Aktuálně: 2 605 inzerátů244 248 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

Kariéra a kůň - kde pracovat abyste si h mohli dovolit?

K (neregistrovaný) 13.02.2025, 18:02:04 xxx.xxx.20.37

Ahoj. Chci se zeptat, ti z vás kteří vlastníte koně, jak vycházíte finančně?d

Ke pracujete a kolik padne měsíčně na koně?

Máte rodinu? Jak to stíhače časově, jak vycházíte s výplatou?

Moc děkuji za odpovědi 

JanaJanaJanaJana (neregistrovaný) 13.02.2025, 18:21:17 xxx.xxx.5.226

Na tohle není jednoznačná odpověď a cest je bambilion. Koně může mít i relativně nemajetný člověk a koně se u něj mohou mít dobře.

Kdo chce, cestu si k vlastnímu koni najde. Je to prostě nějaký cíl, za kterým si jde, úplně stejně jako kdyby měl jakýkoli jiný životní sen.

kometa
kometa správce
13.02.2025, 18:32:21 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 13.02.2025, 18:21:17

S tím úplně nesouhlasím. Vlastnictví koně je dost drahý koníček.

Ano, můžu ušetřit peníze za ustájení ve vlastním, ale to je vykoupeno péčí 365 dní v roce. Pokud chci jezdit tak, abych neubližovala koni, bez trenéra se neobejdu. Kovář, veterinář, obnova cajků… a jsme v řádu tisíců.

Coudas
Coudas 13.02.2025, 18:35:30 xxx.xxx.120.100

Máte-li chuť číst sáhodlouhé elaboráty, zde vlastní zkušenost.

Rodinu mám, času habaděj, výplatu nedostávám, takže nemohu rozebrat. Koně m celou svojí “kariéru”, vlastniho, na vlastním, od mých 16 let.

Koně si nekupujte, běžte radši někomu pomoct 🤫

https://sunsetkone.webnode.cz/l/kone-a-jejich-potreby-i/

https://sunsetkone.webnode.cz/l/cena-za-ustajeni-kone-vycisleni/

kometa
kometa správce
13.02.2025, 18:36:34 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele K z 13.02.2025, 18:02:04

Jak to stíhače časově, jak vycházíte s výplatou?

Jsem si vzpomněla.

Měla jsem čas, peníze a kamarády. A teď mám koně.

Asi tak.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 13.02.2025, 19:27:09 xxx.xxx.19.234
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.02.2025, 18:32:21

To máte pravdu, ale nadpis myslím to, že kdo chce, hledá způsob a druhu těch způsobů je bambilion.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 13.02.2025, 19:27:59 xxx.xxx.19.234
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.02.2025, 18:36:34

S tímto těžce nesouznim.Spis se vše vytribilo🙂 

kometa
kometa správce
13.02.2025, 19:31:54 xxx.xxx.147.163
JanaJanaJanaJana:

To máte pravdu, ale nadpis myslím to, že kdo chce, hledá způsob a druhu těch způsobů je bambilion.

Ne, neshodneme se. Bez peněz nelze mít koně. Protože bez nich se šetří. I na věcech podstatných a důležitých pro blaho koně.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 13.02.2025, 20:12:04 xxx.xxx.19.234
kometa:

Ne, neshodneme se. Bez peněz nelze mít koně. Protože bez nich se šetří. I na věcech podstatných a důležitých pro blaho koně.

Já ale nemám nemám na mysli někoho, kdo žije z ruky do huby. Ale v mém okolí žádní majetní majitelé nejsou-ale kůň má vždycky všechno.

Koně by měli mít lidé za vodou, ale realita je jinde.

kometa
kometa správce
13.02.2025, 21:33:18 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 13.02.2025, 20:12:04

Tak možná se lišíme v představě, kdo je majetný majitel. A co znamená, že kůň má vždycky všechno.

Verun
Verun 13.02.2025, 22:39:30 xxx.xxx.220.12

měsíčně 10 tisíc v ZÁKLADU(ustájko a vlastní krmení do žlabu, kopyta-jen korektura) Pak aby měl koník všechno, takové nepravidelné vícenáklady  : fyzio 1-2x ročně podle využití 3tisíce za jedno ošetření, kontrola napasování sedla 1 x ročně- letos to bylo za 3 tisíce,  zuby 1x ročně okolo 2 tisíc , očko-podle toho co všechno , odčervo aspoň 2x ročně , celkem tyto položky 2-4 tisíce, podle léčiva. Nedej bože extra náklady za průser jako kolika, zranění. (je třeba mít finanční polštář aby to neomezilo rodinu, to by mohlo manžela nekoňáka popudit) celkově je třeba myslet mít něco v záloze, ono vydat se do vet nemocnice stojí jen projet bránou 15 tisíc. 

Pohledů je více,kůň může prosperovat v základu, pokud jste nanáročný(pro mne to znamená mladý a nevadí mu určitý diskomfort) Já jako 50+ chci už nějaké zázemí a za to se platí. zázemí=čas , čas= peníze, za peníze si koupíte čas, který strávíte na koni, ne vedle koně. Někomu stačí i vedle koně, chápu. 

Ke koním jsem z počátku jen chodila, platila si ježdění, vypomáhala za ježdění a až když jsem byla finančně a fyzicky odpoutaná od domácnosti, jsem si pořídila vlastního koně. Cca od 40 let. Nejde jednoznačně říct, kdy nastane doba koupě koně, každý to máme jinak, má jiného partnera, zázemí, potřeby a nároky. Jen to zvíře nesmí trpět nedostatkem a vzhledem k době jsou to vždy finance. 

Pracuju na směny, někdy mám jen dvě denní za týden, jindy 5 je to různé, průměrně 3-4 denní týdně, u koně jsem tedy 15x měsíčně a jelikož už doma jsme jen já , manžel a pes nemusím hrotit čas a peníze tolik, jako kdyby byly děti malé, jasně že hlídám vnučku nebo tu a tam finančně vypomůžem dcerám, ale já mám už své jisté. Zvládám z výplaty uplati koně,vyhodit si z kopýtka při nákupu věcí na koně, neumřít hlady, jen ta dovolená u moře se nám furt nedaří…ale máme chatu na Lipně, taky skoro moře. 😉

PS: začněte si pomalu kupovat deky na koně , uzdečky, ohlávky, podsedlovky  …a jiné pičičmundy , až si koupíte koně, vše máte 3x..😂

1 koník - 9 uzdeček, 3 sedla, 5 dek, 2 odpocky, 6 ohlávek, šlachovky……

Arbora
Arbora 14.02.2025, 08:12:53 xxx.xxx.255.93
K:

Ahoj. Chci se zeptat, ti z vás kteří vlastníte koně, jak vycházíte finančně?d

Ke pracujete a kolik padne měsíčně na koně?

Máte rodinu? Jak to stíhače časově, jak vycházíte s výplatou?

Moc děkuji za odpovědi 

Jednoznačne sa odpovedať samozrejme nedá, s nejakým základom na ustajnenie si viete vypočítať priemerné mesačné náklady, plus základný vet a kováč. Potom už záleží od toho, či máte koňa len tak na plezír(takže možno raz za čas nejaký tréner, sústredenie, možno fyzio), alebo nedajbože nejaký šport (počítajte s nekonečnými nákladmi). A samozrejme, bude rozdiel v nákladoch na život, či sa pýtate niekoho v meste, alebo niekoho, kto žije mimo mesta a trebárs za prácou do toho mesta iba dochádza. Čas tak isto relatívny, s malými deťmi to bude úplne iné, než u bezdetného človeka. Tých premenných je tam fakt strašne veľa. A v neposlednom rade, dôležitý je vek. Vnímanie hodnoty za peniaze sa vekom mení, mení sa aj to, koľko je ochotný človek obetovať, či už peňazí, alebo času, ktorý môže trváiť s partnerom, alebo všeobecne rodinou. Ostantne, tá rodina je v tom vlastníctve dosť dôležitá, aby nedochádzalo k rozporom. 
Za najväčší pardon my french, fu*k-up, považujem ľudí, ktorí si kúpia koňa a pri prvom prúseri zakladajú zbierky na donio, pretože predsa ináč by si museli vziať pôžičku a to by zruinovalo rodinný rozpočet. Takže treba myslieť aj na to, že veľké zviera=veľké náklady na veterinára. 
A súhlas s Coudas, myslím, že tento kôň je môj posledný, za necelých 30 rokov pri koňoch som 99 % času športovala na cudzích, o jazdení ani nehovoriac. Nemyslím, že vlastniť koňa je nejaká nutnosť. Ale chápem, že nie každému sa to pošťastí.

efe
efe 14.02.2025, 10:32:59 xxx.xxx.155.192

Koně mám dva (neplánovaně), jsem vdaná, bezdětná, máme velký dům s velkou zahradou, v půlce domu penzion. Tři psy. Plus mám dost časově náročnou práci, ale dobře placenou, za kterou dojíždím 50 km. Koně doma jsem nikdy mít nechtěla a nikdy nechci. Jestli mám na ně čas? Přes zimu téměř vůbec. Od loňského léta jsem si naštěstí byla schopna vyjednat 3 dny home office týdně, což pro mě znamená 6 hodin týdně času navíc (dojížděí). Takže konečně bych měla mít toho času trochu víc. Skloubit vše výše popsané dohromady a nedejbože k tomu mít ještě nějaké další zájmy, je opravdu opravdu náročné. Takže já sice neřeším finance, ale čas. 

A jak už někdo nade mnou psal, člověk dospěje do věku, kdy je již nějak materiálně zajištěn a najednou zjistí, že to nejvzácnější, co může mít, je čas. Dnes už je naštěstí doba, kdy se dá sehnat práce na různě zkrácené úvazky, využívat home office apod. 

Bodlinka
Bodlinka 14.02.2025, 11:33:34 xxx.xxx.60.10

na koně člověk musí být: schopný manažer, dobrý právník, šikovný obchodník, bezskupulózní politik. pak je spoustu dobře placených prací, kde člověk ale nemá vůbec čas.

z mediánu se kůň uživit nedá.

JanaJanaJanaJana (neregistrovaný) 14.02.2025, 12:08:52 xxx.xxx.160.207

Jinak abych tady neprovozovala jen ezokecy, tak pohled člověka, který nikdy koně doma nechtěl a na 99 % koně doma ani mít nebude, čili varianta ustájení:

Pokud se mladá holka rozhodne mít vlastního koně, měla by mít alespoň průměrný plat a měsíční nájem/splátku hypo nižší, než by si mohla dovolit s koněm. Měla by si vybírat chlapa takového, který koně bere jako součást jejího života, ne jako zpovykanost (i když vlastnictví koně do jisté míry zpovykanost je, pokud ho máme bez ekonomického vytěžení, tj. kůň se uživí sám). Dál by měla počítat s tím, že pokud chce mít děti a chlap nebude mít nadstandartní příjem, bude muset do práce i během mateřské - zde vyvstává problém, a to najít balanc mezi profesním životem a tím, aby dítě nestrádalo - ekonomicky, citově, časem (ne)tráveným s rodiči. Záměrně do toho nepočítám čas u koně, jelikož pokud má kůň vhodné ustájení a péči okolo, na stání ve výběhu ještě žádnej nechcíp. I tak ale časová dotace na trávení času u koně - pokud to dlouhodobě člověk nezvládá v průměru alespoň 3x týdně, nemá smysl koně mít, jelikož ztrácíte přehled o tom, jak funguje ustájení a jak v něm kůň reálně prosperuje (i psychicky). 

Teď praktická stránka: “nejekonomičtější” varianta je hobby kůň rustikálního plemene na kvalitní pastevním ustájení s minimálním zázemím pro jezdce (a modlit se, že ten kůň x let zůstane zdravý). I tak počítejte cenu za měsíc minimálně 4000, ale to jsou spíš výjimky, dnes aspoň trochu ucházející pastevko začíná na 5000 +. Dále měsíčně: kovář 700+, nějaká minerálka cca 400+, do něčeho to zamíchat - třeba muesli pytel 400+. Dále minimálně jednou do roka fyzio 2500, očkování 1000, odčervení 2x do roka min. 500 +. Zuby alespoň jednou za 2 roky 2000. + doprava, za tu jsem platila když jsem jezdila jen MHD 1200 Kč měsíčně za 20 km. Čili když to tak zprůměruju tu “nejlevnější” variantu….zdravý kůň na pastevku alespoň s nutným základem pro blaho koně s velmi velmi skromným zázemím pro majitele a bez započtení nafty 😀 mně u nás v zapadákově vyjde na minimálně 6, ale spíš 7 000 (jelikož člověk taky někdy repasuje sedlo, kupuje vhodnější uzdečku/udidlo, volá vet - jen za zánět spojivek jsem teď z místa zaplatila 2500; no a ještě jednou upozorňuji, fakt mluvím o minimu), a to nepočítám dopravu autem (který mám). A to fakt není málo.

Koně si nekupujte, je jich spousta odložených po výbězích, které třeba majitelé nechtějí prodat, ale nemají na ně čas a milerádi vám nechají volnou ruku, pokud se ke zvířeti budete chovat slušně.

Já svojí koupě nelituju vůbec, ale se současným mozkem a v současné situaci (i s ohledem na ekonomický výhled ČR - a to nemám děti) bych do vlastního koně nešla a spíš bych se jezdecky zdokonalovala třeba v drezuře - to taky stojí ranec, ale jde to kdykoli na čas odstavit. S vlastním koněm v současné situaci (reko starého domu, pořízení auta atp.) je trénink kýžený nadstandard. Jediné moje štěstí je, že 25 let u koní jsem schopná si už kdejaký problém v jezdecké komunikaci umím tak nějak s koněm nakonec opravit sama, ale na nějaké jezdecké vzdělávání koně (i sebe) to fakt není. A i to je potřeba případně započítat do nákladů, jelikož znám x majitelů koní, kteří sice svého koně mají několik let, ale jezdecky  se zaseknou na základních věcech (třeba že s nima kůň nechce odejít ze stáje, a tak jezdí jen  na jízdárně..atp., čili jsou to jezdecky v podstatě stále začátečníci) a na trenéra už jim nezbývá.

JanaJanaJanaJana (neregistrovaný) 14.02.2025, 12:12:51 xxx.xxx.160.207

Jo a ještě jsem zapomněla důležitý případ "klinika", kterou už výše uvedly holky - morální povinností každého člověka, který se rozhodne pro koupi koně, je mít stranou budget na tento případný enormní výdaj nebo mít možnost si půjčit a následně schopnost splácet! Pokud tohle člověk nemá nebo nedokáže řešit alternativně, měl by na vlastnictví koně zapomenout.

efe
efe 14.02.2025, 13:39:01 xxx.xxx.155.192
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 14.02.2025, 11:33:34

pak je spoustu dobře placených prací, kde člověk ale nemá vůbec čas.

Svatá pravda, to je přesně můj případ. A volný čas mi nejvíc vytěžujou tři mladí psi. 

K (neregistrovaný) 14.02.2025, 21:28:15 xxx.xxx.20.37

Děkuji moc všem za odpovědi. 

Má aktuální sizuace je, že mám stabilní zaměstnání, dvanáctka, takže volný čas mám, je ne každý den, tak mám trochu výčitky, že bych u koníka nemohla být každý den, ale jak pátrám víc a víc, zjišťuji že je normální že se člověk nedostane za koněm i týden v kuse a je to v pohodě. Což by nebyl můj případ, ale trochu mi to odlehčilo.

Co se týče financí tak dle mých výpočtů budu i přes vlastnictví koně schopni odkládat si něco stranou, právě na výdaje jako klinika apod. 

To že koní ve výbězích stojí spoustu je sice fajn, ale já za koníky cizích lidí odcházela celý život, momentálně mám i jednoho v pronájmu, nicméně není to ono. Vlastní je vlastní a dospěla jsem k tomu rozhodnutím po poměrně dlouhém rozvažování pro a proti (cca rok). 

Teď jen dohledávám podrobnějším informace abych měla jistotu a klid v srdci, že zvládnu v pohodě zajistit pohodlný, kvalitní život jak koníkovi, tak mě. 

A z toho co píšete, by to neměl být problém, takže děkuji moc všem ❤️.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.