»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 13.11.2025, 09:19:09
Souhlasím.
Ne, já neměl nikdy život jednoduchý, já ne. A i něco neříct je lež. A když mi stará paní říkala, jak má ráda lipový med a jak letos voněly lípy, když kvetly a jestli je ten letošní z lip jako vloni, odpovím, stydím se, řeknu, ano, i letos kvetly lípy a nemám sílu jí říct, že lípa je pro včelaře na většině území republiky stejně bezcenný strom, jako akát…
Naučila mě to tak máma, ta v podobných situacích odpovídala, že nemá tušení z jakých stromů nebo kytiček její včely med nasbíraly, ale že je velmi dobrý a bylo s ním dobře nakládáno.
Nemám problém s odbytem medu bez Koruny do reklamy, nemám ho dost, ale cizí nikdy nepřeprodám, protože by neměl a nebo by mohl nemít kvalitu, na jaké lpím já. Ale pravda, povinná etiketa je vlastně také reklama, ale kdyby být nemusela, jako většinu mého života, nepotřeboval bych jí. Lidé si řeknou mezi sebou.
---------------------------------
Přidám příběh lidské tuposti, úplně jiný než příběh zboží. Za sametové revoluce jsem se seznámi s paní Alenou, asi o 5 let starší a pak se ukázalo, že je manželkou jednoho známého. Byla původně z Ostravy a tak jsem jí z mládí neznal. Před asi deseti lety jsem se potkal s paní Alenou v Tescu a když se dozvěděla, že mám včely, objednala si sobě a dcerám 30 kilo medu. Že ho bere roky od Pavla, kterého znám a vím co je za hygienika a co s medem provádí. Aleně jsem dovezl, zaplatila a rok nic. Pak jsem jí potkal, předstírala, že mě nevidí. Po oslovení, opět ve stejném krámě, mě seřvala, že mě nechce vidět, že jim všechen med ztuhnul a museli ho vyhodit do popelnice. A že ještě že nic neřekla Pavlovi a tak nepřišla o zdroj skvělého, stále tekutého medu. Ta dobrá žena nevěděla, že Pavel med vařil. Jinak by nemohl zůstávat stále tekutý. Med tady z našeho kraje ne.
Tak v případě, že si u mě koupí med někdo s IQ paní Aleny, pak jsem v koncích. To přiznávám. Ale za svůj dlouhý život už umím docela rozpoznat kdo je kdo a tak zalžu, že med už nemám. A ona to vlastně není lež, med mám jen pro ty, kteří jej umí ocenit a netřeba jim lhát žádné příběhy a snažím se, aby mi nedošel pro moje zákazníky. Nové nesháním a ti, co vidím, že to nejspíš neocení, si jistě med seženou jinde. Ony paní Aleny jde skoro s jistotou poznat.
Nic netvrdím, nikoho nesoudím, každý dělá co umí a jak to umí a zákazníkovi se má vždy vyhovět a když chce nějaké zkazky, musí holt jinam. Jen sděluji jak to dělám já a patrně hloupě věřím, že si dobré zboží najde zákazníky samo. Med je v nové sklenici vyrobené na med objemu 770 ml s předepsanou etiketou, kde PRAVDIVĚ trdím, že je OD ZLATODOLU.