se skutečně o med jednalo.

No tak,😛…citujem oficialnu info… “Látka v dřevěných a hliněných nádobách se po několika tisících let medu nepodobala, ale naděje expertů potvrdila chemická analýza. Rozbor ukázal, že dávní včelaři znali med lipový a med z lučních květin. 

Niečo sa našlo, medu sa to NEPODOBALO písať že to bol po 4000 rokoch to bol “CHUTNÝ jedlý MED ” by som si netrúfol, ANI SA TO LEN MEDU NEPODOBALO 😆.. ale tu nik nepopiera (na rozdiel od tej pyramídy) že tie zbytky v nádobách neboli produkty od včiel..😉. ..

Janae (neregistrovaný) 15.11.2025, 21:18:33 xxx.xxx.163.38
goro:

No tak,😛…citujem oficialnu info… “Látka v dřevěných a hliněných nádobách se po několika tisících let medu nepodobala, ale naděje expertů potvrdila chemická analýza. Rozbor ukázal, že dávní včelaři znali med lipový a med z lučních květin. 

Niečo sa našlo, medu sa to NEPODOBALO písať že to bol po 4000 rokoch to bol “CHUTNÝ jedlý MED ” by som si netrúfol, ANI SA TO LEN MEDU NEPODOBALO 😆.. ale tu nik nepopiera že tie zbytky v nádobách neboli produkty od včiel..😉. ..

Já nepíšu, že to byl chutný med, ale evidentně v nádobě po 4tis. letech ještě byla nějaká hmota a nechal se určit med a dokonce i druh medu, tak třeba (zcela hypoteticky) by med starý jen pár desítek let  měl být v pohodě.

goro
goro 16.11.2025, 08:12:47 xxx.xxx.55.10

Janae sorry, to písal o tom že bol jedlý ten kolega o mede z pyramíd..🤭

“tak třeba (zcela hypoteticky) by med starý jen pár desítek let měl být v pohodě.”

kolega Tom takéto tvrdenia nazýva “domněnka” a máš na ňu právo…závisí od toho koľko desiatok rokov a za akých podmienok by sa skladoval a čo si dáme ako kritérium za “v pohode”, (či len to že bude sladký…😉)…

osobne mám skúsenosť len s 5 rokov starým medom ktorý voňal a chutil stále ako med (žiadna domněnka, reálna skúsenosť)

aj podľa Titeru (Včelí produkty mýtú zbavené) ak sa med skladuje pod teplotou 12 stupňov je jeho kvalita v norme niekoľko rokov.

bohemia.gall (neregistrovaný) 16.11.2025, 08:37:07 xxx:xxx.d13f:e0d0
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.11.2025, 08:12:47

Med je jako víno, každý ročník je jiný. Některé medy jsou pro mne chuťově lepší, některé ne. Medy které mně nějak zaujmou a stojí mi za to, uchovávám v mrazáku.Některé, na vsechno nemam kapacitu. Výrazně se tim prodlouží trvanlivost, resp. jak se tam dají tak je vyndám. I po vydání se chovají standardně, ty co mají ztuhnout,ztuhnou. Vydrží tak vlastně neomezeně dlouho.  

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.