»
Odpověď na příspěvek uživatele
kometa z 19.02.2025, 13:19:58
Tak ještě jednou, nepochopily jsme se 😀 Je to prostě i o štěstí. Stáj může fungovat dobře a dokud to nezkusíte, tak stejně nevíte. Osobně jsem nikde po okolí nerotovala a odešla jsem vždy v dobrém s provozovatelem (kromě první varianty, ale chovali jsme se k sobě slušně). Ale důvody změny mohou být jsou fakt různé.
1. stáj - stáj se zázemím, s jízdárnou, halou + pastevko. Vše vypadalo krásně. Když jsem pak zjistila, že o venkovní se nikdo neobtěžuje starat a přes den nenahrne ani vyžrané seno, šla jsem o dům dál.
2. další moc pěkná stáj se zázemím, jenže jsem následně zjistila, že koně přes zimní sezonu nepouští ven do výběhu, jakože vůbec i když by výběh nezničili. Takže když jsem nepřišla, tak kůň ne čtverečku 500 m2 s dalšími 6ti koňmi, tento režim půl roku. Pro mladého koně peklo.
3. stáj byla boží, ale moje stěhování o 100 km dál. Jinak se jednalo o velmi dobré pastevko za 5000.
4. Pastevko jak zmiňuji za pár tisíc (to kde jsem teď). Kůň spokojený ale chtěla jsem lepší standart pro sebe (Rodina provozovatele má 2 stáje, takže poslední dvě stěhování stále stejný provozovatel, ale pro koně prostě změna).
5. Kůň přestěhován, nesedlo stádo, můj kůň v totálním psychu až tak, že málem fatálně zranil jiného koně. Jezditelnost 0.
6. Návrat na to “levný pastevko za pár tisíc”. Kůň miloučkej, zlaťoučkej, šťastnej. Jako fakt. Rozhodl sám.
Tolik pro doplnění tématu. Je to prostě větší alchymie. Tím, že si připlatíte a Vaše stáj funguje….máte dobré oko a taky jste měla kus štěstí, že provozovatel je erudovaný a férový a dodržuje vše dohodnuté. Víc k tomu nemám, co bych řekla. Jen že teorie, že si připlatím, tak se můj kůň bud emít dobře, na jednu nohu kulhá. Je to prostě i o štěstí. Snad tahle diskuze pomůže budoucí majitelce zorientovat se v tom, na co se při výběru ustájení zaměřit.
Přeji všem hezký den 🌼