měsíčně 10 tisíc v ZÁKLADU(ustájko a vlastní krmení do žlabu, kopyta-jen korektura) Pak aby měl koník všechno, takové nepravidelné vícenáklady : fyzio 1-2x ročně podle využití 3tisíce za jedno ošetření, kontrola napasování sedla 1 x ročně- letos to bylo za 3 tisíce, zuby 1x ročně okolo 2 tisíc , očko-podle toho co všechno , odčervo aspoň 2x ročně , celkem tyto položky 2-4 tisíce, podle léčiva. Nedej bože extra náklady za průser jako kolika, zranění. (je třeba mít finanční polštář aby to neomezilo rodinu, to by mohlo manžela nekoňáka popudit) celkově je třeba myslet mít něco v záloze, ono vydat se do vet nemocnice stojí jen projet bránou 15 tisíc.
Pohledů je více,kůň může prosperovat v základu, pokud jste nanáročný(pro mne to znamená mladý a nevadí mu určitý diskomfort) Já jako 50+ chci už nějaké zázemí a za to se platí. zázemí=čas , čas= peníze, za peníze si koupíte čas, který strávíte na koni, ne vedle koně. Někomu stačí i vedle koně, chápu.
Ke koním jsem z počátku jen chodila, platila si ježdění, vypomáhala za ježdění a až když jsem byla finančně a fyzicky odpoutaná od domácnosti, jsem si pořídila vlastního koně. Cca od 40 let. Nejde jednoznačně říct, kdy nastane doba koupě koně, každý to máme jinak, má jiného partnera, zázemí, potřeby a nároky. Jen to zvíře nesmí trpět nedostatkem a vzhledem k době jsou to vždy finance.
Pracuju na směny, někdy mám jen dvě denní za týden, jindy 5 je to různé, průměrně 3-4 denní týdně, u koně jsem tedy 15x měsíčně a jelikož už doma jsme jen já , manžel a pes nemusím hrotit čas a peníze tolik, jako kdyby byly děti malé, jasně že hlídám vnučku nebo tu a tam finančně vypomůžem dcerám, ale já mám už své jisté. Zvládám z výplaty uplati koně,vyhodit si z kopýtka při nákupu věcí na koně, neumřít hlady, jen ta dovolená u moře se nám furt nedaří…ale máme chatu na Lipně, taky skoro moře. 😉
PS: začněte si pomalu kupovat deky na koně , uzdečky, ohlávky, podsedlovky …a jiné pičičmundy , až si koupíte koně, vše máte 3x..😂
1 koník - 9 uzdeček, 3 sedla, 5 dek, 2 odpocky, 6 ohlávek, šlachovky……