Aktuálně: 2 730 inzerátů228 789 diskuzních příspěvků18 524 uživatelů

Kariéra a kůň - kde pracovat abyste si h mohli dovolit?

K (neregistrovaný) 14.02.2025, 21:30:53 xxx.xxx.20.37

Ještě bych teda doplnila pro přesnost, hledám koníka na rekreaci, toulky přírodou. Nepotřebuji luxusní ustájení ani drezurní trenéry apod.

N (neregistrovaný) 14.02.2025, 22:54:46 xxx.xxx.242.38

Je zajímavé, že hodně lidí si myslí, že moc peněz k vlastnění koně není potřeba a pořídí si ho i s relativně málem. Já to měl úplně obráceně?😄 Myslel jsem na kliniky a dlouhodobý nucený pobyt koně a takové podobné “hrůzné” scénáře. Fakt hrůza a kůň měl na kontě v záloze asi milion korun.😄 Fakt až tak jsem byl vystrašen z vlastnictví koně. Dnes už se tolik nebojím, ale zálohu má pořád zhruba stejnou. 

Coudas
Coudas 15.02.2025, 13:15:54 xxx:xxx.345d:88a5

Nepíše se tu samozřejmě o milionech, kterými musí člověk disponovat. Ale třeba kastrace, dříve 2 - 5 tisíc, před dvěma měsíci 10 500,-, a to prej ještě bylo levný. Canka psala, pes s torzem žaludku akutně na pohotovosti a ještě to chudák nepřežil 25 000,- (dost hustý). Jak někdo psal, jen vstup na kliniku 20 000,-. Kolika dneska už nevím, ale dříve 100 000,-. Když jsem řešila čtyřletou kobču s nespecifikovanou kožní nemocí, přijetí na kliniku 20 000,-, nejprve ATB, až by se stabilizovala vyšetření, co jí vlastně je - dalších 20 000,- a léčbu jsem ani nezjišťovala. Po poradě s několika MVDr jsem jí nechala jít.  Propláchnutí slzných kanálků 3 000,- a to je houby zákrok. Ucpaný jícen 3500,-. Náš Dr. mi tu občas vykládá, kolik stály léky “před nedávnem”,   a teď jsou třeba 4x dražší. A úplně nejhorší na tom všem je, že ani toho doktora neseženete, vykládala zubařka, že jí volali na dovolenou, že už je 25. a nikdo nechce k akutce přijet. Teď si mi kůň utrhl sval, čekala jsem na diagnozu týden, protože se začal prudce horšit, stejně jsme se jí nedočkali, kůň lehnul a už nevstal, utratit naštěstí Dr. přijel, ale také za 4 hodiy, a ještě to stojí 3 tisíce… Přeprava na kliniku, pokud nemáte svou, 15 - nevím kolik Kč za kilometr, čekačka, pomoc… Mám pokračovat?

Ona to fakt taková sranda není, a budu opět nepopulární a hnusná, ale koně si může koupit každej deb…. (já vím, včetně mě), protože jeeee já si ho dám tady do ustájení za trojku… ale tam to po čase je takový, tak půjdu tady do tohohle za tři a půl…. ale tady zas je to takový a lidi a krmení…. tak jedině tohle vyhovující za pět… tady je fajn za 4, ale zas to mám 50 kilometrů….máloco je kůň chudák, jak furt musí někam rotovat, pak je tady nemocný, místo pastevka musí na box atd. A ono i to kvalitní ustájení i jen pro nejezdce či nesporťáka, ale kvalitní pro koně (být musí) dneska už tak levný není, ono už nestačí jako dříve rozbahněnej plácek s balíkem sena uprostřed, a ceny materiálů jsou poměrně vysoký. Jistě, dá se to dělat i za hubičku, to nepopírám. Málokdo má ustájení a zároveň je schopný koně upást a ještě si vyrobit seno, pak jsou všichni závislí na zas… zemědělcích, co neví, co si říct za balík (při nedostatku a ještě nedej bože když maj vlastní zvířata) a tak se musí kvůli ceně sena zvyšovat cena ustájení.  A v tom, že si koně může koupit každý jsou pak ještě z mého pohledu dvě specifické skupiny - socky, co otáčej každou korunu a pak musí prodat auto, když se něco stane, a ti, co maj naopak peněz dost ale houby o tom ví a myslí si, že prachy to spraví, a hlavně, ne aby jim do toho někdo kecal… (ta je možná horší) Mno… tak sorry, že mám rád hory. Klidně si koně kupte, vždycky se dá prodat.

kometa
kometa 18.02.2025, 14:07:14 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2025, 14:02:15

Dovolím si nesouhlasit. Šikovného rekre koně rozhodně neseženu za 40 - 50 tisíc. I některé další výdaje jsou silně podhodnocené.

Arbora
Arbora 18.02.2025, 14:08:12 xxx.xxx.131.15

To je tak 10 rokov starý článok, nie? 
Šikovného rekreačního koně pořídíte i okolo 40–50 tisíc korun (cena rekreačních koní se pohybuje většinou v rozmezí 35 až 90 tisíc), staršího koně na klidnější procházky, který vám ale za pár let odejde do koňského důchodu, i za jateční cenu 10–20 tisíc korun. Nezapomínejte ale na to, že starší kůň může trpět zdravotními problémy, které pocítíte na nákladech za veterinární úkony, vyšetření a léky.
Jednoduché pastevní ustájení 24/7 bez zázemí můžete sehnat v řádu nižších tisíců korun
Určite, balík na lúke uprostred sračiek nebude stáť viac ako pár tisíc. Akýkoľvek ďalší “luxus” - spevnené výbehy, nastlané a vykydané prístrešky, ošetrenie v prípade úrazu, dekovanie, všetko sa premietne do vyššej ceny ustajnenia. 

Buggyra
Buggyra 18.02.2025, 14:08:53 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2025, 14:02:15

Jen tedy upozorňuji, že informace, které jsou v článku, mají zjevně již nějaký ten věk, protože jen tak zběžně jsem zahlédla cenu koně kolem 50 tisíc, no tak to jsme pořídili odstávče, a cenu sedla plus příslušenství (a kde je podbřišník?) dva tisíce, tak hodně štěstí, teď hledám marně holý šuntík na poníka do dvou tisíc a jak se někde nějaký vyloupne na inzerci, je do večera pryč.

Zrzavci
Zrzavci 18.02.2025, 14:13:07 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 18.02.2025, 14:08:12

Určite, balík na lúke uprostred sračiek nebude stáť viac ako pár tisíc.

jo. a pak tam ustajovatelka třeba tři dny vůbec nejde. a koně,kdykoliv vidí jít někoho kolem, chudáci, kopou do starý smaltovaný vany, protože nemají vodu, zamrzla jim voda, nemají seno, jen na něj čumí přes ohradu, kam ho madam postavila………..no a pak tam už pomalu nejde ani majitelka toho koně…………..

haxny zpřerážet. Kůň JE prostě luxus a musím na něj mít peníze a čas, jinak do takovýho humusu patřím já sám,páč jsem prase - ba ani to prase by tam nebylo rádo, takže prase promiň.

Pardon. To já jen, že kolem něčeho takového chodím až moc často. 

Coudas
Coudas 18.02.2025, 14:15:22 xxx.xxx.120.100

Hm… pryč jsou ty časy, kdy mě hříbě stálo 14 tisíc a trochu normální kůň do 50. Jsou už hodbě dávno pryč.

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 15:10:02 xxx.xxx.165.14

Tak třeba já toho koně na pastevku za pár tisícovek mám, takže s názorem výše nesouhlasím. Zázemí pro mně je dřevěná budka, travnatá jízdárna, plánuje se ještě kruhovka. Zpevněné plochy nejsou, balík je uprostřed louky (tedy pod sítí), nastlané přístřešky nejsou, pouze se sbírají bobky. Kůň ale nestojí po karpy v bahně. Když si chce lehnout, tak může jít na trávu, na tom není nic špatného. A jedná se opravdu o pastevní ustájení, kde je 20 ha pro ani ne 10 koní a různě se přehánějí a seno dostávají fakt až v průběhu zimy a zjara kvůli schvácení. Takže teď má balík, ale mezi tím si na dalších 3 ha může chodit sbírat stařinu, nikdo ho neomezuje na nějakém zimním pidivýběhu, kde by jenom čuměl, žral a kynul. Louky se bránují a mulčují, bobky se nesbírají. Balík se vždycky dá jen o kus dál. Voda je v plechových vanách a každý den se musí dopouštět. Kontrola jednou denně (plus majitelé koní, když přijdou), příkrm jen v zimě. Deky a jakékoli další věci jako nadstavba se řeší v kooperaci mezi námi všemi, kdo může, pomůže. Žádný komfort to není, ale průšvih taky ne. Ale kdokoli by mohl říct, jak je ta stáj od pohledu tragická, že jsou tam jen budky, příjezdová cesta sjízdná max 6 měsíců v roce, ohradníky na pováženou (ale jsou funkční) a všechno volezlý. A světe div se, není, kůň je zdravý a šťastný (a není jediný). Jako fakt, vyklidnil se tak, že chodí od stáda a balíku na zavolání, ven chodí na ohlávce, a to ještě měsíc zpátky přestával být jezditelný. Můj příběh z posledního půl roku tady všichni znáte. A spokojenej kůň je alfa omega a je mu jedno, kolik za ustájení platíte, ono se bohužel dnes kvalita ustájení od ceny neodvíjí…ale připouštím, že každý kůň má jiné potřeby. Jak moc je ale ustájení funkční, dokáže člověk posoudit až na základě zkušeností + prověří to čas.

JanaJanaJanaJana (neregistrovaný) 18.02.2025, 15:12:15 xxx.xxx.165.14
Anonymní:

Tak třeba já toho koně na pastevku za pár tisícovek mám, takže s názorem výše nesouhlasím. Zázemí pro mně je dřevěná budka, travnatá jízdárna, plánuje se ještě kruhovka. Zpevněné plochy nejsou, balík je uprostřed louky (tedy pod sítí), nastlané přístřešky nejsou, pouze se sbírají bobky. Kůň ale nestojí po karpy v bahně. Když si chce lehnout, tak může jít na trávu, na tom není nic špatného. A jedná se opravdu o pastevní ustájení, kde je 20 ha pro ani ne 10 koní a různě se přehánějí a seno dostávají fakt až v průběhu zimy a zjara kvůli schvácení. Takže teď má balík, ale mezi tím si na dalších 3 ha může chodit sbírat stařinu, nikdo ho neomezuje na nějakém zimním pidivýběhu, kde by jenom čuměl, žral a kynul. Louky se bránují a mulčují, bobky se nesbírají. Balík se vždycky dá jen o kus dál. Voda je v plechových vanách a každý den se musí dopouštět. Kontrola jednou denně (plus majitelé koní, když přijdou), příkrm jen v zimě. Deky a jakékoli další věci jako nadstavba se řeší v kooperaci mezi námi všemi, kdo může, pomůže. Žádný komfort to není, ale průšvih taky ne. Ale kdokoli by mohl říct, jak je ta stáj od pohledu tragická, že jsou tam jen budky, příjezdová cesta sjízdná max 6 měsíců v roce, ohradníky na pováženou (ale jsou funkční) a všechno volezlý. A světe div se, není, kůň je zdravý a šťastný (a není jediný). Jako fakt, vyklidnil se tak, že chodí od stáda a balíku na zavolání, ven chodí na ohlávce, a to ještě měsíc zpátky přestával být jezditelný. Můj příběh z posledního půl roku tady všichni znáte. A spokojenej kůň je alfa omega a je mu jedno, kolik za ustájení platíte, ono se bohužel dnes kvalita ustájení od ceny neodvíjí…ale připouštím, že každý kůň má jiné potřeby. Jak moc je ale ustájení funkční, dokáže člověk posoudit až na základě zkušeností + prověří to čas.

To je můj příspěvek 🙂

Jo a ještě dodám, že koně mají vodu ve starý plechový vaně a mrzne jim. A žijí. Ráno rozbíjim vodu já, přes den holky. Většina koní si umí i čumákem vodu rozbít. A dehydratace jim evidentně nehrozí, jelikož když tam přijedeme s kanystry teplé/vlažné vody, tak pijí minimálně.

kometa
kometa 18.02.2025, 15:17:03 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2025, 15:10:02

Jako, že tam není bahno, ani když dva týdny v kuse prší? A leží pak v mokré trávě? Já jsem teda asi cíťa, ale pro svého koně si představuji něco lepšího.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.02.2025, 15:19:09 xxx.xxx.165.14

Má přístřešek, lehnout si může tam. Tam má gumy. Jinak venkovních ustájení s nastlaným přístřeškem je hodně málo. 

efe
efe 18.02.2025, 15:20:59 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 15.02.2025, 13:15:54

…socky, co otáčej každou korunu a pak musí prodat auto, když se něco stane…

To je v pohodě, to zaplatí někdo jinej, když teď máme ty Donia apod. přece 😉

Buggyra
Buggyra 18.02.2025, 15:28:52 xxx.xxx.198.226

Taky bych přístřešek nenastýlala, kdybych mohla 🙂 Když není nastlaný, nechodí tam na záchod. Ležet můžou v hromadách sena ve výběhu, ale stejně si lehají, kam jim zrovna bok padne 🙂 Mokro nemokro, sníh nesníh. A v přístřešku si nelehají. No, ti chlupatí mají chlupy (ani když se zrovna zvednou z té promáčené země, nemají mokro na kůži) a ti nechlupatí mají deky. Když jsou takovéhle mrazy, napájejí se naši dvakrát denně. Prostě jindy je ta voda zamrzlá.

No, kdybychom vyčíslili ustájení, stojí to třeba tisíc měsíčně/kůň.

Kdybychom měli počítat naši práci a drobné provozní náklady okolo, stojí to desítku plus 🤣

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 19:30:59 xxx.xxx.49.157

Mam vystudovanou biologii (vc. doktoratu pri zamestani) a jsem konzultantka pro farmaceuticke firmy s cca 10letou praxi v oboru. Financne super a koni bych mohla mit stado, ale casove je to horsi, i kdyz to je hlavne kvuli malemu diteti. Prestoze se muz zapojuje maximalne do pece, mame oba homeofficy a ja zdaleka nepracuji 8hodin denne, proste to nejde. Ale i bez ditete jsem jezdila max. 2x tydne, protoze nechci sidit muze, kamarady, mam i jine sporty… takze si platim individualni lekce v top staji v okoli a vozim si svuj zadek na luxusnim sportovnim vyslouzilci. 

Jinak co se tyka financi, penize jsou nakonec v kazdem oboru, ale v nekterych si na ne sahne i prumerny az podprumerny clovek (napr. medicina), zatimco jinde musite byt v uplne spicce, coz uz stoji dost usili. Takze sinvyberte dobre obor, radne vystudujte a pak se toho drzte, at to dotahnete co nejvys.

Casove je vlastnictvi kone problem asi vzdy, a to uz je prioritach 🙂 

Arbora
Arbora 19.02.2025, 07:56:46 xxx.xxx.131.15
Anonymní:

A sme opäť pri tom, čo som písala na začiatku, iný bude pohľad niekoho, kto žije v drahom kraji a iný niekoho, kto žije v “lacnejších” oblastiach. Trebárs Stredočeský kraj má tie pastevká plus-mínus okolo 5, skôr viac. Verím tomu, že rovnaké služby niekde “mimo civilizáciu” dostanem za trojku. 
Ale stále, ak do toho ustajnenia majitelia investujú čas a peniaze -a tým myslím, naozaj udržiavanie výbehov (a tam rátam aj to kydanie, kvôli parazitom), ohrád, spevnia najvyťaženejšie plochy (čo si budeme, nie každý má 20 ha), zabezpečia pravidelnú kontrolu koní, pre mňa trebárs natoľko, že koňa môžem vidieť raz za mesiac a nenájdem ho niekde v rohu v nohou v lufte so starým zranením, alebo o 50 kíl ľahšieho, ako pri poslednej návšteve. Tam nevidím rozdiel v nákladoch a čase medzi boxovým a pastevným ustajnením a nevidím ted ani dôvod na to, aby bolo nejako zásadne lacnejšie. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.